Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


kardkovacsi
(senior tag)

500 méteren belüli napelemekről beszéltem, tehát a napelem közel van(egyik az én házamon), viszont a feszültség az nem szaladgál fel/le, szépen marad mindig 235 körül talán 1-2 voltal mászik fentebb, de majd megnézem egy felhős napon, mikor ingadozik a termelés.

Mert el van használva a termelésed lokálisan. Ilyenkor nyilván nem fog ingadozni a feszültség, mert ugyanolyan mintha valaki egy nagy fogyasztót ki-be kapcsolgatna. Ha megfordul az áram iránya a trafón akkor kicsit más a leányzó fekvése.

Olvasd el, amire válaszoltam, nekik az a gondjuk, hogy az utca első trafó melletti és az utolsó házban is 250 a fesz, és ezt a napelemre fogja a szolgáltató.
Ez itt egy BME-s tanulmány erről a jelenségről

Tudom mi a gondjuk, csak azért írtam róla, hogy érthető legyen a probléma. Ez meg nem egy BME-s tanulmány hanem egy sima TDK :)

Ha jól vettem ki, a legrosszabb esetben kb 5%-ot tud mozdítani a napelem a csúcs időszakban (39. oldal).

Inkább gondold végig magad amit írtam, középiskolás fizika, és akkor kijön, hogy ez nem csak 5%, azaz nincs maximuma. A dolgozatban is a legnagyobb távolság amivel számolt 350 méter, ezért írtam több kilométert. Van ilyen is, jellemzően ott probléma ez.
Rígelnél nyilván el van konfigurálva a transzformátor.

Amúgy a TDK dolgozatban is az van, hogy az inverterek szabályozzák maguk, pl. azzal, hogy csökkentik a termelésük. Ezt nyilván egy napelem tulajdonos sem akarná, mivel ez egyenlő a termelés kieséssel.

Bár mint írtam ez ebben az esetben nem játszik de aki nagyon vidéken valami tanyán telepítene jó nagy rendszert annak bizony érdemes ezt a szempontot is mérlegelnie, hogy nem biztos, hogy működni fog rendesen az rendszer. Napelemes facebook csoportban állandóan előkerül valaki akinek folyamatosan lekapcsol az invertere a fenti probléma miatt. Aztán első kérdés mennyire messze a trafótól. Hát nagyon.

üzenetek