Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Geresics
(addikt)

Mit vársz ettől a videótól? Kb. az 5. másodpercben közli, hogy "annyi tetősík van, hogy egyszerűen megoldhatatlan!" Csodálatos marketing-stratégia, amikor nem ismerünk más technológiát, mint amit épp nyomatni akarunk (mert hogy ők árulnak SE-t is, mint azt Te is nagyon jól tudod).

A hagyományos napelemnél a leggyengébb áramerősségű napelem a szűk keresztmetszet.
A Maxim lényege, hogy a leggyengébb napelem ne korlátozza a többit (ld. saját rajzod).
Az optimalizálók lényege, hogy a panelekből külön-külön hozza ki a maximumot.

Árnyék szempontjából a Maxim a napelem 1/3-ával tud úgy dolgozni, hogy még a részleges árnyék esetén is kihoz belőle amit tud (tényleg piszok jó!), míg az optimalizálók csak egész panelekkel tudnak operálni!
Úgy kell ezt érteni, hogy ha a bypass dióda zár, akkor az opti ugyan még tud 2/3-ad napelemmel dolgozni, de a kiesett 1/3 pontosan 0-n lesz, míg a Maximnál nem zár a bypass (mert nincs is), hanem a 2/3 megy tovább rendesen, az 1/3-ból meg kihozza amit tud. Ha kitakarsz a 20 cellából kettőt, akkor persze a 18 nem fog 100%-on menni, de még így is többet fog termelni, mint ha 0 cellam működne. Pontosabb értékekkel sajnos nem tudok szolgálni, mert sosem volt alkalmam saját méréseket elvégezni sajnos.


#81475328
(kezdő)

"Az optimalizálók lényege, hogy a panelekből külön-külön hozza ki a maximumot.
A Maxim lényege, hogy a leggyengébb napelem ne korlátozza a többit."

Ami egyben azt is jelenti szerintem, hogy mellesleg közben kiadja
a sztringre az éppen lehetséges maxot a MAXIM is az adott napelemből.

Mivel semmiből nem tudja, hogy
- egy részleges árnyék
vagy
- a kisebb fényerő miatt
kell neki működnie éppen...

Vagyis,
- HA a részleges árnyékra jobb pl. az általad említett SE optinál
- AKKOR a több tetős fényerő különbségre is jobb kell legyen
Meglátásom szerint.

---

A video csak egy példa a többtetős alkalmazásra.

[ Szerkesztve ]


Geresics
(addikt)

A teljesítmény nagyságát a feszültség és az áramerősség szorzata határozza meg. Viszont ez nem egy egyenes vonal, hanem egy görbe (ld. adatlapokon). Ezen a görbén lehet játszani a munkapontállírással. Viszont a feszültség csökkentését és növelését csak a SolarEdge és a Huawei optimalizálói tudják, a többi megoldás csak egy irányú konverziót tud. Nem várhatod el egy olyan pici IC-től, ami kisebb, mint egy dióda, hogy tudjon teljes értékű DC-DC konvertálást!
Nem tudom sajnos másképp megfogalmazni....

Esetleg még abba gondolj bele, hogy ha valóban Neked lenne igazad, akkor a gyártó ezt miért titkolná? Miért nem ír egy árva sort sem a honlapján róla? Milyen fogyatékos marketingese volna, ha egy ilyen fontos előnyt nem hogy nem hangsúlyozna ki, de egyenesen titkolná? :F


kardkovacsi
(senior tag)

De amit linkeltél ábrát az egy Tigós oldalról van:
https://www.mcelectrical.com.au/tigo-energy-solar-panel-optimisers/


tothbe
(addikt)

Azt nem veszed hozzá, hogy több tájolás esetén pl reggel a délnyugati fekvésű panelek szinte semmi napot nem kapnak. Ergo egy átlag inverter nem kapja meg a minimum feszültséget a stringről, amik vannak. Akkor sem ha Maxim panelek.
Egy stringre viszont nem biztos, hogy teheted őket a délkeleti panelekkel mert délben mikor mindkettő termel akkor meg levágjatnak túltermelés miatt. Ergo reggel csak az egyik string termel amíg délután csak a másik.
optimizerrel viszont teheted az egészet egy stringre és akkor ha keveset is de a többi panel is termel a két időszakban.
És a kontrollerekkel délben is meg tudod oldani, hogy maxon termeljen a string de ne álljon le.


