Mikrotik routerek - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


tothd1989
(tag)

A szétválasztásnak van értelme, mivel amikor utoljára járattam a clustert, heti szinten átlagosan 500-ipt bannoltam ki, és nem szeretném a ha véletlenül is, csak egyvalaki bejusson a belső hálózatra (tudom de ezt fejbevágtam a bridgel-el, de valahol el kell indulnom, mi lenne a megfelelő) mert rengeteg személyes adat/jelszó stb el van mentve +
vannak publikos szolgáltatások (web, (s)ftp szerver, a fiam minecraft szervere, egyéb játék szerverek) illetve saját célra letöltések + smb megosztás + dlna. Így ha külön van minden, le tudom korlátozni, hogy csak a privát hálózatból legyen elérhető az ssh, a proxmox (vagy bármelyik szolgáltatás felülete) és nem kell befixálni minden ip-t.
Vlanról néztem magyarázatot, nekem eddig úgy tűnik tulajdonképp azt csináltam meg, csak a nehezebbik módon. A bridge (avagy valami jobb megoldás) azért kell, hogy a helyi hálón elérhető legyen a dlna, smb, iot cuccok illetve tudjam managelni a rackeket.

@stopperos
Nem tudok fel/levenni switchel vlan taget, mert csak "buta" eszközeim vannak (netgear gs108, egy tenda n300 f3 router és egy zyxel nbg4615 v2) mert ezek vásárlásakor még nem volt tervben ekkora project. Csak közben rányúltam pár rackre itt az aprón kvázi aprópénzért (...). Egyedül a proxmox kezeli talán őket (van ilyesmi beállítási lehetőség, hogy vlan aware), de a rackek meg egy hálózaton belül vannak. Így ha ráaggatom a vlan cimkét mindegyik ethernetre, attól a rácsatlakozó eszköz nem fogja tudni mit kezdjen vele.
Van 4db pc, 2 laptop, 1 tablet, 6 mobil, és idáig 6 iot eszköz illetve a 4 rack ami 23 eszköz + még a vm-ek, elég macerás mindent kézzel felvenni mac alapján. Így talán az lehet a megoldás, ha külön portra kerülnek a vlan tagek, de akkor meg ugyanott vagyok szerintem.

A kollega válaszával igazából az volt a gondom, hogy bár rámutatott mi (lehet) a probléma, de a megoldást már nem kínált (sajnos ez ilyen általános ph hozzáállás, hogy, feltételezik, te rögtön tudod mit kell tenni). Nyilván itt mindenki a szabadidejében segít, nem lehet felróni, ha nem betűről-betűre mondja mik a lépések csak nem esik annyira jól a kérdezőnek.

[ Szerkesztve ]

üzenetek