Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


MrZed001
(tag)

Ja értelek. Sorry, kell egy KV. :)
Szóval áprilistól úgy tűnik már nem mérlegelhetnek, hanem fixen csak 2,5kW / fázis. (és PONT)
Azaz 3 fázisú is max 7,5kW lehet.
Ufff. Ez azért keményen odatesz a 8-10-15 kW-os nagy házi telepítéseknek.


madgie
(titán)

Á, ez jó ötlet, köszi! Van egy régi Hajdu, ami majdnem a fél elektromos fogyasztást csinálja most (nyilván vezéreltről megy még most), akkor a napelem után lecserélem egy Ariston Lydos Hybridre (ha nem tudtok olcsóbb hőszivattyús bojlert :D). Ráadásul nekünk kamrában van a bojler, ott külön jó, ha hűt.

Közben nálam is elindult szép lassan a napelemprojekt, a regisztrált villanyszerelő tegnap átrámolta a mérőt rendesen, elvileg pénteken jön az E.on a 32A főkapcsolót feltenni. Közben ma a tisztaenergiáknak elküldtem, mit akarok (5kW, egy fázisra), pontos tájolású drónfotókkal, E.on engedéllyel, szóval remélem beleférek még a szaldós határidőbe.

[ Szerkesztve ]


Rolly
(veterán)
Blog

félreérted szerintem... 3 fázisú rendszer esetén ha nem három fázisú az inverter akkor a külön-külön inverterek fázisonkénti asszimetriája nem lehet nagyobb 2,5 kW-nál ... tehát a jövőben is lehet 15 kW-os inverter...


ggmsxt
(csendes tag)

Sziasztok!

Napelemes rendszer telepítés előtt állok és felmerült bennem néhány kérdés. Össszefoglalót nyilván elolvastam, illetve a korábbi hozzászólásokból próbáltam infókat találni, de elég nagyra nőtt a téma, így nem sikerült mindenre választ kapnom. Ajánlatokat még nem kértem, szeretnék minél jobban elébe menni.

Adott a három fázis x 16A. 5 KW rendszert szeretnék évi 5-5,5 MW termelésre. Számomra csak a SolarEdge jöhet szóba a panelenkénti felügyelet miatt. Úgy vélem, hogy hosszú távon kifizetődő a felár, főleg egy esetleges meghibásodásnál + a garancia is jó az SE termékekre.
A tetőmön ablakkiállás van. Nem tetőablak, hanem normál függőleges, így ketté osztja a tető felső két harmadát középen. Egyébként délkeleti, kb 35-40 fokos tetőről van szó. 14 panel fér el összesen kényelmesen 180x105 cm mérettel számolva. 8 db sorban az ablak alatt és 3-3 a tető két fenti sarkában. Kora reggel és késő délután a fenti paneleken kevés ideig, de lehet árnyék. Ez is ok az SE mellett.

Kérdés: jó lehet 14 db 370-380 W körüli mono PERC panel a három fázisú SE inverterhez? Mire érdemes figyleni? Úgy látom az SE optimalizálónál, hogy 14 db panel a minimális stringhossz a három fázisú invertereknél, de ez nekem nem sokat mond :)

A napelem telepítést március végére, április elejére tervezem, otthonfelújítási támogatást is igénybe venném és lehetőség szerint szaldóban maradnék. Viszont az ELMŰ-s ügyintézést elindítanám, hogy ha bármi gubanc van, akkor most derüljön ki és ne emiatt csússzak ki a határidőből. Csinált már valaki ilyet kivitelező nélkül? Mit kell tudnom hozzá? Telepíteni kívánt inverter típusa, egyéb?

Kérdés 2: Amikor elkezdek ajánlatokat kérni, akkor érdemes konkrétan leírni, hogy ennyi panel fér el, ilyesmit szeretnék vagy inkább csak küldjek infókat, tetőfotót és bízzam rájuk? Eleve talán érdemes már most ajánlatokat kérni? Azt nyilván megírom, hogy SE rendszert szeretnék.

Kérdés 3: végigbogarászva kismillió nyilvános ajánlatot kész SE 3 fáziszú 5 kw rendszerekre, azt vettem észre, hogy kb 6-7 százezer a szórás árakban. 2-2,6 millió kb. Továbbá szinte mindenhol 16 vagy több kissebb teljesítményű panellel számolnak, ami több optimalizáló, több szerelés stb. Nálam el sem fér. Ha magasabb az ára a teljes rendszernek 2,25 milliónál, akkor nem fér bele a 450 000 / kwp-be az állami támogatáshoz. Ezzel kapcsolatban kinek mi a tapsztalata?

