Projektor topic - TV & Audió fórum

üzenetek

hozzászólások


Celithrandi
(addikt)

nálam is VT60 van a hálóban, marad amíg megy, vagy amíg nem lesz annyira olcsó az oled, hogy a fogyasztás miatt megérje cserélni.

[ Szerkesztve ]


Ijk
(nagyúr)

Hát napi 0.5kWh fogyasztással számolva elég olcsó tv kell hogy megtérüljön. :) Ja és azért az OLED is fogyaszt áramot, nem is biztos hogy kevesebbet, vagy jelentősen kevesebbet. Mondjuk soha nem érdekelt tv fogyasztása.


Khaosz55
(addikt)

Nálunk rengeteget megy a TV, plazma mint egy fűtőtest, és a logo is beégett, hálószobába vittem de a venti miatt nem halk, aztán eladtam. Amikor a nappaliban ment éves szinten lazán észre vettem a villanyszámlám (most már napelem van szóval mindegy), hogy lecseréltem miniled-re és még a képét is jobbnak tartom illetve a fekete szintet is. Lehet a miniled fogja nekem a projektorozásnál a kaput majd egyszer betenni, de még semmi sem biztos.


Khaosz55
(addikt)

Hát meg sem mondom nálam mennyit evett a plazma naponta kb 10 óra használatban... :D Tudom rossz, szokás, vagyis nem mert engem nem zavar....


Ijk
(nagyúr)

Nálam egy hét alatt megy annyit.


Celithrandi
(addikt)

eszik és a légkondi is jobban megy, cserébe télen kevesebbet kell fűteni :) Mivel átlépem a kedvezményes keretet így jó lenne kevesebbet fogyasztani, de ezért nem cserélek tv. Megy napi 1-2 órát.


BBéci
(titán)

50 colos GT60 pont olyan széles, hogy elfér két ablak közötti falon. Azért nem vettem 55-ös VT60-at, aminek pluszban a két szélén vannak a hangszórói.
80 cd/m2-re van kalibrálva, pont jó. 175 W körüli a teljesítmény-felvétele, ami nem vészes.


Janaboy
(veterán)
Blog

Kicsit túl offoltuk már a tvvel a topikot.
Van saját topikja ha szeretnétek folytatni.


Celithrandi
(addikt)

50vt60 nem szélesebb mint az 50gt60 cserébe nem kezeli dinamikusan a kontrasztott mint a gt széria kikapcsolt din kontraszt mellett is. Bár lehet a gt50 volt ami mindenhogy villogott, 1 hét után adtam el anno.


csatimilan
(csendes újonc)

Sziasztok!

Úgy döntöttem veszek egy projektort, de teljesen vakon vagyok a témában.
Van egy üres szobám mérete: 3x4 m, 2,2m magas, a falak egyelőre fehérek.
Ide tervezek megvalósítani egy nem túlzó mozis helyiséget.
Van PS5, PS4 otthon és egy Yamaha erősítő 5.1-el.
Tudnátok pár jó ár/érték arányú projektort javasolni kezdő cuccnak, ismerkedni a témával játékra, mozira, meccsnézésre?
A falakat érdemes átfesteni?
A falak (mivel ez egy régi nyári konyha) elég hullámosak.
Építőiparban otthon vagyok, meg tudok csinálni sok mindent.
Szívem szerint a falra vetíteném a képet.
Villanyt áthúztam, parkettára gondoltam szegőbe mennének a kábelek.
Érdemes még valamit átgondoljak, megcsináljak, vegyek hozzá, hogy jó legyen a dolog alapja?
Hogyan és hova lenne érdemes elhelyezni a projektort?
Az sem lenne hátrány, ha a kertbe könnyen ki tudnám vinni, mert van egy simára vakolt 12x3,5m tűzfal hátul.
Köszönöm a segítségeteket!


