Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Geresics
(addikt)

Bátran használd a keresőt, és/vagy olvasd el az összefoglalót! ;)


tsrt
(csendes tag)

Köszi! Igen, az összefoglalóval kezdtem, de nem lettem okosabb ;) . Illetve, de okosabb lettem, csak nem tudok dönteni. Bíztam benne, hogy valaki "elbillent" egyik vagy másik irányba. Pro és kontra.


tothbe
(addikt)

E kettő közt nagy pro és kontra érvek nincsenek. A Huawei passzív azaz csendesebb a Fronius viszont cserébe jobban tud hűteni ha kell.
Fronius szervize már megoldott míg a Huawei most van alakulóban de azért ez nem jelenti, hogy ha gond van ne oldanák meg már most is.
E kettőből bármelyiket is választod, jól jársz.

[ Szerkesztve ]


tsrt
(csendes tag)

Köszönöm! Az számít-e, hogy talajra telepített rendszer lesz a kertben, így az inverter is valahol ott lenne (ott kell?) elhelyezve. Huawei valamivel olcsóbb, iiletve a kiajánlott Froniusban (light) nincs wifi. Bár tudok nélküle élni, csak mivel a kertben lesz közvetlenebb lenne az ellenőrzés néha.


szokeherceg
(tag)

Sziasztok! November óta termel a rendszerem, kérdésem hogy mikor lesz az éves elszámolás? Demasz terület, Kecskemét mellett. Kerestem szerződésben is, de nem találtam meg.


cdl
(senior tag)

Eddig mikor volt? Ugyanakkor lesz.


julius75
(aktív tag)

Hol írtam én Tesláról, Bitcoinról?
Közel nulla jutalékkal kereskedhető felületet említettem, ahol komolyabb részvényeket, etf-eket lehet adni-venni, aminek semmi köze az általad említett lufikhoz.
Sok 5-8% osztalékot fizető, nagyon alacsony kockázatú papír van, ami a járvány ellenére jól teljesít, szemben az összes magyar állampapírral, ami a jelenlegi 5% feletti infláció mellett szarabb, mint a 25 éves usa államkötvény a maga 1%-val....

De ez itt nagyon off......zárjuk le.


cd930
(aktív tag)

A sok olvasgatás mellet én már sokakat kérdezgettem itt a fórumban és a napelemes FB csoportban is.
Az olvasottak és a tanácsok alapján döntöttem hol a Fronius, hol a Huawei mellett.
Most a passzív hűtés miatti csendes üzemelés (belső térben lesz elhelyezve) és a több garancia miatt, míg a későbbiekre gondolva a hibrid előkészítés miatt megint a Huawei M1 felé vettem az irányt.


Geresics
(addikt)

(3.3% volt az infláció tavaly)


ancika14
(lelkes újonc)

Novemberben - 1 év után :)

NKM Áramhálózati kft. Hálózathasználati Szerződés, 2/3 oldal. 2.3 pont A csatlakozási pont adatai... táblázat alsó része : Tervezett leolvasási időpont:

Elviekben nem jönnek leolvasni az okosórát, de a vezéreltet igen, az június, illetve a gázt is uakkor olvasták. :) Hogy fogják összehozni az még talány.


cd930
(aktív tag)

Peace. Nyilván túloztam a TSLA-BTC párossal, és én is dividend ETF-be fektetnék, ha nem építkeztünk volna és nem szívta volna fel a teljes likviditásunkat, sőt..

A lényeg, hogy a kockázatmentes hozamon az egyszerű lakossági befektető számára magyar forintban és egyszerűen elérhető termékekkel GARANTÁLT hozamokat értjük. Ebben a ligában az összességében éves 4,95% kamattal a legmagasabb a MÁP+ kamata, még ha hányingere is van az állam pénzherdálásától az embernek. :W
Amúgy a hivatalos infláció 3,3%, még ha ez nevetségesen alacsony és nem is valóságos, dehát ilyen ez a statisztika, náluk van a toll, amivel a vonalat húzzák..


cd930
(aktív tag)

Panelből azonos áron 20 darab nagyobb méretűt (Q-Cells 184x103 cm; LONGi 211x105 cm) vagy inkább 24 darab kisebb méretűt (174*103 cm) válasszak?
A felületarányos teljesítmény nagyjából egységesen 200Wp/m2.
A tartószerkezet későbbi kompaktibilitása vagy egyebek miatt melyik előnyösebb?

Ezek közül melyik mellett döntenétek?
20 darab Q-Cells Q.PEAK DUO ML-G9 395W
24 darab Q-Cells Q.PEAK DUO G6 / G8 ~350W
24 darab Q-Cells Q.PEAK BLK G8 / G9 ~350W
20 darab LONGi LR4-72HIH 445W

A panel garanciahosszabbítása elvileg nem gazdaságos, de tűnődöm, hogy féláron (állami felújítósdi) már bevállalom a 25 éves garancia miatt pl. a Q-Cells G8+ típust.
Erről mi a véleményetek?

