Könyvajánló - Kultúra, művészet, média fórum

üzenetek

hozzászólások


niof
(addikt)

A filmet nézve nekem egy az egyben ez az érzésem támadt. Lehet sztereotípia, de ettől még ahogy nézem, ez jön le a homokban élőkről.


Kergeboci
(tag)
Blog

A könyvet olvasva is nagyon erős az áthallás. Atreides a becsületes "tiszta" Amerika, Harkonnen a gonosz Orosz, Fremenek pedig a kizsákmányolt de a vallási fanatizmusok által továbbra is fenmaradt arab világ egésze, miközben megy a harc a fűszer felett, mint nálunk az olajért (legalábbis vázlat szinten, mert ennél sokkal több mindegyik).

Konkrét szavak vannak átemelve vagy átforgatva az arab kultúrából, de némi spoilerrel élve, a zsidó vallás és népcsoport sem marad említés nélkül.

Úgyhogy igen, az ihlet forrásért nem ment nagyon messzire a költő, de annyira átgyúrta, annyira átszövi politikával, feketíti be a dicső messiás kultuszt az árnyoldalakkal, hogy kicsit sem lesz jelen korunk egyfajta vádirata, sokkal inkább megáll a saját lábán, épít ki egy olyan világot, mely nem véletlenül van emlegetve a scifi műfaj legnagyobbjai között.

És ahogy felépíti a fremen népcsoportot és vallást (és annak manipulált gyökereit), elég hamar feledteti a sztereotípiát.

[ Szerkesztve ]


doc
(nagyúr)
Blog

ja tehat aki homokban el az arab vallasi fanatikus? :D


Cs1csó
(félisten)

Annyi áthallás van, amit írtak már előttem, hogy a sivatagban élő nomádok kvázi szinonímája pl. a Tuaregeknek (akik nem is arabok)
Az egy külön érdekesség, hogy a Dűne Legendái trilógiában kiemelt szerepe van a vallásnak, és ezek a vallások a korábbi földi vallások "keresztezése" pár példa amire emlékszem: zensíta, zenszunni, bbuddiszlám.
Ahogy látod ezek: buddhista, zen, síta, szunnita létező vallások/irányzatok keveréke.


niof
(addikt)

Köszönöm! :R
Szóval akkor végül is nem tévedtem akkorát. Ennek is tervben van az elovasása, már megvettem a sorozatot, de a filmet kicsit hagyom ülepedni, hogy el tudjak vonatkoztatni.


niof
(addikt)

Neeem. Nem ezt mondtam. Kergeboci értette, mire gondoltam, és körül is írta, hogy valójában mi a helyzet.


niof
(addikt)

Neked is köszönöm! ;)


tibaimp
(nagyúr)

Cs1csó: Köszi a kiegészítést! :R

k.kristof: OK ;) . Azt írták, akik olvasták, hogy a 6-al nincs "rendesen" befejezve, de a fia és Kevin J. Anderson (aki, amúgy az SW univerzumban igen csak jó könyveket gurított), ezt megtette, mivel az öreg közben sajnos meghalt.


k.kristof
(őstag)
Blog

Valóban nincs vége a történetnek, de az a gyenge fanfiction utánzat, amit hozzátoldottak, biztos nem a Frank Herbert eredeti szándéka szerinti befejezés.


tibaimp
(nagyúr)

Én úgy tudom, hogy az ő jegyzeteit használták! (az a baj, kerestem, de hirtelen nem találtam, hogy hol olvastam ezeket az infókat)


Cs1csó
(félisten)

Igen, erre hivatkoznak, hogy volt az öregnek "terve" vázlata a lezárásra.


tibaimp
(nagyúr)

Köszi a megerősítést :R


niof
(addikt)

Ezt én is olvastam. Lehet valamelyik Wikipédia lapon, mikor a könyvek/extrák időrendjének próbáltam utánaolvasni.
Amúgy, szinte végtelen potenciál van ebben az univerzumban. Jön is majd az első sorozat is.


