[RIOS ERROR] Linux kezdőknek - LOGOUT.hu Hozzászólások [RIOS ERROR]

Linux kezdőknek - OS, alkalmazások fórum

üzenetek

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR]

hozzászólások

[RIOS ERROR]

I02S3F
(őstag)
Blog
[RIOS ERROR]

Érzem az irónia vasfogát :D!

[ Szerkesztve ]


Rowon
(veterán)
Blog
[RIOS ERROR]

Köszönöm! :R

Egyébként próbálkoztam pár dologgal és olvasgattam Reddites bejegyzéseket, ezen a téren is van azért fejlődés és azért maradjunk annyiban, hogy a Windowsos játékok is már nagyon jól futnak Linuxon, szóval szerintem teljesen jogos egy részletekbe menő hardverkiolvasó szoftver szükségessége Linuxra.

Amit találtam:

Zenpower3: [link][link] Githubon érhető el, vagy Fedorához találtam Copr repót. Hőmérsékletet, feszültségértékeket, teljesítményt monitoroz, akár magonként is. Nyilván Ryzenekhez lett megírva, azokhoz elég hasznos. GTKStressTesting csomaggal kiegészítve egész jó kis procihűtő tesztet lehet vele levezényelni.

Geekbench: [link] Elég népszerű cross-platform benchmark, bár a pontosságát néhányan kifogásolták, szerintem Cinebench híján ez az egyik legjobb megoldás procira.

GtkStressTesting (GST): [link] (fenti képen) nálam elég jól meggyúrogatta a procit, csodálkoztam is, hogy az 5600x hőmérséklete így felment... Geekbench alatt 60 fölé nem ment.

Ryzen SMU: [link] Ezt végül nem sikerült használatba vennem, mert az itt látható GUI-hoz valamilyen lib hibát kaptam a termináltól. Ezen már vannak érdekes adatok!

https://raw.githubusercontent.com/leogx9r/ryzen_smu/master/pics/preview1.jpg

Psensor: [link] Ez meg szerintem már egy elég régóta ismert csomag, tetszik benne, hogy grafikonos formában naplózza a hőfokokat. Ezt azért lehet(ne) pár dologra hasznosítani.


CPT.Pirk
(Jómunkásember)
Blog
[RIOS ERROR]

A Phoronix test suite-nak nézz utána. Terminálos, de nagyon advanced cucc. Na annak meg Windows alatt nincs párja. :D (mármint Windowsra is ki van adva, de érted)

Amúgy a lenti linkeden a Tomb Raider nekem is megvan, csináltam vele cross-platform teszteket, nálam konkrétan jobb eredményeket produkált már 2-3 évvel ezelőtt is, mint Windows alatt.

*az intel burn test wine-val amúgy tök jól fut, ha procit akarsz izzasztani. 99%-ban hozza is ugyanazt a pontszámot mint Win alatt.

[ Szerkesztve ]


sh4d0w
(félisten)
Blog
[RIOS ERROR]

Feltetelezem a hozzaszolasokbol, hogy egyikotok sem nezte meg, mik a lehetosegek a netdata-val.

De nekem vegulis mindegy, nem en kapalozok ketsegbeesetten, hogy nem lehet monitorozni a rendszert, ugyhogy reszemrol a szerencse e temaban.


CPT.Pirk
(Jómunkásember)
Blog
[RIOS ERROR]

Megtettem... Csak hát már az elindításához is guide-ot kell olvasni...

Szóval ez nem igazán az, amit csak elindítanék, hogy ránézzek a hőfokokra meg a ram időzítésekre.


Rowon
(veterán)
Blog
[RIOS ERROR]

Szerintem nem is érted a témát, amiről beszélni próbálunk.

Én megnéztem a netdatát, de ez is a szokásos vizuálisan szép, ám funkciókban buta szoftver. Szerverekhez biztos jó, de asztali usernek nem erre van szüksége. Kapitány leírta a lényeget.


CPT.Pirk
(Jómunkásember)
Blog
[RIOS ERROR]

FYI, a dualboot felhasználók életét megnehezítheti a W11 bitlocker titkosítása, amit most az otthoni W11 home felhasználókat kivéve mindenhol igyekszik bekapcsolni az MS a 24H2 kiadással. A gond a mi szempontunkból, hogy a bitlocker minden Windows által olvasható partícióra aktív lesz amit a gépben talál, nem csak a C meghajtóra.

https://www.tomshardware.com/software/windows/windows-11-24h2-will-enable-bitlocker-encryption-for-everyone-happens-on-both-clean-installs-and-reinstalls


daninet
(veterán)
Blog
[RIOS ERROR]

fejlesszetek java appokat. 1500 lesz a szakértés ;] :P


sh4d0w
(félisten)
Blog
[RIOS ERROR]

Ki lehet kapcsolni telepítés során, vagy telepítesz egy korábbit, amit frissítesz - de nem értem, miért gond ez nekünk?