[ Szerkesztve ]


kardkovacsi
(senior tag)

Lehet, nem tudom. Bár amit hallottam, hogy a két tengelyes tényleg nem éri meg, az egy az viszonylag egyszerű és mechanikailag is tartósabb.
Nem tudom mennyibe kerül egy ilyen szerkezet de az a +20% lehet megéri.
A másik ami miatt később haszna lehet még, hogy az ilyen rendszerek a többletet akkor érik el amikor a sima napelemek épp gyengén termelnek. Én látom létjogosultságát és simán el tudom képzelni, hogy pár év múlva már csak ilyeneket engedélyeznek mivel sokkal stabilabb a termelésük. Ahogy te is írtad. Reggel felfut maxra majd késő délutánig tartja a max közelében.


tbc2
(tag)

Többször volt már róla szó, hogy a bruttó elszámolás során kb. hány % lehet majd a helyben felhasznált energia mennyisége, mert ettől nagyban függ a megtérülés, és a konszenzus 20-30% körülre jött ki.

Hogy könnyebb legyen ezt mindenkinek saját magának kiszámolni, az utóbbi napokban méricsgéltem, és a következő tájékoztató jellegű adatokat osztanám meg a Nagyérdeművel:
Nekem a napi fogyasztásom kb. 7 kWh, ami kb. 2550 kWh-ra jön ki egy év során. Ez egy alacsony fogyasztás, a családok nagy részének ennél nagyobb. Én arra kerestem az elmúlt napokban a választ, hogy miből jön össze, hogy oszlik meg ez a napi 7 kWh.

A top fogyasztók, nálunk ezek adják a fogyasztás legalább 80%-át:

- hűtő (kb. 15 éves, akkor modern, kb. 1.8m magas fagyasztóval kombinált hűtő): 1,3 kWh/nap
- fagyasztó (fűtetlen helyiségben van, kb. 1 méter magas): 0,3 kWh/nap télen, valószínűleg ennél jóval több nyáron
- kazán (10 éves, akkor modern HMV készítős kondenzációs kazán padlófűtéssel): 1,4 kWh/nap télen, és valószínűleg elhanyagolható nyáron, hiszen akkor csak melegvizet készít
- mosogatógép (10 éves) 1 kWh/menet, napi menetek számával mindenki szorozza be
- mosógép (5 éves): 0,6 kWh/menet
- szárítógép (5 éves, nem hőszivattyús, hanem kondenzációs): 2,5 kWh/menet
- lámpák: kb. 0.8 kWh/nap (ezt nem tudtam lemérni, ezért kiszámoltam. Nálam átlagosan 20W-os LED-ek vagy kompakt fénycsövek vannak, és úgy számoltam, hogy napi 4 órát világítok most télen, és átlagosan 10 db ég belőle egyszerre)

És akkor vannak az elhanyagolható fogyasztók, amik a következők:

- hajszárító (mert bár nagy teljesítményű, de csak 3 percig megy)
- wifi router
- 43" legalább 5 éves LCD TV (0,1 kWh/óra)
- vízforraló (lásd hajszárító)
- laptopok egész nap bekapcsolva
- porszívó (lásd hajszárító)
- kávéfőző
- mobiltelefon töltők, tápegységek, kikapcsolt dolgok, mint erősítő, stb.

Amit nem tudtam lemérni:

- légkondi
- vasaló (tavaly március óta home office, alig vasalunk, viszont a macinaci felértékelődik ilyenkor :D)
- sütő
- mikró
- főzőlap (mert gázzal főzünk)
- bojler (mert HMV-s kombikazánunk van)
- medence keringetőszivattyú (mert medence nélkül nem sok értelme lenne, az meg nincs)
- nagyméretű hűtőláda (mert a feleségem szerint a fagyasztott dolgaink jelentős részét mi a Tescoban tároljuk)
- szerszámok
- asztali/gamer PC
- szauna, futópad, szolárium és egyéb úri huncutságok, nem tudom, mi most a divat
- elektromos autó
- stb.

A téli és nyári áramfogyasztás nem különbözik érdemben, ebből azt gondolom, hogy a kazán és lámpák téli többletfogyasztását kb. ellentételezheti a nyári meleg miatt jobban tekerő hűtő és fagyasztó, valamint a légkondi fogyasztása. Évről évre sem látszik +-10%-nál nagyobb különbség az éves fogyasztásban.

[ Szerkesztve ]


tothbe
(addikt)

Nem kötelező ott lennie az inverternek viszont az AC-t könnyebb és biztonságosabb nagyobb távra vinni mint a DC-t. Viszont az inverternek meg nem árt meg ha van valamennyi védelme az időjárás viszontagságai ellen. A wi-fi akkor jöhet jól Ja bármi gond adódik mert akkor láthatod egyből. De végülis lehet az invertert is nézegetni ha nem gond neked.


julius75
(aktív tag)

Értelek, de ha csak a máp+ és a napelem jöhet szóba a felállított feltételeid alapján, akkor szerintem nem kérdés, hogy napelem.

