Könyvajánló - Kultúra, művészet, média fórum

üzenetek

hozzászólások


Elemental
(addikt)

Akkor jó, hogy ráhagytad, mert az első magasan a legjobb :)


niof
(addikt)

Sziasztok!
Nekiállnék Tolkien világát felfedezni könyvben. A kérdés az lenne, hogy mik az ajánlott kötetek? Olyan tekintetben, hogy van egy csomó, ami önállóan is megjelent, de az ajánlóban vagy a Wikipédián azt írják, hogy egy csomó van, ami a Szilmarilokban is benne van. Mik azok, amik abban nincsenek benne, de érdemes elolvasni, hozzátesz a világhoz? A Gyűrű trilógia, a Szilmarilok, a Húrin gyermekei megvannak. Ezeken kívül? :R


Cs1csó
(félisten)

A Hobbitot mindenképp. Bár a sorrendet nem tudom, nyilván előbb a Hobbit majd a LOTR de hogy aSzilmarillokat mi előtt és minután kell passz.


niof
(addikt)

A Szilmarilok elvileg egy afféle eredettörténet, vagy előzmény. Azzal kezdeném inkább.
Ilyenekre gondoltam, mint az Elveszett mesék könyve 1-2; Elveszett út; Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről; A homály visszatér; Vasudvard árulása; Númenor bukása; Gondolin bukása. A Hobbit egy meglehetősen rövid könyv, úgy tudom, és ugye a Gyűrűk ura előtt játszódik.


Phülöp
(addikt)
Blog

Ha a Szilmarilokkal kezdesz, soha többet nem akarsz majd Tolkient olvasni.
Kezdésnek inkább a Hobbit meg a Gyűrűk ura, vagy valamelyik kisebb lélegzetvételű könyv,


tibaimp
(nagyúr)

Elveszett mesék könyve 1-2; Elveszett út; Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről és társai, eléggé száraz, inkább mint fiktív "történelemkönyvként" gondolj rá, néha egy-egy novellával megfűszerezve.


niof
(addikt)

Igen, ezt tudom, de ezek ellenére is érdekelne, hogy melyikeket érdemes még beszerezni a meglévők mellé, hogy aztán neki is állhassak?


tibaimp
(nagyúr)

Nekem ezek vannak meg:

Illetve már kapható a folytatás is: [link]
Ha akarod, ezeket mind beszerezheted és neki is lehet esni, de célszerű megfogadni, amit javasoltak korábban a többiek, hogy ne a "történelem könyvekkel" kezdj, mert száraz.


niof
(addikt)

Igen, valami ilyesmit szeretnék én is összeállítani. Köszi a képet!


Dinomano
(senior tag)

A Dűne előzménytrilógiájának illetve a folytatásoknak az a baja, hogy sajnos Herbert fia nem olyan tehetséges, mint amilyen apa volt. Nagyon hullámzó az írás minősége, felesleges trancsír jelenetekkel tarkítva.


Cs1csó
(félisten)

Nekemazzal volt gondom hogy fölöslegesen nyújtották mint a rétest, és túl sok volt a visszautalás, de mivel folyamatában olvastam nem volt rá szükségem (Elég lett volna mindsgyik kötet elején egy kis összefoglaló.)


Kergeboci
(tag)
Blog

ha egy dologról beszélünk, akkor azon én is kiakadtam. Konkrétan minden 50. oldalon elismételte, mi történt azelőtt. Ez 6 db 500 oldalas könyv esetén (nem csak az előzményekben, de a folytatásokban is), nem hogy idegesítő, de egyszerűen megengedhetetlen.

(mintha ők is tudták volna, hogy vontatott amit írnak, és az olvasok nagy része le fogja tenni hetekre a könyveket.
Elnézést, én most fejeztem be sok-sok-sok év után a folytatásokat, és kicsit még mély a seb. Az előzményekkel egész jól elvoltam, de azzal nem békültem ki, hogy kvázi a folytatások nem az eredeti sorozatot folytatták (igaz, azt szerintem már maga Frank Herbert is elszúrta az Istencsászárával kezdve), hanem az előzményeket, csak az eredeti sorozat szereplőivel (konkrétan a régiekkel és az újakkal együtt)

.. ez a feleslegesen visszahozott régiek sem nyerték el a tetszésemet, bár igazából felüdélés volt
az egy "évadnyi" maszatolás a semmiben a nemhajón, majd egy "évadnyi" visszajön az Örökelme szerencsétlenkedés mellett

[ Szerkesztve ]


Dinomano
(senior tag)

Sajnos sikerült a fiának rombolni a Dűne sorozat nimbuszát rendesen. Az írás sem teljesen konzisztens: Nem tudom, már melyik könyvnél, de volt olyan, hogy 20 oldal trancsír után jött 20 oldal romantikus ömlengés. A folytatások mik pontosan? Előfordulhat, hogy én csak az előzményeket olvastam? Úgy értem, a "ház"-as könyvek megvoltak. (Atreides, Harkonnen stb.)


