Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


stickermajom
(addikt)
Blog

Jogos, ez eszembe sem jutott. :R Mondjuk cserébe valamivel drágább lesz a panelek darabja, de biztos kiszámoltátok hogy jön ki jobban. Én nem hallottam még hátrányról, ha elfér akkor nem lehet gond.


oak
(tag)

Azért javasolták, mert ideálisabban elférne. Köszi.


leslieke
(Jómunkásember)
Blog

Erre valaki?


#81475328
(kezdő)

HA változik az INVERTER teljesítmény.

AKKOR módosítani kell a hálózat csatlakozási szerződést.
Értelemszerűen.


leslieke
(Jómunkásember)
Blog

Köszi!


grobi007
(tag)

A napokban többször volt téma a Maxim soroptimalizált napelem, többek között, hogy eltérő tájolásra és dőlésszögre is jó-e.

Alább a gyártó tájékoztatója:

https://www.seraphim-energy.com/wp-content/uploads/download/SRP-(305-320)-6MB_MX_EN.pdf


január
(csendes újonc)

Az elosztói teljesítménydíjat az inverter AC oldala vagy a DC oldala alapján számolják? Az igénybejelentőn az AC oldalról kell nyilatkozni, ezért azt gondolom, hogy az alapján számolják most is a 0Ft.
Szerintetek?


Kewee
(újonc)

Sziasztok!

Adott egy tagolt, de nem árnyékos tető, amire DNy-ra 8db DK-re 4db (kisebb méretből esetleg 5) cella fér fel. Az éves fogyasztás 3700kWh, túl van tervezve a rendszer, dehát most lehet visszaigényelni a felét.

Eddigiek alapján legjobb ajánlat 3 féle inverterrel is elérhető:
Napelem: Q-cell g9 390W 12 db -> 4,68kWp
Opciók
1. Solar edge 4000H optimalizálókkal 1 string 2,01 millio
2. Fronius primo 4.0 2 string 1,72 millio
3. SAJ sununo 4K-M 2 string 1,62 millio (Longi 370W panellal 1,51 mill)
Ebből Fronius bár szimpatikus de kilőttem mert a dk-i 4db panel feszültsége túl alacsony hozzá.
Kérdés, hogy megéri-e ilyen tetőkiosztás mellett a SE felára, vagy a SAJ alacsony hatékony feszültségszintje miatt hasonlóan teljesíthet a két rövid (8x36V és 4x36V) stringgel is?

Mivel 1 fázis 32A, ezért ha nem engedik a 4kW invertert már, akkor a B terv egy 2,5kW inverter a 8db dny-i panellal (3,1kWp). Jól gondolom, hogy szolgáltatót csak az inverter teljesítménye érdekli?

Köszi a javaslatokat!


Attiskaaa
(tag)

Sziasztok!
Ma BP környékén teljesen napos volt az idő.
Kinek mennyi jött le?
Nekem 7,5 kWp-re 26,46kWh
Csak viszonyításképpen :)
DNY tájolás 45 fok, 35/25 fokos tető (két sík)
köszi


ancika14
(lelkes újonc)

Valaki kérdezte, hogyan viselkedik a hó a napelemen.
45 fok, DNY, 10 ó körül, felhős, de már melegedtek a napelemek. A hó kezdett szépen lecsúszni, a csatorna miatt feltorlódott :).
A gerintcől kb 20 cm-re került az első sor, alul maradt 40-50 cm. Szép lassan lecsúszott az egész, így a hó a fellazult szennyeződést is lesöpörte. Mondjuk a paláról le kellett húzgálni a havat, hogy ne nyomja a csatornát, nem olvadt olyan gyorsan a többi rész.

Szerény 4,5 kWh teljesítmény 2021.01.31 /5 kWp

Ma Kmét-től Ny-ra félig napos idő, 9,8 kWh /5 kWp

[ Szerkesztve ]


stickermajom
(addikt)
Blog

Pont a napokban gondolkoztam, hogy nálunk viszont így nem lesz jó. Nagyobb havazás után ha az a rengeteg hó megindul a garázsra nehogy beszakadjon..


Chal
(addikt)

DNY (azimut 44 fok) tájolás, tető 35 fokos, 9.99kWp

37.03 kWh jött le az inverter szerint (wifi/ip modulon monitorozva), 36.81 kWh jött le az AC kimeneten közvetlenül utána kötött mérő szerint.

