Projektor topic - TV & Audió fórum

üzenetek

hozzászólások


Vhiktor
(veterán)

A sima gamma állítás nem mindig elégséges. Mármint hogy 2.2-re, 2.4re vagy 2.0ra állítod.
Ha gyárilag hullámzik a gamma görbe vagy köze sincs ahhoz ami értek a menüben szerepel, akkor csak 10 vagy még inkább 20 pontos gamma kalibrálással lehet helyre tenni. Ezt nagyon kevés projektor tudja.

Ha csak annyi a baj hogy 2.2-t választva mondjuk 2.0 a valós mert gamma, de közben lineáris, akkor csak magasabb gamma értéket kell választani.

Viszont ha fekete közeli részeknél a gamma bebukik, mondjuk 0-10% között, a kiválasztott érték helyett, ami most legyen a példa kedvéért 2.2., szóval helyette 2.6 vagy 2.8 vagy még rosszabb akkor baj van.

Ebben az esetben lehet próbálkozni feketeszint állításal ami segíthet rajta, de közben megemeleheti a fekete szintet is aminek kontraszt veszteség lesz a vége. Ha csak 2 pontos fehéregyensúly állítás van akkor a bias/offset-el is lehet probalkozni de csak óvatosan. Mert az is megemelheti a fekete szintet és fekete közeli részeknél elszíneződést okozhat.

Első lépésként válasz mondjuk 2.2 gammat. Aztán végpontozz, állítsd be a fekete szintet. Itt villogó oszlopok vannak, a 17 és felette latszodnia kell. 17nek elég ha csak éppen látszik. Addig emeld a fekete szintet amíg ez be nem következik de közben figyeld hogy a 16 ne látszódjon az olvadjon egybe a háttérrel és a háttér feketeje se emelkedjen. Van amikor ez nem sikerül. Elofordulhat hogy amikor elkezded látni a 17et akkor már emelkedik a feketeszint is vagy amikor éppen fekete lesz a fekete akkor már nam látsz pár oszlopot villogni. Ekkor csak több pontos gamma kalibráció segíthet. Esetleg a bias/ offsetel lehet próbálkozni.

De tegyél be képet úgy fotózva hogy lássuk mit látsz.

Kontraszt fehér szint allitashoz van. Az 2 külön video.
Milyen gammaval jönnek meg a részletek úgy hogy marad a fekete szint is?
Sötét van a szobában? Nincs világító fényforrás?

Szóval ez eléggé összetett dolog, vegpontozással kezd,.általában megoldja a fekete közeli részeket(ettől még a gamma kimerten lehet hullamzo)

[ Szerkesztve ]

üzenetek