Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


eladocuccaim
(kezdő)

Hitelből is venném. Korábbi évek rallijára nem számítok, de némi értéknövekedésre igen. Állampapír már nagyon keveset fizet. De kicsit értetlenül állok a helyzet előtt mert pest megyében az ingatlanok annyiba kerülnek már mint pl a UK nagyvárosainak agglomerációjában. (Igen tudom, lehet ellenpéldát is mutatni természetesen. ) Viszont nem először futok bele, hogy UK-ben egy szálloda fullos bárjában olcsóbb a prémium pia, mint nálunk falunapokon papírpohárból a budget lötty… A fizetések meg 3-4-szer nagyobbak, az én szakmámban igaz már csak 1,5-2x-es a szorzó. Szóval ez teljesen más téma, igazad van, nem biztos hogy jó buli most ezt meglépni. —— Ezt a kitérőt csak azért írtam, mert ez alapján nem látom nálunk mi a franc támasztja meg ezeket az árakat.

Segal: Egyetértek

[ Szerkesztve ]


Segal
(veterán)

Ebben az esetben végképp ne erőltesd szerintem, mert ha a kezedben a pénzzel állítasz oda és bemondasz egy elsőre arcpirító árat, még lehet hogy szerencséd lesz mert régen árulja vagy nagyon kéne a pénz, de ha úgy állítasz oda hogy engedjen milliókat és még várjon is rád amíg a bank ad pénzt akkor nem sok reményt adok a dolognak.


eladocuccaim
(kezdő)

Nem egy ingatlant vettem már hitellel, elég gyorsan le tud ez zajlani, nem volt ez sosem probléma. Mondjuk érdemben alkudni jó ingatlanokból sosem lehetett az elmúlt években. (Csak olyat néztem meg, amiről tudtam hogy “jó” - “reális” áron volt hirdetve.)

Két fajta eladóval találkoztam korábbi ügyleteim alatt. Az egyik aki vállalkozó, és tele van, nekik rohadt mindegy volt. A másik meg azok akik anno full hitelre vették és kb semmit nem törlesztettek, nekik szintén ráért mert ők is hitellel mentek tovább, még örültek is hogy én kifizettem a bankjuk felé a tartozásuk amit nekik 10 év alatt nem sikerült… de ez megint másik téma :D


Drizzt
(nagyúr)
Blog

[DH tranzakcióbecslés, 2024. majus: 10969]

Refi:
- 2021. majus: 14198
- 2022. majus: 12519
- 2023. majus: 10187

- 2024. aprilis: 11200

Picit meg a tavalyi felett a szint, de fogy a lendulet. Ingatlan.com-os keresleti adatok is kb. ugyanezt mutatjak: minimalisan a tavalyi felett van a kereslet is a tavalyi es az idei majus kozott.

[ Szerkesztve ]


Csabroncka
(addikt)
Blog

Árak? Én részben stagnálást látok (saját keresési buborékban), illetve amire ráemeltek azt továbbra is hirdetik (telek és nyaraló szegmens)

[ Szerkesztve ]


Drizzt
(nagyúr)
Blog

Arakrol hetedike korul szoktak kezdeni csorogni az infok.

Egyebkent en is stagnalasra szamitok most, de sokszor tevedtem mar.

[ Szerkesztve ]


Segal
(veterán)

Május lesz az és nem április :P


Drizzt
(nagyúr)
Blog

Kivetelesen nem rontottam el, de nehezen kovetheto a formatum.

A linkben van a 2024. majus. Utana a 3 megelozo ev majusa. Legvegul pedig a 2024-ben ezt megelozo honap, tehat aprilis. Ami egyebkent igy redundans a "base" kommenttel es zavaro, szoval a jovoben kihagyom.


gerii
(addikt)

Én most az agglomerációs telkekben látok fantáziát, alig van már beépíthető belterületi, és csak kevesebb lesz, ami feltornássza az árát.


Árpi001
(senior tag)

Persze lehet a lakás értékének a növekedésével is számolni, de az elég lutri a következő minimum 0.5-1 évre, főleg ha eleve drágán veszed...

