Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja - Sport, életmód, utazás, egészség fórum

üzenetek

hozzászólások


d@vee
(őstag)
Blog

Ha már tömörítés.
Az enyém viszonylag gyorsan átnyomja a vizet rajta. Próbáltam kicsit finomabb örleménnyel, jobban tömörítve, de mivel lassabban jön belőle a kávé ki, így a gép hamarabb lekapcsolja a vízadagolást.
Nemtudom nem-e fog lerobbanni a gép, ha manuálban tolom ki rajta a vizet a kellő hosszúságú ideig? Ugyen nehezebben jön át rajta a víz ilyenkor.
Amire most van belőve azt szeretem ízre is és krémességre szintén, de kipróbálnám az általatok leírtat is.

[ Szerkesztve ]


RetepNyaraB
(veterán)

Gondolom be van programozva mondjuk 25 másodpercre a gép és ott leáll; állítsd át hosszabbra, vagy ahogy mondod, nyomd a gombot. Nem lesz baja semmitől.

adamss@írok privit. A pörkölés az akkor jó lesz (egyébként az annyát a pacificaffénak, pont ezért bojkottálom őket: nem lehet tudni mikori pörköt küldenek. Illetve gyakran nem frisset és nincs feltüntetve, ami disznóság).


pető bá'
(őstag)
Blog

Tömörítésre egy 20 másodperces youtube short: [link]

Nyilván felesleges teljes testsúllyal ráfeküdni, de nincs olyan, hogy "kicsit" vagy "nagyon" tamperelni. Vagy megvan a kellő nyomás, vagy nincs, de nincs "mértéke", hogy "mennyire" kell - annyira, hogy már ne lehessen jobban összenyomni az őrleményt.

szerk.: ami fontosabb az tényleg a vízszint, és hogy hogy érdemes fogni a tampert, hogy meglegyen az érzés, hogy vízszintes-e a dolog: [link]

[ Szerkesztve ]


adamssss
(veterán)
Blog

Köszönöm mindkettőtöknek. Igyekszem :R


body007
(addikt)
Blog

Nahát, de jó infó / videó. Én majdhogynem teljes súlyommal (~80 kg) préselem a konyhapultba a kart :D Kis kosárba rakok ~11 g-ot és azt már elég erősen bele kell préselni (wdt-zés után), h elférjen még a tetején a puck is :B

[ Szerkesztve ]


adamssss
(veterán)
Blog

No három főzés tapasztalata.
Egyrészt. Nincs kv mérlegem. Konyhai mérleggel próbálkoztam ami elvben g-ra pontosan mér... Hát nem igazán.
Szóval az első darálásra brutáls sok lett az örlemény a fele bele sem fért a single kosárba. A felét félre kellett raknom. Tampereltem mint állat, vigyáztam a vízszintre. Aztán főzés. Alig akart elindulni és szerintem kellett egy 45-60mp mire lejött 20 ml. Az állaga abszolút presszós volt, a cremája is, viszont az íze nekem kicsit csalódás volt a végén kesernyés felhanggal, ami gondolom a hosszú lefolyási idő miatt volt. Kicsit hiányoltam belőle a csokis, füstös, krémes testérzetet. De elsőnek nem volt rossz, örültem, hogy legalább hasonlított egy pressohoz.
Ilyen lett:

Jött a második most változtattam a kimérési technikán és talán így pontosabban sikerült kimérnem az adagot. Jóval kevesebb lett az őrlemény de a mérleg szerint megvolt a 10 g. Vagy igen vagy nem... Tamperelés de most kevésbbé és főzés. 10 mp múlva le kellett állítanom mert már 50ml-nál jártam.

Harmadik főzés: Adag ugyanannyi mint a másodiknál de megnyomtam a tampert mint az elsőnél. Sajnos a második főzéshez hasonló eredménnyel járt, írtó híg lett és lejött vagy 20mp alatt 40ml...

Vajon ennyit számítana, hogy hány g kv-t rakok bele? Nagyon furi. Vagy az örlő állítódott volna el? (mindig megnéztem és 9.5-ön volt.)

Itt egy videó a harmadik főzésről. No hát várom az okosságokat.

PS: A feleségem már azt mondja, hogy kerül amibe kerül vegyünk egy elektromos darálót, de én baromi "romantikusnak" találom ezt a tekerőzést. :))

[ Szerkesztve ]


d@vee
(őstag)
Blog

"...én baromi "romantikusnak" találom ezt a tekerőzést"

Dettó :) Szivesen elvagyok a kézi örlővel. Már hozzánőtt a kávéfőzési rituáléhoz, mint a borotválkozásnál a kézi kaparó+hab, hiába van elektromos is :D


RetepNyaraB
(veterán)

A konyhai grammossal csak rakétával lősz verébre, sajnos az teljesen alkalmatlan erre. Legalább a kiméréshez kell egy drogmérleg
Sajna sehol nem látom ami nálam van, a demandy.hu-n sem elérhető, pedig olcsó és jó.
A szimpla kosár amúgy sem egy megbocsátó fajta, nehezebb vele tanuni. A töltet legyen lehetőleg konstans 0.2 tized grammon belül. Fél gramm már simán látszik a lefolyáson.
A kézinél pedig nagyon fontos az egyenletes és egyforma tekerés. Lehetőleg lassan (60ford\perc). Hatalmas lefolyás difit tud gyártani, ha nem figyelsz erre!
Ja és az a kézi ami nálad van, motorosban olyan 120k Ft kategória (df64 II, pl.). Amit 30-50-ért utánad dobnak, az nagyon belépő; zajos, lassú, pontatlan.


kchris78
(veterán)

Én az alzán vettem egy 0.2-es mérleget, valami 5k körül volt, ez volt gyors és még jó árú. Nekem tökéletes.

Tamper: nekem a speci vízszintezős tamper nagyon bejön. Plusz extra hogy ilyen hullámokat is csinál a tetejére az őrleménynek és akkor azokon látni ha nem éri el - nagyon eléri a felsőszűrőt.

Szimpla kosárral szerintem csak ezzel a 2 segédeszközzel lehet megbízhatóan stabil shotokat hozni hogy kísérletezni tudjak.. Próbáltam rossz tizedes mérleget, meg érzésre normál tamperrel, hát ahogy esik úgy puffant a lefolyás.

Plusz tényleg érdemes 3-4 hetet kivárni pörkölés után, most fogyott el egy PallYotz és olyan főzetet főztem már a végén amit az elején nem tudtam hozni pedig próbálkoztam hasonló paraméterekkel.. Megjegyezném hogy meg is változott a kv szerkezete mert több ricnivel finomabban se folyt le a végén csak 25mp alatt.

[ Szerkesztve ]


koxx
(MODERÁTOR)
Blog

Miert akarsz szazad pontos patikamerleget vetetni vele? :U
avx webshopja tele van jofajta 0.1g pontossagu baristamerlegekkel amiket direkt erre talaltak ki ellentetben az altalad linkelttel.


Zaji
(őstag)

Ebben esetleg tud valaki segíteni?


RetepNyaraB
(veterán)

A legolcsóbb avx is drágább, ezért. Meg nem fér be semmi alá asszem. Ami igen, az már tizenikszezer inkább. Illetve a századpontos nekem mindig szimpibb volt adagmérésre. Egyéni becsípődés. Lefolyásra másikat használok 🤷


Nutra
(tag)

#bocsnemide

[ Szerkesztve ]


Jolida
(tag)

A KC200 [link] a maga 19mm-ével elég jó kompromisszum.
Nálam az ősrégi presszós üvegpohár is elfér felette.


tuzpenge
(őstag)

Szinte az egyetlen ami éppen befér a robot lábai közé.... ;)
Szerintem jó kis mérleg...én is Péter ajánlására vettem és nem is bántam meg. A hátulján egy kis celluxal leragasztom az usb csatit és így még a folyadékoktól sem kell annyira félteni, mikor meg tölteni kell (nem tudom mert 3 hónap alatt csak 1x kellett) akkor lekapom a celluxot a töltés végén pedig pótolom...


xerobyte
(aktív tag)

Sziasztok!

