Milyen billentyűzetet vegyek? - Beviteli eszközök fórum

üzenetek

hozzászólások


Domonkos
(Ármester)
Blog

Legjobb tudomasom szerint az az. De mivel en nem csipem az MX-ben a linearis kapcsolokat, igy szamomra lenyegtelen, vagy inkabb meg zavaro is. :B


Domonkos
(Ármester)
Blog

Tartossag eseteben lehet hogy van kulonbseg, de nagyon ritka az, hogy tenylegesen a kapcsolo romlik el. Altalaban a pufoles hatasara szokott a forrasztas megrepedni a kapcsolo labainal es az szokott hibajelensegeket produkalni. Erre pedig az optikai kapcsolo sem lesz immunis. ~szerintem.
Mondom ugy, hogy en meg egyetlen billentyut sem vagtam igy tonkre, de mar tobbet javitottam masoknak, vagy epp sikerult ugy hasznaltan venni ilyesmiket, hogy hasonlo problemajuk volt...

A gyorsasag az jo kerdes. Ha akarmi, akkor inkabb csak lasabbnak kellene lennie a fotoellenallas miatt. Noha ez is csak sub-milisec nagysagrendben van. A pergesmentesitesre meg vannak nagyon jo es gyors megoldasok, amik billentyuzetes felhasznalasra boven jok. Szoval nem tudom, hogy itt mit tudna az optikai megoldas nyerni. Amugy en is lattam par tesztet, ahol ezek a billencsek tenyleg nagyon jol szerepeltek, amibol inkabb csak arra tudok kovetkeztetni, hogy a legtobb gyarto a sima billentyuzetei eseten meg mindig nem a moho algoritmust hasznalja...

Gepelesi elmeny az lehet, hogy jobb lesz. Elviekben sokkal simabb tud lenni, mint a tobbi.

Hang temakorben nem foglalok allaspontot.


Mr.Csizmás
(félisten)
Blog

[Keychron 7th Anniversary Deals]

hátha valami jó van.


DevilMaestro
(csendes tag)

Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata a Gamakay LK75-tel? Nagyon gagyi kínai? Őszintén, ez a kijelzős knob megvett kilóra. :DD


Apollyon
(Korrektor)

Látszik szép tisztán tartod a datahandet. :K Nehéz volt rajta megtanulni gépelni? Mi lett az "egérplüssös" billel?


Dr. Akula
(félisten)

Azt hittem valami feszület, Mária a kis Jézussal, meg ilyenek...


Molydeus
(őstag)

Én amúgy a V10 Max-ot ajánlottam, ami kereten belül lehet, szintén tud gasket mount-ot és a külön numpaddal meglenne minden billentyű, ami feltétel volt.

M.

[ Szerkesztve ]


Synthwave
(HÁZIGAZDA)
Blog

Double gasket.


Synthwave
(HÁZIGAZDA)
Blog

Attól nem lesz simább, mert optikai. Volt ilyen billencsem, egy szimpla Ducky One 3 köröket vert rá, minden szempontból. Pontosabban most is van egy, és arra is. A hang meg...szintén nem itt lesz a varázslat.

Legfeljebb a tartósság, de hot swap esetében ez meg ugye kb. irreleváns, és pont annak a billemnek a gombjai kezdtek megmakkanni (immár az új tulajnál töltött ~1,5 év után), amelyikben optikai switch-ek voltak. Szóval igazából erre sem vennék mérget.


sutszi
(veterán)
Blog

#90476 nyunyu : Köszi, akkor ezek alapján az új szigetes megoldások P50, P51, T16 ami most környezetemben van valahol ez alatt lehetnek. T420-am volt még régebben. Egyébként a T16-nál még laposabb lett. Rövidebb úton jár, puháb és halkabb mint a P51.

#90477 dqdb : Viszont az alapján ahogy írsz, nekem most az az érzésem, hogy nem ugyanazt értjük halkság alatt. Lehet a te mércéd szigorúbb mint az enyém... és ami szerintem halk az neked hajókürt. Tényleg nem könnyű videókból tájékozódni, de nem egyet hallgattam meg a halknak jelölt lineáris piros kapcsolóból... persze hallható... de én pl kiszaladnék egy taktilis klattyogástól.

