Milyen légkondit a lakásba? - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


liszi70
(nagyúr)

Két klímánál megoldható a gravitációs kivezetés, mert külső falra megy. A nappaliban viszont belső falra kerülne, és több mint 3 méterre van a külső fal. Gondolom emiatt adott szivattyúra is ajánlatot.


Sumi
(aktív tag)

Nem fogsz tudni télen párátlanítani vele, ahhoz hűtenie kell - a beltéri hideg hőcserélőjén kicsapódik a pára és a kondenz csövön kifolyik. Mindenképpen gravitációsan oldjátok meg, még ha szarabbul is fog kinézni! Vagy próbáljátok olyan helyre rakni a kül/beltérit ahol meg lehet oldani gravitációsan. Vezethetitek csatornába (lefolyóba: konyha, fürdő, wc) is, szifonnal. Van aki a wc tartályát tölti vele, az tökre ötletes :)

[ Szerkesztve ]


Atomgeszi
(veterán)

Olyan szivattyút kérjél akkor, ami nem padlásra kerül.


Lorden
(senior tag)

Merev csővel 3-4 métert simán lehet vezetni, ha van benne kanyar még akkor is

[ Szerkesztve ]


lekorszke
(tag)

Ha meglehet oldani, márpedig szinte minden esetben meglehet max körülményesebb kicsit, en biztos gravitációsra csinálnám...
Szivattyú plusz egy hiba lehetőség, tönkremegy, hangos...


Flinter
(tag)

Hát ahogy gyorsan körülnéztem, úgy tűnik, hogy minél ajánlottabb egy klíma márka, annál randább a távirányítója. Néha nem csak randa, hanem egyenesen hányadék a design - mintha egy gyönyörű nő arcán az orr egy faß lenne... Elképesztő.

Mennyire lehet ezeket a távirányítókat helyettesíteni tetszetős utángyártottal?
(funkciók megléte, kényelmes elérése)
Van ajánlott helyettesítő típus?


szimcsi
(senior tag)

Milyen fűtésed van jelenleg?
Nekünk is viszonylag inkább párásabb a lakás, nyáron klíma megoldja hűtéskor, Télen kazános fűtéssel szinten tudjuk tartani, meg szellőztetéssel. Klíma fűtéssel nem tudom mennyire lehet párátlanítani, szerintem kevésbé, de csak tipp, nem fűtök vele.Dry-t télen nem próbáltam, de szerintem se akkor alkalmas arra a célra.


static00
(csendes tag)

Majd megszereted 😀

Hr25-nek fali rögzítője se volt, majd egy szeget beverek a falba neki 😄

Alin láttam néhány univerzálisat, világít a kijelzője is, rá lehet próbálni, 2000 Ft max.


F-ECT$
(titán)
Blog

Egy klíma önmagában is elég egy szoba főtésére, tehát bőven elég ahhoz is, hogy 4-5 fokot emeljen. Viszont a 3.5 lehet hogy nagy oda, szerintem elég lehet a 2.5-ös is, de egy klímás ezt jobban fel tudja mérni a helyszínen.


feco70
(senior tag)

Főleg a daikin távirányítója milyen ronda, de viszont az app az legalább tökéletes.


andorpapa
(őstag)

Kedves Kollégák!

4 egységes Panasonic multisplit kapcsán kérem a véleményeteket: a kültéri adatlapja szerint 60 méter a maximális csőhossz (és 25 méter az egy egységhez futó csőnél). Az előzetes kalkuláció szerint előfordulhat, hogy picit a gyári határérték fölött lesz a tényleges összhossz. Két kérdés merül fel:
- Mi a tapasztalat, mennyire lehet fölé menni multisplit rendszereknél? Monosplit készülékek kapcsán gyakran olvasni - itt is - a gyári specifikációt meghaladó csövezésről, gond nélkül.
- Az egyik klímás cégnél azt mondták, hogy a gyárinál nagyobb csőátmérővel lehet kompenzálni mindezt. Ez mennyire bevett gyakorlat, illetve van-e hasonlóval valakinek tapasztalata?

Előre is köszönöm a segítséget!


TeeJay
(félisten)

Az elpárologtató hűtés módban lehül, ha eléri azt a pontot hogy lecsapódik rajta a pára akkor máris szárítja ki a levegőt.
Ha 27-28fok van bent akkor már 25fokra állítva is hűteni fog a klíma nem kicsit és tuti legalább 7-8-10fokos elpárologtató kiszed egy adag vizet a levegőből.
Persze ha 20fokra rakod akkor még többet fog mivel értelem szerűen 20 fokra sokkal több idő alatt hűti le a szobát ha egyáltalán le tudja és mivel tovább megy nagyobb fokozaton, az inverteres gép is nagyobb fokozatra kapcsol, az elpár is pár fokkal hidegebb és így a pára is nagyobb mennyiségben csapódik le.
Tök egyszerű fizika az egész semmi több :R


