Mikrotik routerek - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


dombila
(senior tag)

Ha esetleg Wireguard-ra lenne szükséged, akkor nyugodtan tedd fel a v7-et. Nálunk egy wifi-s RB2011UiAS-n 7.15.2 megy hibátlanul (wifi-t nem használjuk már benne). Persze nem tudom hány kapcsolatot kezel(ne) gond nélkül, mert valóban nem a legerősebb hw.


phulee
(tag)

Kösz az infót. Igazából a Mikrotiket mi is csak tűzfalként, illetve a két belső független hálózat elválasztására használjuk, valamint adja a DHCP-t. Mögötte már Tp-Link switch-eken megy a vezetékes hálózat, wifi-re Omada mesh működik. Egyszerre legfeljebb 6 vpn kapcsolat lehet jelen állás szerint (ennyi a max. konkurens felhasználó), amin keresztül elsősorban word, excel, illetve pdf dokumentumokat kezelünk. Szóval nagy terhelésről nem beszélhetünk.


azbest
(félisten)
Blog

Vajon kapható olyan lte usb dongle ittohn, ami MBIM driverel kompatibilisen lte interfaceként feljön 7.15 rendszerrel?

Láttam, hogy vannak többé-kevésbé karbantartott listák, de nem túl meggyőzően írnak a kopatibilitásról MBIM részen és fórumokban láttam, hogy némely esetben még dongle fw verzió és routeros verziónként is van szórás. Na meg, hogy mit lehet itthon kapni, ami tudja. Hap ax3 routerrel játszanék, hogy próbálgassam az sms kezelést és hasonlókat.

Másik meg az ára, mert ha drágább, mint egy hAP ax lite LTE6, akkor nincs értelme donglet vennem :)

Huawei E3372-320 -ról írtak olyat, hogy jó. Huawei E3372-325 esetén dongle fw függő és csak arm rendszerrel kompatibilis, ha épp jó fw változatos.

Asztali router gondolom nem tud feljönni ilyen eszközként (huawei b525 és e5180s készülékem van már)

[ Szerkesztve ]


DeniL
(tag)

Szia,

próbáld ki elsőnek egy android telefonnal, usb teatheringgel képes LTE eszközként feljönni Mikrotiken, mielőtt belevágsz anyagilag egy USB dongle-ba.
Talán android telefon találsz a közeledben :)


azbest
(félisten)
Blog

Na az jó ötlet, van pár régi telefonom is :)


DeniL
(tag)

Mielőtt vettem egy rendes LTE képes eszközt, előtte használtam 2 hónapig probléma mentesen :)
Bár való igaz nem próbáltam sms küldést vele, elsődleges "netforrásként volt használva".
Figyelj rá hogy adatkábel legyen, pont belenyúltam itthon egy olyan usb kábelbe amivel az áram át, de adat nem megy át, 2 napig lestem ki a fejemből mit is kell Mikrotiken állítanom hogy működjön, aztán kiderült semmit, csak megfelelő adatkábel kellett volna.... :)


azbest
(félisten)
Blog

aha, hát ezt lehet nem támogatja, hogy sms-t fogadjon vagy küldjön. Már hogy lte port lesz, de sms kezelésnél nem tud vele kommunikálni

[ Szerkesztve ]


azbest
(félisten)
Blog

hm, viszont az egyik ősrégi zte donglet sikerült sms-re beállítani ez alapján [link]
Eddig azt használtuk pécében, csak cseréltük hAP ax lite LTE6 dobozra.
Hm és úgy látom a tesztemhez jó lesz (pdu formátumból ékezetes szöveget kinyerni az ascii alapszöveg helyett), szóval végülis lte mód nélkül is megteszi.

[ Szerkesztve ]


azbest
(félisten)
Blog

ja igen, azt nem is meséltem, hogy ezzel (POE-SPL-TYPE-C-GIGA) a poe-lan adapterrel tökéletesen megy a hAP ax lite LTE6. Megvan ennek a kombónak a varázsa, hogy az épületben bárhol lehethetjük és kap áramot a szünetmentesített poe képes központi swichről :D

[ Szerkesztve ]


Lenry
(félisten)
Blog

kiteszi az áramot a type-c-re? jó tudni, hogy ilyen is van :R

[ Szerkesztve ]


azbest
(félisten)
Blog

létezik sok hasonló, van ami full buta és csak leszed annyi áramot/feszültséget, ami eljut.

Ez viszont 5v-ra lekonvertálja és 802.3af kompatibilisnek írják, ahogy a mikrotik poe switch is az. Szóval ez nagyon passzol az lte boxhoz (5v 2,5A type-c tápos), annak hiányzó poe képességéhez. [kép]

De létezik hasonló 12V-osban, microusb és dc jack fajtában is. Alinexpressen is látni hasonlót, csak a hestore azért megbízhatóbbnak tűnik (hogy tényleg tudja amit ígérnek).

[ Szerkesztve ]


vkp
(aktív tag)

Ne legyenek illúzióid, a Hestore nagyrészt ugyanazt a szemetet árulja, mint a kínai webshop, csak tőlük kapsz rendes számlát és supportot.


