Milyen cserélhető objektíves gépet? - Digitális fényképezés fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Neck
(veterán)
Blog

A Time lapse lényege nem pont az, hogy mondjuk másodpercenként csak 1 képet lő az ember?


LifeM4kker
(csendes újonc)

De igen kevés képet lő, csak ugye azt utána össze kell sűríteni, hogy mozgókép süljön ki a képekből :) (24fps a "mozis" kinézet, de lehet 30 vagy akár 60 is)
Attól függ mennyire hosszú folyamatot szeretnél felgyorsítani egyébként.
Egy-két példa:
-Ha a felhők mozgásáról akarsz TL videót ahhoz nem kell másodpercenként képet csinálni, csak mondjuk 10-enként, viszont utána hogy a mozgás dinamikus legyen (attól függően milyen hatást szeretnél elérni) legalább 24-képkocka kell egy másodpercre. Tehát 5 órányi felhő TL-ből 72 másodpercnyi videó lesz ha jól számolok.
-Bevallom 5 sec és az alatti timelapsekhez nem értek, de tudom hogy van nagyon sok felhasználásuk.
-Virágok mozgásához például ha akarsz egy smooth 50fps, 20 másodperceset, akkor 5 napot ha rászánsz, akkor 432 másodpercenként kell fotót csinálnod.
Huss:
Sajnos nem túl jó az aksi ideje az EOS M szériának, Másfél órás TL-ből talán 2-3-mat tudtam csinálni, hőmérséklettől függően egy M100-zal. A 900 framet szerintem jól tudod.
Intervalométer témában nincs infóm, csak annyi hogy applikációk elvileg vannak rá amivel távolról irányítható. (Tethermonkey a neve talán)


rednifegnar
(senior tag)

(mondjuk az se lenne baj ha ugy kerne tanacsot hogy leirja mire is akarja hasznalni..)


tvamos
(nagyúr)
Blog

Androiddal lehet taviranyitani, ugy akar mennyi kepet is lehet loni, es utolag ossze lehet fuzni.
Lehet kapni dummy battery-t, halozati tappal, az nem merul le.


Huss
(csendes tag)

Rednifegnar:

Leírtam mire szeretném egy fentebbi posztomban. Ha pedig a timelapson belül kérdezed, akkor napszak és időjárás változásokat 3-6 perces videóban elsősorban.
Úgy láttam ezekre sajnos kevés az M50, és a gyári TL funkció automatikusan videóba fűzi, ami nekem nem jó.
Állóképek sorozatára van szükségem

Neck

x másodperc alatt lősz képet, ez M50-nél 1-30 között változtatható
Egy 3 perces időjárás timelapse videóhoz ami 24 FPS-el van lejátszva (24 képkocka per másodperc) ~4000 képet kell lőni, az M50 ezt 900 darabban maximalizálja. Nekem sajnos nem elég a 36 másodperc.

tvamos
LifeM4kker

Hm, az appról nem tudtam, köszönöm!
A dummy batteryről tudnál linket mutatni? Nem ismerem őket egyáltalán

[ Szerkesztve ]


Huss
(csendes tag)

*Illetve x másodpercenként


MrChris
(nagyúr)

A Pana GX80 (sajnos? ;] :D ) neked is jó választás lehetne, általad beállítható idejű, lépésközű timelaps raw-ba, vagy összefűzve, elektronikus zárral kímélheted a mechanikus zárat. A kis kitobija mindenhogy éles, szenzorstabilizált. Dummy akksival bármeddig táplálható, pl powerbankról. Ez egy műakku, kis gumiajtó van kiképezve az akkufedélen a drótnak. Dummy+DCusb átalakító 2-3000ft, váz ~70e, obi ~35e. Ki kell próbálni. Másik lehetőség a Pana G80, néhány dologban többet tud.


Huss
(csendes tag)

Az a G80 első blikkre nagyon tetszetős váz külsőre, kezelőszervekkel is bőven el van látva :))
A pana nem gyárt APS-C-s milc-et? 4/3-től kicsit tartok, hogy photogrammetryhez kevés lesz a felbontás.


Grillo
(senior tag)

Bocs, most már érdekelne, hogy miről készítesz 3D-t? Mert én telefonnal is jó minőségű modellt készítek, ha kell, meg olyan a célpont.
És annak, hogy mekkora a felbontás, nincs köze az érzékelő méretéhez feltétlenül.


