Linux kezdőknek - OS, alkalmazások fórum

üzenetek

hozzászólások


tordaitibi
(veterán)
Blog

Stock romon?


CPT.Pirk
(Jómunkásember)
Blog

Nem, olyat talán soha nem használtam a sok bloat szemét miatt. Ez most egy OnePlus 5T, PixelExperience rommal, ami eléggé tiszta android. Éééés éppen meghalt a project. Basszus. Mindegy, ez itt off.


cigam
(félisten)
Blog

A Windows rendszer része az VSL, de amúgy nem csak ext4-re, hanem btrfs-re is van megoldás. Nem is értem hogy jön ez ide. Nem, nem azt mondtam, hogy azokat a fájlrendszereket is titkosítja a bitlocker, nem emiatt nem működik a dualboot. Plusz a közös "adat" partíció simán lehet exFAT, amit mindkét rendszer kedvel, kezel.

Ha a Linux hozzá sem szagol, akkor hogyan fér hozzá a C: partícióhoz, hogy zsugorítsd a partíciót?
Ok, tegyük fel hogy Windows alól zsugorítod a titkosított C: meghajtót, és van particionálatlan üres hely a lemezen. Elindítod a telepítőt, és ...

Én se néztem utánna, de a TPM-ben tárolt (bitlocker?)kulcsal, valahogy zárolja HDD és a gép közötti kommunikációt. Pl. az EFi hozzáférést. Ez magyarázat lehet, hogy arra, miért kezd minden dualboot leírás úgy, hogy kapcsold ki a bitlocker-t. pl. [link] A nagy kérdés, hogy, a 24H2 után, utólag kikapcsolható lesz-e. Plusz egy mezei user bele mer-e vágni egy ilyen túlbonyolított telepítési folyamatba.

[ Szerkesztve ]


cigam
(félisten)
Blog

Ja, és ezekután újraindítva a gépet, már kérte a bitlocker feloldókulcsot, vagyis észrevette, hogy megpróbáltak belepiszkálni.

[ Szerkesztve ]


tordaitibi
(veterán)
Blog

Ok.
Próbáld ezt meg (a teljes mindenmentes feloldást beállítani) egy gyári Samun vagy esetleg egy MIUI-n :) :K
Nem lesz sikerélményed azt garantálom.

Én egy őskövület Ressurrection Remix googlementes custom romon élek évek óta.
Nyugalom és reklámmentesség szigete. Ha néha kezembe kerül az asszony MIUI Xiaomi, ennek a nyugalomnak aznapra vége :B


tordaitibi
(veterán)
Blog

Pontosan ahogyan írod, a telepítendő Linuxnak Win alól kell lezsugorítani a területet.
Nem tudom kiprübálni mert a melóhelyen vagyok és a céges gépeket nem akarnám ennyire megbarmolni ma éjjel, viszont v.melyik nap otthon meg tudom nézni, mit is szólna egy tpm csipes secure bootos Win10 telepítés ha bekapcsolom a Bitlockert és mellényomok egy Linuxot.

Addig is gugliztam és több leírás szerint működik, csak akkor hasal el a Win boot ha a grubon keresztül van indítva.
UEFIből kiválsztva a winloadert, simán indul mellételepített Linuxszal.

Bocs a fordítózott szövegért, nem tudok angolul nagyon, ez pont az egyik jó leírása a megoldásnak:

