Hardcore café - Sport, életmód, utazás, egészség fórum

üzenetek

hozzászólások


kchris78
(veterán)

Elhiszem! Én csak a dobozos szállításnál (nem háztól házig) gondoltam talán olcsóbb lehetne mint 1500-2000 - sok helyen nincs is csak háztól házig.


kchris78
(veterán)

Durvábbra vettem az őrlést. Pont ez a jelenség jött elő, egy egy szem eltorlaszol egy lyukat, aztán mégis átnyomja a nyomás :). A következő fokozat gondolom az lenne ha még finomabbra venném hogy egyre több szem megy át és nincs ez a kipukkanás jelenség.


kchris78
(veterán)

Puck screennel az olaj sem megy "fel"?


tomiie6
(csendes újonc)

A "fröcskölés" a túl kis ellenállás, túl nagy átfolyási sebesség tünete. Egyenes falú kosaraknál gyakori jelenség kis dose esetén.


kchris78
(veterán)

Akkor valamennyire kénytelen leszek együttélni ezzel, puck screen + 12/14 IMS kosárba több őrleményt bele se nagyon tudok tenni.. (12-13 körül pakolom)

Ti hogy állítjátok meg a lefőzést? Én már inkább kikapom lenyomás után rögtön mert 1:2-höz képest még leállítás után simán leszalad-kicsöpög 6-8gr főzet.. 12gr - 24-gr ból simán lesz 30gr.. (Mondjuk itt meg tényleg az előző hatás jelentkezik, hogy nem 18gr őrlemény van és nagyobb az áramlási sebesség, emiatt gyorsabb minden)

[ Szerkesztve ]


Flashback
(addikt)
Blog

Tegnap szétkaptam a 4 éves Rossi R55OD örlöt.
Hät nem szämoltam, de kb 3-5gr lerakódott pangót biztosan ki tudtam tisztítatni. :U
Viszont a gyäri késeken alig lätszott meg meg ez a 4 év.
Ami a mi esetünkben kb 25-30kg kävét jelent.

[ Szerkesztve ]


Ringman
(nagyúr)
Blog

Sage 4119 68/58mm-es Nyitott szűrőtartó kar Redwood nyéllel
ilyet használt már valaki, ez milyen minőségű, ezt megrendelhetem dual boilerhez?


Parci
(HÁZIGAZDA)
Blog

pukkaizé helyett miért nem raksz ap papírt? flair58 előtt én mindig úgy használtam, jól működött, és az nem vesz el helyet.


kchris78
(veterán)

létezik ez 54mm-ben?


Parci
(HÁZIGAZDA)
Blog

54 mm-es szűrőbe még jobb is, mint az 58-asba, meg szépen körben felsimul a szűrőre is, garantáltan nem nyomul be a víz mellette sehol. nem kell semmit vagdosni, bevizezed, ráteszed a tetejére simán, majd mehet fel a kar, az tolja majd be a helyére. próbáld ki. és így rögtön nyersz 1,7-2,0 mm-t, amit eddig a pukkab.sz elvett a kávétól. van egy optimális vastagsága a pogácsának, ha túl vékony, ultrafinomra darálva tud csak kellő ellenállást kifejteni, de akkor meg csatornásodni fog. 54 mm-en is kéne azért 15 g kávé legalább egy duplához (egyenes falú szűrő esetén, én csak azt használtam), ilyen 12 grammokkal túl vékony lesz a pogi.

[ Szerkesztve ]


kchris78
(veterán)

:R köszi a tippet!


HunLogin
(csendes tag)

Sziasztok!

Korábban írtam már ebben a témában, és többen nagyon kedvesen adtak is tippeket, de megint előjött az alábbi probléma.

Van egy Cafelat Robotom és mellé egy 1Zpresso JX pro őrlőm. Egy 04.08-as pörkölésű Impresso Brazil Colombia kávét húzogatva az alábbi eredmények jöttek ki (kép mellékelve). A paraméterek a képen megtalálhatóak. Előáztatást nem csináltam: röviden felépítettem 6 bar környékére és utána ment tovább 8-9 bar-ig. Teljesen inkonzisztens az egész. Néha lokálisan megfigyelhető konzisztencia (pl 2. 3. 4. próbálkozásnál legalább az őrlő beállítást reflektálta a kimenet). Utána jön a teljes káosz. Amilyen állandóságot a tamperelési erőben lehet emberileg tartani, azt próbáltam végig. Az utolsó próbálkozásoknál kifejezetten ennek a hatását vizsgáltam, de semmi kecsegtető eredmény nem született.