#81475328
(kezdő)

Mindegy!
Soros áramkörben az áram a KÖZÖS!

A feszültség meg alakul az aktuális teljesítmény szerint a jelleggörbén mászkálva.
Nem kell azt kovertálgatni sehová... szerintem.

Kivéve a solardege-t, ami ugye kitalálta a fix string feszültséget magának.

----

Miért kéne a maxim-ak feszültséget konvertálnia?
Pláne felfelé.


kardkovacsi
(senior tag)

301 kWh lett a januári termelésem (7.26-os rendszer két irányba fele-fele 25-os tető -35 és +55 fok déltől). A PV kalkulátor 275-öt mond 10%-os veszteséggel januárra erre a rendszerre, szóval visszajött a hitem :)


stickermajom
(addikt)
Blog

Én is elégedett vagyok a januárral. 406kWh-t termelt a 8-as rendszer. 45 fokos azimut, a kalkulátor 353-at jósol erre a hónapra. Nagyjából be is jött volna, ha kicsit lejjebb lakunk, többször volt a hónapban olyan nap, hogy egy utcával lejjebb tejköd volt már.


makkmarce
(őstag)

szuper, épp kérdezni akartam , kinek mennyire jött ki, ezekszerint nálam is kb normális minden.
nekem 5.76kw-os rendszerem van (Mayo panelek és 5kw-os fronius), 267 lett a januári.
1 tetőfelület, DK-i tájolással, kb 35 fokos tető

[ Szerkesztve ]


b.
(félisten)
Blog

Nálam is hasonló volt a 8.5-ös rendszerről, 451 kWh-jött le, nem panaszkodom.

Eddig a tavaly Júniusi aktiválás óta a December volt a legrosszabb,190 kWh-val.

Kíváncsi leszek éves szinten elérem e a 10000 kWh-t, elméletileg 8500-9500 lett megjósolva rá.

[ Szerkesztve ]


joghurt
(addikt)
Blog

5,28 kWp-ből 316,8 kWh.


Janusz001
(őstag)

Itt Békéscsabán 6.67kwp -ről 259 jött le, nem hozta a "jóslatot", de ez volt tavaly januárban is.


runner 125
(nagyúr)

Sziasztok,

Segítsetek pls, totál amatőr vagyok a témában.
Az első kérdésem olyan, amit gyanítom minden zöldfülű user feltesz: "megéri" mostanság napelemet szereltetni? Vagy erre nincs egzakt válasz? :)

Jelenlegi villanyszámlánk kb havi 11.500ft. Nincs elektromos autónk, de idővel lehet lesz.

Fűtést gázzal oldjuk meg, a ház nagyon jól szigetelt, viszont nyárra van 4 klímánk (ezek tavaly ősszel lettek felszerelve, tehát még a fenti összegben nincsenek benne, mert még nem működtek).
Illetve a melegvíz bojlere tud villanyos felfűtést (nyárra) és gázzal is tudom fűteni, aztán a sütő villany, a főzőlap gázos.

A házunk tájolása úgy gondolom remek lenne, szomszéd épületek messze vannak, erdő, nagy fa nincs ami árnyékolna, a tető kb 40 fokos szögű, viszont a ház K-Ny tájolású így hosszában, tehát gyakorlatilag folyamatosan tűzi a nap.

Mely egy mai napelem rendszer gyenge pontja? Tehát, mi az ami elromolhat és el is romlik mondjuk a gari lejárta után? Inverter? Ha igen, mennyibe kerül egy ilyen pluszba?

Mi alapján tudom meg, h nekem mekkora rendszerre van szükségem?
Valamint, technológiát tekintve esetleg érdemes még várni, h "még újabb", még jobb (hatásfokú? kedvezőbb ár-érték arányú?) panelek jelenjenek meg? Vagy már most elég kiforrottak a mai rendszerek?
Nyilván olvastam a 2024-től esedékes szaldó változást, tehát ha rakatnék is, mindenképpen azon dátum előtt még.

