Mikrotik routerek - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


Pille99
(tag)

CRS328-nak brutál ára van.


Audience
(aktív tag)

Mire szeretnéd használni?


iceQ!
(addikt)

1 éve vettük őket netto 110-be, most az egyik oldalon nettó 198 365 Ft. Jól felszaladt....


pitiless
(senior tag)

Mint mindennek az ára... Anno 67e Ft-ért vettem a wifis RB4011-et. Most 135e. Januárban vettem egy kis szünetmentest, akkor 18e volt, most 25e.


jerry311
(nagyúr)

Az egyetlen pozitívum az új 5009-cel kapcsolatban, hogy legalább szabványos a PoE.


szuszinho
(őstag)

:Y Novemberben vettem, ára: ~56e volt.


user12
(őstag)

Ha csak az SFP portok miatt kellene, ez is jó alternatíva lehet


Lenry
(félisten)
Blog

hap ac3-amat tavaly áprilisban 34.000-ért vettem.
most 50


pitiless
(senior tag)

Én most egy LTE-set vettem ennyiért, alig használtan.


iceQ!
(addikt)

Én azt a céggel fizetettem ki még anno(privát bónusz :D ), de az LTE-s verzió van ami akkor is már 80-ba került :D


Pille99
(tag)

max vlan lenne rajta


Pille99
(tag)

kb. 12 db gigás port is használatban lenne


Audience
(aktív tag)

Hát erre bármelyik L3 Managed okos switch megfelelő amin a portok kedvedre valók.


adika4444
(addikt)
Blog

Itteni tanácsra írtam a Wireless-bolt-nak. Kb. 6000 Forintért (szállítással együtt) itt az eredeti, új MikroTik táp. Gyorsak, hozzáértők!


Lenry
(félisten)
Blog

szuper :R


Mr Dini
(addikt)
Blog

Üdv!

Sajnos ábrát most nem tudok rajzolni, de ha szükséges, mindenképpen csinálok majd. Szeretnék egy házi szervert elhelyezni, ami egy telekomos optikára lenne kötve. Az ONT jelenleg PPPoE passthrough módban van, de van egy 192.168.0.0/24 hálózata, erre van rákötve egy hap ac2, ami intézi a PPPoE kapcsolatot, illetve van egy 192.168.1.0/24 hálója, amin az összes otthoni eszköz lóg. Tipikus egyszerű otthoni setup.

Ide jönne a szerver. Mivel a telekomtól 2 PPPoE sessiont kapok, amiből jelenleg csak egy van használatban, szívesen felhasználnám a másikat a szerverre. Legegyszerűbb az lenne, ha rákötném a telekomos ONT-ra a szervert és úgy authentikálnék. Azonban szeretném a mikrotikre kötni a szervert, hogy a belső hálózatból is elérhessem a fájljaim a szerveren.

Az lenne az ideális, ha a szerver fizikai interfésze így megkapná mondjuk az 192.168.1.5/24 címet, de fel tudnék építeni egy PPPoE sessiont is közvetlen a szerveren, hogy így az saját IP címet is kapjon. Majd ez lenne a preferált alapértelmezett út. Meg lehetne ezt oldani viszonylag erőforrás kímélően valahogy? Fontos lenne, hogy a fasttrack ne bukjon el, mert a hap ac2 nem egy atomgép.

Köszi


Beniii06
(őstag)

"Ide jönne a szerver. Mivel a telekomtól 2 PPPoE sessiont kapok, "

Eddig működőképes elgondolás.

"Legegyszerűbb az lenne, ha rákötném a telekomos ONT-ra a szervert és úgy authentikálnék."

Ez már nem szerintem.

Ez csak úgy működhetne, hogy az ONT építi fel a második PPPoE sessiont véleményem szerint(fizikai okok miatt), arra pedig szervert nem kötnék, mert egy távolról menedzselt eszköz. Topikjában ezt a felállást ismerem csak működőképesnek, de attól ki lehet próbálni, csak ne ruházz be feleslegesen előtte eszközökbe. PC-t/notebookot rakd be a szervered helyére próbaképpen és meglátod, hogy az megkapja-e a második PPPoE sessiont. Az a tippem, hogy nem, de ez lehet típus függő. Nálam 5565 v2 van, az nem tudta.