#90479 Domonkos : :DDD Kérek engedélyt meghunyászkodni... Ezt a megoldást most látom először életemben. Gyors néztem egy Linus Tech Tips videót... azért valljuk be, érthető, hogy miért nem terjedt el. Viszont mindenképpen egy üde színfoltja a területnek... ebay-en igen szép ára van. :D

#90482 Domonkos: Tök jó kis ötletelés lett a témában... Lényegében sikerült egyszerűsíteni néhány részletet és kihúzni a listáról mint igényt. Effektíve a tartósság és a gyors reakció miatt nem optikai switch irányban ragaszkodnom. Mechanikus megoldással is elérhetem a kívánt célt és akkor bővebb választékból nézelődhetek.


nyunyu
(félisten)

Itt meg itt eresztettem össze extra hangtompított kapcsolókat pár nem hangtompítottal.

Egy Red jellegű kapcsoló kb. úgy ketyeg egy szivacsokkal kitömött billzetben, mint a fekete 3098B+-ben lévő lineáris kapcsolók.
Nem hangtompított billzet házban sokkal jobban kong a bottom-out.

(Itthon most a kék 3098B-t használom a lineáris Silent Peachcsel, melóban a fekete 3098B+-t a taktilits Silent Lemonnal, utóbbi is halkabb, mint a többi kolléga random HP gumidómja)

[ Szerkesztve ]


Domonkos
(Ármester)
Blog

Meglepoen egyszeru tisztitani, ahhoz kepest, hogy bezs. A muanyag reszek nagyon simak, igy azokat egy alkoholos(?) torlovel is szepen le lehet torolni, a tenyertamasz pedig annyira eloregedett, hogy olyan gyorsan kopik, hogy normal hasznalat mellett teljesen tiszta marad takaritas nelkul is. Neha le kell fujdosni rola a lemorzsolodott gumidarabokat es jol is van.

Megtanulni rajta normalisan gepelni kifejezetten nehez volt, meg ugy is, hogy se a col-stag, se a key-well se a thumb-cluster se a tenting nem volt szokatlan. Raadasul ez egy 50%-os billentyuzet, aminek konnyuve kellett volna tennie az atszokast, mert egyebkent egy 35%-osrol valtottam.
De megsem volt egyszeru - es a problemaim azok ezek voltak - kb. olyan sorrendben, ahogy felfedeztem oket:

