Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


ggmsxt
(csendes tag)

Sziasztok ismét!

Első körben megosztanám a tapasztalatomat az MMNSZ ajánlatkérőről. Tegnap kértem ajánlatokat. Egy nap alatt meglepően sok, két számjegyű ajánlat érkezett. Az más kérdés, hogy néhány helyen próbáltak kifejezetten a saját megoldásukra rábeszélni, de ki ne tenné ezt, ebből élnek :) De a lényeg, hogy úgy fest jól működik az ajánlatkérő, másoknak is ajánlom.

Továbbá volt olyan cég (a sokból 1), aki flehívta a figyelmemet arra, hogy 14 db 370W panellel nem érdemes 5kW invertert használni, csak 4kW-t műszaki okok miatt. SolarEdge rendszerről beszélünk. Tehát méretezésben szeretnék segítséget kérni, az alábbi két verzióra. Illetve a tető kb 40 fokos, délkeleti, reggel és este lesz kúszóárnyék 2-2 panelen.

14 db 370Wp panelhez (5,2 kWp) 4kW vagy 5kW SolarEdge három fázisú invertert érdemes használni? És miért akkorát? 14 db a minimális stringhossz a P505 okoskütyüvel.

14 db Sharp 440Wp panelhez (6,2 kWp) még jó lehet az 5kw inverter? 22% túlméretezést mutat a Solaredge online tervező, de mivel nem tökéletes a fekvés stb, ezért el tudom képzelni, hogy ez lehet az optimális megoldás.

Azt ide is leírnám, hogy azért 14 panel, mert nem fér el kényelmesen több. Továbbá tudom, hogy a Sharp mérete nagyobb, de ez is bőven elfér.

Köszönöm, ha valaki segít kimászni ebből a méretezési kavalkádból!

üzenetek