Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Tottu
(senior tag)

Próbálom megérteni, hogy mik a jelenlegi tűzvédelmi előírások, hogy ne kelljen külön kapcsolót felszerelni az inverter elé. Két linket találtam, ami aránylag összefoglalj a dolgokat, de egy kicsit ellentmondásos: LINK_1, LINK_2

A mi esetünkben a II. eset működhet. Egy kertesház cserép tetejére lenne felrakva a napelem és a garázs ajtó 10 méteren belül van. 2 méteres függőleges kábelezés is stimmel éppen. Ha jól értem, akkor a garázs ajtótól még lehetne + 5 méter, de ott max 1,5 méterre van szükségünk.

Viszont a LINK_2-es oldalon van egy ilyen kijelentés, amit nem tudok hova tenni:
Belépési pontnak kell tekinteni azt az átvezetést is, ha a nyomvonal nem halad keresztül az adott tetőszerkezet teljes rétegrendjén, pl. ha a belső burkolat felett vezetik végig.

Én ezt most csak úgy tudom értelmezni, hogy cseréptető esetén mindenképp belépési ponttal kell számolni vagyis a max távolság 5m lehet? A kivitelező is amikor felmérte a terepet, akkor azt mondta, hogy 5m-en belül kell lennünk, mert különben kell a kapcsoló. Így eléggé megvan kötve a kezünk...


kardkovacsi
(senior tag)

Én amit el tudnék képzelni, hogy van mondjuk egy 12 panelos sztringed amin 4 árnyokba esne akkor lehet olcsóbb felpakolni 12 maximot mint 12 panel plusz négy tigo. Bár jó lenne tudni a Maxim felárát. De még az is lehet 4 maxim és a többi sima panel. Ha jól értem a maxim tudná ezt kezelni csak annyi kell, hogy a többi panel munkaponti árama nagyobb legyen mint a Maximé.


Rolly
(veterán)
Blog

maxim felára ahogy néztem 10-12e Ft körül mozog... vagy máshogy 325 Wp maxim panel ára kb annyi mint egy 340-350 Wp körüli normál panelé :). Amúgy ez nem rossz ötlet, hogy maxim panelt és sima panelt keverni... árnyék alapján :)


Geresics
(addikt)

Hali,

gondolom az összefoglalót már olvastad, így az alapokkal nem is kell foglalkozni! ;)

A jelenlegi fogyasztásod kb. a határán van annak, hogy érdemes-e egyáltalán foglalkoznod a napelem-kérdéssel. Általában 4000kWh/év fogyasztás felett már jó a helyzet, mert a 4kWp rendszereknek már jó az egységáruk (Ft/kWp).

Van azonban pár dolog, ami most módosít a képleten. Egyik ilyen a most érvényes 50%-os pályázat (ha van gyerek a háznál), vagy épp az, hogy egyre kisebb eséllyel kapsz 1 fázisra engedélyt a szolgáltatótól már, tehát marad a 3f. inverter.

Mivel nincs semmilyen árnyékoló tényeződ, így maradhatsz bátran a sima napelemknél. A tető tájolását nem pontosan értem abból ahogy írod, de két esetet látok ki belőle. Egyik, hogy a tető gerince K-NY tájolású, így a tetősík dél felé néz, ami ideális, és simán 1 munkapontra mehet rögtön minden napelem. A másik, hogy a tetősík néz kelet és nyugat felé. Ebben az esetben én azt javaslom, hogy ki kell választani egy oldalt, és arra pakolni. Nem elég nagy a fogyasztásod ahhoz, hogy jusson elég panel a 2 munkapont kiaknázásához, így felesleges a tető mindkét oldalára pakolni, ráadásul így ha később bővíteni akarsz, tudsz bővíteni simán!
Az, hogy mekkora rendszer kell függ attól is, hogy merre néz a tetősíkod!

Érdemes úgy megválasztani továbbá az elrendezést, és az inverter helyét, hogy ne kelljen távműködtetésű tűzvédelmi leválasztó kapcsoló.

A normális minőségű inverterek 15-20-25 évet elketyegnek, de nem olyannak ismerlek, aki pont az inverteren spórolna, így ezzel nem lesz gondod!

A panelek fejlődése viszonylag konstans, évente 5-10Wp a fejlődés. Viszont ott tartunk, hogy a polikristályos napelemek ki fognak kopni, a gyártók már nem nagyon akarnak vele foglalkozni, pedig az új technológiáknak köszönhetően már én is elégedett vagyok velük :D

Ha van kérdésed tedd fel bátran, itt a topikban többen is szoktak segíteni (én jellemzően éjjelente érek csak ide)! :K


tbc2
(tag)

Két kérdésem lenne:

1. be van adva az MGT Fronius Primo 5.0-1-re. Vissza is igazolták 2 hete, működik az 5 kWp. Most várom a kivitelezőtől a részletekbe menő tervezést, és a telepítést. Van-e még ilyenkor lehetőség más gyártó 5.0 kWp-s inverterét feltenni, vagy amit az igénybejelentőben megjelöltem, az fix?

