Fejhallgató erősítő és DAC topik - Multimédia, életmód, 3D nyomtatás fórum

üzenetek

hozzászólások


bkercso
(nagyúr)
Blog

Az mlytett DAC-hoz jó lesz, mert az UAC1. UAC2-t is tud amúgy az ADUM.


Dorian
(félisten)

És a készülékben lévő trafó rezgése?


-FreaK-
(veterán)
Blog

Miért nem tervezik úgy akkor eleve ezeket az alkatrész beépítéseket/készülékházakat, hogy elnyeljék a "káros" rezgéseket?
Én ezért nem értem, hogy miért lenne bármi hatása egy ilyen rezgés elnyelő alkatrésznek, mert ha lenne, akkor az probléma lenne, és akkor a gyártók már eleve terveznének ennek megoldást.
Létezik egyébként erre bármilyen mérés ami kimutatta már, hogy, igen a rezgések beleszólhatnak a dac/erősítő kiadott jelébe?


bkercso
(nagyúr)
Blog

Ha nincs túlgerjesztve és a ház nem mágnesezhető anyagból készült, akkor nem kéne rezegnie.


Tulku
(veterán)
Blog

Én a saját DAP-omról tudok nyilatkozni...ez a Cayin N8, ott a csöves erősítő egységet tették ilyen speciális rezgés elnyelő alátétre, mert a csöveknek is van ilyen üveghangjuk pl mozgatáskor...nagyon jól megoldották...
Szerintem annyi káros mikrorezgés léphet fel akár egy zene szobában is (pl maga a hangfal is jelentős direkt és indirekt zajt kelt), hogy mindenképp előnyös megfelelő rezgéscsillapítók megléte, még ha mérésekkel nem is igazolható...nyilván a zenehallgatás egy roppant szubjektív dolog, lehet egyeseknél épp hosszabb élvezhetőséget, akár nagyobb nyugalmat okoz egy ilyen kiegészítő...persze tudom....hifikavics... ;]


bkercso
(nagyúr)
Blog

A gumi készüléklábak is jobbak a semminél, de messze nem tökéletesek: alacsony frekin szinte semmit nem használnak. Oda rugó vagy zselészerű anyag kell, esetleg légpárna (biciklibelső) vagy mágneses felfüggesztés.

AVX HM-topikban voltak mérések a DAC órajelgenerátorának jitterén szépen meglátszott, ahogy keresztülsétálnak a szobán. 1-10Hz tartományban. Ez a mikrofóniázás érzetre puhítja a basszust.

A készülékeket nem mérik hangfal jelenétében, csak ohmos műterheléssel. Ez néha olyan mértékben baj, hogy egy kapacitív hangfalkábeltől már stabilitásának határára kerülhet akár egy nem is olyan olcsó erősítő. Amíg ilyen állapototk vannak, addig a rezgésre nem várható mérés.

De más alkalmazásokban komolyan befolyásolhatja a működést a jelenség, pl. autóiparban.
A kommersz hifiben az egyetlen kritérium, hogy szóljon, és ez a több százezres kategóriára is igaz.

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

Szerintem annyi káros mikrorezgés léphet fel akár egy zene szobában is (pl maga a hangfal is jelentős direkt és indirekt zajt kelt), hogy mindenképp előnyös megfelelő rezgéscsillapítók megléte, még ha mérésekkel nem is igazolható
Húha! Nem akarok nyelvtannáciskodni, de a "szerintem", a feltételes mód és a "mindenképp" így együtt egy erős önellentmondás.

Olyan meg nincs, hogy mérésekkel nem igazolható. Legfeljebb nincs kidolgozva a megfelelő mérés.
Kvarkok nyomását megmértük protonban. Sőt, gravitációs hullámot is mértünk...


Tulku
(veterán)
Blog

A szerintem-mindenképp kontextus azt jelenti ebben az esetben, hogy "véleményem szerint" tehát "én" " mindenképp alkalmaznám"...így feltételes módban, mert nem alkalmazom, nincs ugyanis ilyen egységem...