Előre is köszönöm a segítséget!


Rolly
(veterán)
Blog

nekem SE 7K inverterem van ventilátor elvileg van benne de sose hallottam és szerintem amúgy nincs is benne :) , csak reggel/este hallani kattogni ahogy indul...

3 fázis elég a kismegszakítóig... onnan már szét tudod könnyen szeparálni a három fázist kismegszakítónként ...

3 fázisú töltés esetén max 22 kW-tal tudnál tölteni (3x32A esetén) egy Zoét (vagy még egy-két elektromos autót) a többséget amiben 3 fázisú töltő van (3x16A esetén) azt 11 kW-tal, viszont ha olyan autódvan ami 1 fázison tölthető 32A-rel de neked otthon 3x16A-red van akkor csak 16A-rel tudod tölteni 3,6 kW... (elvileg van 2F to 1F töltő ami a 2x16A-ből 1x25A-t tud varázsolni... de hatékonyság vesztéssel és ez az eszköz se olcsó)


HunChris
(senior tag)

:R Köszi, megnyugtattál.

És akkor mi van, ha 1x32 ampered van kiépítve, és a töltő is 32A-es? semmi más nem mehet az egész házban, vagy le kell szabályozni a töltést?

[ Szerkesztve ]


Rolly
(veterán)
Blog

még annyi, hogy nálunk a három fázis bemegy a kismegszakítókig... Onnan még négy irányba meg tovább a három fázis:
- napelem inverter
- indukciós főzőlap
- jakuzzi
- elektromos autó töltő

Sajnos a villanyszerelők nem voltak toppon (én meg ahhoz kevés vagyok hogy a központi kismegszakítóknál matassak) így volt egy fázisunk amin semmi sincs :D szinte
és van egy másik fázis amin van szinte minden :( (mosogatógép, mosógép, sűtő, mikró) egyszer már sikerült lecsapni így ezt a fázist ...


stickermajom
(addikt)
Blog

A 3 fázis szerintem nem lesz korlátozva, csak az egyfázisú inverter lesz max 2,5kW fázisonként.


Chal
(addikt)

Kb. igen. Vagy kisebb evse-t kell venni (a külső töltésvezérlő, amit hibásan töltőnek hívnak, de az ugye valójában az autóban van), vagy olyat, amin állítható a töltőáram, akár manuálisan, akár a ház aktuális fogyasztásának a függvényében. Ez utóbbi egy extra funkció az evse-knél, és persze meg kell hozzá venni pluszban a szükséges eszközöket, hogy tudja mérni a fogyasztást.

Rolly: érdemes szétszedni, és szépen kiegyensúlyozni, ha már van három fázis. Nem olyan nagy projekt, és nem is drága. Én is ebben vagyok éppen nyakig, azzal súlyosbítva, hogy a szekrényemet is ki kell cserélni nagyobbra + egy csomó új eszközt be kell építeni, mert nincs vagy nem jók (túlfesz levezető, fi relék átgondoltan, stb.. Ha oké vagy a felújításos támogatáshoz, akkor el is tudod benne számolni.

[ Szerkesztve ]


axioma
(veterán)

Kezdjuk ott hogy a haztartasi tolto (230 dugaljba valo) 1f 10A szokott lenni max, mi me'g napelemrendszer miatti bovites elott 1x32A-rol siman toltottuk egyszerre a ket autot + ment a haztartas. Mar ha egyaltalan osszeertek idoben, de direkt volt olyan is.
[Emberek, ha nem autopalyaztok naponta a fel orszagon at, akkor 16-17kWh 100km, az 10A eseten is 7 ora, te meg rossz esetben otthon vagy min. 10-et es nem mesz csak 30-50km-t, nem kene mar parazni a toltes sebessegen, legfeljebb idoziteni, a konnektornal vagy az autonal ha tudja.]
Amugy a fali tolto 100e+, ami ha type-I a kocsi akkor max. 16A ami ugye masfelszer gyorsabb. Komolyabb fali toltovel lehet emelni ld. lent emlitett 22kW-ig, de legfeljebb ket muszakban taxizasra hasznalt e-autonal tudom elkepzelni hogy jelentosege legyen (vagy a nyiregyhazi e-busznal amirol volt cikk, 350kWh-s akkuhoz/napi 350km-hez mar kell).

