Milyen cserélhető objektíves gépet? - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

80-90%-ában az eseteknek 35-40mm körülit (ekvivalens) használok. Annyira, hogy még a Fuji x100v is megfordult a fejemben, de mindig lebeszélem róla magam.

Ha váltok, akkor egy ekv. 35mm-esem biztos hogy lesz (sonyban a 35/1.8, fujiban a 23/2 az amit néztem), másodiknak egy általános valami zoomot ami se nem nagy, se nem drága (se nem jó :D), sonyban gondolom egy használt kitobi, fujiban a 15-45 kb, pl videóra meg ilyesmi. Később egy makró, és/vagy egy ekv 85mm körüli. Később valami tele, szeretek néha madarakat is fotózni, de nem ez a fő irány, ez a "valami középszerű tele" kategória.

Az AF fontos, hogy gyors és pontos legyen. Ez az egyik terület ahol akármennyire is szeretem a GX80-am, tele van vele a hócipőm (lassú, pontatlan, igaz ez részben az obinak köszönhető). AF-ben a gyorsaság nagyon fontos, szemkövető AF-et eddig csak youtube-on láttam, elképzelni se tudom, hogy a gyakorlatban milyen, de biztos szuper. Manuális objektívekkel nem szeretnék többet foglalkozni, van itthon vagy 8-10 legalább (Nikkor F főleg) a régi időkből, persze ha egyszer rámjön és lesz hozzá konverter eljátszok velük de komolyan meg se fordul a fejemben hogy használjam.
Az ultra szűk dof-ra nem vagyok ráizgulva, ez az egyik azon kevés dolog közül ami nem zavar m43-on, ezen a rendszeren 2.8-nál nyitottabb rekeszen csak végszükség esetén csinálok fotót, ha lehet szeretek 3.2-4 körül maradni, szeretem ha a fotó értékelhető része éles.
A videó olyan szinten fontos, amit kb. egy telefon is tud, családi események megörökítése, ez a része nem szempont igazán.

A keret igazából nem lényeges annyira, de ezt gyorsan lepontosítom, mielőtt nagyképűen hangzik: összeraktam az árát, nem probléma ha FF, de ha a környezetemtől nem is, de magamtól általában sajnálom a dolgokat sajnos (ez van), ezért nem lett még elköltve. Mostanában egy kicsit átértékeltem a dolgokat az anyagiakhoz való viszonyulásom terén, ezért mondjuk azt, hogy az ára ne legyen döntő faktor.

Ami miatt már egy ideje nyűglődök, a gépváz+obi páros mérete, nekem nagyon szimpatikus, ha bármilyen oldaltáskába belefér, netalán kabátzsebbe, nem vagyok egy fotóstáskás típus újabban. Méretre a GX80+20/1.7 jó volt. Vettem egy Nikon D750-et tavaly, aztán rövid idő alatt rájöttem, hogy mindent megtestesít amitől irtózok a fotózásban: nagy, nehéz.

Én szinte teljesen magamnak fotózok csak, nem teszem fel a képeimet sehova, nem osztom meg, szeretem őket elnézegetni, vagy családi körben megnézzük őket, tehát ambícióim a fotózás terén nincsenek. (Van egy-két ötletünk a cégben amihez a fotókat én csinálom majd, de arra bármelyik gép megfelelő amikről szó van. És oda a rossz képek is jók, magunknak csináljuk a magunk örömére.)
Családtagokról készült fotók, helyekről készült fotók (túra, bicajozás, baráti társaság, de a mindennapok is, mindenféle érdekesnek gondolt dolog, amit észreveszek, akár a lakókörnyezetemben is). Illetve újabban rengeteg kép készül az életünkbe frissen belépett kutyáról (nekem fontos, elfogadom ha ez más számára lényegtelen).

vihartigris:
Szó szoros értelmében vett képminőségen (normál iso-n) kívül mindennel bajom van már.
Röviden felsorolva: lassú az AF, olyannyira, hogy egy nem túlmozgásos, fűben piszmogó-szaglászó kutya kezelhetetlen neki. Magas iso-ban meg kell állni 3200-nál, ha azt mondom magamnak hogy inkább mosott/zajos legyen mint bemozdult, akkor lehet menni 6400-ig de nem az igazi. Felbontásban a cropolhatóság miatt szeretnék már 16mp-nél többet. Több manuális kontrollt szeretnék a vázon (ezért tetszenek a fuji vázak).
A problémáim jelentős része abból adódik a jelenlegi rendszeremmel, hogy teljesen jövőtlennek látom (nem vitát akarok ezzel generálni, ezért nem is úgy írtam, hogy az, hanem annak látom, elfogadom ha másnak más a véleménye), ebbe a rendszerbe pénzt már nem teszek (jelenleg ott ekv. 24-től 300mm-ig vannak obijaim, szinte csak az ekv. 40mm-t használom amúgy).

