Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


hódmaci
(senior tag)

Úgy gondolod?
Alcsonyabb feszültség --> nagyobb áramfelfétel = Füst ;]


nyakyer
(csendes tag)

Igen. Az online összesítés 7 kwh volt. Az órán a használat (1.8) 6 kwh-tal emelkedett (ennyit is szoktunk használni kb. naponta), a termelés (2.8) 10 kwh-tal. Azt tudom, hogy a rendszer kissé túl van méretezve, mert extrém fogyasztási időszakban volt a felmérés, hogy mire lenne szükségünk, ami azután lecsökkent, kb. 40-45 %-kal. De gondolom, ez most nem számít.
Legjobb lesz, ha még egy-két napig nézegetem, hátha nem láttam rendesen vagy elszámoltam. Elképzelhetőnek tartom ezt is, szőkeként. Ha mégis jól láttam, akkor meg kell keresnem a szolgáltatót, gondolom, hogy nézzék meg.

[ Szerkesztve ]


cd930
(aktív tag)

Kíváncsi vagyok geresics gazda vagy más szakértőnk reagálására.

Ha ez megnyugtatóan megerősítést nyer, akkor már csak egy olvadóbetét a DC oldalra és a lehető legtöbb megtéve a biztonságért?


makkmarce
(őstag)

úgy tudom csak akkor érdemes 1 stringre tenni, ha egy irányba néznek.


cdl
(senior tag)

Az MNNSZ honlapjáról: [link]
Ha jól olvasom, akkor max. Ápr. 30-ig lehet 1 fázis 2,5 kVA felett.
Utána lehet 3 fázist igényelni, aztán mehet a rendszer. De ilyen kis rendszert ritkán rakatnak fel, szóval kb mindenkinek 3 fázisa lesz. Ez plusz pénz.

[ Szerkesztve ]


kardkovacsi
(senior tag)

Mert nem attól függ a feszültség emelkedés, hogy mennyi napelem van hanem attól, hogy mennyire van plusz termelés az egész trafón belül illetve milyen messze van a napelem a trafótól.
Nálunk is van rengeteg napelem, de van rengeteg hőszivattyú meg klíma, jó pár elektromos autó és Jacuzzi, meg sok ház minimum egy hűtővel géppel stb. A napelemes termelés bőven elfogy helyben, gyakorlatilag nem kell emelnie a feszültséget az inverternek. Én sokszor látom, hogy beesik 230 volt alá a feszültség egy-egy fázison miközben 4 kW-al tolja az inverter.

A legtöbbször a feszültség ott probléma ahol a napelem messze van a transzformátortól (több km), régi vékony vezeték és emiatt a vezeték ellenállás már komoly befolyásoló tényező. Arra gondolj, hogy a trafó oldalán megvan a 230 volt. Ha hosszú a vezeték akkor a nagy ellenállás miatt alapból sok voltot kell emelni a feszültségen, hogy az áram az ellenkező irányba folyjon, ezért lesz magas az inverter oldali feszültség. Ha pedig valaki közel lakik egy ilyen rendszerhez akkor ő is pont azt a magas feszültséget fogja "látni".


makkmarce
(őstag)

500 méteren belüli napelemekről beszéltem, tehát a napelem közel van(egyik az én házamon), viszont a feszültség az nem szaladgál fel/le, szépen marad mindig 235 körül talán 1-2 voltal mászik fentebb, de majd megnézem egy felhős napon, mikor ingadozik a termelés.

Olvasd el, amire válaszoltam, nekik az a gondjuk, hogy az utca első trafó melletti és az utolsó házban is 250 a fesz, és ezt a napelemre fogja a szolgáltató.
Ez itt egy BME-s tanulmány erről a jelenségről

Ha jól vettem ki, a legrosszabb esetben kb 5%-ot tud mozdítani a napelem a csúcs időszakban (39. oldal). Ami ha mondjuk megcélozta a szolgáltató a 240-et, akkor elérheti a 250-et, de akkor a trafón még mindig 240-nek kellene lennie. De az utca mindkét végén 250 van. Ha a napelem a trafó mellett van, akkor meg nem emeli meg a feszültséget csak tized-százalékokkal.

