MILC felhasználók szakmai topikja - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Fujinak van annyi előnye, legalábbis a retro vázaknak, hogy lehet rájuk tenni bőr/műbőr tokot meg vakusaruba rakható hüvelykujj támaszt anélkül, hogy hülyén nézne ki (sőt), így a notórius fogdosós pontok jobban bírják (és lényeges méretnövekedés nélkül javul a fogás is).

Annak örülök ha a mai Canon vázak már jobbak, de a 10-15 évvel ezelőttieknél azért szintén jelen volt a leválás (sőt sokat láttam ami undorítóan kifehéredett, meg volt visszahívás is allergén anyagok miatt).


p_adam
(addikt)

Még mindig itt van nálam a 24 éves EOS D30 (mondjuk nem tudom minek...) csak a csatlakozókat takaró gumi porladt szét (hozzá se kellett volna nyúlnom, akkor egyben marad...), de egyébként semmi. Persze nem is nyúzom őket, az "átlag" MILC-k még amatőr használat mellett is kopnak. Ami Ok, csak egy Canon MILC-t sokkal könnyebb árában eladni úgy, hogy nem látszik rajta semmi használat, kiolvasás nélkül nem lenne könnyű megbecsülni az expo számot.

A Leica-t egyébként kihagytam, azt is tokkal érdemes használni, már csak az értéke miatt is...
De ha eleve normálisan van megformázva és legyártva a grip (EOS R ebben a későbbiek fölött áll kicsivel, ennél jobb MILC egyelőre nem volt a kezemben, bár a méretéhez képest az RP/R8 is elég jól eltalált) akkor ez teljességgel felesleges extra, ami nem tehető át másik gépre, ergo kidobott plusz pénz, mikor tovább kell adni...

A kifehéredést egyébként egy régi Sony A-bajonettes objektív gumigyűrűin tapasztaltam, pár csepp víz fültisztítóval való kitartó tisztítás szépen leszedte.

[ Szerkesztve ]


Lassú Víz
(őstag)

A maiak közül pl. a Fuji X100 nem tűnik lemállós gumi borításúnak. Vagy az általam használt márkán belül EP-7, OM-5, miközben az OM-1 esetében borítékolható a leválás. Biztos én vagyok fordítva bekötve, ha mindenki körberagasztja gumival a gépeket, sőt minél drágább, annál inkább kap gumi borítást. Vegyük a Leica S-t (de szép is lenne), szerintem megengedhetetlen, hogy egy 20k Euros vázról leváljon a borítás. Kell, hogy legyen rá normális technológia.

Na mindegy, kikiabáltam a világba a dühömet. Egy olló, egy sniccer és egy Loctite segítségével orvosoltam a problémámat, de ettől még a tüske marad.

[ Szerkesztve ]


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

Nekem a Nikon F90x-emen a gumiborítás úgy jött le, hogy gyakorlatilag leolvadt a hátulján.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Nekem is megvan a 16 éves Pentax K200D-m és azt nyúztam elég sokat, kis kifehéredésen kívül nincs baja, pedig azzal jártam leginkább viharokat kergetni, kapott sarat, esőt, 100 km/h-val repülő port. De ha nekem leírja valaki, hogy az övé szétfoszlott, készséggel elhiszem. :)

Ki lehet emelni egy-egy példát pozitívumnak meg negatívumnak, de én az ilyen 5Dmk2, 6Dmk1, 60D és hasonlók idejében sokat használtam ezeket a vasakat (egyik sem a sajátom volt) meg az ismerősi kör is dominánsan Canonos volt és láttam már mindenfélét, ötvenezernél megnyúlt 5D-t meg olyat is ami 200-hoz közel is egészen egyben volt. Egy időben dolgoztam egy marketing ügynökségnél, volt bent három 60D is, mindegyikről mállott a borítás és nem is kellett nagyon széthajtani őket ehhez.

Legjobban talán a Nikon D800 tartotta magát (szintén céges gép), de erre is simán beírhatja valaki, hogy az övé lemállott. :D


Lassú Víz
(őstag)

Úgy látszik nincs menekvés. Pedig nem új keletű a probléma, más a termék, de a ragasztás nem sokat fejlődött 50 év alatt. Spoiler: 4:40-től.

[ Szerkesztve ]


p_adam
(addikt)

Az ugyanúgy nem jó, ha túl erős a ragasztó, mert akkor nem lehet úgy szétszerelni, hogy a borítás ne sérüljön.
@Stauffenberg: eredetileg a MILC gépekre vonatkozott a kijelentésem, ott eddig még egyetlenegy esetben sem láttam, hogy elkezdett volna leválni.
Változtattak az összeszerelésen, ránézésre könnyű eltávolítani, mégis jól tart.