Ha a Biztonságos rendszerindítás eredetileg engedélyezve volt a Windows rendszeren, ellenőrizze, hogy továbbra is engedélyezve van-e.
Ezután válassza ki a Windows elemet a firmware rendszerindítási menüjéből – ne az Ubuntu GRUB menüből. Ne lépjen be a firmware beállítási képernyőjére sem, csak nyomja meg az F11 vagy az F12 (vagy más megfelelő billentyűt) a rendszerindító menü eléréséhez, és válassza a "Windows Boot Manager" lehetőséget.
A Secure Boot alapértelmezett BitLocker PCR-kötési profilja (0,7,11) azon információkra támaszkodik, hogy milyen SB-aláíró tanúsítványok vettek részt a rendszerindítási folyamatban, azaz megköveteli, hogy minden .efi fájlt aláírjon a Microsoft „Windows” tanúsítványa, amelyet az Ubuntu bootloader nem. Ha a Windows kiválasztása előtt átmegy a GRUB-on, akkor a TPM rendszerindítási naplója eltérő lesz, és a BitLocker-kulcsot nem lehet feloldani.
(Emellett a PCR 7 nyomon követi, hogy mely tanúsítványok kerültek importálásra a Secure Boot "megbízható" és "visszavont" listájába, dbvalamint dbxa listákba, de az Ön esetében ezek valószínűleg nem változtak.)
A nem biztonságos rendszerindítási profil (0,2,4,11) ehelyett megfelel a bekapcsolás óta végrehajtott .efi binárisok konkrét kivonatainak, tehát ha például a GRUB a Windows Boot Manager előtt fut, az ismét eltéréseket okoz. a TPM eseménynaplójában.
Az Ubuntu puszta jelenléte a rendszerindító menüben azonban nem okozhat problémát (ez a PCR 1, amely nem része egyik profilnak sem), mindaddig, amíg a Windows rendszerindítás nem megy át rajta.

[ Szerkesztve ]


cigam
(félisten)
Blog

Nem kell megnézned, 5 perce próbáltam, készítettem a képernyőképeket. Egy secure boot-os, bitlocker-es W11pro-val, és egy 24.04-es ubuntu telepítővel.
Hiába zsugorítod Windows alól, bekapcsolt bitlockerrel nem tud települni, hibába van előkészítve az üres terület.

[ Szerkesztve ]


tordaitibi
(veterán)
Blog

Okés, megkíméltél akkor a teszttől, köszi.
Akkor passz.

Viszont így meg nem értem a webes találatokat ahol írták többen hogy simán telepítették mellé csak utána lehalt a Windows boot.


sh4d0w
(félisten)
Blog

Azt, ami fontos :U

Az enmagrol letoltott akarmi nem fontos, mert megint letoltheto - egeszen hihetetlennek tartom, hogy ezt magyarazni kell.


PCProfessor
(aktív tag)

Van akinek fontos a bluray amit nem tud beszerezni fizikailag, torrenten pedig nem aktív, hogy letöltse; vagy videózik(legyen most csak 2k a példa kedvéért) és meg kell hagyni őket eredeti méretben, mert ki tudja mikor kell belevágni új klipbe vagy bármi más indok; emellett még sok más példa....

Nem mindenki tárolja a családi fotókat felhőben amit egy 10 éves telefonnal csinált és elfér, mert annyira rossz a minőség, hogy 4k-s tv-n már semmit nem látni belőle.

NAS-hoz nem biztos, hogy ért felhőre meg nem éri meg neki költeni.
Sajnos van ilyen, sajnálom aki emiatt szenvedni fog, mert fogalma nem lesz róla, hogy mi történt.


tordaitibi
(veterán)
Blog

Sajnos nem mindig tölthető vagy online elérhető.
Átlagos, sokat érintő verzió a filmek.
Én valamikor 14-15 éve kezdtem el filmeket, videoklipeket letöltögetni, nem nyakló nélkül hanem amik nekem kedvesek. Össze is jött 1-1,5TB.
És ezek a filmek ma nemhogy nem tölthetők hanem el sem érhetők online, pl.YT, "Az ön régiójába le van tiltva" üzenet mindennapos.

Másik, inkább zavaró hogy amiket elteszegettem könyvjelzőbe 5-10 évvel ezelőtt, ezek zöme OS mankó és szakmai, pl. Android hack, hogyan csináljuk meg ubuntun hibrid alvást stb.
És a weboldalak 50-60%-a jelenleg 404 vagy domain nem létezik stb.
Rászoktam a komplett weboldal pdf vagy html mentegetésekre ezokból.