De hosszabb távon meg emelkedik.
És ha lesz valami miatt megint masszív emelkedés, akkor a vonaton ül, nem kívülről nézi.


whited
(addikt)

Sziasztok
Ha három éven belül adom el a vásárolt lakást, akkor vissza lehet igényelni a 4%-t, jól tudom?
Illetve a bankok hogy viszonyulnak ahhoz, hogy inkább x M kp mint önerő és kettő lakás(ami ki van adva) mint pót fedezet, vagy egy lakás és a másikat eladnánk ami növelné az önerőt.
Köszi :R


Mercutio_
(félisten)

A kérdés, hogy milyen távon és hány % emelkedés jön ki :U arra az ámokfutásra ami az utóbbi 7 évben volt én nem számítanék :N


axioma
(veterán)

Nem, csak levonhatod az adoalapbol [tenylegesen megfizetett illetek]. Ha eladas utan veszel masikat, akkor annak az illeteke csokkentheto a ket ingatlan kulonbozetere.
Szerintem a potfedezet extra aranytalansag kivetelevel eleg 1 [es a vasarolt], a kiadast ha a hiteltorleszto jovedelmi oldalara kell, az meg bankfuggo, de nem tipikusan beleszamolos.


eladocuccaim
(kezdő)

Igen, telek hatalmas biznisz. Sajnálom hogy pár éve nem volt rá pénzem, másra kellett. Csak félek hogy könnyű mellényúlni, beleragadni.

[ Szerkesztve ]


MrCsiT
(addikt)

No de ha az agglo-ból visszavándorolnak a Bp-i panelekbe a dugóktól kiábrándult lakók, akiknek HO is OFF lett, akkor végül jó lesz az agglós telek?
..és ha az jó, akkor ott a házak értéke is nőni fog?
..vagy inkább csak a Bp-i paneleké?

Csupa-csupa kérdés :)

Többen töprengtek, hogy az agglós ház árakat végül mi is támasztja meg? Szerintem, az építőanyag árak: ha valaki X milláért építhetne Y m2-t, és használtan (hasamra ütök) azt X-35%-ért megkapja ha nem is a legmodernebb, de jó állapotban (több pénze meg amúgy sincs rá, vagy több hitellel oldhatná meg) akkor ki fogja fizetni a kért árat a használtért is.
Más vélemény, gondolat? :)

..viszont, akkor immár melyik területen is lesz áremelkedés?? :DDD

Én a magam részéről némi stagnálást várok az árakban 1-2 éves időtávon, de a jó állapotú és/vagy frekventált helyeken az inflációs nyomás hatására nem látnék ilyen 20% vagy több alku pozíciót a vevőknél - inkább pár százalékot csak - mert az infla nyomás alá helyezi az eladót is, ha másik ingatlant venne, vagy akár csak amit vesz majd, azt felújítaná. (és ismét az építőanyagoknál vagyunk.)

[ Szerkesztve ]


Árpi001
(senior tag)

Tavalyhoz képest kb 3-4 millióval drágább a lakásunk.
Tavaly kb 30 misi volt az ára, ma 34 alatt nem találni ilyet.
Pedig ez egy peremkerület, és 1 szobás garzon.
És nem volt nagy bumm az elmúlt 1 évben .
Szóval nem olyan egyszerű ez.


eladocuccaim
(kezdő)

Az ugye megvan, hogy nem minden agglóból rémálom a bejutás? És az, hogy továbbra is rengeteg embernek adott a HO? Akiknek meg nem, azok közül sokan nem is BP-n dolgoznak? Hogy vannak akiknek rugalmas a munkaideje, és nem csúcsidőben közlekednek? Hogy vannak vállalkozók, akik magasról tesznek ezekre, mert nem KELL bejárniuk. Meg ugye egy külvárosi panelből nem vagy hamarabb bent, mint a szomszéd agglós településről.


TrollBalint
(addikt)

Mi is ezen gondolkodtunk, hogy befektetés gyanánt ingatlant venni Pest valami külső kerületében. Aztán kiadni bérbe, hogy havonta jöjjön valami "járadék". De mivel elég sok hitelt kellene felvennünk rá, majdnem mind elmenne a törlesztőre, úgy meg annyira nem buli úgy hogy mi is lemondtunk róla.


VMatteo
(őstag)

Szerintem ha olyan mértékű növekedés nem is lesz, az árak csökkenni nem fognak, csak szépen lassan emelkednek.


Dorian
(félisten)

Agglós háznak nem kiváltója a Bp-is panel. Bp-i panelből nemigen lehet agglós házat venni, és agglós házban lakva semigen akar visszamenni senki Bp-i panelbe.
Amúgy Bp-en egy átlagos tömegközlekedés ajtótól ajtóig 3/4 óra. Átlagos agglóból bejárás (pl nálam) meg 1 óra, kifelé 3/4. De ha csak annyi, h nem kell levinni reggel a kutyát, már többet nyertem a negyed óránál.

üzenetek