[ Szerkesztve ]


makkmarce
(őstag)

Fronius inverter hálózatra(netre/wifire) kötésének kínlódása:

FIGYELEM: az olvasással töltött percek nem jönnek vissza, de hátha segít valakinek
csak türelmeseknek, és azoknak, aki élvezik mások szenvedését :DD :

Adott egy egyszerű 3 fázisu 5kw-os fronius Sym. A telepítő mondta, hogyha szeretném távolból elérni, akkor majd 1x lehet kijön a laptopos ember(ha jól emlékszem jó pénzért), mert azt csak úgy nem lehet megcsinálni, ők meg nem tudják. Gondoltam 20 év informatikusos billentyűzetcsapkodás és a google keresések korában nem lehet ez olyan nagy feladat, hát tévedtem.

prológus: szerettem volna napelemet, hát LETT. 1.5 év volt elintézni MFB pont-on keresztül. Az egy külön történet, kb még1x ennyi, inkább hagyjuk is...

1. kör. Az inverter a garázsban van, így nem süti nap, nem fújja szellő, nem esik rá eső és nem zajong a házban. A falaim 45cm vastag tégla és kő, vasbeton gerendákkal a tetején. Odaállok mellé, a lakás wifije látszik mobilról, szóval nem veszett ügy. Az inverteren elindítom a wifi access pointot. Mobillal rámegyek, új androidnál force-olni kell, hogy rajta maradjon a wifin, mert egyből lelép, ha nem érzékel netet a wifin. Belépek, bejön a varázsló, na mondom minek ehhez laptopos ember, profin megoldom. A varázsló első kattintás után végtelen-ciklusba kerül és pörög a pörgettyű.
Hurrá..
Leállítom a wifi-t rajta, visszaindítom, de a végtelen ciklusból nem kerül ki. :W
Nyomok neki egy teljes resetet.

2. kör. új nap, új remények, újra aktíválom a wifi-s hozzáférést. Megint bejön a varázsló, de még mindig bele van fagyva.. hát mondom ilyen nincs, ha a teljes reset nem szedi ki ebből, akkor vajon mi. Gondoltam, hátha a böngésző nem tetszik neki a mobilon, próbáljuk meg notebook-ról. Indítom notebookról, bejön a lefagyott varázsló. 1-2 másodperc után bejön egy popup, ahol kérdezi: Megszakítja e a varázslót, mert egy másik eszközről épp varázsolok (a mobilt kb 30 perce nyomtam ki). Click OK és TADAAAM. Bejön a kezdő képernyő, ami már nem a varázsló, így helyileg már látom is az adatokat, persze előtte kézzel kell access pointot kapcsolni. Na mondom szuper, akkor felsétálok a szobába (légvonalban van vagy 4m), és majd onnan folytatom, most már van kapcsolat (hittem én). Ugyanis az inverter wifi jele a garázsajtóig se ment el, nemhogy máshova :W Légvonalban 3m levegőnél is már alig van jel, ez valami hihetetlen. Hát akkor vissza az inverter mellé.
Csatlakozom újra a notebookal, megfagy a kezdőképernyő. Nem akarja betölteni újra, pedig egyszer már bennt voltam. :W hagytam megint aznap a francba

3. kör. Letöltöm a saját mobil appjukat (2.6*-os értékelés.. az azért nem véletlen ám :DDD ) Elindítom a start alkalmazásukat, csinálom amit írnak (pont azt írják, amit eddig csináltam. A végén kiderül, hogy ez nem más, minthogy az elején mutat 2-3 képet, aztán megpróbál web-esen rácsatlakozni :) Persze nem sikerül neki, úgyhogy hagytam a francba, semmire se jó.

4. kör. Csatlakoznék a notebookkal, még mindig megvan fagyva az inverter.. Na mondom ez végleg bedöglött. Teszek egy próbát mobillal, és TADAAAM most azzal működik. :W :W .. Ok, hát akkor legyen mobil. Indítom a varázslót, én balek. Varázsló indul, mobilon megint bekad az első oldalon.. óó hogy rohadna meg. Megyek notebookról, kiütöm a mobilt, bejön a kezdőlap, indítom a varázslót, eljutok a varázsló második oldaláig, hálózati beállítások.. HURRÁ. Hálózat keresés, látszik a wifi router, a jelszint minimális. Kiválasztom, kódot beírom, nyomnám, a TOVÁBB gombot, de nem engedi. Nem clickelhető. Sarokban észreveszek pipálható "elfogadom" pipákat, kipipálom, nyomnám a TOVÁBB-ot, de nem. Arra a gombra nincs kötve semmi se, nem megnyomható. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ :W :W
Kezdem előről tabletről, desktop view-ban, eljutok ugyanide, a TOVÁBB gomb nem megnyomható. Szomorúan megnyomom az átugrást, aztán lefagy az egész nyomorult varázsló a következő oldalon. :W