Megkotlott krubs nespresso okán szeretnék összerakni egy első 'rendes' espresso szettet, aztán meglátjuk lesz-e tovább.
Végigolvastam a hardcore topic szájbarágóját és a 2-3 kávés topic utolsó jó pár hozzászólását. Tiszta, hogy mit miért, tiszta, hogy milyen eszközökre van szükség.
Babra, mérlegre, darálóra, tamperre, tárolásra gyorsan össze is állt, hogy mit mennyiért honnan, milyen kategóriákban.
Értem a dolog fizikáját és hogy igazából a lánc leggyengébb eleme fogja meghatározni az ízélményt.

Vicces módon egy valami nem volt a több ezer hozzászólásban: kávégép ajánlás. Szóval az lenne a kérdésem, hogy tudnátok konkrét, boltból 2 héten belül beszerezhető darabokat írni/linkelni, amikkel vállalható eredmény születik majd?

[Értem, hogy GC PID tunningal, de ez kezdőként elég megfoghatatlan, kész megoldást szeretnék, illetve nem akarom azzal tölteni a következő 2 hónapot, hogy apróról vadászom a 2015 előtti modelleket. Szóval, ha a vízhőfok nem 2 fokon belül van, hanem 5, akkor ez van.]

Felhasználás: napi 2-3 csésze, időben elosztva, 1 karos elég nyilván. Csak espresso.
Gőzölős? Igen. Presszót sosem iszunk magában: cortado-cappuchino-flat white a mi vonalunk.
Mit szeretünk? Csak BP speciality kávézóit látogatjuk, amikor kávéélmény kell (természetes, hogy otthon nem lesz meg ez az íz, de jó lenne valami elfogadhatót produkálni). A nespresso csak a gyorsasága és egyszerűsége miatt volt tartva, nameg a hatékony koffeinfelvétel miatt.

Árfekvés: szépek ezek a 200K-s gépek, a 800-asak meg méginkább, de úgy érzem, hogy ezen topic lakói értik, hogy elsőre ennyit biztos nem akarok kifizetni, szóval mit ajánlanátok mondjuk 40-80K között, illetve egyel feljebb, mondjuk 80-120K között?

Az avx kávégépeivel mi a helyzet? Gondolok itt főként az EM szériára.

Őrlő vonalon a K6-CM80X-DF64 Gen2 vonallal szemezek.


adamssss
(veterán)
Blog

Köszi. Meg is rendeltem a mérleget.

A tekerésre próbáltam ügyelni, hogy egyenletes legyen, szerintem nagyjából sikerült.
Valószínűleg tényleg a mennyiségen csúszott el a dolog mert más nem változott az első és a harmadik főzés között...

És akkor ezután mindig minden esetben patika mérlegen kell kimérni a kv-t?


Jolida
(tag)

Rárakom a poharat a mérlegre, tárázom, bele a bab, beleöntöm a darálóba.
Ez kb. addig tart, mint amennyi idő alatt leírtam.

Ha váltogatod a kávét, minden pörkölés más súlyt eredményez, máshogy, mint méréssel nem fogsz előrébb jutni.


koxx
(MODERÁTOR)
Blog

Ja és ráraksz egy 300grammos csészét aztán nézheted miért nem mér, nem véletlen nem ajánlgatunk ilyet, tök másra való.


adamssss
(veterán)
Blog

Azert megneznek a 300g-os kv cseszet. :))
van egy kis mero edenyem uvegbol, az 160g. Meg dupla kosarnal is boven jo leszek ezzel.

üzenetek