Mikrotik routerek - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


stopperos
(senior tag)
Blog

Jó szándékkal írta a kolléga. Ennek így semmi értelme.
Én is jó szándékkal írom, nekem 15 éve egy állásinterjú bukott el rajta, hogy a L3 subneteket akkor még nem értettem. Pedig nem is hálózatos pozíció volt.
Az, hogy IP szinten (OSI Layer 3) különböző tartományokat használsz, attól még az eszközök Ethernet (OSI Layer 2) szinten látják egymást. Írd át az IP címed mondjuk egy IOT-s címre, látni fogod az összes IOT eszközt. Broadcast és Multicast forgalmat pedig minden eszköz látni fogja a hálózatodban (Wireshark megmutatja). Illetve ez így most nem fog működni, mert egy Layer 2 hálózaton 1 DHCP szerver üzemel (kivétel a master-slave és ha kikapcsolod ezt a beállítást). Ha 3-4 van, akkor a kliens és a szerver honnan tudja hogy melyikhez tartozik?
1) Ha igazi szétválasztást akarsz, akkor VLAN-t használsz, és switch segítségével vagy az eszközeiden rakod rá vagy veszed le a vlan tag-et. Az egyes VLAN interfészekre veszed fel a fix IP címet és a hozzá tartozó DHCP szervert. A VLAN megoldja az L2 szétválasztást még úgy is ha fizikailag azonosak az eszközök és a kábelezés.
2) Ha működésre akarod bírni ezt az elrendezést (ez így biztos nem fog működni), akkor 1 interfészt használsz. Az 1 darab interfészre felveszed a 3-4 IP címet a megfelelő subnet mask-kal (IP > Addresses). Erre létrehozol 1 DHCP szervert és több IP pool-t. A ismert eszközöket pedig statikus IP címmel felveszed (LAN-t ismered, IOT-t ismered, a Guest pedig az az alap IP pool-ból kap dinamikusan címet). Ez sem teljes megoldás, de legalább már különböző IP címeket fognak kapni az eszközeid.
Abszolút kezdőként (ahogy írtad legelső hsz-edben), ha meg akarod tanulni a hálózatokat, akkor javaslok egy Cisco CCEnt, esetleg Netbasic, vagy Mikrotik MTCNA képzést. Így nem lesz sok sikerélményed.

[ Szerkesztve ]

üzenetek