Milyen légkondit a lakásba? - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


joysefke
(veterán)
Blog

Nálam a nappalit hűti egy 3,5kW-os Daikin Sensira klíma
-A nappalit egy széles boltív választja el a konyhától
-A nappalira nyílik három ferdefalas szoba (1/2, 1/2, 1)

A konyhát probléma nélkül, a nappalihoz képest viszonylag alacsony dT-vel hűti a klíma úgy hogy a beltéri egyik oldalának az oldalterlő lamellái a konyha felé vannak irányítva.

A ferde fal miatt nagyon melegedő szobákat nyitott ajtók mellett szintén értékelhetően hűti a klíma mivel a beltéri másik oldalának terelőlapátai úgy vannak irányítva hogy arra az oldalra fujjanak ahová a szobák nyílnak. Ez a koncepció egészen addig működik amíg nincsenek csukva a szobák. A konyha nappaliban 24-25C-t próbálok tartani, a szobákban pár fokkal melegebb van. Ez a kinyitom a szobák ajtaját és azokat is hűti a klíma dolog azért működik, mert a hideg levegő lent terjed és ott nincs akadály, illetve a klíma mozgatja a levegőt ezért az cserélődik a helyiségek között.

Ezt azért írtam le, hogy érzékeltessem, hogy egy 3.5-ös klímában mennyi kraft van. Ha ebből lehet következtetni, hogy 12nm-ra mekkora kapacitásra van szükség, akkor oda minnél kisebb kell: Szerintem nálad a szűk keresztmetszet a szoba kis mérete és alapvetően olyan klímára van szükséged ami a legalacsonyabb szintre tud leszabályozni, ott a beltérije nagyon halk illetve valahogy meg kell oldanod, hogy a beltéri ne rád fújja a hideg levegőt.

[ Szerkesztve ]

üzenetek