Egy aránylag fontos elképzelés a részemről, hogy elképzelhetetlennek tartom, hogy ritka kivételektől eltekintve raw-okkal foglalkozzak, 99%-ban csak jpg készül most is és a jövőben is (régen vacakolgattam vele, ma már nem érdekel, taszít a raw-ozás és a feldolgozás, nem fogom csinálni). A fuji ebben nagyon jó, de nem hiszem hogy a sony jpg-k gyengék lennének a mindennapok során, amire használom a gépet.

Túl hosszú lett, megköszönöm ha elolvassátok.
Még ennyi után is kicsit úgy érzem, hogy nem fejeztem ki magam jól, az egész gondolatmenet inkább onnan indult nálam, hogy mennyire jövőálló az aps-c szerintetek (mert az mft-t mint formátumot nem érzem annak személy szerint), vagy mennyire veszi át inkább a helyét a FF fokozatosan. De a fentiekben leírtak is lényegesek persze.

[ Szerkesztve ]


kovsol
(titán)

Leírtak alapján én Fuji APS-C rendszer felé mennék a helyedben. Minden elvárt területen meglenne az előrelépés, és a rendszer kedvez a jpeg fotózásnak is.


pitagi
(tag)

Egyelőre tisztán elméleti kérdés, továbblépésen gondolkodom, nem sürgős, de szívesen olvasnék ötleteket, javaslatokat.
Jelenlegi rendszerem olympus e-m1, nem-pro kategóriás natív, és 4/3-os obik. A nagylátót illetve telét viltrox-em1 + canon obikkal oldom meg, szintén nem pro, hanem kit/régebbi használt kategória. Van egy nex-6 is manuálozni speed boosterrel.
A továbblépésre az eredeti elképzelésem az em1-ii volt, illetve madarazni kezdtem (jelenleg etető környékén kisebb énekesmadarak, de más is érdekel), erre oly/pana 100-400, de elbizonytalanodtam:
-még mindig elég magas az e-m1 ii használt ára
-oly/pana 100-400 használtban nagyon ritka
Amire még használom: családi fotózás, tájkép-természet, főleg virág (nem makro, csak közeli). Szenzorban és (a madarazásnál) AF-ben szeretnék előrébb lépni.
Három irányt látok:
- eredeti elképzeléshez ragaszkodni
- egy harmadik váz madarazásra (pl. használt aps-c tükrös és sigma tele)
- teljes rendszerváltás: de mire? félek, hogy csak sokkal több pénzből és rengeteg idő/ energia befektetéssel lehet egy hasonló rendszet felépíteni...
A keret kb 350E, (ennyibe kerülne nagyjából az em1-ii-re váltás és egy használt m4/3 tele), ha új rendszer, akkor nyilván a teljes jelenlegi obiparkom értéke hozzá jön, ez most tippre kb 250E.
Egyébiránt szeretem a jelenlegi gépet, és a madarazáson kívül a teljesítményével, tudásával is elégedett vagyok.
Minden ötletet, tanácsot szívesen fogadok és köszönök :)

[ Szerkesztve ]


Neck
(veterán)
Blog

Szerintem nagyon egyszerű a dolog, mivel a két rendszer kezelése eléggé eltér. Válaszd azt, ami jobban kézre esik - ez többet fog számítani, mint bármi más képminőségbeli / egyéb dolog.

Pitagi: Az MFT-től felfelé minden rendszer nagyon zsebbenyúlós madarazni. Én maradnék :)

[ Szerkesztve ]


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

Köszi (Neck neked is), igen érzem én is hogy rendben lenne, valójában a nagyobbik kérdés inkább az, amit egy kicsit elsikkadva a végén írtam, hogy mennyire jövőálló vajon az aps-c.


kovsol
(titán)

Fuji szerintem az egyetlen gyártó aki komolyan gondolja az APS-C -t, és nem tartanék attól, hogy megszüntetik a vonalat.

[ Szerkesztve ]


vihartigris
(őstag)

+1


Neck
(veterán)
Blog

A Fuji APSC jelenleg eléggé jövőállónak tűnik. Ne így vegyél gépet, nem azért fogsz jó fotókat lőni a családi eseményen, mert jövőálló a vázad - hanem mert szereted használni, és minden ott van rajta, ahol kényelmes. Ettől persze vehetsz FF Sony-t vagy bármi mást, ha az áll kézre.