5. kör. Elgondolkodva biztos gyenge a wifi jel, lehet kínlódva csatlakozik és ezért nem engedi a TOVÁBB gombot, vettem egy repeater-t, az majd megoldja. Neten rendeltem egyet, beállítom 10 cm-re az invertertől, biztos ami biztos. Repeater működik, mobilról, tabletről ellenőrizve, hát akkor varázsoljunk. Lelkesen ütöm ki a mobillal a tableten beragadt varázslót(itt azért hozzátenném, hogy se inkognito mód, se semmi nem segít, szerintem mac address alapján ment!), most csodák csodájára mobilról elfogadja az indítást, bejön a hálózati beállítások. Repeater megoldotta a jelszíntet, maximumon minden érték, hurrá. Hálózatot kiválasztom, jelszót beírom, nyomnám, hogy most aztán már nagyon TOVÁBB, de az megint nem működik. :W (Na itt kezdtem el gondolkodni, ha nem lenne olyan drága ez a vacak, jelenteném, hogy baja lett egy csákánytól, ami mellette pihent)
Természetesen az átugrás gombra megint szétfagy a varázsló. Taktikusan cserélek mobilról tabletre, amivel kiütöm a varázslót, újra a főoldalon, kipróbálom tabletről, notebookról, az a rohadt TOVÁBB gomb sehol se működik. Erre a napra megint elegem lett ebből.

6. kör. Csak nem hagy nyugodni, hogy nem működik, így ma reggel megint nekiestem, a varázslót hagytam a francba, eljutottam megint a főoldalra, és a beállításokban meglett újra a hálózati beállítások. Szuper, kitöltöm, beírom, beállítom, erre a mocsok azt írja, nincs internetkapcsolat. :W Lecsatlakozom róla, mobillal nézem a repeater-en, van internet kapcsolat. Újra vissza az inverterre, újra kitöltöm, újra beállítok mindend, rányomok.. azt írja, hogy nincs. Na mondom rohadj meg, és elkezdtem dühből nyomogatni újra, és újra, és kb az 5-nél elfogadta. ÁÁÁÁÁRRGGHH.. :W :W :W Aztán persze lefagyott az oldal. Nézem az invertert, kilépett az wifi access point módból. Ja hogy átment a hálózatra.. akkor okés.

epilógus: hát akkor meg is volnánk.. ja nem..
Letöltöttem egy network scanner-t, így megtaláltam az invertert a hálózaton. Persze nevet minek adna magának, egy egzotikus unknown-al jelentkezik, ennél még a kínai biztonsági kamerám is büszkébb a származására. Sebaj, a lényeg, hogy működik. Most már bárhonnan tudok csatlakozni az eszközre, és meg tudom nézni a pillanatnyi állapotot, viszont még azt a grafikont se érem el, amit a pincében az eszközön látok. :W
Ekkor feltettem megint az appjukat, ott végigszenvedtem a regisztrációs részt, és kis kínlódás után már látom is, mi is történt idén a rendszerben, van havi meg napi grafikonom is.

és dobpergés... íme a mai termelésem grafikonja:

[ Szerkesztve ]


julius75
(aktív tag)

Kb. 18-20 Symon vagyok túl, és addig sem tart beállítani, míg az első 4 pontot ide leírtad.
A telefonos app és a szerverük tényleg fos, de volt itt szerintem nem kevés user error is, 20 év ide vagy oda.... :R


kiliti
(csendes tag)

Elmű igénybejelentő kitöltéshez az alábbiakat tudtam meg:
[link]
Én megírtam konkrétan az ajánlat kérésbe, hogy mit akarok: pontosan 16 darab legalább 360Wp panel, 1,7 méteres + Fronius 6K Light (de 7K lesz majd, hogy a másik stringet is kitölthessem, ha oda jutunk...)
Így is jött pár ajánlat, ami ennek közelében sem járt. Az ajánlatok nagyja az ajánlatkérés utáni 2 napon jött, de még ma is jött (12 nappal beadás után, azt mondták csak ma kapták meg az igényt...)
Szerintem írd meg mit szeretnél (sajnos fotót az MNNSz ajánlatkérőn nem tudsz csatolni). És esetleg kérj tanácsot, ha a telepítő máshogy gondolná.


joghurt
(addikt)
Blog

Én is user errornak érzem.
Mondjuk szerintem mobiltelefonnal beállítani laptop/asztali PC helyett eleve olyan, mint Zuzu Petalsszal beszélgetni. ;]

Szóval nem kell itt a hangulatot kelteni; senki ne ijedjen meg a Fronius konfigurálásától, aki használt már számítógépet!


makkmarce
(őstag)

ok, és mi a user error abban, hogy lefagy az inverter webservere?
vagy mi a user error abban, hogy a tovább gomb NEM működik?


