Fejhallgató erősítő és DAC topik - Multimédia, életmód, 3D nyomtatás fórum

üzenetek

hozzászólások


bkercso
(nagyúr)
Blog

Ha 8k-ért jó hangja van és még műxik is, én örülnék.
Ezekből az olcsó kínai vackokból jobb OPÁ-val se biztois, hogy jobb hang jön ki...


bkercso
(nagyúr)
Blog

Amúgy mindegy, hogy XMOS vagy máf FPGA, a lényeg a tápok és az oszcillátorok minősége. Ezek az SCTF-ek relatíve jó hangú oszcik, szóval mázlid van.

Ha tuningolnád, akkor valami jobb minőségű 5V-tal megdughatod. pl. Meanwell-el.

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

A TDA1308 nem OPA, hanem egy AB-osztályú fejeserősítő. Nem nagy durranás állítólag, bár jl körítve még nem hallottam.


z2solti
(tag)

Ebből az következik. hogy a tda1308 helyére agy opa-t nem lehet betenni,
csak egy másik ab-osztályú erősítőt, vagy még azt sem?
Bocs ,de annyira nem értek hozzá és kicsit megkeveredtem.


bkercso
(nagyúr)
Blog

Be lehet tenni a helyére mást is, mert lábkompatibilis a dual OPÁ-kal, de nem biztos, hogy 32 ohmos fejest olyan jól fognak hajtani (?). Olyat válassz, ami +-2,5V-ról már működik, pl. OPA1642, OPA1662!


Sinesol
(veterán)

Úgy látszik tényleg van olyan, hogy a forrásnak egyértelműen hangja van, ez tényleg elég bright. :D


[link]


Csak viszonyításképpen:

[ Szerkesztve ]


niof
(addikt)

Igazából nem értem a hozzászólásodat. Itt a lejátszásról volt szó (pontosabban egy erősítő technológiáról), nem a felvételről. A linkelt anyag pedig szinte 100%-ban kezdőknek szól, hogy valami fogalmuk legyen, hogy mi mit jelent, mi miért úgy van ahogy, mit hogyan kéne csinálni. Nyilván a konkrét munkamódszer minden egyes esetben és alkalommal eltér, amit hosszú évek rutinja tud meghatároizni/megkönnyíteni a hangmérnök számára. Mondjuk az más kérdés hogy én hangmérnöktől eleve nem is kérnék ajánlást, mert teljesen más hajóban eveznek, mint egy átlag zenehallgató...
Amúgy, véleményem szerint, ha a THX nem enged belebarmolni ebbe a kapcsolástechnikába, és hasonló jó eredmények fognak születni az újabb készülékek terén is, akkor lehet ez "game changer". Már elkezdték egy chipbe integrálni, és ha valóban az lesz, hogy alig fogyaszt (2017-ben gyakorlatilag néhány gombelem méretű akksiról ment a CanJam-en végig), akkor sok mai készüléket a háta mögé fog urtasítani.
De nyilván ezek friss készülékek, még hosszú távon is bizonyítaniuk kell, vannak e gyerekbetegségeik stb., ezt majd az idő eldönti. De a jelek bíztatóak, mindenesetre. A személyes véleményem, hogy van benne fantázia és lehetőség. Na, meg mi van akkor, ha annyira jónak bizonyul majd, hogy idővel a stúdiókba is bekúszik? Nyilván ezt most még nem tudjuk, de alakulhat akár úgy is.


bkercso
(nagyúr)
Blog

Mikor nőjjük már ki végre ezeket a grafikonokat? :U
Mit mondanak ezek a jitterről, nagyfrekis zajok által okozott tranzienstorzításokról, keresztezési torzításról stb?

[ Szerkesztve ]


Ribi
(nagyúr)

Nem teljesen értem mi a gond ezzel?
Csak azt mutatja, ez az 1 ábra, hogy mennyire kiemeli a magasat.
Amiket említettél az nyilván másik grafikonon ott van. De akkor azok is grafikonok, azokkal is gond lenne? :U
Nekem valamiért olyan mintha egy elfuserált RIAA corrector lenne benne.

[ Szerkesztve ]


fehér_ember
(addikt)

A gt40 alpha phono-járól nincs ilyen mérés? Kíváncsi lennék abban javították-e.

[ Szerkesztve ]


#56474624
(veterán)

Feltételezem, az riaa-korrekció egyiknek sem a fő funkciója, én már azon is meglepődök, hogy egyáltalán tettek ezekbe. Aki komolyan LP-zik, pár százezret (vagy akár ettől is sokkal többet) képes elkölteni csak egy komolyabb riaa-korrektorra is. [link]

[ Szerkesztve ]


fehér_ember
(addikt)

Biztos nem az, de azt azért elég nehéz elhinni hogy a japán mérnökök ennyire bénák legyenek. Szóval azért nem árt ezeket a dolgokat fenntartással kezelni.
Mondjuk ha ott egyenes vonalnak kéne lennie és ennyire elbarmolt akkor azt valószínűleg ki is lehet hallani. Én nem tudom lecsekkolni, mert nekem már kettővel későbbi szériám van (az esprit közöttük volt, ha jól tudom) de mostmár kíváncsi lettem ennek is a phonojára :D
Azért, sokszor 20-30k-ért akarnának használt lemezjátszókat :Y , szóval azok is kevesen lehetnek akik egyáltalán költenek külön "előerősítő és korrektorra".
Én is az erősítőimbe építetteket használom; először inkább hangszedőre kéne "sokat" költeni.