Amint eloszor sikerult uzembe helyezni, ugy egybol a 3. gepelesi teszten sikerult 120 cpm-et produkalni (ugyanazzal a kiosztassal, mint amit sima row-stag billentyuzeten is hasznalnek). Ez kb 1/5-e a normal sebessegemnek, de 5 perc utan ez nem volt rossz. Ami egybol feltunt, hogy izommemoriabol a felso es az also sort ugy probaltam meg mukodtetni, hogy a kapcsolo tetejere tettem az ujjamat es utana probaltam lenyomni - mint ahogy azt egy sima billentyuzetnel is tettem elotte sok-sok evig). Ami egyebkent siman mukodik, de nagyon bena erzete van. Ha odafigyeltem, akkor tudtam rendeltetesszeruen hasznalni (a felso sort ugy, mintha egy ermet tolnek az asztalon elore, az alsot pedig ugy, mintha egy ravaszt huznek), de amint egy kicsit temposabban szerettem volna gepelni, ugy nem tudtam erre kelloen nagy figyelmet forditani. Ami tovabb nehezitette a helyzetet, hogy a melohelyen sima choc billencsem volt, ami minden irodaban toltott nappal visszatorolte az epp kialakuloban levo helyes izommemoriat. Erre a mai napig nem tudom, hogy milyen mas, gyorsabb megoldast lehetett volna hasznalni; de mindenesetre szep lassan, honapok alatt azert at lehetett szokni. Ma mar az ide-oda valtogatas sem zavar.
A masodik problemam, ami mar a masodik napon feltunt, az az, hogy tul nagy erovel (es tul kicsi pontossaggal) hasznaltam a klavit. Bar az azelott hasznalt ~20gf-es pink choc teljesen egy ligaban van a datahand-del, utobbi kozel sem choc-spacing-et hasznal. Nem is MX-eset. En az elso heten azt hittem, hogy szamomra ez fogja a dolog veget jelenteni, mert a mutatoujj belso es a kisujj kulso gomjba (flipper-e(?)) tul tavolinak erzodott. Ez teljesen elrontotta akkor a kenyelmet. Emiatt es pluszban azert, mert a keztartas is teljesen mas volt, nagyon gyakran elofordult, hogy a szelso ujjaimmal a flipperek belso-also szelet talaltam el, ami 2 leutest eredmenyezett.
Harmadik problema az a 2-2 hianyzo billentyu volt. Ugye normal billencsen a mutatoujjak 6-6 billentyut kapnanak, de itt csak 5-5 jut nekik es abbol is csak 4-4 van konnyen atviheto helyen. Qwerty-re vetitve a bal kezen a t es b, es jobbon az y es n betuknek keresni kellett valami uj helyet. Ezt az eredeti kiosztas a kozepso- es gyurusujj befele levo flipperere rakta - ami egyebkent nem rossz, es sok honapig nem is talaltam nekik jobb helyet. Foleg ugy, hogy dvorak-ot hasznaltam, amiben azokon a poziciokon nem tul gyakori billentyuk vannak (yxfb). Ezeket viszonylag konnyu volt megszokni es a mai napig imadom oket leutni, mert olyan poziciokon vannak, amik hagyomanyos billentyuzeten egyaltalan nincs. Mintha egy uj dimenzioba kellene kinyulni - annyi kulonbseggel, hogy nem kell, es a kinyulas resze is kb. egy fel choc-nyi tavolsagot jelent. Imadom. :))
Aztan ahogy szepen kezdtem az egeszet megszokni, ugy tunt fel, hogy dvorak nem lesz jo optimalis kiosztas erre a billencsre, mert tul top-row-heavy. Ami szinten nem volt egy jo kombinacio azzal, hogy meg mindig feleslegesen nagy erovel nyomtam a felso sort, mert a kormeimnek nagyon nem tetszett. Szoval gondoltam, hogy megcserelem a dvorak felso es also sorat. Mivel a potyoges 70+%-a meg igy is a kozepso soron maradt, igy vartnal joval egyszerubb volt az atszokas. A dolgot megint nem segitette, hogy a melohelyen levo skeletyl-t meg mindig ""sima"" dvorak-kal hasznaltam; de a problema legnagyobb resze full varatlan helyekrol jott: a j es k atkerult a felso sorba - ami nem vim-nel okozott gondot, hanem mindenhol mashol: less, screen, readline stb. Ezeknel kuzdelmes volt az atszokas, mert a bennuk valo navigacio kozben sosem arra gondoltam, hogy nekem j-t es k-t kell nyomni hogy le- es fel mozogjak, hanem azt a ketto billencset, ami kellemesen kozel van a normal keztartashoz. :U
Viszont ahogy ezek megvoltak, ugy kb. sinre kerult minden. Ekkortajt sikerult befejezni az uj kontrollereket [2] es vegre teljesen atprogramozni az egeszet. Onnast pedig a legnagyobb elmeny a hasznalata. :)

Az egerplussos bill az maradt az irodaban. Majd kicsit kesobb egy masik datahand valtotta. Jelenleg arra var, hogy majd valaki talan kolcsonkeri, de egyelore csak a sweep-re van jelentkezo.
Tetves es Dugo pedig nyugdijba mentek. :K

[ Szerkesztve ]


Synthwave
(HÁZIGAZDA)
Blog

"de nem egyet hallgattam meg a halknak jelölt lineáris piros kapcsolóból... persze hallható... de én pl kiszaladnék egy taktilis klattyogástól."