Bikkrom
(senior tag)

A falakat feketére érdemes festeni, plusz fekete szőnyeg. A teljes sötétíthetőséget meg kell oldani, hogy napközben se jöjjön be fény. Mivel a szoba ennek lesz szentelve így egy jó fix keretes fehér vászon. Amekkora csak elfér (és a gép is kivetíti)120-130". AVX-en nézz körbe, szoktak lenni használt fix keretesek. Első körben a sláger BenQ W1070, W1090, W1110, W2000 használt vonalon érdemes ebbe beleválasztani. 80-140 ezer között vannak. Jobbat nem fogsz kapni. Újonnan pláne, 400 ezer alatt semmi nincs ami ezeket veri. Kell egy lejátszó is a rendszerbe. Ha alacsony költségvetéssel akarod megoldani akkor 10-15-20 ezer egy Amlogic Androidos TV box. Ha van rá 60-80 akkor már vannak szép lejátszók aprón is.

Szerk: tehát ha legolcsóbban akarod akkor 70-80 ezer egy fix keretes fehér vászon. 80-90 a gép. 10-15 a lejátszó. Ha még nem projektoroztál akkor le fog esni az állad, akkora élmény lesz egy ilyen rendszer. :D Ez alá nem érdemes menni. Fölé se sokkal. Max felmenni W2000-re, vagy jobb lejátszóra. Ha éppen vannak használtban eladók.

[ Szerkesztve ]


csatimilan
(csendes újonc)

Inkább 2,5x3,5m a szoba, de lemérem. a rövid részre tudom tenni a kanapét és szembe vetíteni, mert a hosszú falon van a berárata, a másik hosszún meg egy 2,2m majdnem teli falat elfoglaló dupla erkélyajtó. Oda gondoltam sötétítő függönyt vagy redőnyt. Tehát a kivetítésre szánt felület 2,5x2,2 max. Milyen színre fessem a falat ahova vetítek? Többi maradjon fehér? Miért jobb a vászon, mint a fal?


csatimilan
(csendes újonc)

Köszi szépen! Ha 3,5 mérerről vetítek mekkora képet tudok kivetíteni, illetve ebből a szempontból mindegy milyen gépet veszek? Van multimédiás pc-m és tv okosítóm is.


Joshi
(titán)

Olvastad az összefoglalót?

De ha a hosszú falon van az ajtó, akkor miért nem tudod a rövid falra tenni a kanapét és szembe vetíteni? Vetítéshez elengedhetetlen a teljesen sötét helyiség, illetve semmilyen külső és belső fényforrás nem juthat be. Ennek megfelelően minden falat sötét színre kell festeni, de a legjobb amikor szövettel van bevonva (kicsit se tükröződjön). Persze ezek a feltételek a hibátlan mozi élményhez szükségesek, ezt kell a lehető legjobban megközelíteni. Nem véletlenül ajánlják a vetítést dedikált moziszobába, mert az ember a nappaliját nem szívesen festi sötét színre.
A vásznas kérdésedet nem is értem. Csak el tudod képzelni, hogy egy festett fal ami nem vetített képre van kitalálva, annál minden vászon jobb lehet. A vászonról visszaverődő fény jobb kontrasztot és színeket eredményez, arról nem is beszélve, hogy homogénebb a felülete mint a falnak.


csatimilan
(csendes újonc)

Pontosan ezt írtam. Teljesen kezdő vagyok a témában. Rövid falra megy a kanapé és szembe a rövid falra a kép. Ez egy kisház 3 helyiséggel. 1 különálló műhely + 2 szoba. Az egyik lesz szórakozásra szánva. Egyelőre nem szöveteznék, majd később lehet fejlesztgetem, ha rákattanok nagyon a témára. Szívem szerint valami köztes színre kenném a falakat, hogy egyéb tevékenységre is lehessen használni, de akkor valami sötét színt keverek. Vásznat pedig veszek akkor, amúgy se egyenes a fal. Gondolom ezekkel a kínai cuccokkal nem érdemes foglalkozni (vászon, projektor), gyanúsan olcsónak tűnnek.