Cs1csó
(félisten)

Abba nem vagyok biztos hogy a Dűne Legendái trilógia alapja honnan jött:
- Frank Herbert jegyzetei
- a 6 (erederi) regényben itt-ott elszórt morzsából
- apa-fia beszélgetések.

Nekem tetszett a Dűne Legendái trilógia bár abban is sok a visszautalás, túlírás


k.kristof
(őstag)
Blog

Igen, mindenhol ezt állítják. De ha elolvasod Frank Herbert könyveit, és utána a "befejezést", akkor azért érzed, hogy nem ez lehetett az eredeti szándék. Ráadásul még az szabályokat sem veszik figyelembe. Például hogy lesznek az addig még csak említés szintjén se nagyon felbukkanó gondolkodó gépek a főellenségek? Hogy lehetnek ott Serena emlékei másokban, amikor nem voltak gyerekei? Hogy lehet ott Vladimir Harkonnen gholájának fejében Alia? Miért viselkednek teljesen máshogy ugyanazok a karakterek? Mi ez a hirtelen happy end, hogy esküdt ellenségek, majd az utolsó oldalon mégis legyünk barátok, éljünk együtt?


Apollyon
(Korrektor)

Számomra az arab téma nem, de a két új filmben "kissé" túlzás volt, ahogy a Harkonneneket beállították. Konkrétan ők 1:1 náci birodalomról lettek mintázva (még a címerük is ahhoz hasonló), mint a legrosszabb valós gonosz valaha. Természetesen mindenki kizárólag fehér bőrű, akik elpusztítják a szerencsétlen és ártatlan színesbőrű gyerekek otthonát. Bár legyinteni szoktam ezekre az ideológiai agymosásokra, de ez a fehér ember = gonosz náci még nekem is túlzás volt... :U

Ezt leszámítva a film többi része viszont elég jól átadta a könyvben "látottakat", meg a hangulatát.


Dinomano
(senior tag)

.. Ami lehet marketing duma is, mivel sokkal jobban hangzik, mintha azt mondanák, hogy a fia brainstorming-olta ki az új sztorikat. Azt sem tudjuk, hogy több száz oldalnyi jegyzetről van-e szó, vagy egy 2 oldalas ötlet áradatról... A kiadók meg a "reklámszagemberek" meg értik, hogy kell szépen csomagolni a (fél)infókat..


niof
(addikt)

Köszönöm a véleményezést.
Bár még idő lesz, mire neki fogok állni, mert annyira friss a filmélmény, hogy azt tompítania kell az időnek. Nem szeretném, hogy a film túlságosan befolyásolja a könyves élményt. Sok megfilmesített könyv esetén hallani/olvasni, hogy a film teljesen máshová helyezi a hangsúlyt, mert hát ugye a rendezői szabadság, meg ilyenek, de jobb inkább, ha el lehet vonatkoztatni tőle.


Cs1csó
(félisten)

Nekem az is "felsejlett" hogy nagyon magának akarta a fia megtartani a jogokat hogy ő folytathassa vagy épp az előzményeket megírja de legalább arra rájött, hogy kevés ehhez egyedül és szerzett egy írótársat.
Megjegyzem sokkal jobb lett volna NEKÜNK, ha a Dűne világához szabad hozzáférést adott volna másoknak tetszés szerint. Valószínüleg sokkal jobb írók, nívósabb sorozatokat írtak volna és színesebbé is tették volna a Dűne univerzumot.


Dinomano
(senior tag)

Össze nem lehet hasonlítani a könyveket a filmmel, még ha eddig ez a 2 rész volt az eddigi legjobb filmadaptáció, akkor sem. Jóval rétegzettebbek a könyvek. A könyvben nem érződik náci párhuzam, inkább társadalmi, gazdasági és jóléti különbségek vannak emberek között.
Harkonneneknél genetikai belterjesség is, meg ők alapból visszatetszőnek vannak ábrázolva.

üzenetek