Gombász topik - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


csapos2
(addikt)

Ha nem bonyolult, küldheted felém a cuccot, megköszönöm.


Ivanh
(tag)

mélben vagy msn..? ;)


ngabor2
(nagyúr)
Blog

rossz hír: nincs gomba :( nem tudom, mi hiányzik még neki, a piacon egy emberkénél láttam tegnapelőtt kb. 1 kg-nyi szegfűgombát, oszt csókolom.


Ivanh
(tag)

nálunk megindult a tinóru- szezon... :K
:C
Gönc-Telkibánya magasságában már szedik, és megjelentek az olasz és francia kereskedők is... :((
Sajna, mire lesz időm, szétlopják az erdőt... :O


ngabor2
(nagyúr)
Blog

nyárfa érdestinórut tudtam ma venni a piacon, meg szegfűgombát. mindkettőt megszárítom, a tinórut a napon, mert amúgy berothad, mint a múltkor. a szegfűt is lehet, hogy kiteszem, ha a tinóru ad neki egy kis helyet, nem baj az, ha gyorsabban kezdi.

a szárított szegfűt kipróbáltam, teljes értékű marad, ha beáztatom. elég intenzíven veszi fel a vizet, egy fél óra áztatás elég neki. ráadásul a bántó erősségű ízét is lejjebb adja, tehát kifejezetten jót tesz neki a szárítás.


frame>24
(addikt)

Már korábban akartam írni topikba, most gyorsan összeszedtem, miket szoktunk mi szedni.
A követekező fajokat a Mecsek déli lejtőin (Kővágószőlős; Abaliget felé vezető eredei utak), valamint Barcs és Darány környékéről szedjük:
nagy őzlábgomba, piruló galóca, vargánya, molyhos tinóru, fenyőtinóru, csiperke(ritkább), bimbós pöfeteg(ritka), galambgombák különböző változaztai (földtoló-, zöldhátú-, kékhátú-, e 3 nagyon gyakori) - többnyire ezek kerülnek elő a Mecsekből. Én rántva szeretem őket, ám pl. a felsoroltak keverékéből (galambgombák + őzláb + vargányák) ízletes gombaszószt lehet rittyenteni, eddig még minden vendég többször mert a tányérba belőle. Szintén Mecseken ritkán trombitagomba, ezt szárítva fűszerként használjuk fel.
Aztán: lila pereszke, sárga gévagomba, rókagomba, laskagomba; - ezekért kell messzebb utazni (mármint Pécsről - a Dráva mellé)
A pogányi reptéren gyakori ősszel a szegfűgomba. Ebből pörkölt.
Egyszer fater talált korallgombát, má nemtom, pontosan hol

Csak hogy társuljak bagyulajuve-hez: itt a laborban a közeljövőben próbaüzemű pezsgőgyártás lesz, immobilizált élesztővel. :DD

[ Szerkesztve ]


nike_
(addikt)

Sziasztok!

Mi is kb. 1 hete elvoltunk gombászni papámmal, nagyon jól ismeri a gombákat. Szedtünk is egy fél nagyszatyornyi mezei szegfűgombát (csirkegombát). Meg is ettük, nagyon finom húsa van, csak ajánlani tudom annak aki még nem evett. :K


ngabor2
(nagyúr)
Blog

száríottam némi gombát: szegfű, érdestinóru, vargánya. meg is száradt 2 nap alatt a napon. viszont mindegyiknek ugyan olyan, nem túl kellemes a szaga :F az érdekes az, hogy vízzel felengedve ez a szag szinte teljesen eltűnik, az ízén is csak a saját íze érzik főzés után. ez másnál is így van, vagy én rontok el valamit? a napon szárítást olyantól hallottam, aki elég sok gombát szokott szárítani.


Sárpac
(nagyúr)

Nah skacok sikerült találnom egy igen ritka fajt.
Kíváncsi vagyok kitaláljátok milyen faj is ez.


[link]
[link]
[link]
[link]


Sárpac
(nagyúr)

Nem nem rontottál el semmit sem.
Viszont szárítás után ha elfogadsz tőlem egy javaslatot, mindíg tedd be sütőbe egy pár percere ne sokra 4-5perc bőven elég. Utána lezárt befőttes üvegben tárolandó évekig használható lesz. Vagy sima kávédarálóban leőrölve, főként a vargánya, nagyon jó ételízesítő főleg sült húsokhoz. A szag természetes de a sütő azt is elveszi majd!:)


Sárpac
(nagyúr)

Találtam én is korallgombát a ritkasága abból is kitűnik, hogy több mint 20éve gombászom és csak 1 párost sikerült eddig felfedeznem.

