Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


thora
(csendes tag)

15.000 HUF- nyi a túltermelés.


fotosjani
(aktív tag)

Sziasztok

Azt már olvastam hogy az invertert nem szabad padlásra beépíteni a meleg miatt.
Esetleg 25cm szigetelésű padlástérben elhelyezve, ahol max. 28-30fok lehet nyáron (nem kifejezetten lakótér)
Csak azért merült fel bennem, mert így lehet nem kellene tűzvédelmi kapcsoló.
Ezt jól gondolom?
Ha deli és nyugati tetősíkon is lenne napelem, nem okos rendszerben, akkor 2db tűzvédelmi kapcsoló szükséges? vagy elég 1db.
Köszönöm a segítséget :)

[ Szerkesztve ]


makkmarce
(őstag)

szia,

két telepítésen vagyok túl, van pár dolog, ami nálunk előjött.

- mindkét helyen megpróbálták a tető aljára tenni a paneleket, külön kellett kérni, hogy legyenek szívesek fentre tegyék. Szóval jobb, ha neked is van elképzelésed, hogy mi hova megy, nehogy mondjuk a szomszéd fa/ház pont oda árnyékoljon, vagy csálén, össze-vissza tegyék.

- a tetőről lejön egy marék kábel, amiben elég nagy áram és feszültség lesz, jó ha van terved, hogy hogy lehet elvinni a tetőról, padlásról az inverter kiszemelt helyére, lehetőleg úgy, hogy ne kelljen 20 helyen fúrni.

- nézd mikor dolgoznak, 2 fajta vasalat van, az egyik állítható, a másik fix, azt kell figyelni, hogy ne tegyék nagyon hullámosra, mert akkor azért úgy csúnyán néz ki, ha azt mondja ilyen a tetőd, akkor ha lehetőség van, kérni az állíthatót, ezt érdemes még mielőtt kiszállnak kérni, mert ha nem hozzák magukkal, akkor gondban lesztek, vagy olyan lesz, amilyen

- az inverter szerintem jobb esőtől és naptól védve, mint kinnt, viszont van azért valamennyi hangja mindegyiknek (egyik helyen nekünk a zárt előtérben , a másik helyen a garázsban), biztos van ami jól bírja a meleget és a hideget, de szerintem nagyban kihat az élettartamára

- nem igazán szeretnek falat, födémet fúrni (mondjuk egy E gerendás födémnél érthető is), érdemes már most elgondolkodni, hogy mit pontosan hova, és nem csak az inverternek kell hely, hanem a többi doboznak is. (nekem még 2 doboz van fenn, amiben megszakítók, kapcsolók, etc), szerintem 1 m2 kell azért a falra, bár eszköze válogatja.

- ne felejtsenek el kábelcsatornát használni, volt olyan is, akinél ez se volt alap

- ha lesz wifi-s kapcsolatod, mindenképp kérd meg, hogy üzemelje be neked, ő már jó eséllyel ismeri az eszköz korlátait, trükkjeit

remélem hasznosak az infók, jó időt a telepítéshez ;)

[ Szerkesztve ]


Frankie50
(tag)

Üdv!
Köszi a választ! A számla idei lesz, szerintem a szerződés is áthozható, mert a múlt héten érkeztek meg az alkatrészek, de az engedélyeztetés még tavaly történt. Ennek mindenképpen utánanézünk, mert nem kicsi a tét :)
Nekem 3 fázisú lesz a rendszer, mert olyan a jelenlegi hálózat is.
Kért a gyerek ajánlatot, de volt ahonnan nem reagáltak, ami meg hasonló árban lett volna, az vesztett a haver/munkatárs kapcsolat miatt. Van ebben is wifi, meg túláram védelem, de nem soroltam fel mindent. Talán nem okoz csalódást, bár a teljesítményben nem vegyok teljesen biztos a tájolás miatt. De az majd kiderül, ha kell akkor bővítjük egy kicsit, 4300KWh/év körüli az igény, azt kellene hoznia.


axioma
(veterán)

Ha nem direkt tultervezted hanem igy alakult (akarmiert, de a covid most eleg sok mindenre indok lehet), akkor szerintem nyugodtan. Nalunk is lesz, de mi nem mfb-sek vagyunk.


atosz
(őstag)

A napelem sínek rögzítése kapcsán kérnék segítséget, mert ez nem teljesen tiszta számomra.

