Fejhallgató erősítő és DAC topik - Multimédia, életmód, 3D nyomtatás fórum

üzenetek

hozzászólások


fericske
(addikt)
Blog

Ha csak mérni lehet őket, meghallgatni nem, hiába arra tervezték, akkor értelmetlen eszközök.
Csak a számok kedvéért tervezték volna őket?
Arra egy sima számológép is jó.
Számomra teljesen logikus, hogy ha a dolog a fülemen keresztül érkezik meg hozzám, akkor a fülemet használom mérőeszköznek ehhez a dologhoz és magasról teszek a számokra amik a papíron vannak.
A mákosgubát meg a számba tolom és úgy ellenőrzöm, hogy ízlik, nem tolómérővel méricskélem a gubát, meg mákszámlálóval számolgatom a mákot, hogy ezek alapján döntsem el, hogy ízleni fog majd amit végül a számba teszek.


Sinesol
(veterán)

Hát meghallgatni csak a fejhallgatot/ hangdobozt tudod, tagabb ertelemben nezve pedig a láncot teljes egeszeben nezve. Egyebkent nem ertelmetlen eszközök, mivel ezek tovabbitjak, erősitik a jelt.
Csak mert nem eszed meg a dagasztogepet, attol meg igenis fontos szerepe van a makosgubában.
Huh, fura hasonlatokhoz erkeztünk meg. :D

A számok pedig fontos dolgok, nélkülük nem lenne se dac, se erősítő, se teló amin épp pötyögök. :D

Értem amúgy mire gondolsz, bizonyos szempontbol nézve megvan a letjogosultsaga, de ettől még nem tetszik ez az irány, feleslegesen bonyolitja a dolgokat es elég zsakbamacska is. Nem tudom mennyire vilagos. :)

[ Szerkesztve ]


s4tch
(veterán)

"bizonyos szempontbol nézve megvan a letjogosultsaga"

Bizonyos szempontból?! :D Gyakorlati szempontból csak a meghallgatásnak van létjogosultsága.

Egyébként már rég letelt a sokadik másfél órád is.


Sinesol
(veterán)

Még jó, hogy van aki számolja. :D
Mondjuk úgy látom te sem szereted a számokat, ha jól nézem az a 108 perc még belefér egy nagyon bő másfélórába, de még ha nem is, akkor is elég nehéz sokadik másfélórát belelátni.
Na mindegy, bocsánat, hogy kicsit később indultam el otthonról és még elküldtem egy üzenetet, remélem nem dőlt össze a világ. :D

[ Szerkesztve ]


fericske
(addikt)
Blog

A számok a tervezőnek kellenek csak. A végfelhasználónak nem érdekesek.
Számok alapján sosem mondanád meg, hogy a drágaszág Qp1r vígan, szépen meghajt egy hd650-et, hogy a Feliks Echo szépen megszólaltatja a 8-20-32 ohmos Final, Quad, Meze fejhallgatókat, holott 100 ohm-tól írják a használatát.
Ebben a két példában semmi placebó nem játszhat szerepet. Simán csak gyakorlati tapasztalat amit a megadott számok nem előlegeznek meg.
Ez már a sokadik kör. Hallgatni kell, nem számtanozni. A számtan maradjon a mérnököknek. S azok is besz@pják, ha csak mérik és nem hallgatják.


p76
(senior tag)

Egyébként érdekes hogy High Fidelity (nagy hanghűség) szempontból csak a mérések mérvadóak.
Mivel nem tudjuk mihez kellene nagy hűségűnek lenni. Így aztán marad a mérés hogy ennek kisebb a torzítása akkor biztos közelebb van az eredeti hanghoz.
Én viszont ultra szubjektív vagyok. Minél kellemesebben szól számomra annál jobb :)
Nem tartok attól hogy valamelyik metál gitáros megjelenik nálam hogy na ennek nem is így kellene szólnia. Megmutatni persze nem tudja hogy kellene. Mert azóta más gitárja, más típusú overdrive, distortion, boost, fuzz, chorus, tremolo, phaser és flange pedálja, na meg a csöves erősítője helyett félvezetős van.