2. érzésre melyik opció esetén jön le több áram (maradvan a Fronius inverternél):

a) két stringen 7+8 napelemből (330-as Sharp NU-JC mono panelek), vagy
b) egy stringen 15 napelemből?

Ha ugyanazt lenne a tájolásuk, akkor ez nyilván nem egy nehéz kérdés, egyértelműen a b) esetben. Viszont a csavar ott van, hogy a 7 és 8 napelemre széttagolás oka az, hogy az egyik csoport 45 fokos azimuttal (7 db), a másik csoport kb. 5-10 fokos azimuttal (8 db) kerülne felszerelésre (DNy mindkettő), és elvétve (tipikusan reggelente) ez utóbbi string egyik-másik napeleme kapna árnyékot is (amin mondjuk majd egy láncfűrész segítségevel adott esetben lehet segíteni). A 7 és 8 db napelem nagyon alacsony string-feszültséget adna ki magából, 238V és 272V STC. -0,27 %/C a hőmérsékleti együttható, tehát az idő nagy részében ~200V körül alakulna a feszkó. Ez nyilván alacsonyabb az optimálisnál, de benne van a Fronius által supportált 80-800V range-ben (ugye?!). Tehát az a kérdésem, hogy melyik irányba induljak el, egy string és magasabb feszültség, ezáltal hatásfok, de rosszabb azimut, vagy két string és kisebb veszteség a tájolás és az árnyék miatt, cserébe alacsonyabb DC hatásfok? Egész picit az egy stringes opció olcsóbban is épülne ki. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az 5 kWp termelés jóval több, mint a jelenlegi fogyasztásom, tehát azt az áramot, amit bármelyik opció esetén elveszítek, 12 Ft/kWh-ért veszitem el, nem kifejezetten esek tőle kétségbe.


axioma
(veterán)

Nalunk 16.9kW-bol [+rossz tajolas + lapos napnal arnyek] jott le 530.33kWh. A jrc 579-et ad ki, de ugye az arnyek nelkuli, es telen van sokszor lapos.

[ Szerkesztve ]


balkoger
(tag)

Köszi az infókat, Huaweit most nagyon olvasom-tanulom, egyik ami tetszik, hogy minimum optimalizáló szám sztringenként 6db, másik, hogy nem kötelező minden panelt optival ellátni, vagyis lehetne keverni a maximot és az optikat "elvileg" (gondolati síkon), illetve video is van.
Így az árnyékmentes Dny és Dk paneleket fura, de optival látnám el az egyik sztringen így a 2 irány nem probléma, az árnyékos meg maradna maxim panelekkel a másik sztringen.
Így nem ütközik a tájolás, a különbözö panel teljesítmény és felépítés, árnyékra felhasználom a maxim-ost (ami egyébként kicsivel gyengébb, de több panelem lenne azon az oldalon). :DDD
Későbbi bővítést már optikkal látnám el, mindjárt megnézem Smart Design-ban, hogy engedi a Huawei így.
Vélemény?

[ Szerkesztve ]


#81475328
(kezdő)

Ha nem jön össze az MPPT-hez szükséges minimum sztringfeszültség.
Az tervezési hiba, szerintem.

és

Tervezési hibás esettel viszont nincs értelme összevetni a helyes megoldást.

A 2 déli helyett 3 délivel (3x30=90 Volt) már alighanem MPPT módban ment volna a SAJ mindig és jobb hatásfokkal is.
Vagy hozzá csapva még 1-2 napelemet a 12-ból is a 6-hoz.
Szerintem.

A 2-vel meg néha nem MPPT-zett a görbéid alapján.ha jól látom.

----

Mellesleg csak a 4+2=6 napelemmel egy sztringen az SE sem tud(na) működni.

Az SE esetén a 12+4+2=18 napelem mehet egy sztringre.
Nem kell figyelni rá, HA megvan a minimum opti szám neki.
Ami egy fázisnál ugyebár több mint 6 napelem ....

Míg a SAJ esetén muszáj volt két sztringet csinálni a 18 napelemből.
A csak 600 Voltos bemenet miatt és figyelni kell(ett volna)
közben a minimum MPPT feszültégre is mindkét sztringen.
Lehetett volna pl. 10 és 2+4+2=8 a kiosztás...