Adott egy galériás tetőszerkezet, azaz nincs tetőtér, látszó gerendákkal. Valójában dupla gerenda, mert a lambéria fölött van a szigetelés, illetve a gerenda "duplázva" van.
Fölötte van vízzáró réteg, majd a beton cserepek a rétegrend szerint.

Jó lenne ha lehetne ide telepíteni napelemet, viszont nagy az aggály az esetleges beázás kapcsán.
Itt hogyan lehet rögzíteni a síneket? Megoldható, hogy a vízzáró réteg ne legyen átszúrva, ne legyen megsértve?


tothbe
(addikt)

Ez a lécezés amúgy is hiányos ha igaz ami a rajzon látszik. Ugyanis bár te tetőlécnek hívod a cserépléceket de azok alatt pont a tetőléc hiányzik ami segítene levezetni a vizet/párát ami a cserepek alatt összegyűlik illetve köztük mozoghatna a levegő azaz szellőzne a tető.
mondjuk ez sem segítene abban amit kérdezel mivel a vízzáró réteget így is-úgy is át kell fúrni, hogy a konzol tartókat a gerendákhoz lehessen rögzíteni. Annak egy léc nem lesz elég. Ráadásul a cserépléc nem is oda esik ahova rögzíteni kell.
ilyen tető esetén, ahogy írtad is dupla gerendázatot szoktak tenni és a kettő között épül be a párafékező réteg, a szigetelés alatt belül pedig a párazáró réteg (ez két külön fajta fólia).
az említett kivitelezés mellett a felső gerendázathoz lehetne rögzíteni pl a napelemeket is.


Geresics
(addikt)

Hát, ez elég érdekes lesz, kérdezz rá a telepítőre, hogy hogyan tervezte a sztringeket?
1 sztringre a 23 napelemet nem tudja kötni, mert már túl nagy volna az üresjárati feszültség, de ha amúgy is 2 tájolásra megy, akkor amúgy is 2 sztring kell!
2 sztring esetén meg pont, hogy alacsony lesz a munkaponti feszültség! A Growatt ugyan 160-1000V között tud működni, de normálisan 450-850V között megy.
Ráadásil a 2 sztring hossza (mivel páratlan számú a napelem) biztos, hogy eltérő lesz, így mindenképp 2 munkapontra kell kötni! (Ez persze 2 DC túlfesz.védőt is jelent.)

A terv 23x345=7935Wp, és ezt egy 10kW-os inverterre. Én megfontolásra javasolnám, hogy
a.) vagy tegyél fel több napelemet (pl. 2x14 elrendezéshez), mert a pár extra napelem felszerelése nem nagy extra költség a rendszer árához viszonyítva,
b.) vagy vegyél le 2-3 napelemet, és a 20-21 napelemet kösd 1 sztringre.

Fizikai kivitelezésnél érdemes megnézni hogy a cserepekkel mit csinálnak, és figyelni, hogy ne emelkedjen el a felső sor cserép az alsó sortól, hogy a vízzárás megmaradjon! Sajnos nagyon sok, nagyon csúnya megoldást láttam már!
Fontos az is, hogy jó helyre tegyék ne csak a napelemeket, de könnyen hozzáférhető helyre kerüljenek a DC és AC dobozok és az inverter is, azok későbbi kezelése miatt.
100+100 más apróság van, de igazából összefoglalva aki igényesen dolgozik, az laikus számára is megkülönböztethető a nemtörődöm munkától, és ezért a telepítés során érdemes ott lenni, és rászánni az időt a szemrevételezésre, mert utólag vitatkozni nagyon kellemetlen tud lenni...


makkmarce
(őstag)

"Fontos az is, hogy jó helyre tegyék ne csak a napelemeket, de könnyen hozzáférhető helyre kerüljenek a DC és AC dobozok és az inverter is, azok későbbi kezelése miatt."

