Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


stickermajom
(addikt)
Blog

Idióta EON. Ha fennvan a mérőóra nem tök mindegy, hogy ajtós fedél van, vagy sem? Semmi szükség az ajtóra a működés szempontjából, soha senki nem fog jönni a szolgáltatótól nyomkodni.
Pénzlehúzás szagú.


Chal
(addikt)

A családban van egy leolvasó, EON-os területről, pont pár hete hívtam fel, és kérdeztem meg tőle ugyanezt. Ő maga ugye nem cserél órát, de egy csapatban dolgoznak, közvetlen kollégái akik csinálják. Úgy látszik itt is "ahogy esik úgy puffan" alapon megy, ugyanis ő azt mondta, hogy visznek ajtót, meg dremelt, és be szokták vágni seperc alatt. Nekem Hensel szekrényem van, és amúgy is cseréltem volna az előlapot, mert eléggé megette már az UV. Még mondta is, hogy vegyem az ajtó nélkülit a fentiek miatt (illetve mert kevesebb mint fele az ára az ajtóshoz képest), de akkor jó hogy nem vettem meg.... Veszek egy ajtósat jövő héten, jobb a békesség (estemben ráadásul Elmű területről van szó).

Ő amúgy a Balaton déli partján dolgozik főleg, Somogyban, szóval ez az ottani szokás, de akkor úgy látszik nem mindenhol megy így :(

[ Szerkesztve ]


DuDieHUN
(aktív tag)

kezd tisztázódni minden a rendszerrel kapcsolatban, inverter ugye adott már MPP Solar 5048GK, akksi is marad 3db Pylontech US3000C, sajna a pylonteches kommunikáció eléggé lassan halad, nem egy mpp solar :)

Napelem elhelyezése, marad a kocsibeálló (kb 3 méter DC vezeték), tetejének tájolása D-i, dőlésszöge 10-15 fok körül, így az elhelyezés miatt már lesz 3-7%-os veszteség.

12 db LONGI LR4-72HIH-445M MONOKRISTÁLYOS MODUL 445 WP panel lenne 2 sztring 6 darab panellal sztringenként
ez összesen 5340 WP, de gondolom nem lehet gond az 5000 Wattos inverterrel

A következő kérdésem lenne:

Hova milyen biztosítékokat kellene tennem:

1. Akkumulátor és inverter közé
2. sztringeket, hogy kell összekötni és utána mi kell az inverter és a párhuzamosított sztringek közé
3. inverter és AC közé megy a ház biztosítéktáblája egy FI relével gondolom


ginagina
(csendes tag)

Akadt egy elvetemült ötletem, kérdés érdemes e egyáltalán vele foglalkozni, ér e annyit az egész. Szóval földi telepités lesz a rendszer, minden panel délre fog nézni. Lehet e úgy kérni a szerkezet építését, hogy tudjam állitani a panelek szögét. Igy minden hónapban az optimális szöget lehetne állitani, +- 35 fok. Egyáltalán meglehet e igy csinálni a szerkezetet, másrészt van e akkora hozadéka a termelés szempontjából a havi állitásoknak, hogy érdemes legyen vele foglalkozni.


Fifi
(őstag)

Én sem értem ezt. :(

Nálam is E.ON van. Még óracsere előtt cseréltettem a fedlapot ajtósra, mert az ördög nem alszik. Óra távleolvasós, így minek rá az ajtó? Főleg úgy, hogy az ajtót meg lelakatoltam :DDD


julius75
(aktív tag)

Az ötlet nem elvetemült, már nagyon sokan próbálták, de mindig kiderült, a "napkövetés" nem jár akkora nyereséggel, mint amennyire drágul a normálisan kivitelezett tartószerkezet.
(Főleg egy alapból tökéletes tájolás esetén)
Akár forgatásról, akár csak dőlésszög állításról legyen szó.

Nem véletlenül nem terjedt el ez a megoldás.


MrZed001
(tag)

Szerintem küld át MPP-nek, hogy mit szólnak hozzá (>5kWp napelem pontos típus, leírás, adatlappal, hogy akarod kötni).
Ez nem egy grid-tie inverter amit túl lehet pakolni és nem tudom mennyire megengedő.
Voc bőven alatta. Vnominal bőven az inverter nom. értéke alatt.
V semmiképpen sem lépi túl megengedettet, ez ok. Viszont kérdés mellette olyan sok A-ert elbír-e. Még a legkisebb 425-össel is 5100W.

