Projektor topic - TV & Audió fórum

üzenetek

hozzászólások


Cseneles
(őstag)

Masodikra direk a Christie 4km25 rezegtetett 4K gepet raktam be peldanak. Ez megegyezik egy Christie hd10k-m vagy 6-14k-M es a Runco vx22i belso prizma es dmd blokjaval. Kulonbseg egy shift uveg az prizma blokk es az objektiv kozott.. igy a nativ fullhd-bol 4k-t rezegtet illetve a lampa helyett lézert kapott. Nem veletlen a nagyon kozeli kepi hasonlosag.


Khaosz55
(addikt)

Volt VT60-am. Jó volt de lejárt felette az idő...


szepi0808
(senior tag)

Nem értem, hogy miért kér valaki ideális vetítési körülmények között 2.2 gammát, mikor a 2.4 sokkal mélyebb, élethűbb képet mutat. Sőt 2.5 is nyugodtan beleférne, sőt szoktam is használni. A 2.6 gyári kb 2,4-2,5 között mérhető vissza.
Nem mutattat meg az ügyfélnek a kettő között látható különbséget?


Vhiktor
(veterán)

Természetesen direkt megmutattam azért kérte. Eredetileg egyébként 2.4 volt nála hatalmas black crushal. Ha szeretné utána nyugodtan átállíthatja 2.4re (menüben 2.6) is. Azzal is tökéletes marad a kalibráció, mivel kimértem.

Tisztelettel megjegyzem, hogy Veled nem kívánok semmilyen diszkurzust folytatni :R Nem értem minek kell beleszólni, amikor én sem reagálok a posztjaidra pedig sokszor tudnék. De továbbra sem fogok. :R

[ Szerkesztve ]


Viktor0610
(MODERÁTOR)
Blog

Off off!
Köszi!


MrZenan
(junior tag)

Nálam 2.2-es gammával csak akkor nincs black crush, ha a brightness +3-on van. Viszont ott már az alapból szürke fekete még szürkébb.. Az AVS hd videói alapján állítottam be mindent. A legnagyobb baj az, hogy az AVS tesztábrája szerint csak akkor jó a kontraszt ha 0-án van.
Van valami tippet esetleg? :R


Vhiktor
(veterán)

A sima gamma állítás nem mindig elégséges. Mármint hogy 2.2-re, 2.4re vagy 2.0ra állítod.
Ha gyárilag hullámzik a gamma görbe vagy köze sincs ahhoz ami értek a menüben szerepel, akkor csak 10 vagy még inkább 20 pontos gamma kalibrálással lehet helyre tenni. Ezt nagyon kevés projektor tudja.

Ha csak annyi a baj hogy 2.2-t választva mondjuk 2.0 a valós mert gamma, de közben lineáris, akkor csak magasabb gamma értéket kell választani.

Viszont ha fekete közeli részeknél a gamma bebukik, mondjuk 0-10% között, a kiválasztott érték helyett, ami most legyen a példa kedvéért 2.2., szóval helyette 2.6 vagy 2.8 vagy még rosszabb akkor baj van.

Ebben az esetben lehet próbálkozni feketeszint állításal ami segíthet rajta, de közben megemeleheti a fekete szintet is aminek kontraszt veszteség lesz a vége. Ha csak 2 pontos fehéregyensúly állítás van akkor a bias/offset-el is lehet probalkozni de csak óvatosan. Mert az is megemelheti a fekete szintet és fekete közeli részeknél elszíneződést okozhat.

Első lépésként válasz mondjuk 2.2 gammat. Aztán végpontozz, állítsd be a fekete szintet. Itt villogó oszlopok vannak, a 17 és felette latszodnia kell. 17nek elég ha csak éppen látszik. Addig emeld a fekete szintet amíg ez be nem következik de közben figyeld hogy a 16 ne látszódjon az olvadjon egybe a háttérrel és a háttér feketeje se emelkedjen. Van amikor ez nem sikerül. Elofordulhat hogy amikor elkezded látni a 17et akkor már emelkedik a feketeszint is vagy amikor éppen fekete lesz a fekete akkor már nam látsz pár oszlopot villogni. Ekkor csak több pontos gamma kalibráció segíthet. Esetleg a bias/ offsetel lehet próbálkozni.

De tegyél be képet úgy fotózva hogy lássuk mit látsz.

Kontraszt fehér szint allitashoz van. Az 2 külön video.
Milyen gammaval jönnek meg a részletek úgy hogy marad a fekete szint is?
Sötét van a szobában? Nincs világító fényforrás?

Szóval ez eléggé összetett dolog, vegpontozással kezd,.általában megoldja a fekete közeli részeket(ettől még a gamma kimerten lehet hullamzo)

[ Szerkesztve ]


Vhiktor
(veterán)

Az hogy a kontraszt akkor jó ha a kontraszt 0-n van az nem jelent bajt. Sok esetben főleg tvknél a kontraszt gyárilag teljesen jól be van állítva és sokszor a feketeszint is.

[ Szerkesztve ]


MrZenan
(junior tag)

Köszönöm a sok hasznos infót, majd próbálkozom.

Sajnos a falak fehérek, és a mennyezet is közel van.. :(


Vhiktor
(veterán)

Fényképezd le a mintát és tedd be ide, segítünk.
Akár videót is feltehetsz róla (gyári beállítással kezdve majd ahogy növeled a fekete szintet), csak lássuk azt amit Te.


BBéci
(titán)

GT60-am van, nem érzem azt, hogy eljárt felette az idő és nem bánnám, ha még 20 évig hibátlanul működne!


M@trixfan
(addikt)

Mert nem is így működnek ezek a dolgok a valóságban. Referencia termékeknél nem lesz hirtelen pocsék az eszköz attól, hogy jött újabb technológia. A legdurvább az élettartam amiben a plazma messzemenően bizonyított. Ráadásul az “image retention” rugalmas egy nagy tartományon belül ha valaki ésszel él. Sajnos az OLED-nél gyanúsan kumulatív öregedés van, a pixelfrissítés szerintem egy “egyenletesre öregítés” lényegében. Mozgás, SD anyagok, natív RGB pixel, meleg foszfor spektrum, homogenitás… Ezek terén nem is haladtuk még meg, “just to name a few”…

[ Szerkesztve ]


Vhiktor
(veterán)

pixelfrissítés szerintem egy “egyenletesre öregítés” lényegében.
Ez így van, valamelyik márka még írja is a manualban, hogy ne futtassa a nagy pixel frissítést ész nélkül állandóan senki, mert "rontja" a képet.


Morph76
(aktív tag)

Ha valamiben eljárt felette az idő, talán a mérete, fogyasztása és a fényereje. Minden másban továbbra is referencia.

[ Szerkesztve ]


Ijk
(nagyúr)

Akármennyire is szerettem a plazmát ma már kvázi semmiben nem referencia. Kontrasztban OLED jobb, fényerőben is. Mozgókép felbontásban jobb a plazma mivel impulzusos, de egy jó BFI-vel simán lehet reprodukálni. Felbontásban szintén megragadt konzumer szint 1080 sornál (most azon ne vitázzunk mennyire kell 4k), nehéz, magas a fogyasztása. Az impulzusos technológia egyúttal a hátránya is, mert sokan nem viselik el a vibrálást.
Ettől függetlenül mai napig nem cserélnék le egy pl. VT60-at ugyanakkora méretű OLED-re, mert olyan jó minőséget képez.

[ Szerkesztve ]

üzenetek