Milyen cserélhető objektíves gépet? - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

Ez nekem egy jó konklúzió, köszi. Így akkor lehet egyéb paraméterek alapján választani.


Johnny_vT
(senior tag)
Blog

No hát mit volt mit tenni, végül véletlenül két darab kamerát vettem :DDD :DDD :DDD

Szerdán 410€-re lealkudtam Steffen ajánlatát, ami mára meg is jött. GX80 +kit 12-32mm +G Vario 45-200mm és volt a csomagban még egy SD-kártya meg egy kb 30-40€ értékű Bagsmart fotós táska, amit nem is említett a hirdetésben. Pormentes makulátlan készülék, gondját viselték.

Még szintén szerdán véletlenül küldtem árajánlatot Willhaben-en Lukas-nak is (nem igazán láttam át az oldal működését :D ), de mivel Steffen cucca már megvolt, erről megfeledkeztem és az appot is töröltem a telefonomról. Egyszercsak péntek este kapom az e-mailt, hogy üzenetem érkezett és elfogadták a 385€-s árajánlatot. Mondom hoppá, ez így nem lesz jó, már majdnem itt van a másik. Osztottam szoroztam és arra jutottam, hogy ha már méltóztatott reagálni, akkor le kell csapni rá (megfelelő vásárlóvédelemmel persze). Így most kezemben az egyik és úton van felém a másik kit 12-32mm + 12mm f2.0 Samyang + 40-150mm f4-5.6 Olympus objektívekkel. Nyilván csak egy marad majd, de ha másért nem, Lukas 2 jó minőségű extra objektívjéért megérte a dupla vásárlás.


MrChris
(nagyúr)

Akkor jól bevásároltál! Az egyik GX80+12-32 elég egyértelműen menni fog, meg a két tele közül a kevésbé szimpatikus. Kipróbálnám mindkettőt és függetlenül a 200 vs 150 mm végtől a jobbikat tartanám meg. A Samyang már nehezebb dió, hisz gyutávban fedve van és manuális is. Nekem az lenne a kérdés mennyire pengeéles a kithez képest, mi az extra kép amit nyújtani tud.


erahurka
(félisten)
Blog

Sziasztok!

Eléggé off a kérdésem, de nem találtam analóg fotózással foglalkozó topikot. Szereztem egy Zenit B gépet. Volt egy ET-m, de annak homályosan láttam a keresőjében, ennél ez rendben van. ET-ben volt ugye fénymérő, és mellette egy skála amit lehetett érzékenységet állítani. Itt csak egy kerek skála van, amit nem tudom hogyan kellene használni. Sajnos a használati utasításban semmi sincs erre vonatkozóan. Remélem valaki tud segíteni. :R


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

Én látatlanban úgy érzem hogy a két tele közül a pana objektív lesz jobb de kiváncsi vagyok a tapasztalatodra.


erahurka
(félisten)
Blog

:R


Grillo
(senior tag)

Jogos, az volt az FZ100 előtt, én az utóbbira gondoltam.


Johnny_vT
(senior tag)
Blog

Meglátjuk :) Hozzám hasonló kezdők számára milyen indikátorok jelzik, hogy egyik objektív jobb a másiknál?


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

Pl arra gondoltam hogy ha az egyik 200-ig megy a másik 150-ig, akkor általában a tele végén nem a maximumon a legjobbak az obik. Ha az egyiknek 150 a vége, a másiknak 150 még nem a vége, így ott esetleg jobb lehet. Illetve, az egyiknél van lehetőség 200-ra, a másiknál nincs. Illetve, pana vázon működik a dual IS.


Neck
(veterán)
Blog

Ez nem törvényszerű. Több olyan példa is van, hogy az elején jó, a közepén ehh, a végén megint jó.

Ennek az az oka, hogy a hordó és a párna torzítás is kezelhető szoftveresen a vázban manapság, viszont a közepén, ahol "vált" , ott annyira nem, és emiatt gyengébb.

Azt hiszem a Tamron 70-180 pont ilyen, de majd előkeresem a cikket.


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

Értem, elhiszem, én általában azt tapasztaltam amit írtam, de biztos van olyan eset ami más. Én inkább az élességet gondoltam egyébként.