Geresics
(addikt)

Nagyon futtában görgettem csak át, de tény, hogy vannak gondok időnként a Fronius konfigurátorral. Viszont ha a konfigurálásra használt eszköz (tablet, telefon, akármi) böngészőjének (amivel csinálod) átállítod a nyelvét angolra, akkor semmi gondod nem lesz! :B
A WIFI jelerősséggel problémázáást már egy ideje nem tapasztalom, de lehet, hogy Neked még a régebbi firmware volt fenn, ami miatt én is szívtam az általam üzemeltetett 600+ Fronius inverternél. Persze rögtön szóltam az illetékeseknek (és gondolom sokan mások is), és a következő firmware orvosolta a dolgot. Ha Neked régebbi van, akkor persze ez nem vígasztal...


Geresics
(addikt)

Osztom tothbe (#10384) válaszának lényegét én is! :K

Csak azért ne generálj extra fogyasztást, hogy költhess pénzt napelemre! Egy értékesítő persze mást fog mondani, ha megkérdezed, de neki ez a dolga. Kockás füzet, számológép, és meglátod mit ad ki Neked a matek! ;)


makkmarce
(őstag)

angolul se ment, azzal kezdődött, csak mindent magyarítottam, mert végül magyarral fejeztem be
ugyanúgy lefagyott, mindegy volt neki a nyelv
desktopon/notebookon minden böngésző angol nálam is, a tablet is angol, csak a mobil magyar

[ Szerkesztve ]


kiliti
(csendes tag)

Elektromos bojler saját tapasztalat (elmúlt 260 nap):
családi ház, Hajdú 200 literes "buta" bojler (2400W), 2160 kWh / év, max 45 fokos víz, napi 164 liter fogyasztott melegvíz, 2 felnőtt + egy baba, full home-office, a melegvíz az összes víz 51,4%-a.
Tehát 36,14 kWh / köbméter melegvíz @45 fok. Most még éjszakai áramon megy (napelem előtt).
Anno 43 ezer forintért vettem alig használtan ezt a bojlert. Újonnan 117e körül van (a magyar). Egy hőszivattyús 200-as 430 ezer. 3,7 COP. Utóbbit nem ismerem, nem tudom mennyi karbantartást/javítást igényel. 8 év garival adja Hajdú, de gondolom ott is feltétel az 1-2 évenkénti szakszervíz. A sima bojlerben csak az anódot kell cserélgetni (2200 Ft/3-5 év), és a vízkövet kiszedni.
Én kombi gázkazánról váltottam (sima kéményes, nem turbós, de modulált égős, bitermikus), mert meguntam, hogy ha elzárom egy pillanatra is a csapot, akkor utána pár liter hideg víz jön, majd nagyon forró, és csak utána áll be a kívánt hőfok. Azért vettem 200-ast, hogy alacsonyan tudjam tartani a víz hőfokát (kevesebb tárolási veszteség, kevesebb vízkő), és mert szeretném majd keringetni a csapokhoz a melegvizet (vezérelten). Jelenleg monitorozva van a vízhőfok a bojlerben és a kimenő cső. Így ha jön az értesítő a déluáni felfűtés végén, hogy nem lesz elég estére, akkor ráfűtök még nappali árammal, de ez ritkán kell. Télen több melegvíz kell, magasabb hőfokon, mert a bejövő víz jóval hidegebb, mint nyáron (családi ház). Így lehet emelkedik még kicsit az éves fogyi, nincs még meg a teljes év.


makkmarce
(őstag)

asszem 3.10-es firmware volt rajta, miután kiszenvedtem a beállítást, felment a legújabb (annak az update progressbarja is lefagyott 96%-nál, vártam 20 percet, hátha, aztán bezártam a böngészőt, újranyitottam, és akkor már jó volt.
Maga az inverter dolgozik serényen, de a wifi-s beállítás, felület, a websitejuk mind egy katasztrófa, meglepően bugos az egész.

üzenetek