Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


MrZed001
(tag)

Ha végigolvasod a kommenteket, ennél hajmeresztőbb dolgokat is írnak.
Van itt minden, a fagyasztandó megromló lítium aksiktól (lejár az elektronok szavatossága? :D ) át a tilos a szigetüzemen át egészen az összeesküvés elméletekig kb minden.
Eszméletlen milyen sötét-zöldség van az emberek fejében.


#81475328
(kezdő)

Ajjaj ... ott van minden egyes számla utolsó oldalán!
A gyengébbek kedvéért külön sorba kimelve :-)


julius75
(aktív tag)

Már a forrás, ahonnan idéztél komolytalan.... :K , akkor olyan nagy dolgot a kommentektől sem érdemes elvárni.


DUB Inc.
(aktív tag)

"A meglévő rendszerek hatálya alá tartozó felhasználók számára biztosítani kell a lehetőséget, hogy átlépjenek a bruttó elszámolási rendszerbe"

Ez azért elgondolkodtató...


Geresics
(addikt)

Nincs ebben semmi elgondolkodtató. :N
Ugyan ez már egy ideje van a KÁT-os napelemparkoknál. Próbálnak ösztönzőket kitalálni, hogy a KÁT-os parkok átlépjenek METÁR rendszerbe, de eddig egyetlen erőmű sem lépett át. Most a szövetséggel egy ideje azon (is) dolgozunk, hogy aki KÁT-ból átlépett METÁR-ba, az utána vissza is léphessen, ezzel egyfajta menekülő utat biztostva nekik. Így a KÁT erőmű tolajok tudják, hogy átléphetnek, megnézhetik, hogy az jó-e nekik, és ha nem, akkor visszalépnek. Ennél jobb, és könnyebben kialakítható motiváció nem jut hirtelen eszembe, és nagyon úgy fest, hogy hajlanak az elfogadásra...


stickermajom
(addikt)
Blog

"a munkacsoport meghívott tagja az MNNSZ is"

Ez jó hír! :K


julius75
(aktív tag)

Szia,

Ha 10 méternél nagyobb a (nyomvonyal)távolság, akkor az inverter előtt meg kell ismételni.
(forrás: Dr. Kovács Károly)


kiliti
(csendes tag)

Szia!
Köszönöm szépen! :)
Közben én is megtaláltam, hol olvastam:
[dehn.hu PDF]
"Ha az inverter a fogyasztásmérő mellé helyezett 1.+2. típusú túlfeszültség-védelmi készüléktől maximum 10 m vezetékhosszra található, akkor az inverter AC-oldalán a 2. típusú túlfeszültség-védelmi készülék elhagyható"

Szabvány számot nem sikerült megtudni esetleg?
(ő lenne a forrás? Dr. Kovács Károly, PhD, Villamosenergetikai Intézet, Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar)


tothbe
(addikt)

https://www.katasztrofavedelem.hu/application/uploads/documents/2019-12/67056.pdf
És az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban is benne van. ez a link ugyan a módosítás, ami hozzáadta, de ott az eredeti jogszabály száma is.


julius75
(aktív tag)

Szívesen :R
A forrás stimmel, a szabvány számot linkelték.....üdv.


MrZed001
(tag)

Most küldte ELMÜ a választ: itt engedik 5kW betáplálást 1 fázison :)

Ufff, na most vagyok bajban, dönteni kellene (SE mindenképp, árnyékok).
1 fázis minimális átépítés 5kW
3 fázis minden széttúrás, új órahely, új elosztó ... 7-8 kW.
Plusz mivel nem támogatásos ráérek nyáron is, amikor már nem lesznek úgy leterhelve (és túldrágulva) a telepítők.


Blamazs
(senior tag)

1 vagy 3 fázis van a házban? Gondolom 1. Nekem nyárom volt 1-ről 3 fázisra bővítés, új mérőhely+földkábel. Fél millió volt a beruházás, így kalkulálj. Nálam muszáj volt az új mérőhely és úgy voltam vele akkor már legyen 3 fázis is. Igaz napelem csak 1 fázisú lesz, elfogadta az EON szerencsére.


Zolee897
(tag)

Sziasztok!

EnergOptimo Kft-ről van valakinek véleménye tapasztalata? Akár magánban, akár ide is jöhet, jött tőlük árajánlat és azon gondolkozom, hogy velük csináltatok napelemes rendszert.


kirkri
(addikt)

Abban szerintem 2022 végéig nem érdemes reménykedni, hogy nem lesznek annyira leterhelve a kivitelezők. A leendő ügyfelek nagy részének semmit nem mond a szaldós/bruttós elszámolás, csak a lehetőséget látják, hogy féláron lehet napelemes rendszerük. Az ilyen ügyfelekből rengeteg lesz még jövőre is, mert nem tudnak róla, hogy sietni kellene, hogy igazán jól járjanak.

[ Szerkesztve ]


tothbe
(addikt)

igen, ez teljesen így van. Rengeteg laikus is akar még napelemet féláron, aki mit sem tud a szaldós vagy bruttós elszámolás hangzatos szavairól, csak a villanyszámláitól igyekszik gyorsan és olcsón megszabadulni.
De tudok már minőségi kivitelezőt is, aki már nem tud első félévre új igényt felvenni, pedig még a januárnak sincs vége. És náluk már telik be a második félév, mert a legtöbb ember végül a "mindegy akkor, csak meglegyen a támogatás" mellett bevállalja bruttósra is akár már most.


cd930
(aktív tag)

Q-CELLS paneles kérdésem van.
A legkedvezőbb árajánlatban Q-Cells G5 330Wp-re kaptam és ők (PPnapelem) nem is foglalkoznak más típussal. Nekem ugyan jó volna, mert (a 168x100 cm mérete miatt) ebből még kényelmesebben felfér 12-12 darab a tetőre, de erre a típusra nem érhető el a 12 helyett 25 éves termékgarancia (így nem is tudom, mennyivel kerülne többe, ha lenne).
Valaki azt írta, hogy ez már régi termék (valóban 2018-as) és a garanciaidő a gyártástól indul, inkább ne ezt válasszam.. Ebben nem gondolnám, hogy igaza van, mert általában a vásárlástól ketyeg a garancia.

Tudnék találni más kivitelezőt is, de vagy nem foglalkoznak Huawei inverterrel, vagy nem foglalkoznak Q-Cells panellel, vagy drága..

Szóval keresem a megbízható kivitelezőt, aki Huawei inverterrel és Q-Cells panelekkel foglalkozik (ez utóbbiból G6, G8, G9 típusokra látok 25 éves garancia lehetőséget, amit féláron megfontolandónak tartanék).


Geresics
(addikt)

Csak a garanciakiterjesztés miatt én nem engedném el azt a kivitelezőt, aki minden szempontból előnyös számomra.

Aki szerint meg "régi" ez a napelem, véletlenül nem egy kivitelező volt, aki véletlenül más napelemet használ? :F


cd930
(aktív tag)

Igen, ezen még én is rugózom picit.
Rendesek és rákérdeznek a PPnapelemnél is, hogy van-e lehetőség erre a panelre 25 év termékgari (azt mondták, hogy talán igen, de nagyon drága, ezért nem foglalkoznak vele).
Várom a válaszukat.
Még várok egy ajánlatot és a 2-3 legjobb közül választok.


tuzpenge
(őstag)

Csak megjegyezném, hogy a qcells-re 12 év termék garancia és 25 év teljesítmény (80%) garancia van. Nincs 25 éve termék garancia!!!


SSJPiotr
(csendes tag)

G8+ 25 év termékgari

üzenetek