MrChris
(nagyúr)

"pana vázon működik a dual IS" ez azért nem 100%, verzió függő. Régebbi stabis obikkal nem megy dualban. Táblázatba foglalva. Ami nincs köztük az biztosan nem megy, a betűjelzésnek egyeznie kell, régit és újat egy betű különbözteti meg.


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

A 45-200-zal megy, én arra reagáltam. Az olympussal ellenben biztos, hogy nem megy.


Johnny_vT
(senior tag)
Blog

Tegnap megvoltak az elsö próbakörök, jól teljesít mindegyik. Nagyon elégedett vagyok :)
A napokban érkezik a második csomag Ausztriából, csinálok majd vele direkt összehasonlítást. Addig is az elsö fotóim közül kettö: Insta


MrChris
(nagyúr)

No de melyik 45-200? A kép alapján szerintem ez a szürke seggű, arany számú régebbi verzió, vagyis nem dualIS kompatibilis.
Két verzióban van, a régebbi a MEGA O.I.S.-os H-FS045200 ezzel nem lehet dual stabizni. Az újabb 2017-ben jelent meg a hatékonyabb POWER O.I.S.-os H-FSA045200 jelzéssel ezzel már megy a dualIS és a dualIS2 is. Vagyis akinek ez lényeges egyáltalán nem mindegy melyiket veszi.


Huss
(csendes tag)

Sziasztok, elsősorban photogrammetry-hez szeretnék gépet vásárolni és ehhez kérném a segítségeteket. (Photogrammetry: Tárgyak digitalizálása 3D-s közegbe)
Ezenfelül vinném időnként utazásra is (táj/város fotó és timelapse sorozat), de ez másodlagos.

Ha tudtok, akkor kérlek ajánljatok DSLR és MILC kategóriában is (ezt még nem sikerült eldöntenem)

Keret: 200e környéke, nagyon max 300, 350-nél már sírok. Szerintem a kit obival elleszek egy ideig. Régóta nem fotóztam egyáltalán, de a manuális beállítások és a működés alapjaival tisztában vagyok.

Felhasználás: Ahogy fentebb írtam. Photogrammetry-hez fontos a tiszta képminőség, elfogadható dinamika tartomány, kevesebb zaj jobb. Szűk DoF nem fontos, de nem baj ha lehet vele hátteret mosni. :) Nem volna rossz ha tudna low-light környezetben szépen timelapse-olni, lehetőleg nem videófájbla fűzve, hanem képekbe. Utólag manuál fűzném össze.

Méret: Kicsi kezem van hosszú ujjakkal. :D Igazából annyi, hogy tudjam egy kézzel fogni, tehát jobb oldalt legyen DSLR-ekre jellemző markolat. (Canon M100 kilőve, M50 már foghatóbbnak tűnik képeken, de még élő "fogdosásra" vár részemről.)

Video: Nem fontos

Lehet használt is, de újabbaknak jobban örülök, paráznék, hogy kifognék valami széthajtottat.


tvamos
(nagyúr)
Blog

Szerintem jo valasztas az M50 a te felhasznalasodra. Egy egyszeruen hasznalhato gep, jo az AF, tetszetos jpegek jonnek ki a vazbol. A te keretedbe belefer az EF-M 18-150mm f/3,5-6,3 IS STM-mel kitben, ami egy jo utazo zoom. Kesobb, ha lesz igenyed a hatterelmosasra, es ar tudod, milyen fokuszta kell neked, akkor majd veszel hozza budzsebe befero fenyeros fix objektivet.


Grillo
(senior tag)

Én erre bridge gépeket használok (FZ100, FZ300), bár ha kell a nagyon nagy felbontás és minőség, akkor érthető.
Amihez én ragaszkodnék, az a kihajtható, forgatható kijelző, meg a lehető legkisebb súly.


Huss
(csendes tag)

Az a fenntartásom M50-el, hogy a beépített timelapse funkciója max 900 frame-t tud lőni (javítsatok ki ha rosszul tudom), ami 25 FPS-el csak egy rövidecske 36 másodperces videóba fűzött szösszenetet eredményez.
No meg az akksi idő is kéne. :)
Külső intervalometert meg tippem szerint nem kezel. De itt is javítsatok, ha nem így van.

üzenetek