Mikrotik routerek - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


Horvi
(őstag)

Sziasztok,
Lenne pár kérdésem a nagyérdeműhöz.

Van két hapac2-m és és össze vannak kötve wireguardal. Az egyik a RouterA-hoz a 192.168.1.0/24-es tartomány tartozik a RouterB-hez a 192.168.10.0/24.
A RouterA mögött van egy nginx proxy manager. Azt a RouterA dns címével simán elérem gond nélkül(a legutóbbi segítségetek alapján). Azt szeretném megoldani, hogy a DNS címével elérjem viszont a RouterB mögötti ip tartományból is.
Próbáltam úgy, hogy a RouterB-ben csináltam egy statikus DNS bejegyzést ami a 192.168.1.50-es címre mutat ami az nginx.
Viszont az figyeltem meg, ha a mikrotik beépített dns címe mögötti wan ip frissül akkor mintha nem épülne ki rendesen a wireguard kapcsolat illetve nem lehet az egyik hálózatból elérni a másikat. Csak ha letiltom a statikus dns címet aztán lekapcsolom és vissza a wireguard interfacet meg az ether1/pppoe interfacet. Lehet a kettőnek nincs köze egymáshoz, ez csak egy ilyen megfigyelés volt.
Hogy lehetne ezt jól megcsinálni, hogy rendesen működjön?

Felmerült otthon a wifi hatótáv bővítése így egy ap felszerelésén gondolkodom a ház külső falára. A táp PoE-vel lenne megoldva, a fő router-ben(hapac2) van elvileg PoE képes port. Két opció is van az egyik a külső fal lenne az eresz alá kb közvetlenül szóval ott viszonylag fedett részen lenne.
A másik lehetőség egy teljesen fedett boltíves rész ott nem érné nap meg eső meg semmi ilyesmi. Az lenne a kérdésem, hogy milyen ap-t lenne célszerű választani? Nagyjából amit találtam mint lehetőség az a cap/capac/wap/wapac. Mindenképpen rá kéne menni a kültéri egységre?
Illetve nem vagyok benne biztos, hogy az ac képes eszközök megérhetik-e a felárat.

Megtaláltam ezt a régebbi hozzászólást és az lenne a kérdésem, hogy ezeket a szabályokat hova érdemes tenni a sorban?
Köszi!

üzenetek