[ Szerkesztve ]


Ijk
(nagyúr)

Lehet hogy én többiekkel ellentétben Nikon vagy Sony felé tolnalak. Sonyra rengeteg objektívet találsz, ha egyszer eloveszed megis a MF obikat akkor vagas nélkül tudod használni őket.
De igazából nem jársz rosszul egyikkel sem, erdemes kipróbálni a vazakat, döntő szempont lehet.


m3ss
(veterán)

egy ismeros keres 20-40k korul 6 eves gyerekeknek fenykepezot, mit lehet ennyiert kapni? epl7-et lattam 35-ert, nexeket nem nagyon talalok. mi johet meg szoba?
koszi


Ijk
(nagyúr)

Esetleg valami filmes gép, például?


kovsol
(titán)

Filmes gép 6 éves gyereknek tanulni? :F Aztán elkattintgatja a tekercset, és hívod elő neki? Anyagi csőd. Meg nem is látja mindjárt mit csinált.

[ Szerkesztve ]


Mr.Csizmás
(félisten)
Blog

inkább instax-ot mondanám, vagy wifi/bt átviteles milcet, nem tudom egy mai hatévesnek mi van otthon amit használ(na) nézegetésre.

Grillo +1 köszönöm. öregszem :U

[ Szerkesztve ]


Grillo
(senior tag)

Lányomnak 8 évesen Nikon w150 van, vannak benne raj filterek, meg wifi, meg hang, meg szép. Miért kell ekkora gyerkőcnek cserélhető objektív? Tud rá vigyázni? Ha cseréli az üveget, pláne kérdés.


m3ss
(veterán)

nem feltetlenul kell cserelheto obis, csak nem talaltam hirtelen jobb topicot. milyen nem cserelheto obis gep johet szoba ennyiert? oszinten szolva nem is nagyon ismerek ilyen gepeket.
filmes az nem tul jo otlet :N


vond
(MODERÁTOR)

Én talán valami régebbi, jobb kompaktot vennék. Ennyiből már el lehet csípni ilyen Oly XZ2-ket, Pana LX7-eket. Vagy ha szükség lenne nagyobb átfogásra, akkor ilyen Pana FZ38, és társait. Ezeken van egész jó automata mód is, de ha később kell, akkor lehet tekergetni is sok mindent.

Vagy mobil, ha a közösségi funkciók, filterek, stb. fontosak.


Grillo
(senior tag)

Én továbbra is valami Nikon W150 szerűt néznék, jobban bírja a gyűrődést, mint egy 10 éves bridge (FZ38, pedig szeretem, de 6 évesre nem bíznám rá a kihajtható kijelzőt, ha nem muszáj). Viszi ki játszani, vízálló, lehet strandon, medencében szórakozni, de persze nem ezen fog megtanulni manuálban fotózni. De arra ráér 10 év múlva, addig meg ha kicsit terelgeti az ember a kompozíciók, egyebek felé, akkor jó alap lehet.
Van egyszínű kékben, fehérben, de a lányos minták miatt nálunk mindent vitt. Mondjuk belefutottunk valami leárazásba, úgyhogy mi 40k körül vettük.


vond
(MODERÁTOR)

Annyira szeret(t)ed, hogy elfelejtetted, hogy fix a kijelzője? ;] Bocccccs... :D

[ Szerkesztve ]


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

Lényegében pedig számomra most ez talán a legfontosabb választási paraméter. Ha jól számolom, ez lesz az 5 és feledik rendszerváltás nálam (részben a hosszú idő miatt is), eddig egy kivételével mindet a kényszerűség szülte, mondanom sem kell se kedvem nem volt hozzá, se anyagilag nem jött ki jól.

Lényegében az, hogy Sony, Fuji vagy Nikon platformot használok, a képeim jóságán vagy nemjóságán nem sokat befolyásolnak.

Abban teljesen egyetértek veled, hogy nagyon fontos szempont, hogy kézreálljon és szeressem használni.

Többieknek is köszi, én is úgy érzem hogy a Fuji komolyan veszi az aps-c-t és ellentmondásosan hangzik de az is "biztató" e téren, hogy nem jött ki FF géppel, csak a MF van nekik e felett, így vélhetően a jövőben is komolyan gondolják az aps-c-t.


Neck
(veterán)
Blog

Értem, és igazad is van - de ebből a szempontból (jövőállóság) nem tudunk olyanról, ami befolyásolhatna Sony vagy Fuji felé. Mondhatnám úgy, hogy egyforma.

Ettől jelenleg többet számít szerintem az, hogy szeresd használni.

üzenetek