Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


kardkovacsi
(senior tag)

De a szigetelt villámhárítónak mi értelme? A másik meg mivel szigetelsz le egy villámhárítót amin akár több millió volt is mehet. Elég vastag kerámia kéne hozzá, elég ránézned a távvezetékeken mekkora kerámia szigeteléseken lógnak a vezetékek.

Szóval szerintem ezt a szigetelés témát el lehet felejteni. Mivel a villámcsapás lehetősége meglehetősen kicsi így én inkább egy jó biztosítást kötnék a napelemekre és kész.


xcrider
(csendes tag)

A lenti videó alapján minden huawei optit lehet külön monitorozni :

https://solar.huawei.com/~/media/Solar/Community/TechTips/Optimizer_Physical_layout_creation.mp4


kardkovacsi
(senior tag)

Két kiegészítés. Szóval ha csak a napelemek mellett szigetelsz még akkor se biztos a hatát, bár kicsit csökkenti az átütés valószínűségét. Mert a probléma az, hogy a villámhárítóról "átugrik" az ív a napelemre.

A másik meg egy kis javítás:
* Mivel a villámcsapás valószínűsége.


Geresics
(addikt)

Akkor van panelenkénti monitoring, ha a teljes sztring optimalizálós. Pont pénteken tartottak erről okosítást a Huawei központból.


xcrider
(csendes tag)

Nekem a videóból az jött le hogy 1 stringen lévő 9 panelből 3-hoz rendel hozzá optit, és ezen panelek minden adatát külön tudja megjeleníteni, a maradékot, amin nincs opti azokat meg egyben látja. Lehet valamit benéztem?


neath
(csendes tag)

Megkerestem újra a cikket, amiben a szigetelt villámhárítóról olvastam:
https://www.villanylap.hu/lapszamok/2018/november/4995-elszigetelt-villamvedelem-letesitese-es-felulvizsgalata

A bajt elkerülni a legjobb, de ha nem okoz a villám tüzet a tetőn a napelemekbe átcsapva, akkor kösz a tippet, elegendő lehet a biztosítás.

[ Szerkesztve ]


Geresics
(addikt)

A videót nem tudom most megnézni, de nekünk így mondták (az "új" 450-es optikról beszéltek, és ennek kapcsán merült fel a kérdés). Megnézem majd a videót éjjel, és szívesen teszek fel kérdést majd a Huawei-eseknek ezzel kapcsolatban! :K


kardkovacsi
(senior tag)

Nem hiszem, hogy te ilyet akarsz a házadra :)
Bár nem tudom az árát de érzésre elég drága móka lehet már csak a szigetelések speciális mivolta miatt is.


JoceeHunt
(őstag)

Van arról információja valakinek, hogy tényleg újraindul-e a 0%-os Hitel napelemre?

Itt egy friss cikk, nem tudom valós-e...


Geresics
(addikt)

Ez az otthonfelújítási programhoz kapcsolódó hitel, semmi köze az MFB 0% THM hitelhez


KVfun
(csendes tag)

Köszönöm a válasz. Konkrétan 10 db SHARP NDAC275 van jelenleg és Fronius Symo Light 3.7-3-S inverter. Erre lenne még 3 vagy 4 db panel pl. Sharp NU-AC310.
Az optimalizálót azt melyikre kell tenni? A fennlévőekre vagy az újakra? Mit csinál ilyenkor az optimalizáló?


cd930
(aktív tag)

Ha úgyis beszélsz velük, feltennéd nekik a kérdést, hogy mi van a beépített T2 védelemmel?
Előre parázok, hogy ha garanciaidőn túl megy ki, akkor kuka lesz, mert nem javítják.

Beszéltem telepítő cég műszaki vezetőjével és ő is azt mondja, hogy nem javítják (nem cserélhető benne a modul) az invertert és inkább vegyek majd később garancia kiterjesztést rá, mert ha a 10 év normál garanciaidőn belül nem is, de 20 éven belül garantáltan tönkremegy.
Azt mondta, emiatt nincs is értelme az inverterhez bármi védelmet tenni, de ha ragaszkodok hozzá, 30 ezer lenne a DC túlfesz védelem.

Napelemtől függetlenül ajánlja viszont mindenkinek, hogy T1+T2 védelem legyen az elosztónál beépítve. Szerinte a biztosítók az apróbetűs részbe be is teszik, hogy kötelező ahhoz, hogy fizessenek túlfesz esetén.


balkoger
(tag)

Szia, ezzel kapcsolatban most hívtam a biztosítót, mert Én is a Huawei-jel szemezek és bogarat ültettél a fülembe, nincs technikai-biztonsági előírás/kikötés az Aegon-nál, csak az értékére biztositanak.
Ettől függetlenül a beépített védelem garis kérdésedre Én is kíváncsi vagyok.

[ Szerkesztve ]


Jovanny2
(őstag)

Én múlt héten hívtam a biztosítót (Groupama), hogy kell-e változtatni a biztosításon, ha napelem kerül fel. Azt mondta, hogy nincs külön opció, a napelem a ház része (kvázi ingatlan), ezért csak a biztosítási összeg miatt változtathatok, ha akarok, de ha nekem megfelel a jelenlegi fedezet, akkor nem kell emelni. Kérdeztem, hogy mi van, ha pl. elveri a jég, azt mondta, a ház biztosítása vonatkozik rá.


cserix
(tag)

Azért ezt írásban is rögzíteni kellene.....nehogy később meglepi legyen. Simán letagadják, amit nem rögzített vonalon kommunikálsz velük. Ha pedig az infót rögzített vonalon kaptad, akkor a beszélgetés számát írd fel.


tuzpenge
(őstag)

Én is a groupama-nál vagyok és mi egy totál új szerződést csináltunk, amiben külön ki is van emelve a napelemes rész. Az összeget is fentebb vettük, pont amiatt ha összetörik, villám csap bele, és az inverter is tönkre megy, stb...szóval mi egy újat készítettünk az itteni fiókvezető cimborám javaslatára.


kardkovacsi
(senior tag)

Azokra tedd amelyeknek kisebb a munkaponti árama, feltéve, hogy egy irányba fognak mindannyian nézni.


stickermajom
(addikt)
Blog

Véletlenül nem jutalékos rendszerben van? ;]

Nekem ez szerepel a biztosítási feltételeknél a Groupamanál: [kép]


Janusz001
(őstag)

Nálam a Generali -nál van külön opció öko csomagra (ebben napelem,napkollektor) szerepel, értekkel, jelentéktelen összeggel emelte az éves díjjat.


makkmarce
(őstag)

Nekem AEGON van, ott van külön napelem kiegészítés, ahol a rendszer árát is meg lehetett adni, nem vészes, évi 1-2ezer ft-ot dobott rá.

[ Szerkesztve ]

üzenetek