[ Szerkesztve ]


kardkovacsi
(senior tag)

500 méteren belüli napelemekről beszéltem, tehát a napelem közel van(egyik az én házamon), viszont a feszültség az nem szaladgál fel/le, szépen marad mindig 235 körül talán 1-2 voltal mászik fentebb, de majd megnézem egy felhős napon, mikor ingadozik a termelés.

Mert el van használva a termelésed lokálisan. Ilyenkor nyilván nem fog ingadozni a feszültség, mert ugyanolyan mintha valaki egy nagy fogyasztót ki-be kapcsolgatna. Ha megfordul az áram iránya a trafón akkor kicsit más a leányzó fekvése.

Olvasd el, amire válaszoltam, nekik az a gondjuk, hogy az utca első trafó melletti és az utolsó házban is 250 a fesz, és ezt a napelemre fogja a szolgáltató.
Ez itt egy BME-s tanulmány erről a jelenségről

Tudom mi a gondjuk, csak azért írtam róla, hogy érthető legyen a probléma. Ez meg nem egy BME-s tanulmány hanem egy sima TDK :)

Ha jól vettem ki, a legrosszabb esetben kb 5%-ot tud mozdítani a napelem a csúcs időszakban (39. oldal).

Inkább gondold végig magad amit írtam, középiskolás fizika, és akkor kijön, hogy ez nem csak 5%, azaz nincs maximuma. A dolgozatban is a legnagyobb távolság amivel számolt 350 méter, ezért írtam több kilométert. Van ilyen is, jellemzően ott probléma ez.
Rígelnél nyilván el van konfigurálva a transzformátor.

Amúgy a TDK dolgozatban is az van, hogy az inverterek szabályozzák maguk, pl. azzal, hogy csökkentik a termelésük. Ezt nyilván egy napelem tulajdonos sem akarná, mivel ez egyenlő a termelés kieséssel.

Bár mint írtam ez ebben az esetben nem játszik de aki nagyon vidéken valami tanyán telepítene jó nagy rendszert annak bizony érdemes ezt a szempontot is mérlegelnie, hogy nem biztos, hogy működni fog rendesen az rendszer. Napelemes facebook csoportban állandóan előkerül valaki akinek folyamatosan lekapcsol az invertere a fenti probléma miatt. Aztán első kérdés mennyire messze a trafótól. Hát nagyon.


neath
(csendes tag)

Mi is belevágnánk a napelemes kalandba. Az erre alkalmas (DNY) tető részünk mérete és főleg alakja miatt azonban erősen limitált mennyiségű napelem fér fel. A villámhárító a gerincen és egy élen végig fut. Két céggel is szóba került ez, nagyjából az jött le hogy ha lehet legalább fél méter távol tenni a napelemeket akkor nincs gond, ha nem akkor is lehet de akkor tűzeseti leválasztókapcsoló is kell a megfelelő vezetékezés mellett.
A tető 25fokos pontosan DNY fekvésű nem árnyékol semmi.
Számítgatásom szerint maximum 11 napelem fér fel, de ekkor mind fekvő pozícióban lenne. A cég, akikkel legtovább jutottam eddig, adott egy 9 napelemes ajánlatot (így már elférnek álló helyzetben is).
9db JA Solar JAM60S20-380/MR - 380 Wp (178x105cm)
Fronius Primo 3.0-1 Light (2MPP)
Az ára 1,5MFt => 448eFt/kWp (ami az 50%-os visszatérítés miatt fontos)

A 9 napelem NOCT Vmp-je: 9x32,72V=294V
Az inverter MPP tartománya: 200-800V

Jó ez így? Vagy hogyan lehetne jobb? Nagyobb teljesítményű napelemekkel vagy másik inverterrel? Esetleg a több fekvő napelemmel?


kiliti
(csendes tag)