Kergeboci
(tag)
Blog

A folytatások mik pontosan?

Az előzmények (buttleri, gépírtó, corrini csata) és a három ház könyvek után, megírták a két befejező részt is, a Káptalanházat folytatva, A Dűne vadászai és A Dűne homokférgei néven.

E kettőre (is) céloztam (bár én már az Eretnekei és a Káptalanházzal sem vagyok kibékülve, de azokat még Frank Herbert írta)

[ Szerkesztve ]


tibaimp
(nagyúr)

Én ezeket vettem meg annó, de még nem olvastam. Viszont azt írták, hogy ez így teljes, ez a 8 rész, nincs benne előzmény.


Cs1csó
(félisten)

Érdekes ez. Elvileg trilógiának indult. Majd unszolásra végül 6 kötet lett. Ezek az eredeti regények, de hagyott vázlatokat és ha jól tudom a 7-8-at ezek alapján írták. (Nyilván aki átrágta magát a 6 köteten már ezt is letudhatja)

Az eredeti 6 Dűne és a 2 folytatáson kívül már van 3 teljes trilógia:
A Dűne legendái trilógia nekem tetszett mindenképpen érdemes elolvasni ebből tisztán kiderül, miért ilyen "számítógép-robot- M.I" ellenes a Dűne világa.

Az "Előjáték a Dűnéhez" trilógia már fárasztóbb nagyon nyújtott az érdekessége, hogy talán 50 évvel játszódik a Dűne előtt ezért ezen is érdemes lehet "átküzdenie" magát az embernek

DE még írtak egy trilógát ami már teljes terjedelmében olvasható magyarul:
"Dűne: Caladan trilógia" ezt még nem olvastam, de itt már tényleg a klasszikus Dűne története előtt vagyunk "nem sokkal" ezt lehet kihagyom egyesek szerint erre már nincs szükség a klasszikus Dűne könyvek megértéséhez vagy jobb áttekintéséhez, ettől még persze el lehet olvasni. Érdekessége, hogy a 3. kötetet 2022-ben jelentették meg és magyarul 2024-ben jött ki tehát még "ropogós"

Ha így nézzük akkor a 3 részesnek indult alap sorozat végül 6 kötetes lett és azt kibővítették az elmúlt kb. 25 évben még 11 kötettel (3x3 könyv + 2 záró kötet)

Tehát így már a Dűne univerzum 17(!) kötetből áll.


niof
(addikt)

Én nem akarok politikai témát belevinni a könyves topikba, de csak egy kérdés. Nem olvastam még a Dune-t, csak a filmet láttam. A film nekem nagyon ilyen arab vallási fanatikus reprezentációnak tűnik sci-fi köntösben. A könyv is ilyen?


doc
(nagyúr)
Blog

mitol arab? szerintem legalabb annyi koze van a kereszteny vagy a zsido vallashoz (mondjuk az is igaz hogy a harom ugyanarrol a torol fakad)


k.kristof
(őstag)
Blog

A Dűne 1-6 _A_ Dűne, a többi nem létezik!


k.kristof
(őstag)
Blog

A Caladan-trilógiának még csak az első részét olvastam, de abszolút feleslegesnek érzem. Nem ad hozzá semmit a karakterekhez, amiket nem írtak már meg Herbert örökségét ezerszer meggyalázva, nincs semmilyen feszültség, nem tudsz izgulni a szereplőkért, mert tudod, hogy úgyis túlélnek mindent, hiszen ott kell lenniük a Dűnében.

Plusz ott van, amit Kergeboci is írt, hogy szinte oldalanként a szádba rágják, hogy Leto herceg milyen becsületes, meg mi minden történt addog, a haját tépi tőle az ember.

[ Szerkesztve ]

üzenetek