Nem attól lesz halk vagy hangos, hogy lineáris vagy taktilis. Rengeteg tényező befolyásolja egy billencs hangját (és itt nem csak a hangerejére gondolok);

–a kapcsoló fajtája, ezen belül
–a kapcsoló alsó-felső házának anyaga
–a kapcsolószár fajtája
–van-e benne csillapítás és ha igen, milyen
–van-e switch film
–milyen a rugó
–van-e lubrikálva a cucc, és ha igen, akkor melyik eleme és mivel
–––––––––
–a klaviatúra készülékházának anyaga és alapvető akusztikája
–van-e benne valamilyen szivacs/bármiegyéb csillapítóréteg, és ha igen, akkor hol és milyen
–milyen anyagú/merevségű és fajtájú a plate
–a kupakok anyaga, profilja és falvastagsága
–extra csillapítás a spacebar alatt
–van-e a NYÁK alján tape mod vagy nincs
–használsz-e o-gyűrűt, és ha igen, akkor milyen vastagságút, illetve keménységűt
–milyen stabilizátorok és vannak-e kenve, valamint van-e band-aid mod

Biztos van még egy-kettő, de most ennyi jutott az eszembe.

Kapcsolókból egyébként több ezer fajta létezik, és kb. mindegyik pontról esszét lehet írni, szóval hatványozottan összetettebb téma ez (tele nüanszokkal), mint azt elsőre gondolná az ember.

[ Szerkesztve ]


Synthwave
(HÁZIGAZDA)
Blog

Ennyi küzdés, de ékezetek még mindig nincsenek.

:))

Amúgy mi van a raktárban, amitől már megválnál? Egyelőre csak kérdezősködöm.


sutszi
(veterán)
Blog

Végig néztem mindet... a Silent Peach elég jól suhog... bár jó kérdés, hogy mi a különbség a standard switchek és a low profile-ok között. Mert dqdb leírása alapján a low profile szinten nem annyira törekednek a halkságra ... még...


Domonkos
(Ármester)
Blog


Synthwave
(HÁZIGAZDA)
Blog

Csak a clicky nem lehet halk és nem csak hegesztett jank létezik, arról nem beszélve, hogy hangprofilról volt szó, nem csak halkságról, de inkább a kérdésre válaszolj. :))

[ Szerkesztve ]


sutszi
(veterán)
Blog

A vége az lesz, hogy veszek egy MX Keys-t aztán kész. :DDD

Persze lehet cizellálni...ezek egy részéről olvastam... de, hogy őszinte legyek olyan szinten nem akarok ezekkel foglalkozni, hogy nekem kelljen ezeket moddingolni, kicserélni, kenegetni, szétszedni, összerakni..stb.
Tudom, hogy ez is egyfajta hobbi...de nem az enyém. Tehát az igényeimből is vissza kell adnom. A Domonkos képének analógiáját szeretném használni akkor azt mondom az egyik véglet az a billentyűzet ami pipálja a listádat. A másik véglet az a 2000HUF-os szörnyűség amit csak azért vettem, hogy lógjon valami a szerverből és néha megnyomok rajta 2 gombot. :DDD
Akkor én valahol a tutti frutti billentyűzethez szeretnék húzódni, de azért nem elérve azt. Amit nem szeretnék, hogy hangosabb és rosszabb legyen egy gumidómos laptop billentyűzetnél... Viszont a hallása az mindenkinek a sajátja ezért nehéz megmondani mi az ami nekem halk és mi az ami másnak az...
A taktilist azért mondtam, mert az nekem hangosabbnak tűnik. Lehet csak profilban más...de érzetre akkor is az... és valahogy érzékeltetnem kell, hogy mit keresek és mit szeretnék elkerülni.


dqdb
(nagyúr)

de én pl kiszaladnék egy taktilis klattyogástól
Egy tipikus taktilis kapcsoló tövig nyomva semmivel sem hangosabb, mint egy tipikus lineáris kapcsoló tövig nyomva, a taktilitás hangja elhanyagolható és a bottom out csattanása teljesen elnyomja. És mindegyik a halktól nagyon messze van.

Egy tipikus halkított taktilis kapcsoló ideális körülmények között hangosabb lesz, mint egy tipikus halkított lineáris kapcsoló ideális körülmények között, és mindkettő messze halkabb lesz, mint egy tipikus nem halkított lineáris.


dqdb
(nagyúr)

Csak a clicky nem lehet halk
A muted clicky kapcsoló létező dolog.

üzenetek