Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Geresics
(addikt)

Hali,

gondolom az összefoglalót már olvastad, így az alapokkal nem is kell foglalkozni! ;)

A jelenlegi fogyasztásod kb. a határán van annak, hogy érdemes-e egyáltalán foglalkoznod a napelem-kérdéssel. Általában 4000kWh/év fogyasztás felett már jó a helyzet, mert a 4kWp rendszereknek már jó az egységáruk (Ft/kWp).

Van azonban pár dolog, ami most módosít a képleten. Egyik ilyen a most érvényes 50%-os pályázat (ha van gyerek a háznál), vagy épp az, hogy egyre kisebb eséllyel kapsz 1 fázisra engedélyt a szolgáltatótól már, tehát marad a 3f. inverter.

Mivel nincs semmilyen árnyékoló tényeződ, így maradhatsz bátran a sima napelemknél. A tető tájolását nem pontosan értem abból ahogy írod, de két esetet látok ki belőle. Egyik, hogy a tető gerince K-NY tájolású, így a tetősík dél felé néz, ami ideális, és simán 1 munkapontra mehet rögtön minden napelem. A másik, hogy a tetősík néz kelet és nyugat felé. Ebben az esetben én azt javaslom, hogy ki kell választani egy oldalt, és arra pakolni. Nem elég nagy a fogyasztásod ahhoz, hogy jusson elég panel a 2 munkapont kiaknázásához, így felesleges a tető mindkét oldalára pakolni, ráadásul így ha később bővíteni akarsz, tudsz bővíteni simán!
Az, hogy mekkora rendszer kell függ attól is, hogy merre néz a tetősíkod!

Érdemes úgy megválasztani továbbá az elrendezést, és az inverter helyét, hogy ne kelljen távműködtetésű tűzvédelmi leválasztó kapcsoló.

A normális minőségű inverterek 15-20-25 évet elketyegnek, de nem olyannak ismerlek, aki pont az inverteren spórolna, így ezzel nem lesz gondod!

A panelek fejlődése viszonylag konstans, évente 5-10Wp a fejlődés. Viszont ott tartunk, hogy a polikristályos napelemek ki fognak kopni, a gyártók már nem nagyon akarnak vele foglalkozni, pedig az új technológiáknak köszönhetően már én is elégedett vagyok velük :D

Ha van kérdésed tedd fel bátran, itt a topikban többen is szoktak segíteni (én jellemzően éjjelente érek csak ide)! :K

üzenetek