Bikkrom
(senior tag)

A fenti BenQ-k 3,5 méteren ki fogják tudni vetíteni a 120"-t. Annyi elég akkora helyiségbe. Még a 110" is elég lehet. Ülés pozíció függő. Itt számolhatsz: link.
Mind a 4 ajánlott fenti gépben ugyan az az 1,15-1,5-ös lencse van. De le kell számolni a gép hosszát.

Ha van lejátszód az szuper. Akkor onnan oszthatod a hangot az erősítőbe, a képet meg a projektorba.

Dedikált szobába csakis fix keretes, fehér vászon. Motorosoknak, rolósnak nincs értelme oda. Ahogy fentebb írták falra meg nagyon nem lesz jó. Minden egyenőtlenséget, apró hibát, ecsetnyomot, a henger textúráját kiadja a vetített kép. Egy sima alap homogén fehér vászon kell neked.

Szerk: Meg kell a fekete keret. Kontrasztosabbnak hat tőle a kép. Tehát mire leglettelnéd, kiegyengetnéd, körbe feketére, a vetítési területen fehérre lekennéd nagyon simára, annyiból veszel 2 belépő fix keretes vásznat. Ami sokkal jobb lesz.

[ Szerkesztve ]


Joshi
(titán)

"Pontosan ezt írtam."
És tényleg. :DDD :B


csatimilan
(csendes újonc)

Köszi! Vetítővászon van ilyen kínai oldalakon igen olcsón. Mi lehet a különbsékbegy 60 és egy 10 ezres között? Gondolom a vászon alatt maradhat fehér a fal. Mi a vélemény az ilyen kis hordozható kocka projektorokkal pl. XGimi arròl láttam pár videót, bár hang ugye nem kell mert van jobb itthon. Még hogy dugom össze? Van több jó minőségű HDMI kábelem, hangfal kábel stb. De az erősítőbe kell a projektor, a pc-t és a ps-t is? Mert akkor rövid lesz a HDMI kábel. Amúgy hol veszek benq-t ilyen olcsón? Rákerestem 250 alatt nem nagyon láttam. Eddig legletteltem, még 1 réteg felérrel alapoztam, ma le is kenném valamivel készre. A parketta sötét, de akkor veszek szőnyeget is. Igazából egy kis ház külön a lakóháztól, hangszigetelt e, eddig csak zenélgettem benne. Azt csinálok belőle amit szeretnék, keret is van szerencsére kb. Akàrmire, de nem szállnék el, pláne ennyire fogalmatlanul, csak nagy a munkakedv és tolnám neki mielőbb kész legyen :)

[ Szerkesztve ]


Bikkrom
(senior tag)

A 10 ezresek hullámosak kínából és összehajtva érkeznek. Sosem szeded ki belőle a hajtás nyomokat. Zavaróbb lesz, mint sok pixelhiba. Mindig látni fogod. Másik, hogy azok ragasztósak vagy kikötözhető vásznak. Ritkán műanyag cső keretesek. Tehát sosem lesz feszes és sima. Egy használt 110-120"-os vászon sima, gyűrődés mentes, homogén és van alu kerete. Feszes lesz, szabályos 16:9-es téglalap lesz. Tehát a kínai vászon nagyon kerülendő.

A kínai ilyen olcsó gépek szintén kuka. Műanyag, javíthatatlan. De a legfontosabb, hogy se fényereje, se színei, se kontrasztja.

BenQ használtan ennyi ahogy írtam. Megbízható gépek, többszörösen jobb képet kapsz ennyiért, mint bármelyik olcsó kínai. Várni kell 2-3-4 hetet. Bújni a hardveraprót, marketplace-t, avx-et. De megéri hidd el. Csoda lesz a kép.

üzenetek