Mr Dini
(addikt)
Blog

Nálam is 5655 v2 van és ha az egyik ethernet porton csücsül a mikrotik router nyilván belépve, akkor egy másik ethernet porton tudok ugyanúgy PPPoE kapcsolatot építeni pl egy linuxos laptopról és az IP címe is más nyilván. Ez nem járhatatlan, de ha lehet megmaradna B tervnek. Mivel így teljesen el lenne izolálva a szerver a belső hálózatból.

[ Szerkesztve ]


Alteran-IT
(őstag)

Az a bajom, hogy én is Unifit raknék már otthonra ha nem lenne Mikrotik, mert annyira gyengék a megoldásaik, hogy az hihetetlen és még ha megpróbálom a sok beállítási lehetőséggel finomra hangolni, akkor sem tudok belőle olyan teljesítményt kihozni, mint egy Unifi-ből, amit kb. csak alap beállítással használnék, annyi hogy mivel nálam több VLAN és ezáltal több WiFi hálózat is van, egy Mikrotik kényelmesebb, de ez a kényelem már teljesítmény szempontjából hátrány, azt viszont nem tudom, hogy egy UniFi mennyire és hogy VLAN képes, meg ahhoz vagy külön vezérlő kell, vagy a PC-re külön szoftver, de már venni fogok egyet kísérletezésre, mert már unalmas amit a Mikrotik csinál és nem látok náluk fényt az alagút végén, valószínűleg még elég sokáig elég nagy sötétség lesz náluk szoftver és hardver téren is, pedig kár érte, nagyon jól indultak és egész jó routereik voltak pár évvel ezelőtt, most meg ugyan azt a sz@rt kiadják más néven más külsővel, vagy ha esetleg újítanak, akkor nem sok értelmét látom, mert a mostani új CCR-ekben ugyan van újabb, meg az a pár port ami van az többet is tud (10G, 25G stb..), de cserébe se egy LCD kijelző, se egy m.2 foglalat/SATA port, vagy egy USB/sd kártya hely, se semmi, pedig mindegyik elférne rajtuk, csak éppen hülyék lettek azt inkább lefele adnak a színvonalból és egyre kevesebb funkcionalitást kínáló eszközeik vannak egyre instabilabban működő szoftverrel, szóval nem bánnám ha végre rájönnének, hogy sajnos fordítva ülnek azon a döglött lovon.
Az LCD képernyőt különösen bánom, mert egyes helyeken az LCD kijelzős routereken kirakom a sávszélesség grafikont a WAN portra, vagy éppen az összevont bridge-re és tökéletesen látszik a forgalom ahol számít anélkül, hogy be kellene mászni a routerbe és így hozzáférést sem kell adni egy-két helyen ahhoz, hogy pl. a főnök lássa, hogy az internet azért szar, mert fullba le van használva valaki által, vagy ha éppen látja hogy alig van forgalom, akkor azért szar, mert a szolgáltatónál van valami gebasz azt nem kell ezért a routerbe belépni, vagy engem zavarni és így tovább és ez csak az LCD kijelző hiányának a negatívuma, a többiről inkább nem is beszélek.

#17639 Pille99: Ha az ár annyira fontos, akkor nyilván TP-Link, bár tudásilag még az üzleti kategóriás eszközeik is olyanok, mint pl. az Unifi routerei (bár ott legalább az AP-k jók), nem sokat tudnak, meg azt is hülyén. Mikor először illesztettem több VLAN-os hálózatra menedzselhető TP-Link switch-et, azt hittem falnak megyek, annyira hülyén van pl. megoldva rajta a VLAN kezelés, jó mondjuk a Mikrotik-en is a Cisco-hoz képest, de pl. a TP-Link pont ezért bosszantó méginkább. Mondjuk nem tudom azóta változott-e már valamit, ritkán használok TP-Link eszközöket már, vagy ha használok mint routert vagy ilyesmi, akkor is OpenWRT vagy valami hasonló megy rá és azzal használok VLAN-okat, meg így pl. külön WIFi hálózatokat is, mert ugye egyébként ezt a gyári szoftverrel nem tudod megoldani még a 30-50 ezres kategóriánál sem, mert nem üzleti. Switch-ből én talán inkább D-Link-et ajánlanék ha a Miki túl drága, de a TP-Link is elmegy, csak ha lehet én inkább kerülném.

