Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


ggmsxt
(csendes tag)

Sziasztok ismét!

Első körben megosztanám a tapasztalatomat az MMNSZ ajánlatkérőről. Tegnap kértem ajánlatokat. Egy nap alatt meglepően sok, két számjegyű ajánlat érkezett. Az más kérdés, hogy néhány helyen próbáltak kifejezetten a saját megoldásukra rábeszélni, de ki ne tenné ezt, ebből élnek :) De a lényeg, hogy úgy fest jól működik az ajánlatkérő, másoknak is ajánlom.

Továbbá volt olyan cég (a sokból 1), aki flehívta a figyelmemet arra, hogy 14 db 370W panellel nem érdemes 5kW invertert használni, csak 4kW-t műszaki okok miatt. SolarEdge rendszerről beszélünk. Tehát méretezésben szeretnék segítséget kérni, az alábbi két verzióra. Illetve a tető kb 40 fokos, délkeleti, reggel és este lesz kúszóárnyék 2-2 panelen.

14 db 370Wp panelhez (5,2 kWp) 4kW vagy 5kW SolarEdge három fázisú invertert érdemes használni? És miért akkorát? 14 db a minimális stringhossz a P505 okoskütyüvel.

14 db Sharp 440Wp panelhez (6,2 kWp) még jó lehet az 5kw inverter? 22% túlméretezést mutat a Solaredge online tervező, de mivel nem tökéletes a fekvés stb, ezért el tudom képzelni, hogy ez lehet az optimális megoldás.

Azt ide is leírnám, hogy azért 14 panel, mert nem fér el kényelmesen több. Továbbá tudom, hogy a Sharp mérete nagyobb, de ez is bőven elfér.

Köszönöm, ha valaki segít kimászni ebből a méretezési kavalkádból!


Geresics
(addikt)

Csak a félreértések tisztázása végett címszavakban:

DC túlfesz.védelem kialakítása a legtöbb esetben nem kötelező, ráadásul sok inverterben van az inverterházon belül kialakított helye, így a DC doboz megspórolható. Az más kérdés, hogy én ilyen esetekben is a dobozt preferálom, mert oda szoktam tenni olvadókat is, akkor is, ha nem kell, mert szakaszoláshoz, mérések elvégzéséhez, karbantartáshoz előnyös.

AC túlfeszültség elleni védelem kialakítása kötelező, azt a szolgáltató megköveteli, és ellenőrzi is. Az, hogy ezt valaki nem az inverterhez rakja, hanem a meglévő elosztódobozba, vagy épp házközponti túlfesz.védelmet alakít ki, az más kérdés. Persze itt is vannak követelmények, hogy milyen távolságok után kell ismételni a levezetőt, de ettől most nagyvonalúan eltekintünk. AC oldalon továbbá kell túláramvédelmet is kialakítani, illetve célszerű tehermentesítő kapcsolót is rakni.

Az inverterhez való hozzáférés pedig megint csak nem előírás, hiába próbálkoznak ezzel a szolgáltató emberei most már több helyen is olyan címszóra hivatkozva, hogy ők nem mehetnek létrára, mert az már "magasban végzett munkavégzés", és arra nincs papírjuk. Rohadjon meg, és oldja meg, erről nem a tulajdonos kötelessége gondoskodni... :W


Geresics
(addikt)

Ha később sem akarsz bővíteni, akkor az 5,2kWp mehet a 4kW-os invertere, és a 6,2kWp is mehet az 5kW-os inverterre. Viszont a SolarEdge egyik előnye, hogy később akár más panelekkel is simán tudsz bővíteni (akár lehet minden paneled más). Szóval ha várható fogyasztás-növekedés (pl. pár év múlva elektromos autó), és van hova tenni még napelemet (az sem baj, ha más tájolás), akkor most érdemes a nagyobb inverter mellett dönteni. :K


ggmsxt
(csendes tag)

Köszönöm a választ! Valóban nagyon sok indok szólt nálam a SolarEdge mellett, akár a későbbi bővíthetőség is. Alapvetően ha a 6,2 kWp rendszerrel sikerül 7MW évi termelést elérni, akkor az fedezné a háztartást (2,5 MW), fűtést (3-3,5 MW) és kb a rohangálós évi 10 ezer km elektromos autózást (1,5 MW). Elektromos autó még nincs, de egyértelműen tervben van. Ennél feljebb nem tudom, hogy érdemes-e méretezni. Beláthatóan két elektromos autónk még sokáig nem lesz, mert vagy kis utakat teszünk meg, ami kb 10 000 km évente, vagy kifejezetten hosszúakat, ahova még nem érdemes elektromos autóval menni. Főleg, hogy ne motthon fogom tölteni.


EDanido
(újonc)

Sziasztok!
Idén végre mi is belevágunk a napelembe, van is jó pár ajánlatunk, ezek közül 1 kiemelkedik, már-már túlzottan is, ezért szeretném kikérni a véleményeteket.
4,8 kWp napelem rendszer
12 db MaySun 400 Wp monokristályos modul (15 év termék-, 25 év teljesítménygarancia)
Huawei SUN 2000-5TKL-M1 inverter (10 év garancia)
Összesen bruttó 1,8 M (azaz 380e Ft / kWp)

Ajánlatadó: TÉSZ 97.

Láttok esetleg valamit, ami miatt jogos lehet a fenntartásom?