MrChris
(nagyúr)

Nem gyárt aps-c-t, m4/3 és fullframe-ben utazik.
Itt van a dpr image comparison oldal ahol valamennyire látható mekkora a felbontás különbség.
A drágább G9-el van olyan funkció, hogy 'highres', ezzel pixeleltolásos módon elvileg 80MP-re növeli a felbontást, ha extra kellene. Hozzátenném, hogy nagy felbontáshoz jó objektív is kell, 9 négyzetre osztva a képet a középső területén általában mindegyik gyártó obija bírja, de szélek felé különböző mértékben csökken a felbontás. Némelyiknél rohamosan és bejön még a decenter, CA, sötétedés. Ez persze részben valamennyire gyutáv függő is, a kistelék általában elég élesek, míg a nagylátóknál hatványozottan gond a saroktól sarokig élesség.
De nem akarlak rábeszélni, mert mostanában AF fétis van, ma már minden valamire való kamerának bekapcsolás előtt illik kétszer élesre állni. :DDD


Huss
(csendes tag)

Ó ez jó oldal, köszönöm! Ezek alapján a 4/3 is elég jó versenyzőnek tűnik.

A 80 MP az brutál, első körben a 24-30-at lőttem be magamnak, hogy akörül kéne menjek, de most kinyitottál bennem egy ajtót a 16 felé is... :)
AF speedje nálam tárgytalan. :D


MrChris
(nagyúr)

A GX80/G80-nak nincs highres funkciója. Zajban a hasonló korú apsc gépekhez képest 2/3-1ev hátrányban lesz, ezt is ellenőrizheted a linkelt oldalon. A használt piaci ára viszont nagyon kedvező és a kitobi kinézete ellenére nagyon jóképű, számomra ebben a kategóriában eddig csak a Fuji 15-45 überelte. Ez az X-A5 vázzal nagyon jó vétel volt karácsony körül 100-120e között, nincs keresője és a videója kb mindenhogy pocsék. GX80 keresője nem egy nagy ász, ki kell próbálni megfelel e, videója részletességben 4k-ban az igazi, ibis elég hatékony.


tvamos
(nagyúr)
Blog

Nem tudom, milyen site ez a grandado, de tetszik a kep az oldal kozepen.
[link]


MrChris
(nagyúr)

Sajnos már ebayen is ~5000ft egy ilyen dummy szett.


tvamos
(nagyúr)
Blog

En valami... 600 Ft-ert vettem Alin-n az en dummy aksimat, es egy 5.2Ah aksirol megy a kameram... kb. vegtelensegig.


MittuDomain_
(őstag)

Linkeljetek ilyet pls. Lehet rosszul keresem, de nekem ilyen 30USD találatokat dob. EOS M5 (nem M50), azaz dslr-es akksival vagy, LP-E17

És az is bajom vele, hogy a váz nem kapcsol be, ha nyitva van az akkufedél. Ezzel mit lehet csinálni?

Szerk:
10$ környékén látok az alin, de az sem 1000,- Ft-os kategória...

[ Szerkesztve ]


MittuDomain_
(őstag)

Szerk2 (lejárt):
Az akkufedél dolog tárgytalan, van rajta egy ajtó...


Huss
(csendes tag)

Használtban nem nagyon láttam, de lehet, hogy nem a megfelelő oldalakon nézem.

A Lumix gépek külsőre mindig nagyon tetszettek - objektívtől függetlenül. Ahogy nézem, még egy kevés magnézium is került a G80 vázába - nyamm.

A kitobi és a hozzá való gyári lencsék gyujtótávját be kell szorozzam 2-vel a crop factor miatt, vagy már eleve a valós mm-t tüntetik fel? Gondolom az előbbi, és kitobival 24-120 mm lesz az ekvivalens a G80-on?


Tin_Shield
(őstag)

A valós gyújtótávolságot tüntetik fel, a kisfilmes ekvivalenshez szorozni kell, ahogy írod.
Régebben egy-két kompakton előfordult, hogy csak a 35mm ekvivalenset tüntették fel, cserélhető objektívből nem láttam még ilyet.


MrChris
(nagyúr)

A GX80 teteje is fémből van, az egész nagyon masszív, szinte prémium fogású. G80 meg szinte profi felépítésű.
Minden gyártónak minden objektívjén a valós gyutáv van feltüntetve. 12-60-nak 12mm a kezdője, ha FF-re akarod megfeleltetni akkor kell szorozni 2-vel. Ekvivalens gyutávot kompaktokra írnak, meg némely mobilnál fordul elő. Pl a Canon STM 18-55-re se 29-88 írnak, hanem a valóst. A konkrét példánál maradva a 12-60 ekvivalens 24-120. Elvileg tök jó objektív, jó közelponttal, nekem egy dolog nem tetszett, 12mm-en a szélek, sarkok élessége, vagy a kis 12-32 túl jó :D .

Tin_Shield: Eddig csak a régi 4/3-os Olympus 70-300-on láttam ekvivalens matricát, meg a katalógusban is így voltak feltüntetve 2007-ben.

[ Szerkesztve ]

üzenetek