#17645 jerry311: Igen, de azon kívül sajnos semmi más nincs, ami inkább negatívum, meg az is, hogy eddig a szabványos PoE gondott jelentett a Mikrotiknek és most úgy adják elő az egészet, mint ha megváltották volna ezzel a világot, vagy ők sz@rták volna a spanyolviaszt, szóval nekem inkább ez a problémám. Hogy őszinte legyek, nekem a helyükben nem lett volna pofám sem ezt kiadni, sem az új cap ac-t, sem pedig az új wap ac-t, főleg hogy elég horror árakon mennek már chipválság ide-oda, mert tudom hogy az IPQ40xx chipsetekből eléggé bevásároltak, szóval annak nem tudható be a drágulás, max. ennek a félkegyelmű viktornak, de ezt a témát meg inkább hanyagoljuk, mert tényleg bosszantó, hogy nemrég még én is milyen áron vettem 1-1 Mikrotik eszközt, azt most meg rendesen horror áron vannak azt ahhoz képest tényleg a legtöbb eszköz még ha új is eléggé elavult már.

#17658 Mr Dini:
Az nem megoldható, hogy a szerverbe teszel még egy hálókártyát (akár a legolcsóbb gigabitest, pár ezer forint) és az egyik hálókártyát a hAP ac²-re kötöd és statikus IP-t állítasz be átjáró nélkül, a másik hálókártyát meg az ONT-ra kötöd az egyik portra a hAP ac² WAN portja mellé és akkor lesz egy külön port a PPPoE-nek és egy a belső hálózatnak?

Egyébként nálad hogy-hogy lehet 2 PPPoE kapcsolat egy ONT-on? Mert én is úgy tudom, hogy nem lehet, ilyen előfizetésed van, vagy valami belsős kapcsolat? Mert azt tudom, hogy ADSL kapcsolaton akár 4-et is fel lehetett építeni egy modemen és kaptál akár 4 publikus IP címet is, de ONT esetében úgy tudom, hogy csak 1-et lehet, ha esetleg lehetne többet, érdekelne hogy hogyan.


adika4444
(addikt)
Blog

A Telekom új TV platformjának mindenképpen kell a net (nem elég a belsős VLAN). Ezért született az a megoldás, hogy minden PPPoE felhasználóval kétszer lehet belépni, így az egyik munkamenet az ONT-on, másik egy saját eszközön.
HA viszont az ONT-on nincs felépítve, akkor két saját eszközre is mehet, a mutatvány a Sagem 5655 v2 összes LAN portjával működik, úgy egy éve próbáltam.

A drágulásra meg csak nagyon röviden annyit, hogy amikor tápot kerestem az ac3-hoz (talán hétfőn vagy kedden), akkor kíváncsiságból megnéztem, találtam 35900-ért, viszont tegnap előtt már 47000 volt a legolcsóbb helyen. Én tavaly nyáron vettem 32k-ért. Annyit bőven megért, de 50k-t nem, annyiért két éve simán tudtam volna venni RB4011-et, és most nem küzdenék vele, hogy WireGuard-on egymásba ágyazva két tunnel-lel nem bír el.

Ja, két tunnelt pedig azért raknék egymásba, mert a DIGI peering-je netcup (Anexia, Németország) irányba borzasztóan rossz, viszont egy WireGuard-dal van összekötve a routerem a root server-emmel. Ha cloudflare-en át érem el az rs-t, akkor a max. 80 Mbps helyett felfelé és lefelé is hozza amit a csomag kínál (FTTH 1000/300), csak a router ezzel már nem bír, Debian-on viszont megy faszán.

[ Szerkesztve ]

üzenetek