Milyen NAS-t vegyek? - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


Vesporigo
(aktív tag)
Blog

Sziasztok,

Rászántam magam egy NAS vásárlására. Jelenleg egy Raspberry pi 4-et használok külső HDD-vel fájl- és torrentszervernek, illetve erről nézek filmeket is, de egy külső HDD-m már megadta magát, úgyhogy inkább RAID1/SHR felé mennék belső HDD-kkel.
Amikre használnám:
- laptopról naponta biztonsági mentés készítése
- torrentek letöltése és seedelése lehetőleg Transmission-nel. Jelenleg a Raspberry-n a Transmission queue-ban kb. 300 torrentet seedelek, aktív letöltés napi max. 1-2 film szokott lenni. Valamilyen VPN szolgáltatást is tervezek rá a letöltés/feltöltés miatt, de ennek egyelőre még nem néztem utána, hogy van-e beépített app, vagy esetleg Dockerrel kell rá varázsolni valamit, utóbbival sincs problémám.
- filmnézés az otthoni laptopon és 27"-os monitoromon. TV-m nincs, és nem is tervezek venni, max nagyobb monitort később. Egyelőre még az Internet felé sem nyitnám ki a NAS-t, bőven elég, ha otthon elérem a rajta lévő tartalmakat. Később persze lehet róla szó.
- egy otthoni kamera felvételeinek automatikus mentése.
+1: egy külső HDD-t is kötnék hozzá, amire heti egyszer menne egy biztonsági mentés a NAS-ról.

Olvasgatom a topicot, egyelőre ott tartok, hogy a Synology és QNAP között gondolkozom, picit talán a Synology felé húznék. A 4 lemezes megoldásokat nem tudom mennyire használnám ki a jövőben, alapból egy 2 lemezes NAS-on gondolkozom, benne 2x6TB HDD-vel RAID1-ben. De ha ár-értékben még elfogadható 4 lemezest találok, megfontolom. Árban max 150k-t lőttem be a NAS-nak, plusz a 2x6TB WD RED/RED Plus/Purple, vagy ami ajánlott.
Amik eddig felkeltették a figyelmemet: Synology DS223, DS223j, DS224+, QNAP TS-233, TS-431K. Persze nyitott vagyok más típusokra is.

Szóval a felhasználás alapján melyik NAS-t ajánlanátok leginkább?

Előre is köszönöm a segítséget! :R

üzenetek