és te ezt itt így le merted írni? mit kaptam én multkor, mikor ezt ide beírtam :D


Geresics
(addikt)

Az, hogy könnyen hozzáférhető, kezelhető legyen a rendszer fő kezelő szervei a tulajdonos és a későbbi szervizelő érdeke is! Mit ne mernék ebben leírni? :F


makkmarce
(őstag)

"pont a tetőléc hiányzik"
mármint az ellenléc-re gondolsz? azt szokták kispórolni, hogy jólvanazúgy


makkmarce
(őstag)

lehülyéztek, hogy az invertert senki se akarja kapcsolgatni, és az AC DC doboz meg lehúzás volt és felesleges. Az volta a téma, ha érdekel valakit, akkor adnak neki létrát hozzá...

[ Szerkesztve ]


Geresics
(addikt)

"invertert senki se akarja kapcsolgatni"
Minek is akarnád kapcsolgatni normál üzemben? Akkor kell kapcsolgatni, ha szervizelni, karbantartani szeretnéd! De a kezelőfelületet minimum praktikus elérni - már ha van az inverteren...

"az AC DC doboz meg lehúzás volt és felesleges"
Ezt ki mondta? :F


makkmarce
(őstag)

hát ezt meg nem mondom, hónapokkal ezelőtt volt.
Az biztos, hogy mutattak olyan invertert, amin tényleg nem volt semmi se, és nem is lehetett nagyon kapcsolgatni, de úgy is furának éreztem az egészet, hogy nem elérhető. Lehet úgy jó, ahogy van, gondolom valahogy a szolgáltató is elfogadta. Arra emlékszem abban valami plussz, és ezért nem kellett valamilyen doboz.
Ami fura volt, hogy egyből nekem estek :D, de hát van ez így, ha nekik jó.
Nekünk minden rendszer külön dobozos, lehet 10kw felett máshogy oldják meg.


Geresics
(addikt)

Nem emlékszem rá, hogy ezen a fórumon lett volna ilyen, de persze néha lemaradok dolgokról. Az viszont tény, hogy vannak inverterek, mint pl. a Fronius ECO, ahol benne van az inverterben az olvadóbetét, és bele lehet tenni a DC túlfesz.védőt is. Más gyártóknak is vannak hasonló megoldásaik, ez csak 1 példa.


tothbe
(addikt)

Igen, valóban. És az említett kérdésben szereplő háznál is ez nyújthatna megoldást utólag. De itt már figyelni kell arra, hogy pont a gerendák fölé kerüljenek az ellenlécek. És akkor a napelem rögzítőit lehet ezeken keresztül ugyanúgy a gerendákhoz lecsavarni de a víz/pára. nem fog átmenni.


nyakyer
(csendes tag)

Sziasztok!
Laikusként kérek segítséget!
Néhány napja üzemel a rendszerünk (Fronius Primo 4.6.1 és 16 db 330 wp elem). Felvettem a rendszert a Fronius Solarweb.com oldalon. Gondoltam ellenőrzöm a kapott adatokat. Az előző nap energiamérlege 7,01 Kwh. Megnéztem a villanyórát, használtunk közel 6 kwh-t és betápláltunk 10 kwh-t az előző naphoz képest. (Az adatokat mindkét napon korán reggel, nem termelési időszakban olvastam le.)
Miből adódik a 3 kwh különbség? Mit jelent a különbség? Köszönöm, ha érthetően leírod.
Szép napot!


stickermajom
(addikt)
Blog

Nálunk is létrás helyen van, senkit nem érdekelt, hogy oda került. Kijelző nincs rajta, elvan az ott magában. Hibaelhárításon kívül mit akarsz rajta kapcsolgatni? :F


Geresics
(addikt)

Ha jól értem, akkor
7 kWh-t mutat az inverter tegnapi termelésnek, de az órádon a 2.8.0 érték 10kWh-val több, mint tegnap? Mert ha ez 100%, hogy így van, és nem elírás, elnézés, stb, akkor rosszul van bekötve az órád (ritkán, de előfordul). A 6kWh az 1.8.0-n jelent meg az előző naphoz képest?


axioma
(veterán)

Bocs, ez en voltam. Az SE17K-nak nulla kijelzoje/kezeloszerve van, arrol raktam be fotot. Mivel SE, DC oldalon sincs semmi plusz. [Nalunk amugy a fodemen levo lepcsonyilas feletti falon van, igy az aljan levo kapcsolot par fokot fellepve siman elerem, de felszereleshez vagy magasabban ha lenne barmi leolvasni/nyomkodnivalo ahhoz tenyleg ugyesen elhelyezett letra kell.]

üzenetek