Mérésekhez: igen nagy érzékenységű mikrofonom (B&K 4134) van egy zárt rendszerben (IEC 711 coupler légmentesen lezárva IEM-mel) és bizony szomszéd szobában lévő csekély mozgásokra berezzen a mérő szoftver görbéje...

[ Szerkesztve ]


-FreaK-
(veterán)
Blog

"AVX HM-topikban voltak mérések a DAC órajelgenerátorának jitterén szépen meglátszott, ahogy keresztülsétálnak a szobán. 1-10Hz tartományban. Ez a mikrofóniázás érzetre puhítja a basszust."
Pont erre gondoltam, szóval akkor kimutatható volt, szuper. A kérdésem így akkor továbbra is ál: "Miért nem tervezik úgy akkor eleve ezeket az alkatrész beépítéseket/készülékházakat, hogy elnyeljék a "káros" rezgéseket?"

"A kommersz hifiben az egyetlen kritérium, hogy szóljon, és ez a több százezres kategóriára is igaz."
Ez nem igaz. A kommersz hifiben, és főleg a több százezres kategóriában minden létező/nem létező problémára figyelnek, pl. csúcsminőségű alkatrészek, magas kategóriás DAC chipek, igényes készülékház stb. Főleg abban a kategóriában várják el az emberek, hogy a gyártók mindenre is figyeljenek, a pénzükért cserébe. Ezeket a marketing anyagok pedig mindig ki is domborítják, ahogy próbálják elnyerni a vevőket, de ez már más tészta.

Épp ezért nem értem, hogy ha ez egy valós probléma, mint ahogy állítod (és az AVX-es mérés), akkor erre egy gyártó, aki adott esetben mondjuk $6000-ért árulja a készülékét, miért nem tervez megoldást gyárilag az adott alkatrész és/vagy készülék alá. Főleg úgy, ha mindez egy $5-os szilikon alátéttel megoldható.

Röviden: én csak azt nem értem, hogy ha tényleg lenne bármi haszna annak, hogy szilikon/zselés alátétet raktok a dac/amp alá, akkor _szerintem_ a gyártó (főleg sok százezer ft.-ért) tuti megtette volna már, mert ezt is tudná a marketing anyagban propagálni mint feature.

Nem téged vonlak kétségbe, de ez itt nekem egy ellentmondás :B

(#73405)Tulku:
Értem, köszi, akkor ez egy remek példa, a csöves erősítők esetében van ahol a gyártó gondol erre. Igaz ez egy mobil készülék, lehet hogy amiatt.
Egy dac/tranyós erősítő esetében nagyobb kérdés, hogy létezik-e példa rá.

Röviden: én csak azt nem értem, hogy ha tényleg lenne bármi haszna annak, hogy szilikon/zselés alátétet raktok a dac/amp alá, akkor _szerintem_ a gyártó (főleg sok százezer ft.-ért) tuti megtette volna, mert ezt is tudná a marketing anyagban propagálni.

[ Szerkesztve ]


Exodius
(őstag)

"A kommersz hifiben az egyetlen kritérium, hogy szóljon, és ez a több százezres kategóriára is igaz."
Biztosan lehetne példát mondani rá, ahol lehet, hogy több százezret elkérnek a cuccért, de a belső ezt nem teljesen tükrözi. A hang meg főleg nem, de az ugye szubjektív. :)


niof
(addikt)