Sinesol
(veterán)

Hát, nem nagyon van miből kiindulni, mivel a Feliks-nél pl. nem sok mindent ad meg a gyártó a teljesitménnyel kapcsolatban, szóval kis túlzással élve kb. bármi lehet, főleg ha azt is hozzávesszük, hogy a mérések tanulsága szerint elég ritkán találkozik a gyártó által megadott teljesitmény a valóssal. - Kicsit félretéve a konkrét gyártót, általában véve már az is elgondolkodtató lehetne sok gyártóval kapcsolatban, hogy ha a specifikációval kapcsolatban lódítanak, akkor logikusan merülhetne fel a gyanú, hogy esetleg másban sem teljesen tiszták, nem feltétlenül kéne elhinni a marketingszöveget sem. Persze jelen esetben erről nem tudunk semmit, mivel nincs objektiv mérés összevetéshez, ok nélkül meg nem gyanústhatjuk őket, szóval legyünk jóhiszeműek és fogadjuk el a számokat, már amik vannak.- Szóval a lényeg, hogy nagyon nem tudok meglepődni, mivel nincs semmi amihez képest meglepetés érhetne. Ha azt mondod meghajtja őket, én simán elhiszem, de ezt ugyanugy megtudhatnám abból is, ha ott lennének az adott impedanciához tartozó teljesitményadat, mint pl. a Schiit esetében. Egy 350mW van megadva, de hogy az mihez tartozik, azt nem tudni, de önmagában véve az nem annyira rossz.

A Qpr1 esetében vannak számok, elvileg high gain-ben tud 14mW-ot, a HD650 energiaigénye a hangos 90dBes hangerőn 0.16mW a nagyon hangos 105 Db-es hangerőn 5mW, 120dB-nél pedig 160mW. Ez alapján azért lehet látni, hogy ha abszolút értelemben véve nem is hajtja ki, de közepes hangerőn azért bőven van esély a jó megszólalásra.

[ Szerkesztve ]


ribizly
(veterán)
Blog

Nem semmi, hogy mennyit el lehet "beszélgetni" a semmiről. :DDD


Kékes525
(félisten)

A BTR5 hangerejét felvihetem jelentősebb torzítás nélkül a maximumig (60-ig)? Ennél tovább nem engedi. Gondolom a torzítás elkerülése érdekében. Azért is akarom maximumig, mert Galaxy S9+ telefon a forrás (Bluetooth kapcsolattal) és úgy olvastam eléggé torzít magasabb hangerőn. RHA MA750i-füllhallgatóval hallgatom. PowerAMP-vel játszom le, beállítása: [kép]

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

A hifi szabvány 40 éves; akkor volt szerepe előírni min. műszaki követelményeket. Egy műa. zsebrádió ma sem tudja ezeket a saját hangszórójával. Viszont egy 5000Ft-os mp3-játszó már igen.

A kompozioterősítők meg ugye arra valók, hogy a mikrodinamikát is szépen ábrázolják, viszint a korábban tárgyalt fárasztó "álészletezés" nélkül. Ezeket akkor is felismered, ha nem hallottad a hallgatott művet előtte élőben. :K


bkercso
(nagyúr)
Blog

A marketingszöveget nem csak nem kell elhinni nem kell/lehet, de sokszor értelme sincsen. :DDD :(((

a HD650 energiaigénye a hangos 90dBes hangerőn 0.16mW
20dB-es Crest-faktorral már csúcsban meg is van a 16mW-os telj-igény. ;)

[ Szerkesztve ]


fericske
(addikt)
Blog

A Feliks példa azt kellene mutassa, hogy 100 ohm alatti fejeseknél lefelé csökkenve egyre nagyobb torzításnak kellene történnie. A Spartan csöves erősítő ezt szépen meg is mutatja, ameddig az Echo-val a 8 ohmos fejesem is tisztán, gyönyörűen muzsikált nagyobb hangerőn is. Papírforma szerint az Echo-val is ugyanúgy torzítania kellett volna.
Ennek semmi köze az erősítő teljesítményéhez.