1, Aksi-inverter közé biztosíték (akár kettő is ... de pylontech hogy mit javasol engem is érdekel)
- olvadó biztosíték
- lekapcsoló biztosíték
- lekapcsoló és távlekapcsolható biztosíték (méregdrága, túlzás, de meglepően sokan használják)

2, ez meghagyom a napelem szakértőknek :)

3, inverterből kijön AC, az megy biztosítéktábla ahol fő biztosíték (20-25A), majd FI, majd 10-16A-es kis biztosítékok áramköröknek (vagy RCBO-k amik egyben 30mA FI relé és 10-16A-es biztosíték is ... 8eFt darabja, használsz talán 3-4 ... nem egy őrült nagy összeg).


ginagina
(csendes tag)

Köszönöm, akkor az ötlet elfelejtve. Amúgy is bonyolult lenne a sok panel dőlésszög állításának fizikai megoldása.


kardkovacsi
(senior tag)

Azért földi telepítésnél igen. Szomszéddal beszélgettem a múltkor amikor kiderült van egy napelem farmja :)
Mondta, hogy amikor csinálták az engedélyeztetést véletlenül beikszelte a napkövető mókát aki csinálta. Bár nem akartak napkövető szerkezetet de végül muszáj volt azt csinálniuk és kiszámolták, hogy így jobban megérte a plusz beruházás. Annyi, hogy nem minden irányba követi a napot, csak a dőlésszöget optimalizálja.


kardkovacsi
(senior tag)

Ha ilyet csinálnál akkor automatára kell csinálni, valami léptető motor folyamatosan követi a nap délősszögét, úgy lehet vele igazán sokat hozni, és úgy van is értelme.
Azt ne kérdezd hol lehet ilyet szerezni, meg ugye ha támogatott ez a kWp árat elég rendesen megdobja de elvileg növeli a termelést. Sajnos nem tudom pontosan mennyivel, lehet Geresicsnek vannak adatai olyan telepítésről ahol van ilyen követő mechanika.
http://solarcellhungary.com/paru-napkoveto-rendszerek
itt van ilyen szerkezet, az egytengelyes lehet érdekes.

[ Szerkesztve ]


julius75
(aktív tag)

Nekem erről teljesen más információim vannak.
Konkrétan pedig az alábbi felállásról: tökéletes déli tájolás és dőlésszög vs állítható rendszer.
Ez utóbbi kivitelezési költsége nagyon magas, ezért jellemzően vagy elhagyják vagy inkább azon a költségen is napelemet telepítenek.

De természetesen nem szeretnék ezen vitatkozni.


Frenky89
(őstag)

Sziasztok!

Az elmúlt szezonban kicsit kevesebbet fogyasztottunk, mint azelőtt (nem volt szükség annyira a villanykazánra), így "sikeresen" többlet termelés jött ki a szaldós elszámolás végén.

Ilyenkor a szolgáltató felé számlázás, hogy a szöszbe' működik? Kell ez egyáltalán? (Olvastam olyat is hogy csak egy kérelem és nyilatkozat szükséges.) Ki számlázhat, kinek, milyen tételt, milyen ÁFÁ-val, kinek? Érdemes egyáltalán vesződni vele? Faterom, aki nevére az MVM szerződés szól, egyébként EV. Ő akkor most számlázhat? H E L P :B

[ Szerkesztve ]


kardkovacsi
(senior tag)

Ok, nekem nincsenek konkrét számaim, szóval akár igazad is lehet. De vedd figyelembe, hogy a helynek is van ára. Nem tudom mennyi egy ilyen forgató mechanika de amit én olvastam olyan 20-25% pluszt lehet kihozni a napelemekből az ideálishoz képest.


DuDieHUN
(aktív tag)

Mennyivel termel jobban egy poly napelem egy monoval szemben, ha tájolás tökéletes, viszont a dőlésszög csak 15 fok?