TeeJay
(félisten)

Mióta van wifi modul a Daikin klímában nem is nyúltam a távirányítóhoz :D
Vegyél te is wifis klímát és akkor nem kell a randa távirányítót nézned.
Amúgy évente több száz klímát mosok de nekem sose volt gond melyikhez milyen távirányítót adnak :D


TeeJay
(félisten)

Ha rátöltenek akkor tökmindegy hogy 25 helyett 26 vagy 27méter cső kell
De az azért nem lesz olcsó telepítés ha ilyen távok vannak.
Inkább rakass 2 darab dual split-et még azzal is jobban jársz
Ráadásul a 4-es multi sosem lesz olyan hatékony mint egy sima slip és sosem lesz olyan halk.
Akarsz te 25+ métert húzni? Csak a cső lesz vagy 70ezer egy klíma felé :))


szimcsi
(senior tag)

Lehet félreértjük egymást, mert most amit írsz:
Ha 27-28fok van bent akkor már 25fokra állítva is hűteni fog a klíma nem kicsit és tuti legalább 7-8-10fokos elpárologtató kiszed egy adag vizet a levegőből

Tisztasor. Nyáron így működik, nyilván alacsonyabb hőfokra állítod, mert hűteni akarsz. Én majdhogynem, fordított esetet írtam.
21 fok volt a lakásban kb 75%-os páratartalommal. Már majdnem fáztunk májusban, tavaly. (fűtés már nem ment, hűtés még nem kellett, átmeneti időszak)
Ezért akartam a dry-t, hogy ne hűteni kelljen (bár nyilván az is hideghatással járt). Mert mondjuk ha hűtésre állítom, kb 25 fokra, akkor kikapcsolgatott volna, gondolom én. Bár mondom akkor mindent próbáltam, de nem vitte le akkor a magas páratartalmat.

[ Szerkesztve ]


tween
(őstag)

Amatőr kérdésem következik :DDD
a "H" -tarifát csak azután igényelhetem, hogy kész a klímatelepítés, vagy előre is lehet?


pjen
(félisten)

Először a klíma kell. A klímának meg kell felelnie a H tarifa előírásainak.


liszi70
(nagyúr)

[link] Köszönöm, akkor mindenképp gravitációsan oldjuk meg a kondenzvíz kivezetését, még ha macarásabb és rondább is lesz. Nagyon nem szimpi ez a szivattyús megoldás.

Ti hová tennétek a beltérit ebben az esetben? 1. 2. 3.-al jelöltem a lehetőségeket. (Az alaprajz az egy légteret mutatja, a teljes alapterület kb. 47m2. Mitsubishi HR 3.5kW) Az 1. lenne a leginkább központban, de belső főfal, tehát kb. 3 métert ki kell vezetni a kondenzvizet, és ott a franciaágy, amire nem előnyös, ha ráfúj a klíma. Ez a helyzet a 3. esetében is, ennek előnye, hogy külső főfal, tehát a kondenzvíz-kivezetés rövidebb. A 2. szintén külső főfal, itt nem fúj rá az ágyra, de nem központban van, az étkező/konyhára fókuszál.
Szerintetek?

[ Szerkesztve ]


andorpapa
(őstag)

Rokonokhoz lenne a rendszer. A ház és környezete adottságai és a komfort együttesen határozta meg ezt a megoldást: két emeleti és két földszinti szoba a ház két eltérő végében, nem mindenhol szerelhető külső falakkal. Ráadásul egyik oldalon a világ legjobb szomszédja (arrafelé azért nem nézhet a kültéri), a másik oldalon a világ legrosszabb szomszédja (arrafelé meg azért nem nézhet kültéri), ahol meg lehetne, ott a bent lakóknak nem praktikus a hangja miatt, vagy a későbbi karbantartás miatt lenne rossz opció.

Nyilván nem lesz olcsó, de így a lakóknak és a szomszédoknak is a legbarátságosabb. Nyilván a klímaszerelő szívni fog vele, de neki max. 2 napi szívás, egy kevésbé komfortos elrendezés viszont a lakóknak és szomszédoknak is évtizedes szívás.


static00
(csendes tag)

A HR25-öt teszteltem kicsit egy 10m2-es szobában, nedves ruhákkal dry módban:

A kinti hőmérséklet 19 fok volt

Szoba:
este 9 óra: 23 fok 57% páratartalom
este 9:30 : 20 fok 52% páratartalom

ebből nagy következtetést nem tudok levonni, rövid idő alatt 3 fokot csökkent a hőmérséklet, és párolgó ruhák mellett is csökkentette a páratartalmat.

Legközelebb száradó ruhák nélkül is tesztelem, hogy vajon akkor is ennyit hűt-e, vagy kevesebbet.

üzenetek