Teardown of the Canon EOS R Mirrorless Camera
" It’s worth noting that Canon seems to have new grip adhesive tape; it was both easier to remove and retained its stickiness for replacement better than what we’ve seen before. "


Lassú Víz
(őstag)

Értem amit írsz, de két dolgot biztosan nem fogok tenni egy öt éves vázzal:
1: szétszerelni,
2: 130 ezer Ft-ért javíttatni.
Hab a tortán, hogy az első generációs E-M1 már nem javítható, és a modellciklust alapul véve kb. 2 év múlva követi a II. generáció is ezen az úton.

Valószínűleg ez a megoldás. Az első 3-4 évet kibírja a borítás, aztán amikor leválik, vissza kell ragasztani egy kis méretalakítás után, mert onnantól minden nap ajándék amíg nem lesz GTK a váz.


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

A K&F Alpha 10L is megjött. Ez telitalálat, pont jó. Tuti nincs 10 liter, nem olyan nagy mint amekkorának a review-k alapján tűnik, de nagyon jól pakolható, nagyon ötletes, első benyomások alapján csak a legjobbakat tudom róla mondani, és majdnem fele annyi mint a pgytech 4 literes.
Nagyon rendben van kívül-belül, és az anyaga se tűnik olyan kényesnek mint a pgytech-é. Ezt tuti megtartom, nagyon tetszik.


Grillo
(senior tag)

Akkor azért a Pana G9 hüvelykujjnál lévő kis foltja, ami lejön, nem is akkora probléma az esztétikai oldalán túl, alatta rendes műanyag van (amúgy a kártyafoglalat ajtaját borítja).


nozs23
(addikt)

Grillo
(senior tag)

Pont az előbb dobta fel RWong bemutatóját a YT, de hirtelen azt hittem, valami régi modellt nézeget, rá sem kattintottam... :lama:
De hogy ez a MF palancsinta obi ez minek? Ok, olcsó, de amúgy?


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

200 dollárért egy f/8-as manuális objektív minden csak nem olcsó.

De az S9 viszont nem vészes árban a maga 1500 dollárjával, de nem tudom ez a szenzor elég kiforrott-e a mechanikus zár nélküli konstrukcióhoz, meg sajnos ebből is ilyen bullshit kamera lett, nem értem, hogy kinek van szüksége 6K open gate videóra és Full Frame szenzorra, de elég neki ez a szegényes kezelőszerv csokor, ami az egypálcás belépő gépeket idézi.

Ha ez egy kicsit felnagyított GX9 lenne, akkor a nyálam összefolyna.


nozs23
(addikt)

de nem tudom ez a szenzor elég kiforrott-e a mechanikus zár nélküli konstrukcióhoz

De tudod: nem. Szerintem ez a legnagyobb hibája ennek a váznak.

Én vártam, pont ezért: Ha ez egy kicsit felnagyított GX9 lenne, akkor a nyálam összefolyna.
De nem baj, úton van már az újan vadászott ezüst GX9-em nyaralós váznak Leica 15mm-el.

[ Szerkesztve ]


Grillo
(senior tag)

Hja. Meg instanget egy kiegészítő grip ahogy nézem.
Valami hasonló Oly vázsapkajellegű obim van, ami 15mm f8, mondjuk 3000 forint volt, és egyszer már használtam is.


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

Csak átfutottam, de ez jó hír, hogy nincs benne mechanikus zár, mert így legalább nem akarom megvenni. :B


vakablak93
(őstag)

Ez komoly hogy ennek nincs keresője? Még ha csak elhanyagolnák és valami kicsi elavult valami lenne, de legalább lenne...
Lehet velem van a baj de én ezt hiányolnám róla a legjobban... Pedig végre lett volna egy igazán kicsi FF kamera.. (mármint bunkó nélküli kialakítással)

[ Szerkesztve ]


vakablak93
(őstag)

(Lejárt a szerkesztés bocsi)
Am csak velem van a baj hogy ez a pancake még ha manual meg f8 is nem tűnik rossznak?
Mármint a nappali kirándulós nagylátónak még el tudom képzelni hogy lazán ellennék AF nélkül, pláne hogy ez f8-tól indul, szóval alapból tekintéllyes méretű a fókuszsík, így a szett tényleg elég GX80 + palacsintára hajaz. (mondjuk mint a kövület 14mm 2.5 palacsinta)
Emellé egy 50mm 1.8 aztán a minifanoknak mint én (ha lenne kereső) perfekt FF alternatíva lenne.

[ Szerkesztve ]


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

Szerintem 90%-ban videósokra gondoltak a tervezéskor, ezért nincs.


vakablak93
(őstag)

Igen sejtettem hogy valami ilyesmi, kár. De így legalább úgy vagyok vele mint te a mechanikus zár hiányával, így legalább nem akarom megvenni :D

üzenetek