[ Szerkesztve ]


fehér_ember
(addikt)

Sőt volt még gt40 mk2 is.

[ Szerkesztve ]


#56474624
(veterán)

Mármint mennyire bénák? Ha csak az ábrát nézed magában, elég drasztikusnak hat, de amúgy 80 Hz-5000 Hz @ +-0.5 dB, 10 000 Hz +3 dB, ez még jól is jöhet leharcoltabb lemezeknél. Viszont olcsóbb MM-hangszedőknél a torzítást még kellemetlenebbé, hangsúlyosabbá teheti. Valami magasban lekerekítős, sötétebb MM-hangszedővel jó lehet.
Shure M97xE például. Na és persze nagyon nem önmagában csak ez határozza meg a hangminőséget egy riaa-korrektornál sem, mert akkor mindenki schiit manit venne olcsón. :)

[ Szerkesztve ]


fehér_ember
(addikt)

De pl. ezek a nálunk manapság is divatos/elterjedt audio-technica hangszedők pont nem ilyenek. Persze nyugaton lehet más a helyzet.

[ Szerkesztve ]


#56474624
(veterán)

Nekem volt egy Goldenote Babele hangszedőm, az elvileg egy modifikált AT95. Nem voltam tőle elájulva, mindkét CD-lejátszóm durván lelépte, sokkal zeneibben szóltak.
RIAA-korrektor fronton próbáltam visszafejleszteni a beépítettel, a kisebb felbontás ápol és eltakar alapon, de csodát az sem tett. Utána egy jó ideig nem is LP-ztem: eladtam a Thorens lemezjátszóm, az Alisca Orange riaa-korrektorom, még néhány lemezt is. Mondjuk jelenleg sem LP-zek, mert madzagot kéne cserélni a lemezjátszóban, azt is csak halogatom. Komolyabb RIAA-korrektorom sincs most, a Dynaco beépítettje szerintem egy vicc a mosott hangjával, miközben az erősítő "többi része" sokkal magasabb szintet képvisel, nem is értem azt a phonót benne.

[ Szerkesztve ]


stemplar07
(őstag)

back again :) akit esetleg érdekel, megjött ma az iBasso DC01 True Balanced Hedphone Amplifier . [link] AK 4493 113mW/32(1,2Vrms THD+N 0,001) ohm dupla erősítős tehát true balanced az egy DAC ellenére, mindezt 50$. Telefonon usb-c/PC-n hozzá adott adapterrel teljes értékű hangkártya. Telón (nem)kis,, túlzással,, elboldogul a HD650-el ( de egy Sony MDR-1AM2 - impedanciával hatalmas hangerőt produkál nagyon szépen ez kb. LG V40 Sabre High-ban 2x !) , PC-n viszont vidáman, kb 30%(!) hangerővel elboldogul a HD650-el DSD256ig kompatibilis. Ezen az áron ajánlott kategória p. egy laptop/xar hangú v. jack nélküli telefon mellé. A DC02 unbalanced kivitel AK4490 és egyszeres erősítővel..( revidiálnom kell azon nézetemet,hogy mindig szoros korreláció van a Vrms/mW és a nyújtott erősítés között, meghökkentő erő/hang lakozik ebben a kis vacakban.. :) )

[kép] [kép]

[ Szerkesztve ]


Tulku
(veterán)
Blog

Áhoj szakik!

Na most az van, hogy van fülhallgatók mérésére épített berendezésem (IEC711 coupler, Bruel@Kjaer pressure field microphone és preamp, Bruel microphone amplifier és egy USB hangkártya)
Na az utolsó tag ugye "csak" egy mezei Focusrite solo 2, aminek sajnos a kimeneti impedanciája 10 ohm ....ez sok mindenre jó, de a 1:8 ökölszabály szerint kis impedanciás fülesek mérésére (és sajna van ilyen, szeretnék építeni is ilyet) ez biza nem alkalmas.
Tehát a kérdésem a következő, tudnátok-e ajánlani kis kimeneti impedanciájú hangkártyát (max 1-2 ohm de az sem baj ha kisebb) és persze jó, ha a mikrofon bemenete is lehet direktbe köthető, tehát minél kevesebb erősítés, egyéb funkció szóljon bele a mérési eredményekbe (a jó öreg THD ugye...)
Előre is köszönöm a választ!!!!! :R


z2solti
(tag)

Kösz!
De, így már túl bonyolult lett az egész. Gondolom a TDA1308 "körítése"
sem felel meg az OPA-hoz. Igy pedig elég kis esély látok abban, hogy jobbat hozzak ki belőle.
Levelezésben vagyok az eladóval ( aki szerint nincs is XMOS-sal szerel termékük :F ). Meglátom mi sül ki belőle.


Tulku
(veterán)
Blog

Na sajna megtaláltam a választ....ugye sok óbégatás született, úgy hogy a 3. generáció már 1 ohm alatti kimeneti impedanciával jött ki :W
Adhatom el....

üzenetek