Hát, ehhez a bármi hasznához, meg hogy van e értelme, meg pszichoakusztika és egyéb voodoo, csak annyit tudok hozzátenni, hogy mikor megjött a Magni 3, nem raktam alá akkor még, mert a Spartan alatt már volt, és annak a tetejére tettem. A Magni csak a saját kis kemény gumilábain állt a Spartanon. Így használtam jó pár hétig. Aztán eszembe jutott, hogy mi lenne, ha mégis raknék alá, ártani nem árt alapon. És magam is meglepődtem, hogy volt változás. Definiáltabbak lettek a mélyek, pontosabbak, a szubok nem "úsztak" olyan hosszan. Ennyi. Azóta így van, és teljesen jó.
Egyébként meg a laptopom és a laptophűtőm rezgeti az íróasztalt (fonendoszkóppal erősen hallható), ezért lett alárakva, hogy elcsatoljam a rezgésektől. A plusz hozadéka meg csak inkább utólagos észrevétel, nem pedig egy várt eredmény volt. Gyakorlatilag amúgy minden esetben a rezgések elszigetelése miatt használom, és bevált. Ezért gondoltam, hogy megemlítem, hátha valakinek jól jön.


Exodius
(őstag)

Plafonról kéne lelógatni lassan a vasat. Csak hát panelben meg. ;] :DDD


Tulku
(veterán)
Blog

Ott is érintkezik egy ponton legalább magával a plafonnal...az meg ezer féle rezgést hordoz magában...


Exodius
(őstag)

"Csak hát panelben meg." :D


niof
(addikt)

Amúgy volt anno a Soltészéknak egy kiadványuk, ha jól emlékszem Audio High-End Exclusive, vagy mi a bánat volt a címe... Na annak az egyik számában volt egy írás az alátétekről, hogy a legjobb az, ha egy sima felületre egy félig felfújt gumibelsőt teszünk, majd arra egy bútorlapot, vagy hasonlót, és arra mehet a készülék. A stabilitás elveszik, de a rezgéseket hatékonyan csökkenti. Mondjuk én nem biciklibelsővel próbáltam anno, hanem valami rugóval, aztán sokkal később jött ez a szilikon dolog, és meg is maradt.


bkercso
(nagyúr)
Blog

A kábelek vihették a rezgést a Magni3-ról a DAC-ra. A DAC a legérzékenyebb erre papírforma szerint, mert a kvarc erősen mikrofóniás, és irányából szinte 0 zajelnyomása van az áramköröknek. Ennek zaja a jitter.

[ Szerkesztve ]


vlaca2
(tag)

Volna kedved esetleg ezekről is cikket írni?
Nagyon nagyon érdekes dolgokat írsz! :R
Persze csak ha nem "sérti" a gyártói bizniszedet. A "nagy" gyártók nem szívesen beszélnek érdemi dolgokról, inkább rábízzák a PR osztályra, az kevésbé érdekes :)


bkercso
(nagyúr)
Blog

Valóban jó lenne írni azokról a - számomra - kulcs ciccekről, amiket eddig olvastam. Jó ötlet!
Nem ígérem, és az sem biztos, hogy sok értelme lenne: zanzásítva nem hinném, hogy lehet belőle profitálni, bővebben meg megtalálhatók a neten.

De elgondolkodom rajta, mit lehetne kezdeni, hogy értelme is legyen..

Legtöbbet egyébként a tépegység torzítása és zaja számít, ezen kívül a keresztezési torzítás, és DAC-oknál az órajelgenerátor fáziszaja (jittere) kb. 0,1Hz-től kb. 1-200kHz-ig.
Meg a NYÁk huzalozás, amiről már írtam.

[ Szerkesztve ]


HUNNIA1920
(őstag)
Blog

Ha valaki nem sajnálja rá a pénzt (bár vannak ennél sokkal drágábbak is), annak ez is megérhet egy próbát, ha már rezgés csillapítás a téma: LiquiPads

Mondjuk ez is inkább annak éri meg, aki all in one eszközt használ. Nálam minden külön van (PC, konverter, DAC, erősítő), így nekem nem lenne túl jó befektetés.

Szerk.: a bicikli belsőhöz meg annyit, hogy az se vált be mindenhol, van ahol teljesen más irányba vitte el a hangot (nem a várt eredményt hozta), plusz az állandó pumpálás sem mindenki álma.

[ Szerkesztve ]


niof
(addikt)

Én is csak olvastam, nem próbáltam ki. Nekem is macerásnak tűnt.

üzenetek