Audience
(aktív tag)

Használok ilyet kamerához, USB-n táplált IOT szenzorokhoz és tökéletes.


tothd1989
(tag)

Sziasztok, abszolút kezdőként írok nektek.
Adott egy RouterOS-es VM (virtuális gép) (link).
A vm 2 cpumagot, 512mb ramot, 128mb tárhelyet és 4db ethernet csatolót kap. A RouterOS verziószámát nem tudom a komment megírásakor (a gép hangos, asszony alszik :) ), de van wireguard
A hypervisor: Proxmox 8
Vas: A teljesség igénye nélkül (úgy gondolom nem releváns, ezért nem bogarászom ki a pontos típusokat) egy hp dl360e 16c/32th, 8gb ram,274gb sata ssd, 4 gigabites ethernet port.
A cél az lenne, hogy 3 vagy később akár több subnetet hozzak létre dhcp szerverrel. ISP router mögött vagyok, átrakható bridge módba, de ameddig ez elkerülhető, nem lépném meg mert amúgy (Tarr kft féle Arris gigabites router) is egy hulladék (értsd: sok esetben ignorálja a beállított dolgokat). El szeretném különíteni a rack szervereim, a privát pcket/laptopokat/mobilokat és az iot eszközöket az átláthatóság és a különböző szintű tűzfal szabályok miatt, viszont szükséges az átjárás (akár ideiglenesen). Tegnap sikeresen létrehoztam a 192.168.40.0/24 tartományt, internet is van azon a subneten, de ugyanazon lépések használatának ellenére a 192.168.20 - 30.0/24 már nem működik. Tudom, hogy létezik vlan, ehhez sem értek jobban, illetve nem is igazán járható mivel az eszközeim nem tudnak cimkézni és nem 2db vm-et futtatok (4-es ha clusterem van). Nagyon szépen megköszönöm ha valaki tud segíteni, esetleg ha szükséges bármiféle információ, szívesen megosztom.


lionhearted
(őstag)

Az az Arris sok szempontból hulladék, de a bridge mód nekem évekig betonstabil volt, 2 féle eszközön is. Azt viszont nehezményezte, ha nem közvetlenül dugtam rá a routeremet.

Valamennyire lehetségesnek tartom, hogy ha nem elég mély a network ismereted, akkor nem a Mikrotik rOS lesz a neked való.


Edorn
(aktív tag)

Milyen router-t ajánlanátok kis irodába?
- 10-15 munkaállomás, mind kábelesen csatlakozva
- noname switch-ek vannak 10+ aljzattal (szinte biztos nem lesznek jobbak véve)
- WiFi-t eddig szinte csak az alkalmazottak használtak a saját mobiljukra, tehát nem munkára, de ha beleférne egy WiFi is, néha hasznát vennénk 1-2 laptoppal munka kapcsán is
- Net sebesség: hát fogalmam sincs: valamelyik alsóbb csomag lehet. Könyvelő iroda: adatforgalom nagyrészt irodán belül megy (gyakorlatilag folyamatosan, mert minden gép egy szerverre dolgozik közvetlenül), bevallási időszakban, meg stb pedig nagyobb mértékben kifelé, de akkor sem hinném, hogy olyan számottevő lenne a forgalom a sok kis ürlap beküldözgetésével...
- Költségkeret: 50-100 ezer körül reménykedem
- Egyéb: tetőtérbe kerül, ahol nem csak a mostani melegben van kibírhatatlan kánikula, hanem minden nyáron... Tehát normál használat mellett is túlmelegedő eszközök nem jöhetnek szóba...
- Eddig egy cisco router volt üzemben, ami villámcsapás áldozata lett...

Tudnátok ajánlani olcsóbb és drágább megoldást is? Illetve WiFi-vel és WiFi nélkülit?

(tudom, könyvelő irodának nem kellene ilyesmin spórolnia, de ez van...)


Funthomi
(aktív tag)

Sziasztok!

Otthoni, saját hálózatra keresek routert és ezt a típust néztem ki: MikroTik L009UiGS-RM.
Diginet 1000-hez és nem túlbonyolított konfiggal (kevés IPsec, NAT, VPN, tűzfalfunkciók stb.) mennyire jó ez a típus? Bírná az 1000-es netet?

(Ha volt már kérdés korábban sorry, rákeresve nem találtam így meg.).

Köszönöm!
Üdv!


tothd1989
(tag)

Attól függ milyen hiányosságot vélsz felfedezni. Mint írtam, egy dhcp szervert sikerült beüzemelni, viszont a többi nem működik. Mindegyik dhcp külön etherneten lóg, külön gateway ecetera. hamarosan csatolom a képeket a beállításokról. Beállítások (imgurl link)

[ Szerkesztve ]


tothd1989
(tag)

Nem tudtam már szerkeszteni a hsz-t. Itt vannak a nat beállítások (szintén imgur link).


lionhearted
(őstag)

VLAN vagy teljesen szeparált hálózat nélkül nem fog menni több DHCP szerver, hiszen amikor címet kér, nem tudja melyik hálózathoz tartozik.

üzenetek