Köszönet! :)

[ Szerkesztve ]


kardkovacsi
(senior tag)

Én úgy értettem, hogy a maxim kb. cellánként képes azokat ki-be kapcsolgatni ezért az árnyék kevésbé hat rájuk. Ha így van akkor nem teljesen igaz amit írsz, viszont ha van benne egy Tigo felé funkcionalitás ami a fölös áramot valamilyen úton átengedi magán akkor viszont jó az eltérő tájolás esetén is.
Azért hajlok az utóbbi felé (ami azt jelenti, hogy igazad van), hogy elsőnek olyan nagy haszna nem lenne, ezért nem érné meg felrakni a x ezer forinttal drágább panelokat. Illetve az oldalon amit linkeltem ott volt egy maxim vs solaredge tesztelés árnyékos és nem árnyékos teszteléssel és kb. hasonló eredmények jöttek ki a két rendszerre (Maxim+Fronius vs SE).

Amúgy mennyivel drágább mondjuk egy 330-as Maxim panel mint egy ugyanolyan Sharp?


makkmarce
(őstag)

az nagyon szép
nekem sokszor az volt, hogy délelőtt még felhős volt, és mivel DK-i, mire kisütött a nap, akkor már pont oldalról kaptam... Meglátjuk majd mi lesz, mikor csúcson megy.


Rolly
(veterán)
Blog

pont a fix string feszültség és a min panelszám miatt tud az SE több tájolásnál jobb lenni mint a Maxim...

Maxim esetén nem tud a chip semmit az inverterről ahogy az inverter sem a chippek pontos állásáról. Így ha rövid a string vagy kevés panel van egy irányba akkor bizony rosszabb mint az SE... ugye az SE azzal is erősen tud operálni, hogy nagyon hosszú stringeket tudd kezelni :)

nálunk 6 panel volt egy stringen így ugye az inverter állította volna a feszültséget amire a maxim reagált volna csak, hogy mivel ez két tájolás volt így a string feszültség 100V minimumra esett és ide pakolta fel a maxim chip azt az áramerősséget amit tudott... Így az inverter az optimális 300 V helyett (adott stringen) 100V-on ment ahol kb 80-85% lehetett a hatásfoka :) SE esetén ilyen nem tud előfordulni a minimum string és a fix feszültség miatt


cdl
(senior tag)

A lakásfelújitási pályázatba beleférsz, szeretnéd?(ha igen jun.30-ig van időd a szaldóhoz)
3 fázis van a lakásban? az elektromos autó töltéséhez ajánlott.
Az inverter kb 10 év után cserés lehet. 4-500.000 huf kiadás, ha gari időn kívül történik.


kardkovacsi
(senior tag)

Na pont ezt írta le ez az oldal:
https://www.mcelectrical.com.au/test-maxim-optimised-panels-vs-solaredge/
hogy folyamatosan kevesebbet termeltek a panelok mint az SE, mire rájött, hogy a 8 panel kevés a Froniusnak.


Rolly
(veterán)
Blog

igen és amit én írtam, hogy több tájolás esetén nagyobb a gubanc... tehát jó lehet a maxim panel is árnyék esetén ha minden tájolásra az adott stringen van elég panel az optimális működéshez.... csakhogy nincs olyan inverter a világon ami ezt így jól tudná kezelni, mert
- vagy jó lesz minden oldal egy string, de együtt már sok :)
- vagy nem lesz minden oldal egy stringen de összesen jó :)
- 3 tájolás esetén még bonyolultabb...

nálunk 17-8-4 panel van a k-d-ny irányokba és dél és nyugati oldalon árnyék is van télen... azért ilyenkor kevés fénynél már az SE inverter sincs a hatékonyság csúcsán... decemberi hatékonyság 85% körül volt, januári már 93,68%


kardkovacsi
(senior tag)

Ne máshoz nézd a termelésed hanem az általad kiszámolthoz, amit a PV kalkulátor ad. Ha meredek a tető, pl 45 fokos akkor az télen sokkal többet termel mint egy 25 fokos, de nyáron meg kicsivel kevesebbet mivel az optimális 35 fok körül van. Ugyanígy az optimális déli tájolástól télen simán 30%!!! is lehet a különbség. Most néztem, ideális 35 fokos tető délen 1kWp termel 49.7 kWh-t, -55 fokos azimuth mellett meg 37.52.
Nyáron persze nincs ekkora különbség ezért éves szinten nem lesz csak 9% a különbség, de télen durván elmennek egymástól.

üzenetek