Esetleg 1-2 tanácsot tudnátok adni, hogy mit ronthatok még el, vagy milyen változót kéne még figyelnem? Lehet a kávé a ludas? Van belőle 1 kg, és nem igazán ízlik, szóval amíg a józan eszem bírja, tudok kísérletezni szabadon.

(A ,,cold' annyit jelent csak, hogy nem melegítettem elő semmit, csak egyből ment a forrásban lévő víz. A ,,back-to-back" azt, hogy miután az előzőt lehúztam, leőrőltem a következő adagot és jött az.)

Előre is köszi!


Flashback
(addikt)
Blog

Hasonló van nekem Amazonrol. Bevállt darab. A kosár is elég jó benne.


Ringman
(nagyúr)
Blog

köszi!


tuzpenge
(őstag)

Mivel én kezdő vagyok robot téren ezért nem tudom mi lehet a hiba. Nálam ekkora eltérések nincsenek. Ugyan ezzel a kv-val “dolgozok” most csak az őrlő más (bocs nem, nekem a sima brazil van). Én arra jöttem rá hogy 17 gr kv-val sokkal jobb az eredmény. Előtte én is 16gr-al próbáltam és nekem se ízlett annyira.

[ Szerkesztve ]


kchris78
(veterán)

koszi a tippet igen.. kenytelen leszek 14-re legalabb feljonni... single shot kosarral csinalok uj probat majd ha meg lesz a rugos tamper mert ott meg az kritikus hogy ne legyen ferde 🙂.


Krajcsi
(csendes tag)

A jx-pro anno nekem nagyon érzékeny volt a tekerési sebességre. Ha nem azonos volt a fordulatszám, akkor produkált ilyen nagy kilengéseket. Ha jól emlékszem lassabb tekerésnél nálam lassabban jött, gyorsnál pedig zubogott. De ez azért is maradt meg így bennem, mert elméletileg fordítva kellene hogy legyen.
Az biztos, hogy kb mindegy, hogy mi a sebesség, lehet is vele kísérletezni, hogy mikor jönnek a neked a preferáltabb ízek, de ha hasonló időket szeretnél, akkor tartsd ugyan azt a tempót.


HunLogin
(csendes tag)

Igen, korábban jött ez fel, ezért most meg is fogadtam, és tartom az 1 sec/fordulatot.


RetepNyaraB
(veterán)

Tartsd az őrlési tempót,de keményen. 1s\ford.
A back-to-back shot általában gyorsabban szeret lejönni roboton. Nincs pontos magyarázat rá, de segít, ha a kosarat alaposan eltörlöd a kettő között. Két megoldás van: a másodikat 1-2 bar körül áztatod 5-8mp, aztán relatíve kis nyomással (4-6) próbálod lehúzni a 30mp összidőt. Vagy áztatás nélkül megküldöd 9 barral, hogy összenyomja a pogit és hamar leejted 6-ra, vagy lejjebb, ahogy kívánja a lefolyás. Ízből elődöntöd neked melyik jön be jobban.


kchris78
(veterán)

Van olyan effekt hogy ha "átpárásodik" vagy nedvesedik az őrlemény egy 15-20 percre a kosárban (fent a meleg gépben aminek már használt volt a felsőszűrője) és úgy főzöm le megváltozik a tulajdonsága? Nem tudok másra gondolni mert várakoznom kellett akinek kávé kellett, aztán ugyanazokkal a tulajdonságokkal amikkel lement 10+ báron most alig ment fel pre-infusion fölé... néztem is hogy most WTF....

Utána meg nagyon jó sikerült, tényleg kell a pogácsának egy minimális méret 11-12 körül még éppen nem jó, 13-14 között meg már igen.. (lehet éppen eltűnik minden fölösleges hely a felsőszűrő és az őrlemény közül) Pogácsa is egyben különösebb erőhatás nélkül szépen kiesett a kosárból.

[ Szerkesztve ]

üzenetek