Milyen cserélhető objektíves gépet? - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


yle_greg
(tag)

Tudom, már tárgytalan, de azért leírom. Az MFT világban szerintem két idegesítő dolog van.

Az egyik az, hogy a Pana és az Oly zoom objektívek csavarási iránya eltér. Tudom, ez piszlicsáré, felnagyított problémának tűnik, de csak addig ameddig egy csere után videózás közben richtig a rossz irányba nem kezdesz zoomolni, ami örök időkig tök szánalmasan néz ki az amúgy jó felvételen. Kiba... idegesítő, mert az embernek egy csomó dologra kell ilyenkor figyelnie, és az izommemóriát nem könnyű mindeközben ésszel felülírni. Nekem legalábbis nem ment.

A másik, ennél nagyobb hátrányossága a rendszernek, hogy nem teljes a keresztkompatibilitás. Ez két dologban nyilvánul meg: Egyrészt a Dual IS nem működik, csak saját márkás objektívvel. Ha Pana vázad van, hiába szeretnél olyan teleobit ami nem 100, hanem 75 -ről indul, az Oly 75-300 -al nem fog menni a dupla stabilizálás. Namost csak ezért a tököm sem fog venni egy Oly vázat, és vica versa. A másik dolog, hogy azok az objektívek amelyek valami plusz funkciót is biztosítanak, az a másik gyártó gépvázán nem feltétlen fognak működni. Tipikusan ilyen az objektíven lévő Fn gomb, de például amikor a Pana 10-25/f1.7 review -ait olvastam, mind kiemelte, hogy az apertúra gyűrű egyáltalán nem működik Oly vázon. Ez viszont egy alapvető dolog az objektíven, enélkül a Panások sem vennék meg, mert kiherélve kell a francnak.

Egyszerűen nem értem, hogy a két nagy gyártó miért nem adja át a másik félnek a saját (drága) obihoz való firmware -t, vagy a doksit, hogy abból a másik fél implementálni tudja, nem értem, hogy miért nincs közöttük erre egy kölcsönös megállapodás, hiszen ezzel mindkettő vásárlókat tudna nyerni. Elvégre oké, az alap obik mindkettőnél megvannak és majdnem egyformák (pana 12-35 vs oly 12-40, pana 42.5/1.7 vs oly 45/f1.8, pana 100-300 vs oly 75-300, stb) viszont sok olyan egyedi obi van, ami a másik oldalnak nincs, ergo nem konkurencia. A saját eladást növelné, ha a másik oldal támogatná.

Gyakorlatilag ha az ember nem gyártóazonos cuccot néz, akkor külön foglalkoznia kell vele, hogy vajon minden működni fog rajta?

Én Panás vagyok, így kényszerűségből vagy Pana, vagy "buta" objektíveim vannak. Oly obim csak kettő van, egy játszós bodycap 15/f8 ami inkább poén mint objektív, és egy 75/f1.8 amin csak egy fókuszgyűrű van. A többi nem Pana obim teljesen manuális, minden elektronika nélkül. Na, azok azok amelyek teljesen kompatibilisek minden MFT gépvázzal! :-)

üzenetek