Szegfű pörköltnek isteni mert nem túl erős gombaízű gomba. A rókából viszont mindig fűszer lesz ha sikerül találnom nagyon finom illata van.


ngabor2
(nagyúr)
Blog

bocskor, gallér, fehér lemezek... galóca, de hogy milyen, azt nem tudom, annyira nem értek hozzá.

#70: milyen hőfokra? előmelegítettbe, vagy ott melegedjen? légkeverést érdemes bekapcsolni? első szárítás, nem akarnám elszúrni.

viszont mindenképp viszek belőle a táborba, ha lesz más gombakedvelő is, csinálunk belőle valamit :D 3-féléből már lehet.

[ Szerkesztve ]


Tumak
(tag)

Császárgalóca! Szerencsés vagy ,hogy ilyet találtál! Én csak csak gombász könyvben néztem meg, még nem találtam soha.


Sárpac
(nagyúr)

Légkeverés takarék.

Amúgy Tumak fórumtárs nyert császárgomba és nagyon ritka faj, a lemezei pedig sárga színűek és nagyon finom.
Leves lesz belőle szép sárga színű!:D

[link]
[link]


Sárpac
(nagyúr)

Igen 8órás barangolás gyümölcse. Viszont nagy tapasztalatot sikerült szereznem ui. most már tudom melyek azok a helyek ahol megtalálható ez a csodás gomba.
Nagyon szereti úgy néz ki a tölgyfa tövét olyan helyeken ahol kissé szikárabb és ilyen göröngyös agyagos a talaj. Szinte mindet tölgyfa tövében olyan 10-50cm távolságban találtam Mátrafüreden, méghozzá messziről 30-40méterről is simán ki lehet szúrni, mert a ahogy rásüt a nap ilyen világító aranyszínűnek tűnik a távolban.


Sárpac
(nagyúr)

Hülyeséget írtam inkább Kékes környékén tölgyesekben.
Más tészta, hogy Füredről indultam.:D

[ Szerkesztve ]


Tumak
(tag)

A császárgalóca kitűnő ízéről,illatáról és szépségéről az ókori Rómában dicsérő énekeket költöttek. - Dr Rimóczi Imre -Gombaválogató
Sajnos még nem volt időm itt Eger környékén gombázni-de jó lehetőségek vannak itt. Múlt héten cseréltem mosodókagylót -vargányára :) De nyitott szemmel kell járni: pld Budapesten (Budán) is találtam már laskagombát - 3 m magasan egy fán és rendkívül finom volt! Vagy akácosban lila pereszkét szedtem a hó alól! Még decemberben is lehet gombázni -téli fülőkét!

[ Szerkesztve ]


ngabor2
(nagyúr)
Blog

oké, holnap asszem "szagtalanítani" fogom, aztán üvegbe pakolom. a mostani textilzsák átmeneti megoldás, ha kicsit párás a levegő, megereszkedik benne a cucc, aztán nehezen szárad ki.

debrecen és környékén a nagyerdőben voltunk gombászni, még tavasszal, nem sokmindent találtunk. mondjuk annyi összejött, hogy másnap 4-en jóllaktunk vele (meg azzal a 10 tojással, ami ráment :D). jövő szerdán megyünk Oszkóra, remélem a környéken vannak jó lomboserdők, ahova érdemes kimenni gombászni, vagy legalább mezők, ahol van szegfűgomba. nomeg a környéken (zalaegerszeg, szombathely) gombavizsgáló, mert saját magam szedését eddig egyszer mertem megenni (de a szegfűgombát azt elég nagy biztonsággal felismerem).


Sárpac
(nagyúr)

Igen ezért kell befőttesüvegbe tenni, meg azért is mert a molylepke imádja beköpni és így szárazon is képes elkukacosodni ha nyitott térben van tárolva. A kis átmelegítés sütőben a káros bakikat spórákat petéket stb. is fertőtleníti tőle.


Sárpac
(nagyúr)

Hát az illatától annyira azért nem vagyok elájulva, viszont az tény, hogy nagyon enyhe gomba szaga van ellentétben a vargányával ami erősen gombaszagú.

üzenetek