Ezeket találtam Fronius Primo 3.0-1 -hez:
magyar PDF Fronius Primo
[angol Weboldal Fronius Primo]
A PDF-ben van egy hatékonysági görbe. (a görbe a 8.2-esre van, a 3-asnak alacsonyabb a hatékonysága) A Weboldal leírja, hogy az optimális feszültség 710 Volt az inverternek. A grafikon szerint közel 2%-ot veszítesz a 294 Volttal. Ha pedig nő hőmérséklet, pl. 60 fokos panel esetén már csak 180 Voltod lesz.
Temperature Coefficient of Pmax = -0.350 % / °C
[ha ez a panel]
Növeld a feszültséget. Vagy más panel, vagy több panel. Vagy másik inverter?

[ Szerkesztve ]


január
(csendes újonc)

Ez hol van leírva?


dobolan
(senior tag)

Szia. Ha pontosan ismered a tetőfelület méreteit és tényleg elfér fekvőben 11 panel, akkor nyugodtan erőltetheted. Nem tudom melyik telepítő cégről van szó, de nálam is az volt, hogy 7 panelt rajzoltak egy adott tetőrészre, holott 9 db elfér elforgatva. Megcsináltam acad-ben, beszéltem a tervezővel, és azt mondta, hogy ők ráhagytak a méretekre bőven, mert a pontos méretek nem ismertek. Drónnal mérték fel, és havas volt a tető is. A lényeg, hogy elfogadták az általam adott elrendezést is. Egy próbát nálad is megérhet a dolog. Nekem sokat számított, mert így nem kellett 2 sztring, jóval olcsóbb is lett, mert nem kellett SE inverter sem.

Szerk.: Azt is vedd figyelembe, hogy a panel méretekre rá kell még számolni 3-5 cm-t panelenként.

[ Szerkesztve ]


cdl
(senior tag)

(5a)2
: 641/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet 7. §. Hatályos: 2021. I. 1-től.
Napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét igazoló számla esetén az
abban feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem
haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget.

neath.
Ha elfér 11 elem, Én felrakatnám.
Egyből 360000/kWp lenne. Az inverternek is jobb lenne a teljesítménye. Bár szóba jöhetne a Huawei.


kiliti
(csendes tag)

A 9 panel STC-n Vmp 9x34,77V=313 Volt. 60 fokon 275 Volt lesz. STC-t szoktunk itt számolni. Előbb rosszul számoltam.


fotosjani
(aktív tag)

A megtermelt és visszatáplált plusz áram után, a vissza kapott összeg adózása hogy működik?
Magánszemély esetén.


Geresics
(addikt)

Fontos változás az elosztói szabályzatban!


Jovanny2
(őstag)

2020.10.30-án lépett életbe, akkor 2021.04.30-áig lehet benyújtani 5kW-ig igényt 1 fázisra. Ugye nem dobják vissza? Engem a Pentele solar már eleve úgy hívott fel, hogy intézzek 3 fázisra bővítést, mert a 2,5 kW fölöttieket visszadobják. Hát remélem nem. :U


Geresics
(addikt)

Igen, október óta tudni, hogy ez be lesz vezetve, de most a január 1 óta elérhető támogatás olyan szinten növelte meg az igényeket, hogy most marginálisan kijelentették, hogy ennyi volt. Akinek az igénybejelentőre van már pozitív visszajelzése, azt elvileg nem módosíthatják, de új igény esetén már tuti nem fognak hozzájárulni 1f. esetén 2,5kVA-nél nagyobb inverterhez. :(


Rolly
(veterán)
Blog

amúgy a szolgáltató a 1F-eket leosztja nem? Tehát elvileg nem lehetne gond abból, ha egymás mellett 3 három ház 3x1F-en 5kVA-val csatlakozik ... mert az 3 házra nézve vagy az adott utcára benne van ebben ...


kirkri
(addikt)

Te is kaptál már vissza az idén elutasított 1 fázisú igényt 2.5kW felett? Tegnap lett az enyém beadva, jó lenne, ha gyorsan kiderülne amennyiben elutasítják. :(

[ Szerkesztve ]

üzenetek