Mikrotik routerek - Hálózat, szolgáltatók fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


tothd1989
(tag)

Sziasztok, abszolút kezdőként írok nektek.
Adott egy RouterOS-es VM (virtuális gép) (link).
A vm 2 cpumagot, 512mb ramot, 128mb tárhelyet és 4db ethernet csatolót kap. A RouterOS verziószámát nem tudom a komment megírásakor (a gép hangos, asszony alszik :) ), de van wireguard
A hypervisor: Proxmox 8
Vas: A teljesség igénye nélkül (úgy gondolom nem releváns, ezért nem bogarászom ki a pontos típusokat) egy hp dl360e 16c/32th, 8gb ram,274gb sata ssd, 4 gigabites ethernet port.
A cél az lenne, hogy 3 vagy később akár több subnetet hozzak létre dhcp szerverrel. ISP router mögött vagyok, átrakható bridge módba, de ameddig ez elkerülhető, nem lépném meg mert amúgy (Tarr kft féle Arris gigabites router) is egy hulladék (értsd: sok esetben ignorálja a beállított dolgokat). El szeretném különíteni a rack szervereim, a privát pcket/laptopokat/mobilokat és az iot eszközöket az átláthatóság és a különböző szintű tűzfal szabályok miatt, viszont szükséges az átjárás (akár ideiglenesen). Tegnap sikeresen létrehoztam a 192.168.40.0/24 tartományt, internet is van azon a subneten, de ugyanazon lépések használatának ellenére a 192.168.20 - 30.0/24 már nem működik. Tudom, hogy létezik vlan, ehhez sem értek jobban, illetve nem is igazán járható mivel az eszközeim nem tudnak cimkézni és nem 2db vm-et futtatok (4-es ha clusterem van). Nagyon szépen megköszönöm ha valaki tud segíteni, esetleg ha szükséges bármiféle információ, szívesen megosztom.

üzenetek