és geresics: 3.3%: biztosan ti is vásároltok, ezért pontosan tudjátok, hogy legalább a duplája igaz.
Nézzetek meg eur/huf görbét ha véletlenül kételkedtek abban amit mondok.
De szerintem úgyis csak trollkodtok... :R

Lezártam, bocsánat a nem idevaló offért.


gorbep
(senior tag)

Egy kis érdekesség Handras hibrides PV videója alóli kommentek közül...szlovákoknál hogy megy a bruttó.... :( Akkor mi is kezdhetünk a termeléssel szinkronban Bitcoin-t bányászni?... ;]

[Mi lesz az elektromos autóból kikerülő akkumulátorokkal?]

Dénes Riedly
Dénes Riedly
18 órája
@Andras Horvath Már régóta foglalkoztat, és tudom, hogy Magyarországon még Szaldó elszámolás van, viszont Szlovákiában jelenleg úgy működik, hogy amennyit elhasználsz, annyi van ingyen, a többit beszolgáltatod és nem fizetnek érte, és el se számolhatod.. Nálunk olyan eset van jelen, hogy két hetes ciklusokban vagyunk otthon, így az akkumulátoros rendszer szintén nem lenne kifizetődő, mert két hét alatt fogyasztás hiányában megint csak túltermelnénk. Ha felteszem, hogy nem akarok beszolgáltatni, hanem fel akarok használni mindent, és nem feleslegesen, mit tudnál javasolni ezügyben? Gondolkodtam szerver üzemeltetésen és kriptovaluta bányászatban is csúcsidőben, hogy inkább a bányászgép használja el az áramot, mint az államnak szolgáltassam be ingyen. Magyarországon szintén ez várható, és szerintem ha valaki nincs otthon huzamosabb ideig, annak nem fogja megérni a napelem, még jelenleg a szaldó elszámolásban, minél kevesebbet vagy otthon, annál jobban megéri. Mi a véleményed erről? Én neten kerestem, de magyar oldalakon mindenhol az van, hogy visszafizeti a szolgáltató és az angol oldalakon is többnyire, meg hogy nappal moss és főzz, ne este. Ami érthető a fenntarthatóság szellemében, de ha két hétig nincs otthon valaki, akkor a megtermelt áram feleslgebe megy...

[ Szerkesztve ]


kardkovacsi
(senior tag)

Aki sokszor két hétig nincs otthon annak mire napelem?
Ezek szerint a Szlovákoknál nem valami napelem barát a lakossági rendszer, mondjuk ők nem is áram importőrök, hanem inkább exportőrök. Van egy akkora atomerőművük mint nekünk meg ott van Bős és jóval kisebb ország és az electricitymap szerint van ezer megawatt napelemes kapacitás is beépítve
Jelenleg is épp 700 megawatt körül exportálnak.

[ Szerkesztve ]


Chal
(addikt)

Azért ez így egy kicsit hihetetlenül hangzott, ezért rákerestem. Több cikket is találtam arról, hogy un. "virtuális akku" szolgáltatást alakítottak ki, aminek van egy havi átalánya (2 EUR), és vételezésnél csak a rendszerhasználati díjat kell fizetni. Természetesen csak a betáplált (túltermelés) mennyiségének megfelelő energia vételezhető így, az azon túlmenő részt 100%-os áron számlázzák. Aztán próbáltam kibogarászni, hogy mennyi lehet a rendszerhasználati díj, és kb. 20Ft-nyi EUR jött ki nekem /kWh (ZSE nevű szolgáltató bruttó árlistája alapján).

Szóval persze, lehet ezt nézni úgy is, hogy ingyen táplálsz be, sőt még te fizetsz ha fel akarod használni, de lehet úgy is, hogy 30Ft-ért veszik meg a többlettermelést, mert amúgy 50Ft kürül van náluk 1kWh. Tök ugyanazt jelenti, mégis mennyivel másképp hangzik :) (Ez a vélemény persze csak akkor áll, ha a fenti információk helyesek).

Ha netán van itt Szlovákiából valaki, akkor mesélhetne. A fenti google fordítós nyomozásom azért nem az a tényként kezelendő információ kategória :D

https://www.pv-magazine.com/2019/02/12/slovakian-utility-zse-launches-virtual-battery-for-residential-pv/

https://www.zse.sk/
https://www.zse.sk/fotovoltika-virtualna-bateria

[ Szerkesztve ]


Geresics
(addikt)

"Magyarországon szintén ez várható"
Szeretem az ilyen okos embereket, akik már most tudni vélik mi várható X év múlva, ráadásul jobban, mint azok, akik a témán dolgoznak... :W
Olyan szinten nem tudni még, hogy nálunk mi lesz, hogy az ITM létrehozott egy munkacsoportot a HMKE új bruttó elszámolási rendszerének kidolgozására, és a munkacsoport meghívott tagja az MNNSZ is.
Releváns cikk:
Megkezdődött a Háztartási méretű kiserőművek a bruttó elszámolásra való átállás előkészítése – ITM workshop

Az egyeztetések alapjainak lefektetésénél tartunk kb...

üzenetek