Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Geresics
(addikt)

Hát, ez elég érdekes lesz, kérdezz rá a telepítőre, hogy hogyan tervezte a sztringeket?
1 sztringre a 23 napelemet nem tudja kötni, mert már túl nagy volna az üresjárati feszültség, de ha amúgy is 2 tájolásra megy, akkor amúgy is 2 sztring kell!
2 sztring esetén meg pont, hogy alacsony lesz a munkaponti feszültség! A Growatt ugyan 160-1000V között tud működni, de normálisan 450-850V között megy.
Ráadásil a 2 sztring hossza (mivel páratlan számú a napelem) biztos, hogy eltérő lesz, így mindenképp 2 munkapontra kell kötni! (Ez persze 2 DC túlfesz.védőt is jelent.)

A terv 23x345=7935Wp, és ezt egy 10kW-os inverterre. Én megfontolásra javasolnám, hogy
a.) vagy tegyél fel több napelemet (pl. 2x14 elrendezéshez), mert a pár extra napelem felszerelése nem nagy extra költség a rendszer árához viszonyítva,
b.) vagy vegyél le 2-3 napelemet, és a 20-21 napelemet kösd 1 sztringre.

Fizikai kivitelezésnél érdemes megnézni hogy a cserepekkel mit csinálnak, és figyelni, hogy ne emelkedjen el a felső sor cserép az alsó sortól, hogy a vízzárás megmaradjon! Sajnos nagyon sok, nagyon csúnya megoldást láttam már!
Fontos az is, hogy jó helyre tegyék ne csak a napelemeket, de könnyen hozzáférhető helyre kerüljenek a DC és AC dobozok és az inverter is, azok későbbi kezelése miatt.
100+100 más apróság van, de igazából összefoglalva aki igényesen dolgozik, az laikus számára is megkülönböztethető a nemtörődöm munkától, és ezért a telepítés során érdemes ott lenni, és rászánni az időt a szemrevételezésre, mert utólag vitatkozni nagyon kellemetlen tud lenni...

üzenetek