Vagy a SAJ helyettt FRONIUS inverter, ami simán vitte volna egyben a 18 napelemet :-)

[ Szerkesztve ]


kardkovacsi
(senior tag)

Teremtés ideje. Micsoda csodálatos fordítás :)


b.
(félisten)
Blog

Azt a google angol magyar fordítója tette. A belépésnél ha nem állítom magyarra akkor angolról lefordítja. A hivatalos magyar ez :)

[ Szerkesztve ]


#81475328
(kezdő)

1.
Egy újabb "Igénybejelentés"-sel.
De már van/lesz kockázata az újra engedélyezésnek az 1 fázsi 5 kW esetén.

2.
Az 5 kW-os primo-t LEGALÁBB 8 napelemmel illik ellátni egy sztringen.
A "normális" működéshez, mivel 240 Volttól MPPT-zik... 800 Voltig.
(működik 7-tel is, sőt akár 6-al is, csak nem lesz az igazi
sőt még akár csak 4-5 napelemmel is elbohóckodik)

Szóval, a szokvány 60/120 cellásaanpelemből legalább 2x8 napelem kéne ésszerűen rá....
Ha elfér.
Vagy még több :-)

Két sztringbe szervezve.

[ Szerkesztve ]


tbc2
(tag)

Köszi a választ az 1. kérdésre. Marad a Fronius.

A 2. kérdéssel kapcsolatban: a tető mérete egyrészt limitáló tényező, másrészt a 15 panel is jóval több annál, mint amennyi a fogyasztásom, de egyszer élünk, és spórolunk, kerül, amibe kerül! :P A kérdés arra vonatkozott, hogy melyik ujjamat harapjam meg, legyen a fix 15 db panelből mindegyik egy stringen, és akkor az alacsonyabb dőlésszögű, ugyanazon stringen lévők miatt a 45 fokosak is kevesebbet termelnek, viszont korrekt feszültség van a stringben, avagy kettészedem, lesz két nagyon alacsony feszültségű string, csökken a konverziós hatékonyság, de cserébe nem rontják egymás "nyers" termelését a más-más dőlésszögű panelek.
A 240 volttól MPPT-zik honnan jött? A datasheetben 80-800V range-et látok.


#81475328
(kezdő)

Nocsak, ezek szerint változott az adatlap...
... és valóban nekem még a régebbi volt letöltve.

Akkor immár a 8+7 napelem is okés.
Én külön raknám.

ÚJ


RÉGI

[ Szerkesztve ]


leslieke
(Jómunkásember)
Blog

Sziasztok!

Van már egy napelemes rendszerem, ami mellé most feltennék egy másikat. Az oké, hogy engedélyeztetni kell, de új szerződést is kell kötni?
Óracsere, hálózatbővítés nem lesz.


tbc2
(tag)

Köszi a megerősítést, akkor minden marad az eredetiben.


-NOKIA-
(Ármester)

SAJ R5 5.0K-22 inverter lenne, akkor sem fogják engedni 1fázisra, ha zsebből fizetem, nem akarok otthonfelújításit :F


stickermajom
(addikt)
Blog

Finanszírozástól független az engedély. Április 30-ig előfordulhat, hogy engedélyezik, utána biztosan nem.

[ Szerkesztve ]


runner 125
(nagyúr)

Hali,

Ok, remek, köszi az infot.

Igen, jól sejtettem akkor, alapvetően a ház nyilván nem villamos energia alapú fogyasztásra lett tervezve. Gyanítom sokkal nagyobb fogyasztás esetében csökken a megtérülés ideje, valamint a beruházás is indokoltabb..

Igen, a tetőgerinc K-Ny tájolású, tehát maga a tetősík (egyik fele) Déli tájolású teljes egészében.
De ok, keresek akkor néhány helyi céget, és megnézetem velük is a tetőt, valamint számoltatok.

cdl

Köszi neked is! 3 fázis van a házban, tavaly lett áthúzva, korszerűsítve az egész hálózat. Garázsban, műhelyben is van 400V kiállás több is.


Geresics
(addikt)

ajánlatokban szerintem ne állj meg a helyi pár vállalkozásnál, hanem töltsd ki az mnnsz.hu oldalon az ajánlatkérőt, akkor kicsit nagyobb lesz a választék ;)


joghurt
(addikt)
Blog

Tudom, hogy te hivatalból is az MNNSZ oldalát ajánlgatod, de nem tudnál beszólni nekik (érted...), hogy akkor már lehessen pl. képeket csatolni az ajánlatkéréshez? Pár hétig kell csak tárolni őket, nem kell hozzá storage cluster. Felesleges köröket lehet megúszni, különösen ha nem téglalap alakú a tető (mint azt az űrlap feltételezi).

Vagy hogy lehessen értékelni az ajánlatokat, és egy idő után pontozódjon ki az a kivitelező, akinek az ajánlatai köszönőviszonyban sincsenek a kért rendszerekkel?

(A kötelezően bejelölendő "Önszántamból iratkozok fel az árajánlat kérésre és az MNNSZ hírlevelére, melyről bármikor leiratkozhatom" második fele pedig nagyon nem GDPR konform. Ezt most még ingyen jelzem.)

üzenetek