Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


ggmsxt
(csendes tag)

Sziasztok!

Napelemes rendszer telepítés előtt állok és felmerült bennem néhány kérdés. Össszefoglalót nyilván elolvastam, illetve a korábbi hozzászólásokból próbáltam infókat találni, de elég nagyra nőtt a téma, így nem sikerült mindenre választ kapnom. Ajánlatokat még nem kértem, szeretnék minél jobban elébe menni.

Adott a három fázis x 16A. 5 KW rendszert szeretnék évi 5-5,5 MW termelésre. Számomra csak a SolarEdge jöhet szóba a panelenkénti felügyelet miatt. Úgy vélem, hogy hosszú távon kifizetődő a felár, főleg egy esetleges meghibásodásnál + a garancia is jó az SE termékekre.
A tetőmön ablakkiállás van. Nem tetőablak, hanem normál függőleges, így ketté osztja a tető felső két harmadát középen. Egyébként délkeleti, kb 35-40 fokos tetőről van szó. 14 panel fér el összesen kényelmesen 180x105 cm mérettel számolva. 8 db sorban az ablak alatt és 3-3 a tető két fenti sarkában. Kora reggel és késő délután a fenti paneleken kevés ideig, de lehet árnyék. Ez is ok az SE mellett.

Kérdés: jó lehet 14 db 370-380 W körüli mono PERC panel a három fázisú SE inverterhez? Mire érdemes figyleni? Úgy látom az SE optimalizálónál, hogy 14 db panel a minimális stringhossz a három fázisú invertereknél, de ez nekem nem sokat mond :)

A napelem telepítést március végére, április elejére tervezem, otthonfelújítási támogatást is igénybe venném és lehetőség szerint szaldóban maradnék. Viszont az ELMŰ-s ügyintézést elindítanám, hogy ha bármi gubanc van, akkor most derüljön ki és ne emiatt csússzak ki a határidőből. Csinált már valaki ilyet kivitelező nélkül? Mit kell tudnom hozzá? Telepíteni kívánt inverter típusa, egyéb?

Kérdés 2: Amikor elkezdek ajánlatokat kérni, akkor érdemes konkrétan leírni, hogy ennyi panel fér el, ilyesmit szeretnék vagy inkább csak küldjek infókat, tetőfotót és bízzam rájuk? Eleve talán érdemes már most ajánlatokat kérni? Azt nyilván megírom, hogy SE rendszert szeretnék.

Kérdés 3: végigbogarászva kismillió nyilvános ajánlatot kész SE 3 fáziszú 5 kw rendszerekre, azt vettem észre, hogy kb 6-7 százezer a szórás árakban. 2-2,6 millió kb. Továbbá szinte mindenhol 16 vagy több kissebb teljesítményű panellel számolnak, ami több optimalizáló, több szerelés stb. Nálam el sem fér. Ha magasabb az ára a teljes rendszernek 2,25 milliónál, akkor nem fér bele a 450 000 / kwp-be az állami támogatáshoz. Ezzel kapcsolatban kinek mi a tapsztalata?

Előre is köszönöm a segítséget!

üzenetek