Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


tuzpenge
(őstag)

Ha ez 100% biztosan tudod akkor nem szóltam.


cd930
(aktív tag)

A Q-Cells G6+ G8+ és G9+ paneleire 25 év termékgarancia van.
Eddig azt a tanácsot kaptam, hogy szinte mindegy, melyik normálisabb félcellás mono PERC panelt veszem, de az állami féláras felújítósdival az extragarancia is féláras lenne.


atosz
(őstag)

Csak általánosságban, nem tudom, hogy vagytok ezzel a garancia kérdéssel, én igazából meg sem néztem, hogy a rendelt rendszerre, illetve panelekre milyen garancia van.
Számomra ezek a 20-25-30 évekkel való dobálózás azért azt sugallja, hogy ezek nem igazán tönkremenős cuccok, mert akkor nem adnának rájuk ennyit.
25 év múlval azt sem tudom hol leszek (reméljük még nem a föld alatt... :) ) , de jó eséllyel ez a házunk már meg sem lesz, de ha mégis, nem fogok emlékezni rá, vagy a kivitelező is ki tudja merre lesz.
Vagy ilyenkor fogom a gyártót és megkeresem?
De az is könnyen lehet, hogy 10-20 év múlva röhejes áron lesznek sokkal-sokkal hatékonyabb napelemek és inkább azon agyal majd az ember hogy lecserélje a régit...

A 10 év körüli inverteres garikat hasznosnak találom, az még úgyahogy belátható idő.

Egyébként ezekhez a hosszú garancia időkhöz nincsenek feltételek? Pl, időszakos vizsgálat, bármi? (Volt nekem 10 év garis Samsung Yungrau klímám, de azt hiszem csak akkor, ha szakszerviz látja minden évben? Ugyanmár...)


cd930
(aktív tag)

Igazad lehet, de ha csak néhány tízezerrel kerülne többe a rendszer, akkor jó eséllyel bevállanám.
Úgy gondolom, hogy hiba esetén nem mostani hanem akkor elérhető korszerű panel(eke)t kapnék és ez igaz lehet az inverterre is. Csak azoknál óvatosan kell bánni a szaldó miatt (bár hol lesz az már akkor..)

A garanciális feltételekre ránézek, ez kiment a fejemből, mert itt elengedhetem az egészet.
Kösz az ötletet! :R


ancika14
(lelkes újonc)

Bocs, de új szerződést kötöttél, így az éves szaldós elszámolás induló napja: az okosóra bekötése + szerződés az új "leolvasás" / elszámolás időpontja
(volt DÉMÁSZ, most MVM terület) a többi szolgáltatót nem tudom :)


axioma
(veterán)

De jo lenne... engem ezzel szivattak meg tobbtizezer forinttal, es csak azert nem lett 100e mert kitort a pandemia es alltak az autok. Novemberi telepites, majusban lehivtak az oraallast, pedig nem ezt igertek. NKM, elmu teruleten, es persze a ket ceg mutogat egymasra (melyiknel kellett volna es kinek kerni az atallitast novemberre - nkm persze allitotta de csak telefonban hogy 1 ev mulva lesz elszamolas).

[ Szerkesztve ]


tuzpenge
(őstag)

Émász területen minden marad a régi rend szerint (állítólag). Mind1 az óracsere és a szerződés időpontja. Nálam ez májust jelent. Ezt külön ki is emelte az ügyintéző!


stickermajom
(addikt)
Blog

ELMŰ is ilyen, marad az eredeti leolvasási dátum. Ami mondjuk abból a szempontból érthetetlen, hogy fizikai leolvasás nem történik, tehát lényegében mindegy lenne, hogy mikor fut a scriptjük.

Mindegy, én már túlvagyok a törtéven, karácsony után jól esett az a ~60 ezer ráfizetés.