[ Szerkesztve ]


CPT.Pirk
(Jómunkásember)
Blog
[RIOS ERROR]

Akkor gond, ha ntfs-ről is érnél el dolgokat. Nyilván ki lehet kapcsolni, ha egyáltalán tudsz róla, hogy bekapcsolódott.


sh4d0w
(félisten)
Blog
[RIOS ERROR]

Akkor ezután majd felteszed a felhőbe

[ Szerkesztve ]


PCProfessor
(aktív tag)
[RIOS ERROR]

Több száz gb-t, esetleg terrákat? :O


PCProfessor
(aktív tag)
[RIOS ERROR]

The evolution of Windows: useful -> spyware -> adware -> ransomware


Rowon
(veterán)
Blog
[RIOS ERROR]

Az érthetőség kedvéért:

Terra: A Terra latin eredetű női név, jelentése, föld. Magyarországon 2021-ben vették fel az anyakönyvezhető utónevek listájára. A római mitológiában Terra a föld istennője, Tellus néven is ismert, a görögöknél Gaia a megfelelője. [link]

Tera: A tera egy prefixum az SI-rendszerben, mely az egység 10^12-szeresét, azaz 1 000 000 000 000-szorosát, tehát ezermilliárdszorosát (billió) jelenti.

[ Szerkesztve ]


urandom0
(senior tag)
Blog
[RIOS ERROR]

A Java egy tök nyelv, az egyik kedvencem, és a JDK is nagyon jó, csak szegény Java kb. 15 évvel van lemaradva bármelyik ma divatos nyelvtől, másrészt '95 óta nem sikerült elérni, hogy egy Java-s Hello World ne akkora legyen a startup time-ja, mint egy C++-os ERP-nek :)
A GraalVM is kb. 10 évet késett.


tordaitibi
(veterán)
Blog
[RIOS ERROR]

Erre annyit tudok hogy Almáék Apple ID, Android totális crypt a data tárhelyre azaz ehhez hozzá nem fér idegen az ID vagy a pin vagy a feloldókód, biometrikus azonosító nélkül. Se usb debugon se sehogyan ha nincs feloldva az eszköz.
Namost Redmond hasonlóan járt el a felhasználói adatok terén ezzel a húzással.
Másik kettőt nem cseszegeted ezért a cryptelésért?

Linuxon is ott a LUKS meg még jópár dolog. Igazad van mert látom a válaszodat, az csak úgy ad-hoc nem kapcsolódik be. De mint lehetőség ott van.


PCProfessor
(aktív tag)
[RIOS ERROR]

Dehogynem, cseszegetem a többit is. Nincs olyan megoldás ami mindenkinek mindig megfelelne.


cigam
(félisten)
Blog
[RIOS ERROR]

Csakhogy a macOS-en opcionális a titkosítás bekapcsolása, és még ha be is kapcsolod, simán (dual)bootolsz Windows-ba.
Androidon nem tudom mit (dual) bootolnál, de a LUKS sem titkosít minden partíciót, lehetetlenné téve a Windows (dual)bootot.


tordaitibi
(veterán)
Blog
[RIOS ERROR]

Nem.
A Bitlocker nem teszi lehetetlenné a dualbootot, mivel a Win ext vagy btrfs partíciókhoz hozzá se szagol, nem is mountolja, csak a lemezkezelőbe jelenik meg mint ismeretlen partíció. Mivel 1 bájtot nem képes róla olvasni, se ráírni, így érdekes lenne ha lecryptelné a Bitlocker.

Akkor van gebasz ha valaki dualbootos és 1 darab közös NTFS adatpartíciót használ, úgy mint én mivel azt szó nélkül bitlockolja. A / meg a többi ext az menni fog de nem tudja majd Linux kartárs az NTFS adatpartíciót használni.

Nem néztem utána de fizikai képtelenség hogy az EFI partíciót is titkosítsa mivel akkor ő maga se tudna bootolni. Csak NTFS-t lockol le, amit használ.

Androidot példának hoztam fel hogy (talán, nem vennék rá mérget de valahol) 10 Android főverziónál lett visszavonhatatlanul kikerülhetetlenül letitkosítva a data partíció, user kérésére titkosítható a belső adat tárhely is. 13-tól asszem ez is alap. És ez ugye azzal jár ha el is lopják, elveszíted, feloldás nélkül semmilyen módon nem lehet adatot, banki jelszót, semmit levadászni a datáról.
Ezokból droid10 fölött nincs is megoldás zárképernyő, pin, feloldóminta, vagy biometrika, ujjlenyomat, arcfelismerés stb. nélkül feloldani a kijelzőt, mint az én 7-esemen ahol duplakoppra ébred és minden faxni nélkül a kezdőlapra dob.

És ez a módszer Droidon dettó ugyanaz mint a Bitlocker, ha nincs meg a feloldó kód, jelszó bármi, akkor arról fehér ember 1 értelmes bitet nem olvas ki.
És most ugyanezt vezette be igaz suttyomban Redmond a W11-en.

[ Szerkesztve ]


CPT.Pirk
(Jómunkásember)
Blog
[RIOS ERROR]

Android 13-on is pont úgy használom képernyőzár nélkül a telót, mint az eddigi összes android főverziót. Az adat partíció sincs titkosítva.

üzenetek

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR]