Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


DonCosta
(tag)

Sziasztok!

1-2 éve olvasgattam a fórumot a témában, aztán úgy alakult, hogy elvetettem a napelemes ötletet. Most újra aktuális lett és nem győzöm végigolvasni és mindent feldolgozni.
Jelenlegi állapot az, hogy az itt javasolt oldalon kértem ajánlatot és szépen esnek is befele ezek, de van egy nagy problémám. Nem tudom pontosan mekkora fogyasztásra, mekkora rendszerre kellene lőjek.
Amiért elvetettem anno, az hogy viszonylag kevés a fogyasztásunk: kb 2200 kWh/év
De van egy bizonytalansági faktor ami ezt árnyalja: szeretném lecserélni a gázbojleremet elektromosra. Azt gondolom 120-150Literes kell (5-en vagyunk), de hallottam már okosbojlerről amiből talán kisebb is elég... Tudtok abban segíteni, hogy mi az ami hatékony és kb mennyi egy ilyen eszköznek az éves fogyasztása? (olvastam már 0.5kWh-tól 2kWh -ig mindent) Nagyon nem mindegy mekkora napelemes rendszerre kérjem az ajánlatot.
Kaptam már ajánlatot 2,5 - 3 - 5 kW -os napelem rendszerre a fenti infók alapján. :F Tudnátok ebben tanácsot adni?
Köszönöm előre is!


Jovanny2
(őstag)

Én is hasonló dilemmában vagyok, nekem azért olyan 300kWh körül van havonta, ami 3600/év. Viszont nincs még klíma, gázos átfolyós a vízmelegítő, és vegyestüzelésű kazánom van 1000 liter puffertartállyal. Klíma szerintem a napelemmel egy időben felkerül, ha bedöglene a vízmelegítő, akkor már bojler kerülne fel a helyére, és a puffertartályba is lehetne rásegítésképp egy elektromos fűtőpatront szerelni. Szóval most papíron elég lenne egy 3,5kW rendszer, de a jövőbeli fogyasztókat hozzágondolva egy 4,44kWp SE rendszer ajánlat a legszimpatikusabb eddig, illetve ha már az inverter úgyis 5kW lesz, ezt kihasználva lehetne 5kW is, az a 2 panel már nem oszt, nem szoroz (bár lehet, hogy 14 panel már sok lenne az 5kW inverternek). Ez még elvileg az 1 fázisba is beleférne...remélem.


stickermajom
(addikt)
Blog

"de hallottam már okosbojlerről amiből talán kisebb is elég..."

Arról nyugodtan mondj le. :D Mi becsülettel próbálkoztunk az okos módjával, de valahogy soha nem volt elég melegvíz, így maradt a napi kétszeri felfűtés. Ha most kéne vennem, nem ilyet vennékl. Akkor már inkább egy hőszivattyús bojler, ha van olyan helyiséged aminél nem baj, ha lehűti a környezetét.

[ Szerkesztve ]


tothbe
(addikt)

Szerintem neked továbbra sem éri meg a napelem. Még akkor sem, ha kicseréled a gázbojlert villanyra, amit mondjuk teljesen értetlenül fogadok, hiszen a gázzal tuti olcsóbbra jössz ki. Ráadásul ezért bővíteni a napelemet és nagyobbat tenni fel ebben a felállásban a te fogyasztásod mellett kb olyan mint venni egy Mercit mert találtál valahol egy Merci emblémás takarót a szekrényben. Persze, attól még lesz Mercid, ami bár jó dolog, de valójában semmi szükséged nem volt rá, hiszen max a város másik végébe jársz el amihez a BKV egy járattal működik és emiatt sosem térül majd meg a Mercid. (A márka lehetne bármi de ez jutott elsőre eszembe). Ergo csak elvesztegetted a pénzed.
És persze, most jöhet az, hogy hiszen féláron adják a Mercit az akcióban. De valójában nem csak autót akcióznak hanem ezer más dolgot is, amivel lehet, hogy sokkal jobban jönnél ki, ha abba fektetsz.
Tudom, hogy ez itt a napelemes topik, ahol nem lebeszélni illik az embereket, de ez a pályázat sztm elvitte az egészet arra, hogy kb a bérlakások ablakaiba is napelemet akarjanak tenni az emberek a belvárosban, mert az jó és trendi. Pedig így nem az, sőt...

[ Szerkesztve ]


joghurt
(addikt)
Blog

És az inverterről vezérelve? Azaz a nappali verőfényben kapcsolja be a bojlert, hogy estére legyen meleg víz. A Froniusnál Ohmpilotnak hívják.

Gyanítom, hogy a szaldóból kiesők venni fogják, mint a cukrot.


stickermajom
(addikt)
Blog

Nem ismertem ezt az Ohmpilotot, de ha valóban 200k+, akkor nem is akarom. :D

Szezonban szerintem elég jól el lehet találni időzítéssel is, hogy mikor menjen a bojler, szezonon kívül, amikor egy nap lejön 0,5kWh, akkor meg úgyis mindegy. Az Ohmpilot árából pedig jó pár évre le van fedve az az eset, ha az időzített működés közben épp esik az eső.

Amit én még saját részről megvalósíthatónak gondolok, hogy mivel a Home Assistant 10 percenként amúgy is lekérdezi a termelési adatokat az SE API-jától, azzal lehetne automatizálni a bojler működését. Na persze nem olyan pontosan, mint egy dedikált eszköz, de 200 ezerrel olcsóbban. :D


DonCosta
(tag)

Köszönöm a válaszod. Tényleg kíváncsi vagyok többen így gondolják itt? Valóban hülyeség lenne áttérni a meleg víz (és/vagy a fűtés) elektromosra cserélésére, ha azt napelemmel lehetne megoldani?
Meggyőzhető vagyok, de nekem most úgy jön ki a matek, hogy az 50%-os (legyen kb 30% a munkadíj/anyag költség aránya miatt) támogatás miatt nekem is megtérülne 5-6 év alatt. Főleg ha a gázszámlából is tudok faragni.

De amit mondtam, szívesen veszem a kritikát, kíváncsi vagyok mit nézek be, hol a hiba? :R


DonCosta
(tag)

Köszönöm, ezek szerint ez csak egy parasztvakítás. Kihúzom a listámról!


joghurt
(addikt)
Blog

Igen, én is úgy érzem, hogy okosabb vagyok, mint egy ötödikes ... izé, mint egy SmartAkármi. De lehet 10ezerért kapni áramváltót, amihez minimális kapcsolás összerakni, hogy csak x teljesítmény felett adjon kapcsolójelet.
A legnagyobb meló nálunk elvinni a drótot a nagyfogyasztók áramköréig, mert azok másik kapcsolótábláról mennek, mint az inverter.


Chal
(addikt)

Froniusnal van local api, ott nincs lekérdezési limit (SE ugye cloud only, és 300 request/nap-ra limitálják jelenleg). Szóval Fronius esetén HA-val nagyon pontos automatizálást lehet ezáltal csinálni, és szerintem is ez lesz a jövő a bruttós világban, de ha valaki beletesz egy halom pénzt, meg egy csomó munkát (HA esetén azért általában mindenki magának reszeli, az meg viszi az időt) akkor is inkább egy púp lesz az ember hátán az egész :(

[ Szerkesztve ]


MrZed001
(tag)

Új ötlet.
Elfelejtettem, hogy nem csak egy grid-tie termelő invertert lehet telepíteni egy címre.
1, Most engedték 1 fázis 5kW, 1 string napelem, SE, ezt letelepíttetem.
2, Következőnek akár 1 év múlva igényelek +1 fázist (így van 2 külön fázisom), és arra is egy 5kW-os invertert
És az 1+1 fázis, nem 3 fázis, azaz megúszom a 3 fázisos átépítéses copáshegyet ... ha jól értem ?!?? (valaki írta, hogy 2 fázis, 2 oda-vissza óra van neki egymás mellé betéve)

Legvégül ha nagyon akarnám akár 3. fázist is bevezettethetem, és mehet harmadik fázisra is 1 fázisos 5kW inverter. (ott már gondolom nem úszom meg a 3 fázisosítást, de tutira megadják 5kW ... mert úgy lesz legkisebb kW eltérés fázisok között :D )

Tudom, ez kicsit drágább végső soron (habár 3 fázisosítás többe van, mint a +1 inverter).
De moduláris.
Ha akarom megállok 1 db 5kW-nál.
Ha akarom bővítem +1 db 5kW-al.
Ha akarom (végső őrületemben) +1 db 5kW-osat harmadik fázisra is rá tudok kötni .
Három fázisos inverternél ha kiesik egyik fázis, akkor leáll a többin is a termelés ?

Vagy hagyom az egészet a p.csába és induljon a 3 fázis copás. Donnou ...

Én már a mikroinvertereken is elgondolkodtam (tűzvédelmi szempontból extra jól hangzik a full AC), de elsőre nem találok engedélyezett inverter listába, meg árat se találok.


stickermajom
(addikt)
Blog

"Következőnek akár 1 év múlva igényelek +1 fázist (így van 2 külön fázisom), és arra is egy 5kW-os invertert"

Április 30-tól nem lehet egy fázisra 5kW-nél nagyobb rendszert rakni. Korábban linkelte valaki a rendeletet, de nem találom.

Szerk.: Megvan [link]
Szóval most 1 fázison 5kW, jövőre + két extra fázison 2x5kW mehet, de szerintem egy extra fázisra nem.

[ Szerkesztve ]


Bakterx
(újonc)

Sziasztok!
Én is napelemes rendszer telepítése előtt állok és Fronius gurukat kérdezném, alábbi rendszerrel kapcsolatba. Kiválasztott inverter Symo 6.0-3-M. Egyik tetőfelület tájolás 251° és 45° hajlás, ide max. 14 db panel megy fel (Q.Cells QPEAK DUO ML G9 390Wp). Másik tetőfelület 251°és 6° hajlás, ide hely miatt csak a 174cm hosszú panel fér el 8 db (Q.Cells QPEAK DUO G8 355Wp). A max. 8.34kWp össz panelteljesítmény - figyelembe véve a nem optimális tájolást és eltérő hajlásszöget - mehet még a 6-os Symo-ra? A 8 paneles string Vmpp(70°C) 260,28V érték megfelelő lehet? Az öntisztulás végett érdemes a 6°hajlásszögre 10° kiemelést rakni? Köszönöm


kirkri
(addikt)

2 fázisú hálózat? :Y Hát azt meg hogy? :F


MrZed001
(tag)

Aham, ezt olvastam valakinél mint megoldás.
Volt 1 fázisa, igényelt még 1 fázist.
Az a vicc, hogy tényleg az igénylőn is így szerepel. Egyessével, hogy hány fázist és melyik fázison hány A kérsz.


HunChris
(senior tag)

Ha megteheted (és kell is), inkább most legyen 3 fázis. (elektromos autó töltés, medence fűtés, jackuzi, fűtés rásegítés/kiváltás)
Nekem 1 fázison elhasalt az 5kW, így 3 fázis 7kW lesz, ha belefér az időbe. :(((

3 fázisú 7kW Solaredge inverternél mennyire zajos a venti? Vagy másik SE 3 fázisú inverterről tapasztalat?


MrZed001
(tag)

Így van, 1 fázisra nem engednek 5kW-nál nagyobbat tenni.
Igen, 2,5kW az mindenképp engedett 1-1 fázisra, és egyedileg elbírálják mehet-e 5kW 1 fázisra (ahogy most is tették).
Csakhogy ez fázisonként van.
Sőt, ahogy írják is törekedni kell, hogy fázisonkénti eltérés kevesebb legyen, mint 5kW.
2x1 fázis, 2x5kW esetén máris L1 és L2 között akár 0. (míg előtte L1 és (L2 és L3) között 5kW ... azaz máris jóval kisebb)
Ha jól értem ...


MrZed001
(tag)

Az a gáz, hogy semmi szükségem 3 fázisra. Se 3 fázisú gépeim, se semmi.
Sőt, a teljes házat is újra kellene kábelezni hozzá (3 fázis kábelt rendesen szeparálni). Meg az új mérőhely. Meg a lecsökkenő belső saját fogyasztás. Meg ...


stickermajom
(addikt)
Blog

Én kicsit másképp értelmezem. Áprilistól ez alapján nincs egyedi elbírálás, 2,5kW a max egy fázison és pont. Tehát a második fázisra maximum 2,5kW-t tehetsz, így L1 és L2 között 2,5kW lesz a különbség.


HunChris
(senior tag)

Hát jelenleg nekem sem (a garázs inverterig lesz elhúzva a 3 fázis), de ha esetleg lesz valamikor elektromos autó, akkor a 3 fázis nem árt. (7,2kW)
Bár nem látok a jövőbe, de jelenleg nagyon az elektromos autók felé veszi az irányt az EU (is). Persze lehet 1 fázison is 3,6kW-al tölteni 16-24 óra alatt

[ Szerkesztve ]

üzenetek