Köszi!


tothbe
(addikt)

akkor meg is válaszoltad magadnak a dolgot. Egy SE7K inverterre lesz szükséged és a megfelelő optimizerekre a mostani 14 panelhez. A többi pedig majd jön később, ha bővítesz.


tothbe
(addikt)

ebben az ajánlatban egyedül maga a cég a kérdéses elem. Ez bár nem mai cég, ugyanakkor tetőlemezek forgalmazására és kivitelezésére van specializálódva 97 óta. A napelem most csak a hype miatt került náluk előtérbe, még új dedikált oldalt is csináltak neki pár hete. De ettől még nem lettek azonnal szakértők, bár az is igaz, hogy kb 5 éve csinálják, tehát nem is teljesen új cég, mint amiből rengeteg van mostanság.
Szóval ha jónak látod a körítést is, nem csak az ajánlatot, akkor vágj bele. Ha meg látsz bármi problémásat akár már a szerződés előkészítés folyamán, akkor keress másikat. Kb ennyi.


ggmsxt
(csendes tag)

Jah, lemaradt a lényeg :D

Valóban SE7K tűnik jónak, de a 6,2 kWp elég neki, hogy ideálisan üzemeljen? Teljesítményben nem lesz alulméretezett?


Geresics
(addikt)

SE esetén nem igazán kell ilyesmivel foglalkozni, ott elég, ha megvan a megfelelő számú opti! Kb. bolondbiztos.


ggmsxt
(csendes tag)

Oh, na ezt nem tudtam. Köszönöm. A többi invertergyártónál látok iránymutatást a minimális méretezésre, de SEnél csak stringhossz van megadva. Köszönöm még egyszer, nincs több kérdésem!


tothbe
(addikt)

Ahogy Geresics is írta, nem lesz gond. sőt, így AC oldali limitbe/vágásba sem futhatsz bele kb sosem. És mivel az SE nem aktív hűtésű, ezzel effektív kíméled is, ha nem hajtod 120%-on.


cd930
(aktív tag)

Huawei inverternél ha két munkapontra mennek majd a napelemek, mihez ragaszkodjak?
Sok helyen olvasom, hogy nem tesznek DC oldalra védelmet, mert tartalmazza az inverter.
Nyilván egyszerűbb a kivitelezőnek ezzel nem foglalkozni, de ha az általad írtak miatt mégis szeretném, ez milyen pluszköltséget jelent? Jól értem, hogy csak egy doboz kerülne ilyenkor fel és ugyanazok mennek bele, mint ami alapesetben az inverter dobozában van? Ez akkor párezer Ft-ot jelent, amit le lehet nyeletni a kivitelezővel.

A másik kérdésem a tűzvédelmi leválasztóval kapcsolatos.
A közelebbi munkapont legközelebbi panele beltéri kábelezéssel kb 5 méterre lesz az invertertől. Ha a távolabbi munkapont bő 10 méterre lesz, akkor kell leválasztó, vagy csak a legközelebbi munkapont távolsága számít és nem kell bonyolítani az életemet?

[ Szerkesztve ]


MrZed001
(tag)

Valahol mintha olyat olvastam volna, hogy minél kisebb a DC fesz, annál jobban melegszik az inverter. (talán DC/DC átalakító volt emlegetve benne, hogy jobban kell ilyenkor dolgoznia) :F


atosz
(őstag)

Köszi és @makkmarce szintén!

Csekkoltuk és van ellenléc. Azaz ha jól értjük, akkor nem okozhat problémát a napelem telepítése? :)


Geresics
(addikt)

Az új Huawei belsejét nem ismerem, én még az első generációs ipariakkal foglalkoztam anno, abban nem volt beépítve. Ha van benne, és megfelel a rendszernek, akkor én nem tennék +1 túlf.védőt, de ha pl. nem lehet tartani az előírt "s" távolságot a kialakított villámvédelemtől, akkor B+C kell, és ezekben jellemzően B szokott lenni (bocsánat, ma már T1/T2 nlven futnak). Én ezen felül még az olvadóbetétet mondtam DC oldalra, amit szakaszolásra (is) szoktam használni. Ez pár ezer forintos költség sztringenként.

Tűzv.kapcs.: a sztringek egy nyomvonalon lesznek lehozva. A napelemek mellett, ahol már egy ponton megy keresztül az összes sztring, oda berakják a Santont, és csókolom.
Még egyszer elolvasva látom nem is ezt kérdezted. A napelemes mező legközelebbi pontját kell nézni.


tothbe
(addikt)

ha az ellenlécek mögött van a gerenda akkor nem. a rögzítő csavaroknak ugyanis le kell menniük a gerendába a lécen keresztül, mert a léc önmagában nem bírná el a terhelést. Főleg, ha belekap a szél a napelemek alá.
De a képek alapján kiegészítve az új infóval van remény, hogy mégiscsak jól dolgozott az az ács. ;)


EDanido
(újonc)

Köszönöm szépen, így akkor elkezdek egyezkedni a céggel, meglátjuk, milyen a hozzáállásuk.


makkmarce
(őstag)

Az ellenléc abban segít, hogy ne rohadjon a gerenda a nedvességtől, mindenképp hasznos, hogy a tető ki tud szellőzni.
Ahogy többen is írták, a csavar mindenképp magába a gerendába megy bele, máshoz nem lehet rögzíteni.
Ja még egy kimaradt a tegnapi listámból: ha kész az egész és van lakásbiztosításod, érdemes lejelenteni, hogy van napelem (nekem talán +1000 forintot dobott az éves díjra), különben nincs biztosítva.


atosz
(őstag)

Köszi, igazából a lényeg az lenne, hogy a lenti tetőre, ha az szakszerűen lett kivitelezve, akkor szabad feltenni szakszerűen napelemet, nem lehet belőle probléma?


Blamazs
(senior tag)

Sziasztok!
Szerintetek a bekarikázott kábel mekkora veszteséget generálhat SE rendszer esetén?
Ki akarom rakatni a tető szélére de nem tudom olyan helyre rakatni hogy ne vessen árnyékot sajnos.

üzenetek