Most éppen visszaellenőrzés alatt áll, hogy hazudik e, de úgy néz ki nem, nagyon szépen együtt fut a két görbe egész nap (SAJ Suntrio Plus 10K). A ~0.2kWh eltérés is abból adódott hogy az utolsó 10-20 percben kikapcsolás előtt, amikor már csak 7-8W-ot termelt saját maga szerint, akkor a Shelly 3EM már negatívot mutatott, azaz vélhetően nagyon bezuhant a hatékonyság, és jóval többet fogyasztott mint amennyit termelt.

[ Szerkesztve ]


makkmarce
(őstag)

Nekem 35 fokos tetőn DK tájolással, reggeli felhős árnyékkal lett 20.29kwh, 5.76kw-os rendszerrel.
Arányaiban pont ugyananny :D


neath
(csendes tag)

A villámhárítós témára rákapcsolódva kérdezném, hogy mi történhet a napelemekkel (vagy a rendszer más elemeivel) villámcsapás esetén, ha helyszűke miatt nem lehet tartani az "s" távolságot a villámhárító vezetékétől? Meg lehet óvni a károsodástól?
Elméletben láttam olyan cikket, amiben spéci szigetelt villámhárító vezetékről volt szó, viszont a gyakorlatban pár villámhárítós webshopot megnézve egyáltalán nem láttam ilyent a kínálatban. Vajon azért mert nem éri meg?

Amúgy meg mennyi az a bizonyos "s" távolság? Egy hétköznapi példa lenne a legjobb. Kösz!


Geresics
(addikt)

Szia,
a bővítést optimalizálók segítségével tudod megoldani.
Nem írtad, hogy milyen rendszered van, de Huaweinek van sajátja, SE alapból is csak azzal megy, a többi gyártóhoz pedig ott a TIGO.


Geresics
(addikt)

a nagyobb panelek legnagyobb hátránya a telepítésük és az elhelyezhetőségük. Egy nem téglalap alakú tetősíkra sokszor jóval kevesebbet, kisebb összteljesítménnyel lehet belőlük feltenni, mint a kisebb panelekből. Minden más megoldható.


Geresics
(addikt)

AC


Geresics
(addikt)

SE


clyvejhamma
(aktív tag)

Sziasztok,

napelemes rendszer telepítése előtt állunk, a topicot olvasva felmerült bennem néhány kérdés:
Előfordulhat az, hogy egy egy fázisra épített 4-5 KW-os rendszert a későbbiekben úgy "korlátoznak", hogy nem engednek 2.5 KW-nál többet a hálózatra? (Ez lehet butaság, az itt említett korábbi rossz, szolgáltatói tapasztalat alapján kérdezem.)

Árnyék nélküli a tetőnk, érdemes a SE vagy Fronius inverterekhez ragaszkodnom vagy kellően jó minőség a Huawei is? EON-os üzletkötő amikor kint volt azt mondta, hogy ők azért szeretik ezeket az invertereket mert jól javíthatók alkatrészcserékkel, míg a Huawei egyben cserés, ha valami baja van. Ez mennyire fedi a valóságot? Ha mondjuk 8 év múlva a Froniusban kicserélnek egy alkatrészt, akkor marad a szaldó, ha viszont a Huwaei romlik el 7 év múlva, akkor az inverter cserével ugrik a szaldós elszámolásunk.

Huaweinél is van optimalizálós megoldás? Ez ugyanaz mint a SE esetén? Monitorozás mindegyiknél megoldott? Nem idegenkedem a kínai termékektől (van is itthon néhány kütyünk) de a szoftveres részükkel gyakran van problémám. Ez a kínai invertereknél is így van?

Előre is köszi!
Viktor

[ Szerkesztve ]


Geresics
(addikt)

Szia,
ha kapsz 1 fázisra 4-5 kW-ra engedélyt, azt később már nem vonhatják vissza. :N
Szerintem semmi baj a Huawei inverterekkel, én bátran merném választani, pláne, ha fontos az optimalizáló. Nem mondott butaságot az EON-os, valóban így megy a garanciális ügyintézés jelenleg. Pontosabbat akkor tudok majd, ha már végre megcsinálhatom a Huawei-es szervizpartneri minősítést is, de bízom benne, hogy ki lehet majd építeni egy hasonló szervizt, mint a Fronius-nál.
A Huawei optimalizálója kétféleképp működhet:
- ha csak pár panelra rakod, akkor monitorozás nélkül megy, mint egy sima TIGO;
- ha minden panelre raksz, akkor úgy működik, ahogy a SolarEdge.

üzenetek