A Qp1r-hez meg szám szerint az van, hogy high gain-en tud 40 mW-ott 32 ohm-on.
Egy Lotoo Paw Gold tud 500mW-ot 32 ohm-on.
A Qp1r jól hallhatóan lezenéli a Goldot egy hd650-el, hd600-al meg egy he400s-el is, miközben hangerőben sem marad el tőle.
A számok alapján ez hihető?
Na de ez megint gyakorlati tapasztalat, ezért nem értetted amit írtam.


s4tch
(veterán)

Biztos rosszul hallod. ;]


bkercso
(nagyúr)
Blog

Nem túl hihető az a 40mW, inkább elírás lesz szerintem.


fericske
(addikt)
Blog

Ha elírták, akkor mindnél elírták.
Alulra görgetsz, ott vannak a számok.
QP1R
QP2R
QPM

A Woo Wa6-nak 400-590mW van megadva papíron 32-600 ohm között. Jó nagyot és masszívan tud szólni.
Szerintem a hordozható lejátszóknál vannak elírva a nagy számok, vagy nem korrektül van megadva, vagy nem tudom, de a Qp1r még low gain-en is normálisan meg tud hajtani sok fejest közepes hangerővel, mint a Quad planárt például. A Final-hoz még hangos is maxra tekerve low gain-en. Az 55 ohm 102dB Akg is már inkább hangos low gain max hangerőn.
Torzítás, sivalkodás semmi persze, sosem.
Néhány fejes még ami jó vele már low gain-en is:
Denon AH-D 5-7-9200, B&W P9, Klipsch Heritage HP3, HE400s, Grado fejesek, Meze Emperyan, néhány ZMF fejes (már nem tudom melyikek).
Biztos volt még néhány ilyen. Hamar hozzászoktam, hogy szinte bármit rádughatok.
Olyanok fogták meg teljesen csak amik asztalikban is válogatnak.
Final D8000, a nagy Abyss, HE560.
Innentől átadom. Számolgasson akinek van kedve.


p76
(senior tag)

Akkor összefoglalva hogy én is értsem :)
Ezek a topping féle gyártók most jutottak el oda hogy az általad már régen használt kompozitot elkezdjék használni.
Ami sokkal jobb mint az eddig csúcsnak tartott THX.
Mekkora szerencse hogy legalább ennek a THX marketingnek nem ugrottam be. :R


niof
(addikt)

Jó az a THX, nincs vele semmi baj, ha a single chip megoldás elterjed, felkötheti mindenki a gatyáját, aki nem üti meg azt a szintet. Jó kis "néphifi" lenne belőle! Persze kérdés, hogy ki fogja tőlük licencelni, és mennyit kérnek majd érte!


Exodius
(őstag)

Vagy hogy jönnek a konkurensek válaszai rá. :)


Sinesol
(veterán)

Nincs semmi gond a THX-el sem, szóval nyugodtan bedőlhetsz neki. :)


fattyu
(veterán)

ogy a drágaszág Qp1r vígan, szépen meghajt egy hd650-et

leírom már sokadszor, az elég hangos meg a rendesen meghajt egy mocskosul különböző dolog.

nem hallottam tehát csak kétségem fejezem ki.

Asztali méretű brutális erősítők közül egy dolog volt amivel a hd650 megmutatta igazán mit tud. volt ebben épített csöves meg vioelectric meg kínai meg épített tranyós meg bármi amibe be tudtam dugni.

én nekem erősen az a véleményem hogy nagyon kevesen tudják valójában mit tud a hd650.

mindenesetre a hd650 el való elsőkezi tapasztalataim nekem erősen kétségessé teszik hogy bármi hordozható kihozza belőle akár a felét sem annak amit tud.

17 éve van birtokomban egy első genes hd650 megfordult nálam ez az. na nem Bodz szintű az elmebajom de azért na... azt sem kétlem változott az évek alatt, tudjuk hogy driver színben legalább kétféle van de a saját példányom a legháklisabb fejes erősítőre amit csak próbáltam. ennél a vintage planarjaim sokkal kevésbé válogatósak. Kell nekik erő de 90%ot sokmindenről hoznak.

[ Szerkesztve ]

üzenetek