Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


makkmarce
(őstag)

Fronius inverter hálózatra(netre/wifire) kötésének kínlódása:

FIGYELEM: az olvasással töltött percek nem jönnek vissza, de hátha segít valakinek
csak türelmeseknek, és azoknak, aki élvezik mások szenvedését :DD :

Adott egy egyszerű 3 fázisu 5kw-os fronius Sym. A telepítő mondta, hogyha szeretném távolból elérni, akkor majd 1x lehet kijön a laptopos ember(ha jól emlékszem jó pénzért), mert azt csak úgy nem lehet megcsinálni, ők meg nem tudják. Gondoltam 20 év informatikusos billentyűzetcsapkodás és a google keresések korában nem lehet ez olyan nagy feladat, hát tévedtem.

prológus: szerettem volna napelemet, hát LETT. 1.5 év volt elintézni MFB pont-on keresztül. Az egy külön történet, kb még1x ennyi, inkább hagyjuk is...

1. kör. Az inverter a garázsban van, így nem süti nap, nem fújja szellő, nem esik rá eső és nem zajong a házban. A falaim 45cm vastag tégla és kő, vasbeton gerendákkal a tetején. Odaállok mellé, a lakás wifije látszik mobilról, szóval nem veszett ügy. Az inverteren elindítom a wifi access pointot. Mobillal rámegyek, új androidnál force-olni kell, hogy rajta maradjon a wifin, mert egyből lelép, ha nem érzékel netet a wifin. Belépek, bejön a varázsló, na mondom minek ehhez laptopos ember, profin megoldom. A varázsló első kattintás után végtelen-ciklusba kerül és pörög a pörgettyű.
Hurrá..
Leállítom a wifi-t rajta, visszaindítom, de a végtelen ciklusból nem kerül ki. :W
Nyomok neki egy teljes resetet.

2. kör. új nap, új remények, újra aktíválom a wifi-s hozzáférést. Megint bejön a varázsló, de még mindig bele van fagyva.. hát mondom ilyen nincs, ha a teljes reset nem szedi ki ebből, akkor vajon mi. Gondoltam, hátha a böngésző nem tetszik neki a mobilon, próbáljuk meg notebook-ról. Indítom notebookról, bejön a lefagyott varázsló. 1-2 másodperc után bejön egy popup, ahol kérdezi: Megszakítja e a varázslót, mert egy másik eszközről épp varázsolok (a mobilt kb 30 perce nyomtam ki). Click OK és TADAAAM. Bejön a kezdő képernyő, ami már nem a varázsló, így helyileg már látom is az adatokat, persze előtte kézzel kell access pointot kapcsolni. Na mondom szuper, akkor felsétálok a szobába (légvonalban van vagy 4m), és majd onnan folytatom, most már van kapcsolat (hittem én). Ugyanis az inverter wifi jele a garázsajtóig se ment el, nemhogy máshova :W Légvonalban 3m levegőnél is már alig van jel, ez valami hihetetlen. Hát akkor vissza az inverter mellé.
Csatlakozom újra a notebookal, megfagy a kezdőképernyő. Nem akarja betölteni újra, pedig egyszer már bennt voltam. :W hagytam megint aznap a francba

3. kör. Letöltöm a saját mobil appjukat (2.6*-os értékelés.. az azért nem véletlen ám :DDD ) Elindítom a start alkalmazásukat, csinálom amit írnak (pont azt írják, amit eddig csináltam. A végén kiderül, hogy ez nem más, minthogy az elején mutat 2-3 képet, aztán megpróbál web-esen rácsatlakozni :) Persze nem sikerül neki, úgyhogy hagytam a francba, semmire se jó.