MrZed001
(tag)

Nem gondoltam volna, hogy lesznek ennyire buta emberek ...
Ufff 2 ... vagy most rámozdulok, vagy várhatok egy évet.
Nem vagyok happy


Emu
(őstag)

Fronius hozzáértőktől szeretnék segítséget kérni:

Szembe szomszéd telepíttetett a tetőre napelem rendszert még a nyár folyamán, de nem egy tech guru. Mikor karácsonykor összejöttünk az utcán inni egy pálinkát akkor értetlenül nézett rám, honnan tudom mennyit termelt a napelem (nekem solaredge inverterem van)...szó szót követett és most segítenem kellene neki letelepíteni a fronius monitorozó rendszerét.

Az aktiváló mail persze már rég lejárt, próbáltam jelszó emlékeztetőt kérni, de nem jött semmi. tudnátok segíteni, hogy merre tovább (honlapon erre vonatkozóan nem sok mindent találtam)?

#10368stickermajom: nekem is volt tört évem, de az EON-tól 0-s számlát kaptam. Pedig akkor még -500kwh volt az egyenlegem.

[ Szerkesztve ]


leslieke
(Jómunkásember)
Blog

Nekem is van tőlük ajánlat, de nem csak ilyen panelt tudnak hozni. Igaz, az csak 285 Wp-s.


joghurt
(addikt)
Blog

Nem tudom pontosan, mire gondolsz.

Az egyik lehetőség, amikor a szerviz menüben WiFi hozzáférési pontot csinálsz az inverterből, és vagy buta okostelefonnal (letölthető rá a Fronius app), vagy okos számítógép böngészőjéből szanaszét konfigurálod, vagy csak nézed a termelési görbét.

Egy másik lehetőség (ha már rendben fel van csatlakozva a hálózatra az inverter), hogy az otthoni hálózatról el tudod érni ezt a rusnya felületet ( http://datamanager/ , vagy IP-vel).

A harmadik dolog a Solar.web, ahol egy Fronius regisztráció, és az inverter beregisztrálása után tudsz mindenféle szép dolgot csinálni (pl. firmware-t is frissíteni). Mivel nálatok van az inverter, meg tudod nézni az alján azt a gyári számot, amit az eszköz hozzád rendelése során bekér.


kirkri
(addikt)

Nem tudom, hogy láttad-e pár napja a hozzászólásom a Q.Cell gari témában. Ezt egy olyan kivitelező mondta, aki jóformán csak Q.Cell panelekkel dolgozik. Persze lehet, hogy túlzás amit mond, mindenesetre neki az érte volna meg, ha a drágább paneleket adja el nekem, mégis inkább azt mondta, hogy nem éri meg a felárat.


kirkri
(addikt)

Én is beláttam, hogy borulni kell a felújítós terveknek, előre kell hozni a napelem rendszert. 8 nappal ezelőtt olvastam a szaldó témáról, ezután nyálaztam át a témában ezt a topikot és rengeteg egyéb oldalt. Mivel időközben összeállt a fejemben, hogy milyen rendszert szeretnék pontosan, így célirányosan kértem be árajánlatokat, (összesen 22 darab jött) majd 5 nap után megvolt a kivitelező. Szerintem itt most nem szabad tökölni, mert nem lesz aki elvállalja egy hónap múlva a kivitelezést június végi határidővel.

Elengedtem a többi felújítós munkákat is (még esetleg egy klíma belefér a költségvetésbe), májusban inkább beadom a pályázatot, nem merem kockáztatni azt, amit itt pár napja tárgyaltak a fórumtársak a kétféle módon értelmezhető pályázati feltételről a szaldós elszámolással kapcsolatban.

[ Szerkesztve ]


atosz
(őstag)

Na szuper, akkor te is döntöttél. :)
Én is így voltam, először jó nagy köd, ami aztán szépen tisztult. Nálam annyi volt a különbség, hogy először elég általános ajánlatkéréssel futottam, de végül legalább a szimpatikus cégeknél tudtam nagyon célirányosan személyre szabott ajánlatokat kérni, és gyorsan el is döntöttem, az igény beadva, várjuk a választ.

