Hardcore café - Sport, életmód, utazás, egészség fórum

üzenetek

hozzászólások


#85578752
(senior tag)

Szerintem tejes cuccokhoz jó vagy filteres, french presses kávékhoz, a presszó pár perc alatt átalakul valami nem finommá.


mufi
(senior tag)

Digitális mérleg javításra tudtok valakit, illetve, Eureca Mignonomat is rendbe kellene tenni, lehet késcsere is jó lenne, meg kitisztítani...köszi előre is... :R


kchris78
(veterán)

valaki ismeri ezeket a jamaica kávékat? [kép] most szereztem be egyet, hamus csokis :) . Világbéke - Anyukámmondta-ból, best before 2026-04 gondolom áprilisi pörkölés, bíztató.

[ Szerkesztve ]


sz.zs.
(senior tag)

Nem Jamaica, Giamaica , azaz a néhai Gianni Frasi pörkölőműhelyéből van, ez pl. Guatemala. Az egyik legjobb a klasszik vonalon.

[ Szerkesztve ]


kchris78
(veterán)

köszönöm az infót :).
Klasszik vonalon olvastam hogy nem szükséges pre-infusion?

[ Szerkesztve ]


Parci
(HÁZIGAZDA)
Blog

előázatatás. semmikor sem szükséges, de jó lehet, a végeredmény dönti el.


Zen42
(tag)

CM La Claudina volt valakinél? Még márciusban pörkölték.
Valami egészen furcsát észleltem. Ennél a kávénál az első zacskó tartalma nagyobb szemcséjűre őrlés mellett nagyobb adagot kért mint a második zacsinál amit később bontottam fel és egy hangyányit (fél ricnit) szűkíteni kellett az őrlőn ahhoz, hogy jó legyen.
Először nagyobb szemcse, 14.9 g. Másodszor kisebb szemcse és 14.3, de szerintem lejjebb is mehettem volna. Páratartalom, hőmérséklet teljesen ugyanaz. Az elsőt kb. egy hónappal, a másodikat kettővel a pörkölés után bontottam fel. El nem tudom képzelni, hogy a fenébe lehetséges, hogy miközben szűkíteni kell az őrlőn, csökkenteni kell az adagot. Találkozott már valaki ilyennel?


kchris78
(veterán)

Barista Expressnél mennyire "lóg be" a felsőszűrő a kosárba? Igaz az ami rémlik hogy a gyári tamperen amíg a fém van az oldalán addig tart? Tehát ha pont odáig süllyed be akkor pont "jó vagyok"?


Speti69
(újonc)

Azt a razorrel tudod ellenőrízni. Elvileg a pengét ha beleteszed a kosárba, az pont addig ér bele.


kchris78
(veterán)

Köszönöm a tippet már el is felejtettem a razort :D. Annyira jól sikerülnek mostanában a csapolások, egyet fel is a fogok venni nem tudom mennyire fog látszódni telefonon (Iphone)... Csak a harmadik harmadban kezd el fröcskölni.. Össze is hasonlítottam az IMS és a gyári kosarat, és meglepődtem kicsit, a gyárin kisebbek a lyukak.. gondolom az nem fröcskölne annyira.. (grip 2, 10-es ricni, szerintem kifejezetten finom őrlés) Ez indokolja azt is hogy szépen fokozatosan miért kellett lemennem grip 2-re, ha a kosár nagy lyukakkal rendelkezik akkor finom őrlés kell hogy nagy legyen az ellenállás, kialakuljon a megfelelő nyomás. (következő zacskónál lehet vissza is cserélem, igaz ez ízt nem befolyásol - sőt lehet az IMS jobb - de nagyon nem higiénikus tele barna pöttyel minden. - de egy kosárcsere esetén az egész dial-int újra kellene kezdeni)

[ Szerkesztve ]


kchris78
(veterán)

1:3 kv 2:3 crema :). (máj 6 pörkölés)

[ Szerkesztve ]


kchris78
(veterán)

Viszont megvan a javítás, úton van AeroPress papír filter, azt alulra téve elvileg ez a hatás remélem megszűnik. (elméletben működnie kell)


tomiie6
(csendes újonc)

Az pont nem volt, de elég sokféle filtert rendeltem tőlük március elején, amiknek egy része elég furán viselkedett presszón.


kmarci25
(veterán)
Blog

Az nem lesz jó. Legalábbis az AP filter alulra nekem nem vált be, Alin vettem 51 mm-es filtert, az pont passzol az 54 mm-es IMS kosár aljára.


Speti69
(újonc)

A Sage Barista Express őrlőjében sok pangó marad vajon? Azt vettem észre, hogy kávé cserénél mintha tréfálna. Az első lefolyás tök patent, aztán majd a második kezd el különbözni. Ennek lehet(?) oka a bemelegedés is, de talán valószínűbb, hogy az örlőben maradt pangó miatt még az elöző kávé jön ki nagy részben. Lehetséges, hogy ilyen sok pangó marad az őrlőjében?


kchris78
(veterán)

Én nem tapasztaltam ezt, néha kicsit megpaskolom óvatosan de akkor is csak pici (fél-1gr) pottyant ki belőle... Illetve mikor elfogyott, következő zacsi 1x grammja beadagolva, már teljesen másképp viselkedik, azonnal elszállt a nyomás, kijött 30mp alatt 5-10ml, át kellett húzni a ricnit 3-6-ról 10-11 környékére.

[ Szerkesztve ]


RetepNyaraB
(veterán)

Egy darabig keveredik a két bab, persze. Minden őrlőben van pangó, csak a jobbakban általában telemegy ami, ahol akar és onnantól már csak tized grammokról beszélünk. Babcserénél érdemes lehet nagy erővel kiporszívózni, bár akkor meg újra tele kell mennie, ahol akar :))
Vagy megszokod, hogy ez ilyen. Ráadásul a friss bab durvábbat kér, mint az öregedő.

[ Szerkesztve ]


Speti69
(újonc)

Hát én napi szinten váltogatom többször, mert a kislányomnak általában kofimentes megy, este én is abból cappucchinozok. Arra jutottam, hogy most akciós előrendelésben egyik hazai forgalmazónál a df64 ii 2024es modell 111.000ftért. Megrendeltem :)))


RetepNyaraB
(veterán)

Az jó ár. De abban is benne lesz ugyanúgy, aminek kell. Csak közben - mivel single dose - kiadja, ami belement. Bab váltás következményeit nem lehet megúszni. Barista iskolában áttoltunk egy duplányit (18g) két őrlő állítás között is, nemhogy babváltásnál. Arra konkrétan másik őrlő van, ami persze otthon nem játszik. Meg a méregdrága bab pacsálása se, ezért javasoltam a porszívót.


Speti69
(újonc)

A sage besben van beépített őrlő. Abban lesz a mentes, a dfben a lényeg. Lesz egy plusz őrlőm, ami biztos hogy nagy előre lépés lesz a beépítetthez képest :))

üzenetek