4. kör. Csatlakoznék a notebookkal, még mindig megvan fagyva az inverter.. Na mondom ez végleg bedöglött. Teszek egy próbát mobillal, és TADAAAM most azzal működik. :W :W .. Ok, hát akkor legyen mobil. Indítom a varázslót, én balek. Varázsló indul, mobilon megint bekad az első oldalon.. óó hogy rohadna meg. Megyek notebookról, kiütöm a mobilt, bejön a kezdőlap, indítom a varázslót, eljutok a varázsló második oldaláig, hálózati beállítások.. HURRÁ. Hálózat keresés, látszik a wifi router, a jelszint minimális. Kiválasztom, kódot beírom, nyomnám, a TOVÁBB gombot, de nem engedi. Nem clickelhető. Sarokban észreveszek pipálható "elfogadom" pipákat, kipipálom, nyomnám a TOVÁBB-ot, de nem. Arra a gombra nincs kötve semmi se, nem megnyomható. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ :W :W
Kezdem előről tabletről, desktop view-ban, eljutok ugyanide, a TOVÁBB gomb nem megnyomható. Szomorúan megnyomom az átugrást, aztán lefagy az egész nyomorult varázsló a következő oldalon. :W

5. kör. Elgondolkodva biztos gyenge a wifi jel, lehet kínlódva csatlakozik és ezért nem engedi a TOVÁBB gombot, vettem egy repeater-t, az majd megoldja. Neten rendeltem egyet, beállítom 10 cm-re az invertertől, biztos ami biztos. Repeater működik, mobilról, tabletről ellenőrizve, hát akkor varázsoljunk. Lelkesen ütöm ki a mobillal a tableten beragadt varázslót(itt azért hozzátenném, hogy se inkognito mód, se semmi nem segít, szerintem mac address alapján ment!), most csodák csodájára mobilról elfogadja az indítást, bejön a hálózati beállítások. Repeater megoldotta a jelszíntet, maximumon minden érték, hurrá. Hálózatot kiválasztom, jelszót beírom, nyomnám, hogy most aztán már nagyon TOVÁBB, de az megint nem működik. :W (Na itt kezdtem el gondolkodni, ha nem lenne olyan drága ez a vacak, jelenteném, hogy baja lett egy csákánytól, ami mellette pihent)
Természetesen az átugrás gombra megint szétfagy a varázsló. Taktikusan cserélek mobilról tabletre, amivel kiütöm a varázslót, újra a főoldalon, kipróbálom tabletről, notebookról, az a rohadt TOVÁBB gomb sehol se működik. Erre a napra megint elegem lett ebből.

6. kör. Csak nem hagy nyugodni, hogy nem működik, így ma reggel megint nekiestem, a varázslót hagytam a francba, eljutottam megint a főoldalra, és a beállításokban meglett újra a hálózati beállítások. Szuper, kitöltöm, beírom, beállítom, erre a mocsok azt írja, nincs internetkapcsolat. :W Lecsatlakozom róla, mobillal nézem a repeater-en, van internet kapcsolat. Újra vissza az inverterre, újra kitöltöm, újra beállítok mindend, rányomok.. azt írja, hogy nincs. Na mondom rohadj meg, és elkezdtem dühből nyomogatni újra, és újra, és kb az 5-nél elfogadta. ÁÁÁÁÁRRGGHH.. :W :W :W Aztán persze lefagyott az oldal. Nézem az invertert, kilépett az wifi access point módból. Ja hogy átment a hálózatra.. akkor okés.

epilógus: hát akkor meg is volnánk.. ja nem..
Letöltöttem egy network scanner-t, így megtaláltam az invertert a hálózaton. Persze nevet minek adna magának, egy egzotikus unknown-al jelentkezik, ennél még a kínai biztonsági kamerám is büszkébb a származására. Sebaj, a lényeg, hogy működik. Most már bárhonnan tudok csatlakozni az eszközre, és meg tudom nézni a pillanatnyi állapotot, viszont még azt a grafikont se érem el, amit a pincében az eszközön látok. :W
Ekkor feltettem megint az appjukat, ott végigszenvedtem a regisztrációs részt, és kis kínlódás után már látom is, mi is történt idén a rendszerben, van havi meg napi grafikonom is.

és dobpergés... íme a mai termelésem grafikonja:

[ Szerkesztve ]

üzenetek