Azért szerintem gondold meg, én majd csak 2022-ben adom majd be várhatóan a pályázatot. Persze fogok személyesen is kérni állásfoglalást, de szakmai helyekről sokan megerősítették, hogy nem gond. Szerencsére nekünk nem gond a finanszírozás, de persze sokaknak ez probléma lehet és mielőbb szükség van a támogatásra.


kirkri
(addikt)

Igen, eldőlt. Árban kb 300e forint volt a szórás az ajánlatok között (5kWp-s rendszer Q-Cell G8 panelekkel és Huawei inverterrel). Voltak olyan cégek, akik hülyére akartak venni a wifi modullal a Huawei inverterhez, voltak akik nagyon fapadosra álmodták a rendszert, olyanok is akadtak, akik ragaszkodtak a helyszíni felméréshez, hiába kértem, hogy előtte adjon már ajánlatot a megadott paraméterek alapján, mert addig nincs értelme jönniük.
Szóval az volt a végső konklúzió, hogy nagyon észnél kell lenni, ha valaki anyagilag nem akar ugyanazért sokkal többet kifizetni, de fontos az is a számára, hogy ne olyan csapat csinálja a munkát, akik még csak egy hónapja kezdték az ipart.

Nekem májusig több nem fér már bele a költségvetésbe, egy év azért kellene egy újabb milliós nagyságrendű project finanszírozásához. Kivéve, ha beáldozzuk a nyaralásra félretett pénzt, de azért az asszony kinyuvasztana. :D
Így inkább nem rizikózok, megelégszem annyival, amit kockáztatás nélkül ki tudok hozni a pályázatból.(Meg igazából a ház sem régi, reálisan gondolkodva nem igazán van felújítani való rajta, inkább csak értéknövelő beruházások. )

[ Szerkesztve ]


#81475328
(kezdő)

Bocsi... csak MÓDOSULT és nem új, maradt a leolvasás.


cd930
(aktív tag)

Sziasztok!

Nincsenek előtérben az N típusú TOPCon panelek, pedig már az MNNSZ honlapján is lehet olvasni a kétoldalas penelekről:
"lassan a kétoldalas megoldás válik az iparág normájává."
"Az év első hat hónapjában a kétoldalas modulok tették ki mindegyik Tier-1 minősítésű gyártó összes szállítmányának 30%-át, és ezek az adatok várhatóan elérik a 35-60%-os tartományt a második félévben, mivel Kínában és a tengeren túli piacokon nőtt a kereslet. Időközben fokozódik a végfelhasználók általi elfogadottság, ahogy az egyre több helyszíni vizsgálat mutat ígéretes eredményeket. Valójában az idei évben a kétoldalas modulok iránti kereslet és ezek piaci részesedése is meredeken megugrott."

Van értelme lakossági felhasználásra, ahol hátulról nem kap értékelhető mennyiségű fényt?
"A kétoldalas modulok felhasználhatók magas visszaverődést mutató régiókban, például sivatagokban, hogy napkövetőkkel kombinálva optimalizálják az áram előállítását."

A cikkről jutott eszembe, hogy kaptam korábban egy árajánlatot, melyben Jolywood panelek vannak, de nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget neki.

Ti mit gondoltok?


tothbe
(addikt)

Önmagában a kétoldalas szerintem nem lesz olyan nyerő mivel kb 10-11% nyereséget ad viszont legalább 20-30%-kal drágább.
esetleg a nap követéssel együtt működhet mert úgy akár 25-30%-kal is hatékonyabb lehet bár a nap követő rendszerek ára sem alacsony. Szóval bár nem egy elvetendő irány de biztosan sok idő kell még neki ha lesz is belőle olyan verzió amire megéri beruházni.


Jovanny2
(őstag)

Szerintem sem annyira nyerő, de nem túl jó a százalékos összehasonlítás, mert a 10-11% nyereséget folyamatosan adja az élettartama alatt, a panel ára meg egyszeri 20-30%.

üzenetek