-NOKIA-
(Ármester)

Nekem 2021.12.01.-el lesz meg az 1év bejelentett állandó lakcím, addig felkerülnek a napelemek, be is nyújtom egyből az államkincstárnak az otthonfelújításra az 50%-hoz a számlákat, akkor már én nem kapok szaldót? :Y
Nem úgy volt hogy 2023.12.31-ig van szaldó :F


#81475328
(kezdő)

Ezt időnként állítják át 12,5 kWp napelem.

20-25% pluszt hoz napos időben.

[ Szerkesztve ]


Geresics
(addikt)

semennyivel, 15°-nál a mono jobban kell termeljen, mint a poli. Igaz, ahogy az összefoglalóba is beleírtam nemrég, a modern technológiáknak köszönhetően a kettő között a különbség egyre kisebb.


Geresics
(addikt)

Ha az 50%-os pályázatot akarod használni, akkor szaldót csak akkor tudsz kérni, ha a teljes projekt lezáról június legvégéig. Nyáron jön elvileg egy pályázat a nagycsaládosoknak (kisebb támogatási intenzitással), ott már alapból nem lehet majd szaldós.

Ha viszont Te magad finanszírozod az egészet minden támogatás nélkül, akkor 2023.12.31-ig van szaldó!


Geresics
(addikt)

"végül muszáj volt azt csinálniuk és kiszámolták, hogy így jobban megérte a plusz beruházás"
Az ilyen elrontott projektek utáni számolás jellemzően önigazolás szokott lenni. Nyilván a Te ismerősöd a ritka kivétel, és biztos neki kiadja a matek, de azért ez nem igazán szokott így lenni. Az önigazolókon kívül még a napkövető rendszerek értékesítői szoktak ilyen jó számokat tudni produkálni amúgy... Ha olyan jó lenne ez, akkor nyilván nem csak elvétve lenne pár ilyen rendszer.

Sellyén van egy 500kW-os 2 tengelyes napkövetős rendszer, már 2012 óta. Láttam termelési görbéket is, és tök jók! Délelőtt hamar felfut fullra, és késő délutánig fullon is megy a termelés! Viszont eddig kb. 7-8 alkalommal voltam a helyszínene, és sosem volt olyan még, hogy minden egység jó irányba nézett volna! Állandók a meghibásodások, és az üzemeltetési költség is az egekben van! Azt sem szabad elfelejteni, hogy ezeknek a forgópontjaik mekkora terheléseket kell kiálljanak az időjárás viszontagságai miatt!
Kézzel állítós rendszert is kalkulálgattam pár éve, igaz nem olyan picit, mint (#10297) fezso21 képén, hanem 20kW-os egységeket, de ott is az jött ki, hogy a kialakítása drága, az állítása nehézkes lett volna, így maradt a kevésbé ideális, tetőre felhelyezett rendszer. Az állíthatós állványos megoldás felára, és az állításával járó extra munka nem érte meg.

De azért ennyire nem fekete-fehér ám a dolog, mert tényleg van, amikor megéri! A sellyei rendszer eredeti tulajdonosával beszélgettünk, és mikor megkérdeztük, hogy ugyan már miért érte meg neki, a válasz egyértelmű volt: "erre volt jó pályázat" - értsd helyesen: a komplett rendszer túlszámlázva készült, és a beruházás így neki pont 0Ft-ba került, igaz, a pályázat fenntartási időszakában termelt csak neki, utána azonnal el kellett azt adnia egy megfelelő emberkének gombokért. Viszont 5 évig övé volt minden bevétel (ami maradt az üzemeltetési költségek levonása után), szóval így is jól járt! ;)

De tovább megyek! A Jingli-vel volt egy megállapodásunk, és csináltunk volna 2021-2023 között nekik egy 50MW-os(!) rendszert, ahol a gyártó adta volna a napelemet (nyilvánvalóan), és egy állandó partnere hozta volna az egytengelyes napkövetős rendszerét. Így a beruházási költség a beruházónak (igen, a Jinglinek) olcsóbb, mint ha valaki elmegy és vesz egy sima fix rendszeres parkot. Sajnos a projekt meghiusulni látszik, mert nincs kapacitás a hálózaton, pedig ez szakmailag olyan kihívás lett volna, hogy a tíz ujjam megnyalom... :O

üzenetek