Akinek ezek +a ténylegfontos pár 100 családi videó, kép, ami így összesen kb. 1-2TB méretű, egy IT életpálya gyakorlatilag, nos ez nem fog felhőben elférni vagy legalábbis fizetős lesz.


CPT.Pirk
(Jómunkásember)
Blog

Igen, nekem is van egy rakás olyan "ereklyém", amit ma nem tudsz letölteni... Ezért is vettem egy 4TB külső merevlemezt. Csak hát közben betelt és kéne még... :D Ez olyan, mint a spotify a zenehallgatásra... Jó jó, de ha elmegy a mobilneted mert beüt a zombi apokalipszis, akkor epic music nélkül kell a végső harcot megvívnod. :)


Rowon
(veterán)
Blog

Én vettem egy 10 terás HDD-t tavaly, már az is 2/3 van.


K0zm0
(aktív tag)

Kolléga ismerőse külön NAS-t használ, hogy 720p-ben felnőtt filmeket archiváljon, mert szerinte, ha beüt az apokalipszis akkor neki az lesz a cserealap. Nekem csak egy kérdésem volt: "Mi lesz, ha nem lesz áram?" :DDD


Rowon
(veterán)
Blog

LOL. Szerintem már évezredek óta azt várja az emberiség, hogy egyszer igazán beüssön az apokalipszis. Valahogy nem jön össze. Talán a természetes emberi viselkedés része, főleg ezen az éghajlati övön, hogy az emberek mindig készülnek a télre, mindig tartalékolnak, halmoznak, mint a mókusok. Valahol szerintem a gyűjtögetés egy egészséges dolog, egészen addig, amíg valaki teljesen haszontalan és értelmetlen dolgokat rakosgat el.

Az öreg számítógépeknél is megfordult már a fejemben, hogy azok a gépek, amik most a szemétdombon állnak, de még működnek... ha tényleg lenne egy apokalipszis, akkor pár ilyen gép a hozzájuk tartozó szoftverekkel nagyon sokat érnének. Most meg kb. ingyen se kell senkinek. Érdekes dolgok ezek.


tordaitibi
(veterán)
Blog

Nálam lesz :K Kis napelemes akkus projekt.

Rowon, "szemétdombos" gép nem jó. Max. mini PC, méginkább takarékos lapitopi.
Ha apokalipszis lesz, minden wattóra számítani fog, a régi vasházas kávédarálók sokat zabálnak.


daninet
(veterán)
Blog

NASA bármit megadott volna '64-ben egy pentium 2-ért mikor a holdra kellett menni :DDD áramszámla ide vagy oda

de hogy ON is legyen a topik: kedvenc apokalipszis projektem a Kiwix ami egy linuxra is elérhető offline wikipedia tükör. Régi tervem egy pipboy ami kiwix-et futtat :D

[ Szerkesztve ]


Rowon
(veterán)
Blog

Pipboyhoz CoolRetroTerm. [link] :C


K0zm0
(aktív tag)

"ha tényleg lenne egy apokalipszis, akkor pár ilyen gép a hozzájuk tartozó szoftverekkel nagyon sokat érnének"

Ez megfordult már az én fejemben is. Egyébként van egy hasonló "összeesküvéselméletesidőutazós" féle sztori 2000/2001-ből, konkrétan a John Titor-os.
A fickót azért küldték vissza egy alternatív jövőből, hogy egy régi IBM 5100-t vigyen vissza, hogy debuggolni tudják a legacy softwareket az atomháború után (ABL/BASIC).
Akár igaz, akár hoax, sci-fi novellának marha jó történet volt! :D


5leteseN
(aktív tag)

+ tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Kösz a válaszokat a tojás-főző CPU-s, Linux-os DELL "lapos" ügyében: a CPU-venti csapágya beragadt :O =>csere, a kb 10€-ós cseredarab már úton van. :R

üzenetek