Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Geresics
(addikt)

"végül muszáj volt azt csinálniuk és kiszámolták, hogy így jobban megérte a plusz beruházás"
Az ilyen elrontott projektek utáni számolás jellemzően önigazolás szokott lenni. Nyilván a Te ismerősöd a ritka kivétel, és biztos neki kiadja a matek, de azért ez nem igazán szokott így lenni. Az önigazolókon kívül még a napkövető rendszerek értékesítői szoktak ilyen jó számokat tudni produkálni amúgy... Ha olyan jó lenne ez, akkor nyilván nem csak elvétve lenne pár ilyen rendszer.

Sellyén van egy 500kW-os 2 tengelyes napkövetős rendszer, már 2012 óta. Láttam termelési görbéket is, és tök jók! Délelőtt hamar felfut fullra, és késő délutánig fullon is megy a termelés! Viszont eddig kb. 7-8 alkalommal voltam a helyszínene, és sosem volt olyan még, hogy minden egység jó irányba nézett volna! Állandók a meghibásodások, és az üzemeltetési költség is az egekben van! Azt sem szabad elfelejteni, hogy ezeknek a forgópontjaik mekkora terheléseket kell kiálljanak az időjárás viszontagságai miatt!
Kézzel állítós rendszert is kalkulálgattam pár éve, igaz nem olyan picit, mint (#10297) fezso21 képén, hanem 20kW-os egységeket, de ott is az jött ki, hogy a kialakítása drága, az állítása nehézkes lett volna, így maradt a kevésbé ideális, tetőre felhelyezett rendszer. Az állíthatós állványos megoldás felára, és az állításával járó extra munka nem érte meg.

De azért ennyire nem fekete-fehér ám a dolog, mert tényleg van, amikor megéri! A sellyei rendszer eredeti tulajdonosával beszélgettünk, és mikor megkérdeztük, hogy ugyan már miért érte meg neki, a válasz egyértelmű volt: "erre volt jó pályázat" - értsd helyesen: a komplett rendszer túlszámlázva készült, és a beruházás így neki pont 0Ft-ba került, igaz, a pályázat fenntartási időszakában termelt csak neki, utána azonnal el kellett azt adnia egy megfelelő emberkének gombokért. Viszont 5 évig övé volt minden bevétel (ami maradt az üzemeltetési költségek levonása után), szóval így is jól járt! ;)

De tovább megyek! A Jingli-vel volt egy megállapodásunk, és csináltunk volna 2021-2023 között nekik egy 50MW-os(!) rendszert, ahol a gyártó adta volna a napelemet (nyilvánvalóan), és egy állandó partnere hozta volna az egytengelyes napkövetős rendszerét. Így a beruházási költség a beruházónak (igen, a Jinglinek) olcsóbb, mint ha valaki elmegy és vesz egy sima fix rendszeres parkot. Sajnos a projekt meghiusulni látszik, mert nincs kapacitás a hálózaton, pedig ez szakmailag olyan kihívás lett volna, hogy a tíz ujjam megnyalom... :O

üzenetek